Amsterdam

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Amsterdam, Holandsko



 

Oficiálny názov Amsterdam

Jedno z najvyhľadávanejších miest sveta. Príjemná zmes starého a nového. Punkové inštalácie visia z fasád domov zo 17. storočia; BMW dávajú prednosť cyklistom; silné stredoveké pivo je podávané v minimalistických kaviarňach. Napriek turistickým hordám si mesto zachováva holandský ráz, s miliónom obyvateľov je síce hlavným mestom Holandska, ale vláda sídli v Haagu.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Amsterdame

 

DOPRAVA

Centrum mesta je malé a rovinaté. Hlavné turistické atrakcie sa dajú obísť pešo, z hlavnej vlakovej stanice to trvá asi polhodinu. Cestovanie verejnou dopravou v meste je jednoduché a pohodlné. Rozsiahla sieť je prevádzkovaná spoločnosťou GVB a spája mestské štvrte vlakom, električkou, metrom, autobusom a trajektom.

Cestovné lístky - Od 26. marca 2017 už nie je možné si kúpiť lístok v autobuse u šoféra. O rok to už nebude možné ani v električkách. Ak používate verejnú dopravu v Amsterdame, tak sa využíva čipová karta OV-chipkaart v autobusoch, električkách a v metre. Deti do 4 rokov cestujú zadarmo a obyvatelia nad 65 rokov a mládež od 4 do 18 rokov majú zľavnené lístky. V závislosti od cestovateľských plánov či dĺžky pobytu je tu na výber niekoľko passov verejnej dopravy. GVB denné passy – 1-7 dňové platné pre električky, autobusy a metro, cestovný lístok – 1,2 alebo 3 dňový pri všetkých druhoch verejnej dopravy GVB,Connexxion, EBS a NS. Najviac obyvateľov však používa OV – chipkaart.

OV-chipkaart  - Ide o spôsob platiacej metódy používaný pre verejnú dopravu v Holandsku vrátane vlakov národných železníc NS. Existujú dva typy karty, a to osobná a anonymná. Na osobnú kartu je možné si zakúpiť aj sezónne lístky. Je potrebné ju mať hlavne pri zľavnenom cestovnom pre deti, študentov či seniorov. Okrem zakúpenia konkrétneho lístka je možnosť jednoducho dobýjať na kartu kredit. Anonymnú kartu je možné používať medzi viacerými osobami. Oba druhy kariet sú platné na 5 rokov. Ak nemáte OV chipkaart, tak si môžete kúpiť papierový čipový lístok. Po zakúpení je na lístku predinštalovaný cestovný produkt, napríklad 1 hodina alebo 24 hodín. Po použití nie je možné cestovný lístok opäť použiť. Lístok platí pre vozidlá verejnej dopravy GVB.

Cena lístkov - Hodinový lístok stojí 2,90EUR, 24 hodinový stojí 7,50EUR, 48 hodinový má cenu 12,50 EUR, 72 hodinový stojí 17EUR, 96 hodinový za 22EUR, 120 hodinový 27EUR, 144 hodinový 31EUR, 168 hodinový 34 EUR. Lístok na nočný autobus stojí 4,50 EUR,12 jázd za 34 EUR. Mesačník vyjde 46, 50 EUR. Viac informácií o cenách na stránke https://en.gvb.nl/. Špeciálne lístky zahrňujúce aj spiatočnú cestu medzi letiskom Schiphol a akoukoľvek stanicou v meste stoja na 24 hodín 15 EUR; na 48 hodín 20EUR, na 72 hodín 25EUR. Okrem toho je lístok platný pre neobmedzené cestovanie na všetkých električkách, autobusoch (vrátane nočných autobusov), metra a trajektoch prevádzkovaných prevádzkovateľom verejnej dopravy GVB v Amsterdame.

 

Druhy dopravy

Električka - Električky sú v Amsterdame modro-bielej farby a zvonia známym zvonom, aby upozornili  všetkých chodcov a cyklistov v okolí. Od hlavnej stanice až po odľahlé štvrte je električka jedným z najrýchlejších spôsobov, ako sa dostať do centra mesta. Väčšina miestnych obyvateľov využíva čipovú kartu verejnej dopravy OV-Chipkaart, no je možné si tiež zakúpiť 24- a 48-hodinové lístky priamo v električke.

Metro - Amsterdamský metro systém vyráža z hlavnej stanice do okrajov mesta. Jeho štyri línie sú často najrýchlejším spôsobom, ako dosiahnuť okresy ako Bijlmer, Amstelveen a Diemen. Všetky stanice metra v Amsterdame sú prístupné iba prostredníctvom čipovej karty verejnej dopravy (OV-Chipkaart) alebo inej platnej cestovnej karty. Okrem hlavnej metro stanice sú len ďalšie dve, ktoré sa nachádzajú v centre mesta, a preto je lepšie zvážiť električky, bicykle či spoznať centrum mesta pešo. Metro je účinnejšie na cestovanie k okrajom mesta.

Auto - Jazdiť po Amsterdame autom je problematické. Ulice sú úzke, značenie je obskúrne, cyklisti a chodci často vstupujú do cesty. Parkovať je lepšie na chránených parkoviskách, napríklad pod Hlavnou stanicou alebo pod  Museumplein. Parkovanie je drahé, ťažko sa hľadá miesto, mimo centra je parkovanie v nedeľu zadarmo. Inou možnosťou je parkovať mimo centra a do centra sa zviezť vlakom.   

Autobus - Amsterdamská autobusová sieť je rozsiahla a spája všetky štvrte s ostatnými mestskými oblasťami a presahuje smerom do amsterdamskej metropolitnej oblasti.

Vlak - Mnoho ľudí cestujúcich do alebo z Amsterdamu často využíva vlak, ktorý poskytuje vynikajúce spojenie nielen s amsterdamským letiskom Schiphol, ale aj rôznymi časťami mesta, inými holandskými mestami a má priame spojenia s Belgickom, Francúzskom a Nemeckom. Väčšina obyvateľov mesta cestuje za použitia čipovej karty verejnej dopravy. No pre turistu, ktorý chce využiť vlak len na jednu či dve jazdy je lepšou voľbou kúpiť si jednorazový papierový lístok. Je potrebné lístok označiť pri vstupnej aj pri výstupnej bráne. Lístky je možné si kúpiť v žltom prístroji na staniciach, ktoré prijímajú aj medzinárodné platobné karty. Je tu aj možnosť zakúpenia lístka cez internet.

Lodná doprava - Trajekty v Amsterdame poskytujú nevyhnutné bezplatné spojenia cez rieku pre chodcov, cyklistov a mopedy. Mnohé z týchto modro-bielych trajektov sa nachádzajú priamo za hlavnou stanicou v Amsterdame a poskytujú časté a bezplatné služby po celej vode od Amsterdam Noord. Najobľúbenejšia a najlepšie obsluhovaná trajektová trasa je od hlavnej stanice v Amsterdame po Buiksloterweg. Na tejto krátkej trase premáva niekoľko trajektov, z ktorých je zriedka potrebné čakať viac ako pár minút.

Po amsterdamských kanáloch (gracht) jazdia lode spoločnosti Canal. Plavia sa na troch okružných linkách označených zelenou, modrou a červenou farbou. Spolu majú štrnásť zástavok, z ktorých sa dá jednoducho dostať k hlavným turistickým atrakciám. Hodinová plavba stojí 16 EUR. Na výber je aj plavba s obedom či pri sviečkach.

Taxi - Taxíky sú populárnou formou dopravy v meste, kde mnohí obyvatelia nevlastnia auto. Všetci licencovaní taxikári musia dodržiavať v Amsterdame maximálnu štartovaciu cenu 2,83 EUR, maximálnu cenu za kilometer 2,08 EUR a maximálnu cenu za minútu 0.34 EUR. Priestor v centre mesta je obmedzený, a tak taxíky nemôžu zastaviť kdekoľvek. Existujú na to vyhradené miesta, a preto mávanie na taxík sa neodporúča. Oplatí sa vyhnúť taxíkom s luxusným vybavením, často sú až dvakrát drahšie. Legálne taxíky majú modré značky, nelegálne operujú okolo Amsterdam Zuidoost. Prezývajú ich snorders, ich využitie sa odporúča len dobrodružným povahám.

Bicykel - Bicyklovanie v Amsterdame je obľúbenou, jednoduchou a bezpečnou prepravou ľudí, a to aj vďaka rovinatému terénu a širokým cyklistickým trasám. Na hlavných uliciach sú samostatné cyklistické pruhy. V centre ich je menej, na úzkych uliciach sa pohybujú cyklisti vedno s autami. Spoločnosť MacBike ponúka zdarma knižných sprievodcov vo viacerých jazykov, ako jazdiť bezpečne po meste. V Amsterdame nájdete viacero spoločností ponúkajúcich požičanie bicyklov. Niektoré z nich ako napríklad aj MacBike ponúkajú zľavu s kartou I Amsterdam City Card. Bicyklovanie popri kanáloch je jedným z najkrajších spôsobov ako si vychutnať historické vodné cesty Amsterdamu. MacBike  prenajíma bicykle už 30 rokov a s 2000 bicyklami a piatimi  pobočkami po centre mesta je najstaršou spoločnosťou mesta . Robustné mestské bicykle, detské bicykle, detské sedačky, hybridné bicykle, elektrické bicykle, tandemy či nákladné bicykle – každý si tu nájde to pravé. Približne 150 000 turistov preskúma Amsterdam na MacBike bicykloch. Cyklisti, ktorí chcú chodiť na bicykli so sprievodcom, sa môžu zúčastniť každodennej jazdy na bicykli v centre Amsterdamu. Sprievodcovia zobrazujú najpozoruhodnejšie a najúchvatnejšie pamiatky a poskytujú historické a aktuálne informácie o meste. Cena požičania bicykla na hodinu je 7,5 EUR, pri 3 hodinách to je 11EUR, no najviac sa oplatí na 24 hodín, kde je cena 14,75EUR. Viac informácií na http://www.macbike.nl/. Okrem spoločnosti MacBike je na železničných staniciach niekoľko ďalších požičovní bicyklov, ďalšie sú v centre mesta. Odporúča sa zadovážiť si aj kvalitný zámok, v Amsterdame sa ročne ukradne veľký počet bicyklov. Hitom sú stále obrovské zámky s ešte väčšou reťazou.

 

LETISKO

Amsterdam Int.Airport Schiphol

 

UBYTOVANIE

Drahších miest je oveľa viac ako lacnejších, ale v centra sa dá nájsť niekoľko lacnejších miest, kde sa oplatí bývať a ušetriť na taxíkoch pri cestách do vzdialených predmestí. Amsterdam má okolo 400 hotelov a hostelov rozšírených po celom meste. Väčšinu hotelov nájdete okolo Damra, RembrandtPlein a Leidseplein. Hostely nájdete okolo centra, na Warmoesstraat a okolo Red Light distriktu. Pre vysokú návštevnosť mesta sa odporúča rezervovať ubytovanie vopred. Napríklad na oficiálnych stránkach mesta, alebo na stránkach holandského centra pre rezervácie.

 

Rezervujte si ubytovanie v Amsterdame online.

 

 

JEDLO

Amstredam nikdy nebol kulinárskym centrom európskeho významu, a holandská kuchyňa nikdy nepatrila medzi výnimočné. Jednoduché mäso so zemiakmi okrem naplnenie brucha inú funkciu nemali. V posledných rokoch sa kvalita reštaurácií zvýšila, tiež sa rozšírila ponuka. Dnes tu dostať za pomerne nízke ceny najlepšie indonézske jedlá mimo Indonézie, tiež je tu výber francúzskych, španielskych, talianskych, thajských a indických jedál.

Okrem indonézskej je výborná ja kuchyňa Surinamu – surinamské reštaurácie nájdete v Albert Cuypstraat. Čínske reštaurácie (dobré a lacné) nájdete v okolí Zeedijk/Nieuwmarkt.  Eetcafe's sú puby, kde podávajú aj večeru. Reštaurácie všetkých druhov nájdete v okolí Haarlemmerstraat a Haarlemmerdijk, vo Van Woustraat vo štvrti Pijp a  Rijnstraat na Rivierenbuurte. Exkluzívne a drahé sú na Utrechtse Straat.

Lacnejšie sú Falafel bary, ktoré sú roztrúsené po celom meste. Výborné sú Vlaamse Frites – veľké hranolky s majonézou. V supermarketoch siete  Albert Heijn majú lacné jedlá od zabalených sendvičov a šalátov po jedlá ktoré možno uvariť v mikrovlnke.

Vynikajúci je miestny syr, oplatí sa kúpiť na trhu Albert Cuyp, alebo v špeciálnych predajniach v okolí centra Amsterdamu. Holandský syr je tradične tvrdý, vyrába sa vo veľkých kolesách. Má dve kategórie mladý a starý. Medzi nezvyčajné mladšie syry patrí Komijn, typický pre Holandsko. Obvyklé sú aj ovčie (Schapen) a kozie (Geiten) syry. Staršie syry (Oud)  sa vyrábajú z rozličných druhov mlieka a chuťou pripomínajú taliansky parmezán.    

Ďalším kulinárskym príspevkom Amsterdamu je Heineken. V Holandsku je rovnaký ako kdekoľvek inde, oplatí sa vyskúšať iné miestne značky, napríklad biele pivo Witbeer. Medzi miestne špeciality patria pečené mäsové guľky bitterballen a kroketten. Nezabudnite ochutnať  haringový sendvič broodje haring, ktorý dostanete v stánkoch s rybami po celom meste, pýtajte si aj cibuľu a uhorky. Zimnou špecialitou sú oliebollen sladké buchty s hrozienkami, posypané cukrom. Dôkladnejšie informácie ponúka sprievodca amsterdamskými reštauráciami Iens. 

 

ZÁBAVA

Výberom amsterdamských pubov, trendy – klubov, jazzových koncertov a experimentálneho divadla by nepohrdol asi nikto. Vojdite do proeflokaalu (hnedého baru) dajte si pár pohárikov geneveru (holandského ginu) alebo pohár miestneho piva. Informácie o podujatiach v meste ponúkajú anglické magazíny Amsterdam Weekly, Dutch magazine a NL 20, sú zadarmo.

Divadlá sa nachádzajú vo štvrti Leidseplein, dajú sa nájsť aj predstavenia v angličtine. V meste je okolo 50 kín, najslávnejším je Tuschinski Theater, ktoré patrí medzi najkrajšie kiná v Európe.

Medzi nočné atrakcie patrí slávny  Red Light District, turistov je plná ja stará štvrť okolo Oudekerk, kde je množstvo klubov, reštaurácií a kaviarní. Kluby, kasína a reštaurácie nájdete aj v Leidseplein, Rembrandtplein a v Jordaan.

Coffeeshopy - v meste je konzumácia mäkkých drog zakázaná, v uliciach sa konopné produkty fajčiť nesmú. Fajčenie je tolerované len v coffeeshopoch. Medzi najznámejšie patria Barney's, Rokerij, Global Chillage, Pink Floyd, De Kroon, Abraxas a Homegrown Fantasy.

Smartshops nepredávajú žiadne ilegálne produkty, ide len o doplnky výživy ako napríklad  'herbal exstasy'legálna alternatíva extázy, ktorej kúpa sú len vyhodené peniaze. Dostať tu tiež obskúrne psychedelické rastliny a magické hubičky. Ich požitie zanecháva psychologický efekt, ktorý môže byť dobrý, alebo zlý (závisí od nálady, stresu a sklonu k psychickým chorobám). Ak ich potrebujete skúsiť odporúča sa príjemné a známe prostredie (nie na ulici neznámeho mesta) napríklad Vondelpark alebo Amsterdamse Bos. Intoxikovaný človek by nemal ohrozovať sám seba ani ostatných.

 

NÁKUPY

Medzi ulice plné obchodov patria Nieuwendijk, Kalverstraat, Heiligeweg, Leidsestraat. Najväčší výber je medzi oblečením a módnym tovarom, dajú sa tu nájsť aj iné typy obchodov. Najdrahšou ulicou Amstredamu, kde nájdete luxusné obchody je P.C. Hooftstraat. Hustá koncentrácia predajní je na Haarlemmerstraat / Haarlemmerdijk, na Utrechtsestraat, Spiegelstraat sú hlavne starožitnosti. Čínske obchody sú na Zeedijk / Nieuwmarkt, nie je to skutočný „chinatown.“  Zaujímavé malé obchody sú na stranách najväčších kanálov Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht a špeciálne na Jordaane, ktorý je obklopený Prinsengrachtom, Elandsgrachtom, Marnixstraat a Brouwersgracht.

Medzi zaujímavé miesta pre nákupy patria De Negen Straatjes, deväť strmých uličiek medzi najväčšími kanálmi. Nájdete tu butiky, galérie a reštaurácie. Jordaan - jedna z najfotogenickejších častí mesta, štvrť vždy bola centrom umelcov, dnes sú tu prekrásne zlatníctva a obchody so šperkami, módne butiky a galérie.

Museum Quarter – v amsterdamskej štvrti Zuid, najluxusnejšie obchody v Amsterdame, blízko štvrti múzeí, sú tu obchody najlepších dizajnérov v meste, nájdete tu značkové topánky, značkové butiky, špecialistov na wellness a interiéry. Najexotickejší tovar dostať na Javastraat.

Na trhoviskách predávajú hlavne jedlo a oblečenie, ale v poslednom čase sa viac špecializujú. Zoznam trhovísk nájdete na stránkach amsterdam.info. Najznámejším amsterdamským trhom je Albert Cuyp, otvorený je denne  od 9:00 do 17:00 hod. Známy je tiež blší trh Waterlooplein. Na trhu Lindengracht predávajú ryby, potraviny a tovar pre domácnosť, trh je otvorený len v sobotu. Starožitnosti a knihy dostanete na trhu Spui. Tulipány a iné kvety dostať na Bloemenmarkt. Oblečenie a textil ponúka Lapjesmarkt. Na blšom trhu Noordermarkt dostať cez týždeň oblečenie, v sobotu ekologické potraviny ako organické ovocie a zelenina, syry, huby.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Nestáva sa to každý rok, ak ku tomu dôjde, je to jedinečná udalosť: ak kanály poriadne zamrznú v januári sa koná Cesta jedenástich miest (www.elfstedentocht.nl), korčuliarsky maratón po frízskej krajine. V marci sa koná tichá procesia na počesť  Amsterdamských zázrakov. 30. apríl je Deň kráľovnej (narodeniny predchádzajúcej holandskej panovníčky) – v meste sú otvorené obchody, konajú sa pouličné párty, hrá živá hudba, konajú sa pivné slávnosti. Národný deň mlynárov je v máji. V júni sa koná Holland Festival (www.hollandfestival.nl), najväčší festival umenia v Holandsku, v auguste sa koná festival pouličného divadla. V septembri sa koná Flower Parade. V novembri sa na oslavu posvätnej rastliny koná Cannabis Cup (www.hightimes.com). Tradičné holandské vianoce Sinterklaas, sa konajú 6. decembra, darčeky sa rozdávajú o deň skôr. Slávia sa tiež obyčajné Vianoce.

Amsterdamské sviatky a prázdniny pripadajú na 1.január, Veľký piatok, Veľkonočný pondelok,  Kráľovnin deň (30. apríl), Nanebovstúpenie, Svätodušnú nedeľu a pondelok, na Vianoce (25. a 26. december).

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Amsterdams Historisch Museummúzeum histórie mesta, ako sa z bažinatej dediny stala medzinárodná metropola.

Anne Frank Huisdo domu dievčaťa, ktoré opísalo horory druhej svetovej vojny ako nikto iný, zavíta každý rok viac ako 80,000 návštevníkov.

Artis Zoo8000 zvierat, planetárium, prekrásne akvárium – najstaršie amsterdamské zoo, hlavnou atrakciou je umelá savana kde putujú zebry, gazely a iné africké zvery, inou je akvárium s nádržou ukazujúcou ekosystém amsterdamského kanálu s vrakmi bicyklov a úhormi.

Hortus Botanicusbotanická záhrada zo 17. stor., s prekrásnym mixom koloniálnej a modernej architektúry, s pavilónmi subtropických, tropických a púštnych rastlín, tiež je tu najstaršia rastlina indického konope na svete ( má okolo 300 rokov, naposledy zakvitla v roku 1999).

Nederlands Scheepvaart Museum – jedna z najväčších zbierok námorníctva na svete, problémom sú len holandské nápisy pod jednotlivými exponátmi.

Rijksmuseum – amsterdamský Louvre, aj keď je časť múzea zavretá pre renováciu oplatí sa vidieť.

Van Gogh Museum – milovníci umenia musia bojovať s davom návštevníkov, aby videli najkrajšie diela ťažko skúšaného umelca.

Vondelpark – v 70. rokoch sa park stal sídlom hippies, dnes je mekkou joggingu, frisbee, rodín s deťmi púsťajúcich draky, futbalistov.

Westerkerk – kedysi jeden z najväčších protestantských kostolov, z veže je prekrásny výhľad a je tu pochovaný Rembrandt.

 

PASY

Amsterdam City Pass je kartou s najlepšími ponukami - Van Gogh múzeum alebo Rijks múzeum, hodinová plavba na amsterdamských kanáloch, spiatočný transfer na letisko a 20% zľavy na atrakcie, múzeá, rôzne prehliadky či cyklistické výlety. Veľkou výhodou je preskočenie čakania v radoch do dvoch spomínaných múzeí, ktoré sú v meste najviac navštevované. Ďalšou výhodou je, že kartu si nemusíte nikde vyzdvihnúť, no môžete ju mať už pred príchodom a čas používania karty je neobmedzený. Cena je 38,50 EUR. Viac info na http://www.amsterdam.info/pass/.

I amsterdam city card  je turistická karta ponúkajúca využitie verejnej dopravy v Amsterdame, vstup do viacerých múzeí a atrakcií zadarmo, okružnú plavbu po amsterdamských kanáloch a zľavy v obchodoch a reštauráciách či pri rôznych vystúpeniach.  Turista si môže vybrať 24 (57 eur), 48 (67 eur), 72 (77 eur) alebo 96 (87 eur) hodinovú kartu. Viac info tu.

Amsterdam ponúka aj iné pasy, obľúbené sú Amsterdam Transport Pass&Hop-On Hop-Off Canal Cruise , kde stojí 24-hodinová karta 31,50 eur, Holland Pass s cenou 40 eur na 30 dní.

 

INTERNET

www.iamsterdam.nl/

http://www.iamsterdam.com/en/

www.amsterdam.info/sk/

http://en.wikipedia.org/wiki/Amsterdam

http://amsterdam.cestovanie.biz/

https://www.amsterdam.info/

 

APLIKÁCIE

Amsterdam Travel Guide - Offline City Map, Hotels & Tours –  kompletné informácie o meste pre iPhone;

Amsterdam - The Map – detailná turistická mapa mesta s reštauráciami, atrakciami, hotelmi, nočnými klubmi a inými, možnosť kúpy digitálnych cestovných a iných lístkov priamo na telefón;

Ulmon - Amsterdam Travel Guide and Offline City Map – objavte najlepšie a najkrajšie miesta Amsterdamu, offline mapa mesta;

GVB app – organizér pri cestovaní verejnou dopravou v Amsterdame - cestovné poriadky, mapy, všetky potrebné informácie;

A Gastronomic Journey in Amsterdam – kulinársky sprievodca mestom.

 

BEZ ZÁRUKY

V Amsterdame je viac ako 100 km vodných ciest. Každoročne spadne do riečnych kanálov 25 000 bicyklov, pričom len 8000 sa vytiahne z vody von každý rok.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa