Kodaň

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Copenhagen, Dánsko



 

Oficiálny názov: Copenhagen / København

Hlavné mesto Dánska, ležiace na ostrove Sjælland je domovom pre takmer milión obyvateľov, v aglomerácii 1,3 milióna. Toto mesto je dostatočne veľké na metropolu, ale stále príjemne intímne natoľko, aby sa tu človek cítil bezpečne a rýchlo sa zorientoval.

Kodaň je mesto ukotvené v súčasnosti, aj keď je metropolou Dánska už 600 rokov. Čokoľvek tu hľadáte, určite nájdete. Zo škandinávskych miest je najdostupnejšie. 

 

DOPRAVA

Integrovaná doprava zahŕňa vlaky (S-Tog), autobusy (linky „A“) a dve linky metra. Mestský dopravný systém je rozdelený do siedmych zón. Väčšina turistických ciest po meste neprekročí hranicu dvoch zón, cesta medzi letiskom a mestom prechádza troma zónami.

Najlacnejší lístok je dvojzónový, stojí okolo 24 DKK, dá sa kúpiť v stánkoch, automatoch u vodičov autobusov. Platí jednu hodinu, dá sa s ním neobmedzene prestupovať.

Ak plánujete objavovať aj širšie okolie Kodane ako Helsingør, sever ostrova Sjælland alebo Roskilde, odporúča sa kúpiť  si 24-hodinový lístok (platný pre všetky zóny) za 130 DKK.

Prípadne si môžete kúpiť Rejskort (www.rejskort.dk) – bezkontaktnú kartu, ktorá platí pre všetky zóny v rámci Dánska. Karta stojí 180 DKK (80 DKK je poplatok za kartu, 100 DKK ostáva ako kredit). Pri každej ceste treba kartu na začiatku a na úplnom konci cesty priložiť k senzorom v dopravnom prostriedku, kedy sa potrebná suma odpočíta z kreditu.

Metro premáva celý deň a celú noc, každý deň v týždni, v 2- až 4-minútových intervaloch a v 3- až 6-minútových intervaloch mimo špičky. Nočné metro v piatok a sobotu (po 1:00) premáva v 7- až 15-minútových intervaloch.

Karta Copenhagen card zahŕňa bezplatné cestovanie vrámci mesta a vstup do viacerých atraktívnych miest (cena sa líši podľa počtu dní platnosti).

Trasy a časy odchodov nájdete tu.

Bicykle – najrýchlejší spôsob ako po meste cestovať. Až 40% Kodančanov používa bicykel denne, pozdĺž hlavných ciest existujú samostatné pruhy pre cyklistov a motoristi ich rešpektujú.

Mestské bicykle Bycyklen – služba zdieľaných bicyklov prevádzkuje high-tech bicykle, ktoré majú zabudované dotykové obrazovky s GPS, viacrýchlostné elektromotory a pneumatiky odolné voči defektom. Je treba sa zaregistrovať na stránke prevádzkovateľa (https://bycyklen.dk/en/), za použitie sa platí kreditnou kartou. Pre bezpečnú jazdu je dobré si naštudovať lokálne pravidlá pre cyklistov.

Za taxíky zaplatíte v priemere 150-300 DKK v rámci mesta. V piatok, alebo v sobotu večer sa môže stať, že budete na nich dlho čakať. Na taxík sa dá na ulici zamávať, objednať telefonicky, alebo použiť aplikáciu moove. V meste existujú špeciálne taxi – pruhy, kde sa taxíky zhromažďujú a vyzdvihujú pasažierov. Najväčšia taxislužba v meste, ponúka okrem hlavnej činnosti aj služby turistických sprievodcov, lebo kto pozná mesto lepšie ako taxikári? Viac informácii tu https://www.taxa.dk/sightseeingtaxa.

Loď, respektíve žlté vodné autobusy sú príjemnou a lacnejšou alternatívou pre oficiálne turistické plavby mestskými kanálmi. Za cenu bežného lístka sa dá cestovať dvoma linkami, každá má desať zástavok.

 

UBYTOVANIE

Kodaň ponúka všetky druhy ubytovania všetkých cenových úrovní, nájdete tu reťaz šikovných, štýlových hotelov, neutrálnych hotelov zameraných na podnikanie, butik-hotely, ale aj lacné ubytovanie v hosteloch či kempoch. Hotely sa oplatí rezervovať vopred, napríklad na oficiálnych stránkach mesta.  Hlavná sezóna trvá od mája do septembra, potom sú ceny nižšie.

Rezervujte si ubytovanie v Kodani online.

 

JEDLO

Kodaň je rajom pre labužníkov. Lokálne reštaurácie a kaviarne si zakladajú na nových trendoch v oblasti jedla, a preferujú lokálne a sezónne potraviny, s použitím minimálnej doby prípravy. Kvalitné jedlo nájdete aj v cenovo dostupnejších reštauráciách. Takisto pre toto mesto platí, že tu majú najlepšiu mexickú, thajskú a francúzsku kuchyňu v Európe. Mestské štýlové reštaurácie a kaviarne, ale aj staromódne dánske krčmy s osobitou atmosférou ponúkajú pestrý zážitok pre každého, kto túži objavovať nové chute a vie oceniť originalitu. Nič nie je pre dánsku gastronómiu typickejšie ako smörrebröd (v preklade obložený chlieb). Ide o sendvič, ktorý sa dá kúpiť od jednoduchej verzie až po diela podobné sochárskym. Miestni si ho najčastejšie doprajú cez deň. Medzi ďalšie regionálne špeciality patrí skyr (odtučnený jogurt), sild (nakladaný haring), alebo mäsové guľky. Cenovo výhodnejšie spravidla býva denné menu (dagens ret).

Najnavštevovanejšia kodanská tržnica sa nachádza blízko stanice Nørreport. Predávajú tu všetky druhy potravín, kvetín, korení, môžete si tu posedieť na káve, koláči, alebo pri obede. Potraviny sú tu obvykle drahšie ako v supermarketoch.

Dánsko sa preslávilo aj svojím pivom, najčastejšie nájdete v ponuke Carlsberg alebo Tuborg. Za veľké pivo v centre mesta zaplatíte asi 30 – 40 DKK. Počas letných mesiacov, je veľmi obľúbené piť pivo vonku, na čerstvom vzduchu. Ak máte chuť pridajte sa k miestnym a vychutnajte si studené pivo na lavičke v parku alebo na nábreží.

Zoznam reštaurácií podľa druhov jedál nájdete na oficiálnych stránkach mesta: https://www.visitcopenhagen.com

 

ZÁBAVA

Ak je vaším živlom nočný život a hudba, v Kodani si prídete na svoje. Zábava v meste nie je len pre mladšiu generáciu; nájdete tu džezové kluby aj tradičné pivárne, vínne pivnice sú pravidelne plné ľudí každého veku. Samozrejme, mesto má aj širokú ponuku úžasných divadiel, operných a baletných predstavení a jeden z najlepších európskych cirkusov.

Klubová scéna je živá, ale väčšina klubov je otvorená len od štvrtka do nedele. Zoznam koncertov, barov a aktuálnych slávností nájdete v mesačnom turistickom magazíne Copenhagen This Week (dostanete ho zadarmo v turistických informačných centrách), alebo na stránkach https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen-tourist.

 

NÁKUPY

Dá sa tu kúpiť viacero kvalitných a jedinečných vecí, produkty lokálnych dizajnérov a umelcov. Obchody ponúkajú napríklad oblečenie, keramiku, sklo, tradičné šperky Vikingov alebo jantár. Navštívte Strøget, obchodnú ulicu spájajúcu radnicu, stanicu Nørreport, aj námestie Kongens Nytorv, ak zháňate dizajnové novinky, alebo len radi pozorujete zaujímavých ľudí.  

Najväčším shopping centrom Škandinávie je Fields. Dobrými obchodmi s kvalitným tovarom sú Illum a Magasin du Nord v centre mesta. Neobvyklejšie, ale zaujímavé sú malé butiky, v Nørrebro a okolo Ravnsborggade.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Najväčším festivalom v severnej Európe je kodanský Jazz Festival, ktorý trvá 10 dní a ponúka džezové koncerty domácich aj medzinárodných umelcov. Každý piatok, od polovice apríla do septembra, sa v Tivoli parku konajú open-air koncerty rockových a popových hviezd. Akcie sú zadarmo, stačí zaplatiť vstup do parku. CPH:DOX je festival dokumentárnych filmov, trvajúci 11 dní počas marca, ponúkajúci okrem premietaní, aj koncerty, výstavy umenia a semináre. Na plážach po celej krajine vzbĺknu 23. júna svätojánske ohne - Sankt Hans Aften. Ølfestival – trojdňový pivný májový festival sa koná v prestavanej železničnej dielni vo Vesterbro. Vianoce sú veľkým sviatkom, vianočným trhom sa uniká ťažko, nech ste kdekoľvek.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Člnkovanie po Christianshavne – požičať si loď a objavovať historické kanály Christianshavnu

Charlottenborg – postavený v roku 1683 ako palác kráľovskej rodiny, od roku 1754 sídlo Kráľovskej akadémie umení. Vo východnej časti paláca sa konajú výstavy moderného umenia.

Dansk Design Center – už samotná budova obložená dvojitým múrom sklenených okien držiacich skvapalnený krištáľ  je umeleckým dielom. V prízemí je expozícia stoličiek dánskych dizajnérov, na prvom poschodí sa konajú tematické výstavy. 

Kastellet & Malá morská panna – socha známej morskej panny – jedna z najfotografovanejších atrakcií Kodane, o niečo populárnejšia je pevnosť Kastellet s exteriérom a interiérom zo 17. storočia.

Nationalmuseet – najväčšia zbierka historických artefaktov v Dánsku. Najstaršie exponáty pochádzajú z staršieho paleolitu, najmladšie z 19. storočia. Medzi najcennejšie patrí 3000 rokov starý bronzový lur (dánsky roh).

Ny Carlsberg Glyptotek – mimoriadne múzeum so skvelou kolekciou gréckych, egyptských, etruských a rímskych sôch, zo súčasnejších je tu mnoho diel Paula Gauguina.

kanál Nyhavn – staromódny kanál vybudovaný pre prístup obchodníkov do centra mesta je obklopený štítovými domami a trendy kaviarňami.

Tivoli – zábavný park otvorený už viac ako 150 rokov, nájdete tu húsenkové dráhy, ruské kolo, karnevalové atrakcie, tradičné folklórne tance a veľkú koncertnú halu, kde hrajú symfonické orchestre a konajú sa baletné predstavenia.

Kodanská ZOO - zoologická záhrada, založená v roku 1859 so slonmi, hrochmi, opicami, aj polárnymi medveďmi. Špeciálne sekcie zahrňujú tropické zoo, detskú časť, areál pre slony aj arktický kruh.

Christiania - 0,34 km2 slobodného územia s vlastným štatútom a pravidlami. 

 

PASY

Copehagend Cardkarta zahŕňa voľný vstup do 80 múzeí, galérií a iných turistických atrakcií, bezplatnú dopravu v rámci Kodane, zľavy v reštauráciách, baroch a na prehliadku mesta so sprievodcom. Jedného dospelého majiteľa karty môžu sprevádzať dve deti s vekom nižším ako 10 rokov. Cena sa líši podľa počtu dní platnosti karty, môžete si vybrať 24-, 48-, 72- a 120-hodinovú kartu. Karta pre dospelého na jeden deň stojí 54 EUR, trojdňová 93 EUR. Detská karta na 1 deň stojí 27 EUR, trojdňová 47 EUR. Dá sa kúpiť na týchto stránkach. Po zaplatení posielajú kartu poštou, alebo si ju môžete vyzdvihnúť v označených informačných centrách (napr. na letisku)

 

LETISKO

Københavns Lufthavn (CPH)

 

INTERNET

https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen-tourist

 

APLIKÁCIE

Copenhagen Travel Guideobsahuje praktické informácie o zaujímavostiach v meste, pamiatkach, zábave, čo kde jesť alebo piť, mapy, detaily k doprave, dánsky slovník, konvertor dánskych korún a neustále aktualizovaný zoznam udalostí v meste.

Moove aplikácia objednávanie taxíkov

 

BEZ ZÁRUKY

Socha Malej morskej panny umiestnená v kodanskom prístave od roku 1909 to nemá ľahké. Už niekoľkokrát (v rokoch 1964 a v 1998) jej neznámi páchatelia odrezali hlavu...

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TrekEarth

Hodnotenie článku:
4.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa