Zadar

2016-05-29 00:00:01 |   |    | 

Obľúbené dovolenkové mesto sa nachádza približne v polovici chorvátskeho pobrežia. Vďaka blízkej polohe je preferovanou dovolenkovou voľbou mnohých Slovákov. Už viackrát sa objavil v rebríčkoch odporúčaných destinácií uznávaných zahraničných periodík. Dovolenkárom ponúka nielen oddych a zábavu, ale aj pestré využitie voľného času.



 

Dôležitý prístav

Dejiny Zadaru siahajú hlboko do minulosti, prvé dôkazy o osídlení majú viac ako 3000 rokov. Od počiatku plnil dôležitú funkciu prístavného mesta. Vďaka tomu získal na dôležitosti a patril k najbohatším lokalitám tejto časti Európy. Najsmutnejšie obdobie sa spája s 2. svetovou vojnou. Vtedy sa stal dôležitým obchodným miestom fašistov a kvôli tomu bol častokrát bombardovaný. Mnoho historicky cenných budov bolo zničených, ale Zadar si uchoval stále svoju tvár a i súčasným turistom ponúka zaujímavú cestu dejinami.

 

Silne taliansky vplyv

Nielen Istria sa môže pochváliť typickou južanskou atmosférou a poznačením talianskou kultúrou. Tieto vplyvy sú značne badateľné aj v Zadare. Najprv v tom mali prsty Rimania, ktorí sa zmocnili aj vtedajšieho okolia tohto mesta a vybudovali tam niekoľko stavieb poznačených ich kultúrou. Sú to napríklad amfiteáter, hradby alebo kúpele.

Neskôr prešiel Zadar pod správu Benátskej republiky a Talianska, čo opäť prinavrátilo tunajšiu kultúru k ich koreňom. Vďaka tomu sa súčasným dovolenkárom poodhaľuje symbióza dvoch blízkych štýlov, ktoré prekvitajú v úžasnú atmosféru tohto mesta.

 

Vodný organ a výlet do hôr

Ako prichádzali do mesta noví vládcovia, každý z nich chcel zanechať nejakú pamiatku na jeho oddanú vieru. V Zadare sa tak sústredilo niekoľko zaujímavých kostolov, ktorý dominuje Zadarská katedrála. Pochádza z 13. storočia, postavená je v románskom štýle a nachádza sa v širšom centre.

Tam natrafíte aj na najstaršie pozostatky pôvodných dejín. Ide o časti zachovalých múrov z rímskych budov a taktiež hradby mesta, ktoré sa v niektorých lokalitách podarilo zachovať vo veľmi dobrom stave.

To najväčšie lákadlo sa však nachádza v prístave a tentoraz nejde o krásne lode, ktoré sú často ladené do historického štýlu. Top pamiatkou mesta je obrovský vodný organ, ktorý sa rozoznieva podľa pohybu vĺn. Úžasný a ojedinelý nápad bol poprvýkrát sprístupnený pred jedenástimi rokmi, napriek tomu už teraz trhá rekordy návštevnosti.

Ak by ste zatúžili po aktívnom pohybe a chceli by ste si po vylihovaní na pláži dopriať aj nejakú turistiku, vyberte sa do národného parku Paklenica. Autom je to zo Zadaru len 40 minút. Pokiaľ sa vám nechce pustiť do ťažkých túr, choďte si tam urobiť aspoň prechádzku popri pobreží a na morskom pozadí sledujte majestátne pohorie.

 

Mesto festivalov

Dovolenku v Zadare si môžete naplánovať aj podľa festivalov, ktoré tam organizujú. V tom prípade však myslite na zvýšený záujem turistov a najmä na včasnú rezerváciu ubytovania. Rovnako sa informujte aj o možnostiach parkovania, ktoré môžu byť v tomto čase najmä pri ubytovaní v súkromí značným problémom. Počas aktuálnej sezóny sa môžete tešiť napríklad na tieto festivaly:

  • Olibski letný festival – 22. - 30. 7. - ak ste fanúšikom jadranskej muziky, naplánujte si dovolenku na koniec júla. Práve vtedy v Zadare organizujú koncerty niekoľkých domácich interpretov, keď si môžete vypočuť nielen aktuálnu hudobnú scénu, ale aj staršie hity.
  • Kalelargart Street Festival – 28. - 29. 7. - pokiaľ vás zaujíma skôr nezávislé a moderné umenie, istotne s radosťou sledujete aj štýl ulice, ktorá udáva najviac trendov. Tí najlepší umelci sa stretnú v historickom centre v posledné júlové dni, kde si môžete prezrieť ich najlepšie práce.
  • Filmový festival Avvantura – 22. - 28. 8. - Zadar možno nepatrí k mekkám filmového priemyslu, no aj tak sa môžete tešiť okrem kvalitnej domácej a zahraničnej tvorby aj na návštevu známych hercov. V minulosti sa na ňom objavil napríklad Matt Dillon.
  • Pivný festival – 11. - 13. 9. - všetci milovníci piva smerujú v polovici septembra do Zadaru. Ochutnať tam môžte prioritne domáce chorvátske značky, no núdza nebude ani o svetové skvosty. K tomu sa pripravte aj na vystúpenia domácich hudobníkov a kapiel.

 

 

TIPY & TRIKY

 

DOPRAVA

Z Bratislavy trvá cesta do Zadaru približne sedem hodín. Na výber máte z dvoch trás. Jedna vedie cez Maďarsko. Je najkratšia /662 km/, no povedie aj mimo diaľnice, takže v konečnom dôsledku trvá skoro o pol hodinu dlhšie. Výhodou však je, že platíte diaľničné poplatky iba v tejto krajine a Chorvátsku. Druhá trasa vedie cez Rakúsko a Slovinsko a i keď je dlhšia /706 km/, je rýchlejšia. V tomto prípade pribúdajú jedny diaľničné poplatky naviac.

Pri oboch trasách budete prechádzať aj v blízkosti Záhrebu. Odporúčame vám tam urobiť krátku prestávku, možno pobudnúť aj jeden deň, obzrieť si mesto a až potom pokračovať ďalej do Zadaru.

 

UBYTOVANIE

Ceny ubytovania sa pohybujú rôzne od vašich požiadavok. Jednoduché ubytovanie v hosteloch nájdete už od 10 eur. Lacnejšie penzióny a B&B stoja od 15 eur vyššie. Hotely ponúkajú nocľah od 25 eur a kompletný all inclusive pobyt v lepšom rezorte môže vyjsť na jedného človeka od 450 do 800 eur na osobu na týždeň, ak si ho vybavujete sami. Zvážte aj možnosť využitia systému Airbnb.

 

STRAVA

Obľúbeným pokrmom je čierne rizoto, ktorého farba sa dosiahne atramentom sépie. I tam si môžete pochutiť na malých grilovaných rybičkách, ktoré najlepšie chutia k pivu. Pašticada je po celú noc marinované hovädzie mäso, ktoré sa pomaly pečie niekoľko hodín. Vyskúšať môžete aj chobotnicu, ktorá sa pečie len na zemiakoch.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa