Plovdiv

2016-07-14 12:00:00 |   |    | 

Druhé najväčšie mesto v Bulharsku ponúka okrem krásnej prírody aj potulky po kultúrnych pamiatkach, ktorých história siaha až do staroveku. Aj preto patrí podľa cestovateľov medzi najzaujímavejšie ciele tohto roka. Ak vaše cesty povedú okolo, rozhodne by ste návštevu Plovdivu nemali vynechať.



 

Plovdiv sa nachádza vo východnej časti Tráckej nížiny na oboch brehoch rieky Marica. Samotné mesto sa rozdeľuje na dve časti, staré a nové. Staré mesto sa rozkladá na troch kopčekoch: Strážny pahorok (Nebet Tepe), Pahorok umelcov (Džambas Tepe) a Pahorok rozvodí (Taksim Tepe).

Najčastejším turistickým cieľom je amfiteáter z rímskych dôb. Vybudovaný bol už v 2. storočí pr. Kr., a postavil ho sám rímsky cisár Marcus Aurelius. Dodnes sa tu konajú divadelné predstavenia a koncerty, kapacita je 3 000 divákov.

Ďalšou veľmi zaujímavou pamiatkou je Sveta Marina. Tento pravoslávny chrám bol postavený v 19. storočí a nachádzajú sa v ňom jedinečné drevorezby a ikony od majstra Stanislava Dospevského. Podobným chrámom je aj Sveti Kontantin a sveta Helena, tu nájdeme nástenné maľby od majstra Zacharija Zografa. Ďalšími kultúrnohistorickými pamiatkami, ktoré stoja za návštevu sú Katedrála sv. Ľudovíta či Bačkovský monaster.

Milovníci pamiatok pri návšteve Plovdivu zamieria aj do jeho okolia, v ktorých nájdu skutočné perly. Asi 20 kilometrov od mesta sa nachádza Peruštica. Toto mestečko má v bulharských dejinách významné postavenie - v roku 1876 tu vypuklo povstanie proti Osmanskej nadvláde, ktoré bolo krvavo potlačené. Z pôvodných asi 2000 obyvateľov masaker prežilo len 150 detí a starcov. Symbolom Peruštice je Červený kostol, ranokresťanská bazilika z prelomu 5. a 6. storočia.

O niečo ďalej, asi 45 kilometrov od Plovdivu nájdete mestečko Hisarya, ktoré bolo kedysi dôležitým centrom rímskej provincie. Toto obdobie dodnes pripomína množstvo pamiatok z tejto doby. Jednou z najznámejších je južná brána rímskeho opevnenia.

Keď budete v Plovdive, určite musíte navštíviť aj prírodné pamiatky. Medzi tie najznámejšie patrí Dzhendem. Známy je tiež pod názvom Kopec mládeže a má najvyššiu nadmorskú výšku spomedzi všetkých pahorkov mesta. Vyhlásený bol za chránenú oblasť pre vzácne druhy rastlín, ktoré tu rastú. Zachovalá príroda či rôzne druhy zvierat robia z tejto lokality jedinečné miesto. Okrem iného tu môžeme sledovať veveričky, sojky či zajace. Spomienkou na doby nie tie tak veľmi minulé je pamätník na počesť sovietskej armády, postavený na kopci Bunardzhik (Alyosha).

Zaujímavosťou mesta je aj tzv. Hodinová veža. Jej história siaha až do 16. storočia a patrí medzi obľúbené miesta zaľúbencov, mládeže, ale i turistov. Na všetkých mestských pahorkoch nájdete udržiavané parky s cestičkami a lavičkami.

Plovdiv má nielen jedinečné prírodné, ale i kultúrne prostredie. Má niekoľko múzeí: historické, archeologické, etnografické či prírodovedné. Ak máte chuť na kultúru, navštívte Galériu umenia a Činoherné divadlo. Mesto ponúka i veľmi dobré športové a rekreačné podmienky. Vychutnať si tu môžete veslovanie, beh či cyklistiku.

Táto obľúbená destinácia sa radí medzi kultúrne a ekonomické centrá južného Bulharska. Preto tu nájdete veľa možností ubytovania, od luxusných hotelov až po ubytovne.

V hlavných uliciach mesta sú mnohé kvalitné reštaurácie, ale aj obchody, takže určite neprídete domov bez pekného suveníru či skvelého receptu. V letných mesiacoch sú miestni obyvatelia zameraní na pestrú, chutnú a hlavne zdravú stravu. Pochutnať si tu preto môžete na rôznych špecialitách. Jednou z nich je aj letná polievka tarator. Hlavnou ingredienciou na jej prípravu je čerstvá uhorka, ktorá sa zvykne strúhať na hrubom strúhadle, prípadne sa krája na drobné kocky. Neskôr sa do nej pridáva kôpor, cesnak, soľ, olivový olej či bulharské kyslé mlieko.

Pre Bulharsko je typická i držková polievka. Perlou národnej kuchyne je však Kavarma. Toto mäsové jedlo sa pripravuje z masti, mäsa, cibule a póru. Varí sa na červenom víne a môže byť z viacerých druhov mäsa. Ak vás zaujali miestne špeciality, tak vedzte, že v Plovdive toho ochutnáte oveľa viac. „Domorodí“ obyvatelia sú veľmi pohostinní, a tak sa máte na čo tešiť. Okrem jedla i na nápoje, nielen nealkoholické ale i alkoholické.

Tak hor sa do spoznávania Plovdivu a južného Bulharska.

 

Autor: Mária Janková

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa