Viedeň

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Vienna, Rakúsko



 

Oficiálny názov  Viedeň/Vienna/Wien

Grandiózne, hlavné a najväčšie mesto Rakúska. Pýcha dobyvateľskej dynastie Habsburgovcov. Monumentálne budovy v centre mesta, svetové múzeá naplnené pokladmi, biele kone vykračujúce po zrkadlových sieňach palácov, slávne orchestre a anjelské chlapčenské zbory hrajúce v prepychových koncertných sálach. Dá sa tu chodiť po lesoch, večery tráviť vo vinárňach, alebo v baroch. Veľkorysé, opulentné a otvorené mesto ponúka všetko, čo si môžete priať.  

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie vo Viedni.

 

DOPRAVA

Viedenský dopravný systém patrí medzi najlepšie v Európe. Autobusy, vlaky, električky a metro linky vezmú turistov kamkoľvek v rámci mesta, a to v relatívne krátkom čase. Linky jazdia často, zriedka sa čaká dlhšie ako 10 minút. Spoločnosť Wiener Linien prevádzkuje 5 liniek metra, 29 električiek, 127 autobusových liniek, z ktorých 24 premáva v nočných hodinách (od 00:30 do 5:00 hod.).

Ceny lístkov - Označené lístky v automate môžu byť použité pre všetku verejnú dopravu v hlavnej zóne. Lístky je možné si zakúpiť v predajných automatoch, vo väčšine staníc metra, na miestach predpredaja, v trafikách, cez internet dopravnej spoločnosti (shop.wienerlinien.at), ako aj  prostredníctvom mobilného telefónu cez SMS. Lístok sa dá kúpiť aj priamo v autobuse či električke, no cena je vyššia (2,30 eura).

Cena jednorazového lístka v jednom smere s ľubovoľnými prestupmi v rámci MHD stojí 2,20 eur. Smer jazdy nie je možné prerušiť, či sa vrátiť na pôvodné miesto. 24-hodinový lístok stojí 7,60 eur, 48-hodinový 13,30 eur, 72-hodinový 16,50 eur. Cena týždenníka platného len od pondelka do pondelka je 16,20 eur. Mesačník stojí 48,20 eur. 8–dňový lístok stojí 38,40 eur, no je možné si dni rozdeliť, a taktiež môžu cestovať viacerí naraz – zaznačí sa ďalší riadok na lístku pre každú ďalšiu osobu. Deti do šesť rokov majú MHD zadarmo vždy, deti od 6 do 15 rokov majú MHD zadarmo iba v nedeľu, štátne sviatky a cez prázdniny. Pri cestách vlakom na predmestia je potrebný príplatok. Cena lístka závisí od precestovaných zón. V nočných spojoch platia rovnaké lístky ako v denných. Viac informácií na http://www.wienerlinien.at

 

Druhy dopravy

Metro

Viedenské metro má päť liniek (U1, U2, U3, U4 a U6). Z neznámych príčin chýba linka č.5. Centrum Viedne (Inner Ring) sa dá prejsť pešo za dvadsať minút. Celková dĺžka metra je 74,6 km a vlaky metra stoja na 104 staniciach. Prestupné stanice metra: Karlsplatz U1, U2, U4, Landstraße U3, U4, Längenfeldgasse U4, U6, Praterstern U1, U2, Schottenring U2, U4, Schwedenplatz U1, U4, Spittelau U4, U6, Stephansplatz U1, U3, Volkstheater U2, U3, Westbahnhof U3, U6. Linka U1 sa rozšíri o ďalších 4,6 km a bude od 2. septembra 2017 jazdiť od Leopoldau až do Oberlaa. V roku 2018 sa má začať rozširovať aj linka U2 o ďalších 6 km a 3 km pre U5. Cesta tak bude trvať len 6 minút od Viedenskej radnice na námestie Matzleinsdorfer.

Električka

Električková sieť Viedne funguje od roku 1865 a so 172 kilometrami je piata najväčšia na svete. Denne je k dispozícií cestujúcim 29 električiek. Väčšina z nich má nízkopodlažný bezbariérový prístup.

Autobus

Autobusové spoje sú označené číslami a písmenami A alebo B (napríklad 4A). Do úzkych uličiek starej časti metra boli vyrobené špeciálne vozy City Bus, vďaka ktorým je možné sa prepravovať rýchlo.

Bicykel

Populárnym dopravným prostriedkom je bicykel. Mesto križuje 700 km cyklistických trás. Požičanie bicykla stojí veľmi málo a mesto disponuje 1500 bicyklami na 121 termináloch v celom meste. Servis je populárny medzi domácimi aj turistami.  Hlavné atrakcie mesta sa na bicykli dajú prejsť do pol hodiny. Bicykel je možné vziať aj do vlaku alebo do metra. Internetová stránka cbw.at je optimalizovaná pre mobilné telefóny a poskytuje informácie o všetkých bicyklových termináloch.

Taxi

Taxíky stoja vo všetkých častiach Viedne a niektoré majú aj telefóny k dispozícii na zavolanie si taxíku. Cena cesty taxíkom pozostáva zo základnej ceny a ceny závislej od vzdialenosti, doby trvania a času. Nočná cena platí od 23:00 hod. do 6:00 hod. Ak voláte taxík cez telefón, zaplatíte extra poplatok.

Faxi

Šetrnou alternatívou k životnému prostrediu je faxi, ide o kombináciu taxíka a bicykla. Táto rikša odvezie dvoch pasažierov a príručnú batožinu.

Auto

Pri ceste autom sa oplatí vyhnúť centrálnemu okruhu. Autá tu jazdiť môžu, ale cesty sú úzke, väčšinou jednosmerné, parkovanie je obmedzené a cez deň väčšinou zakázané. Počas dopravnej špičky sa jazdiť autom neodporúča, ulice sú plné a viedenskí vodiči nie sú známi pre svoju slušnosť a trpezlivosť. Pozor na chodcov. Viedenskí chodci sú zvyknutí na absolútnu prednosť, a pri prechádzaní ciest rátajú s tým, že auto zastaví.

Fiaker

Najdrahším spôsobom dopravy vo Viedni sú fiakre (voz s konským záprahom). Pohonič je tu zároveň aj dobrým sprievodcom a turista má možnosť si vychutnať nevšedný pohľad na krásy a atrakcie mesta. Fiakre odchádzajú so Stephansplatz, Heldenplatz, Michaelerplatz a z Albertinaplatz. Cenu a čas prehliadky sa odporúča dohodnúť vopred. Ceny sa pohybujú okolo 40 euro za dvadsať minút (malý okruh) alebo 60 euro za štyridsať minút, cenu sa oplatí zjednávať.

Lode

Lode sa plavia po Dunaji, najväčšou spoločnosťou ponúkajúcou okružné plavby je DDSG. 

Okrem okružných existujú tematické plavby, na jar a v lete premávajú pravidelné linky medzi Viedňou a Bratislavou (Twin City Liner).

 

UBYTOVANIE

Začnite svoju návštevu Viedne pohodlne jednoduchou rezerváciou ubytovania cez internet. V hlavnom meste Rakúska sa nachádza asi 400 hotelov a penziónov. Vo Viedni je niekoľko luxusných, historických hotelov, ktoré patria medzi najdrahšie v Európe.  Za primerané ceny sa dá nájsť ubytovanie aj v centre mesta, najmä v penziónoch. V meste je tiež množstvo hostelov. Za menší poplatok je možné ubytovanie rezervovať v turistických informačných kanceláriách, ktoré ponúkajú ubytovanie na súkromí od 25 – 50 euro za izbu a noc. Ubytovanie všetkých cenových skupín ponúkajú oficiálne stránky mesta. Počas zimy ceny ubytovania klesajú a mnoho miest ponúka zľavy a špeciálne ceny na dlhší pobyt. Niektoré hotely, aj päťhviezdičkové ponúkajú špeciálne víkendové ponuky, kde sú ceny až o 50% nižšie. V cene ubytovania v hoteloch, hosteloch a v penziónoch sú zahrnuté aj raňajky. Rezervácie sú záväzné a pri neobsadení izby môže hotel žiadať kompenzáciu, to isté môže žiadať aj zákazník ak izba nie je voľná. Internáty a mládežnícke ubytovne sú obľúbenou a lacnou alternatívou hlavne počas leta. Viedenské internáty ponúkajú okolo 4600 lôžok. Turista si môže vybrať jednoduché ubytovanie – Turmherberge, alebo komfortne vybavené mládežnícke penzióny. Ubytovanie je však potrebné si zarezervovať včas.

Rezervujte si ubytovanie vo Viedni online.

 

JEDLO

Tradičný viedenský fast food je viedenský párok. Po celom meste sú stánky s názvom "Würstelstand", okrem Wiener Würstel sú obľúbené aj Burenwurst a Käsekrainer (párok plnený syrom). Relatívne novým produktom je Döner Kebap, kde predávajú aj kúsky pizze. Dobré kebapové stánky sa dajú nájsť na Naschmarkt, čím ďalej od centra tým sú lacnejšie, ďalším dobrým mestom je Schwedenplatz. Najlacnejším jedlom je rakúsky sendvič (chlieb + šunka/syr + uhorka), ktorý dostať v supermarketoch. Mnoho obchodov má samostatný pult, kde sendviče pripravujú  (Feinkostabteilung), platí sa len za suroviny, ktoré si možno vybrať podľa chuti. 

Lacnejšie reštaurácie sú v severozápadnej časti mesta, blízko univerzity. Tradičné viedenské podniky sa volajú „Beisl“ (z jidiš „malý dom“). Malé, na nič sa nehrajúce puby s dreveným obložením, kde pri stole sedia viacerí zákazníci. Viedeň má samozrejme veľký počet reštaurácií všetkých cenových skupín, a kuchýň všetkých druhov od balkánskych po japonskú. Tipy na reštaurácie ponúkajú oficiálne stránky mesta.  

Viedeň je spirituálnym domovom kaviarní „ Kaffeehaus“ a kaviarenského životného štýlu. Nikdy, ale naozaj nikdy si tu neobjednávajte kávu, pán vrchný (Herr Ober) sa hlboko urazí. Lepšie je vybrať priamo z jedálneho lístka. Viedeň sa hrdí variantami rozličných druhov ako napr. "Melange" alebo "Kapuziner." Káva stojí od 2.50 do 3 euro.

Ďalšou viedenskou atrakciou sú „Heurigen.“  Vinárne  s licenciou na predaj vína. Tradičné sú biele vína, zelený Veltlín sa podáva kdekoľvek. Heurigen nájdete okolo Grinzingu, v južných predmestiach okolo Perchtoldsdorfu, v severnejších okolo Stammersdorfu alebo Hagenbrunnu. Stačí sa odviezť električkou na konečnú a spýtať sa miestnych. Niektoré vinárne podávajú aj jedlo, najčastejšie viedenské špeciality, alebo jednoduché syrové chlebíčky.

 

ZÁBAVA

Aj keď Viedni dominuje klasická hudba a výskumy hovoria že väčšina Viedenčanov ide spať o desiatej, existuje tu pomerne dosť barov a hudobných klubov. Viedenské bary sú orientované v troch častiach a tvoria viedenský bermudský trojuholník (Bermuda Dreieck). Jeho vrcholmi sú Rabensteig, Seitenstettengasse a Ruprechtsplatz a okolité ulice.

Zaujímavejšia je časť okolo  Naschmarkt, Neubau a okolo Spittelbergu, kde je najväčšia koncentrácia barov, reštaurácií a kaviarní. Ak je teplejšie oplatí sa zájsť na Universitätscampus, bary pod holým nebom sú okolo  Copa Cagrana na  Donauinsel. Viedenská hudobná scéna je malá, populárne je techno.Väčšina hudobných klubov je malá, podobná barom. Niekedy sú tu koncerty, často hrávajú miestni dídžeji.

Informácie o koncertoch a akciách ponúka vo svojej party sekcii časopis Falter.

 

NÁKUPY

Viedeň nie je mestom pre lacné nákupy, je tu niekoľko elegantných obchodov s kvalitnými výrobkami. Oplatí sa kúpiť porcelán, keramiku, ručne vyrobené bábiky, kožené výrobky. Obchody na Kärntner Straße sú elegantné, drahé a trendy. Drahé, elegantné značkové predajne sú na Kohlmarkt. Pre normálnym zákazníkov je tu Mariahilfer Straße, bližšie k centru, malé butiky, second-handy na Neubaugasse. Medzinárodné siete nájdete na  Mariahilfer Straße okolo Wiener Gürtel.

Typický viedenský zážitok z nakupovania ponúkajú nádherné tržnice. Viedenský humor sa tu mieša s východoeurópskym šarmom, orientálna atmosféra s južným temperamentom. Viedenské tržnice sú otvorené celý rok a podľa ročného obdobia odzrkadľujú šarm mesta. Obzvlášť krásne sú adventné trhy v predvianočnom čase. Medzi známe patria Karmelitermarkt, Rochusmarkt, Brunnenmarkt.

Oplatí sa navštíviť aj blší trh na Naschmarkt, koná sa každú sobotu od 6:00 do 16:00. Dá sa tu kúpiť všetko, od obnosených lederhosen po rakúsku uniformu z prvej svetovej vojny.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Viedeň je známa svojimi hudobnými festivalmi. Január začína novoročným koncertom, nasleduje sezóna bálov. Februárové fašiangové sprievody sú plné masiek a tanečníkov. Počas slávnosti Corpus Christi je karnevalov ešte viac a niektoré sa konajú na jazerách blízko Salzkammergut. Wiener Festwochen sa konajú od mája do polovice júna, ich program je považovaný za vrcholnú udalosť roku. Koncom októbra sa koná Viennale, najväčší filmový festival v krajine, ktorý uspokojí každého fanúšika nekomerčných filmov. Prázdniny a štátne sviatky - 26. október (Národný deň), sv. Mikuláša (6. december), tiež Vianočné sviatky. 

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Burgkapelle – kráľovská kaplnka z 13. storočia. Od septembra do júna tu každú nedeľu   počas omše spieva Viedenský chlapčenský zbor.

Donauturm najvyššia viedenská stavba, dá z nej skočiť bungee, panoráma mesta sa dá obdivovať aj z dvoch drahých reštaurácií.

Josephinum – múzeum histórie medicíny, s bizarnou ale fascinujúcou zbierkou 200 ročných ceroplastík a voskových modelov ľudských orgánov, budete sa cítiť ako hororovom filme s lepkavými mŕtvolami.  

Judenplatz – stará židovská štvrť, s atraktívnymi vykopávkami stredovekej synagógy. Múzeum dokumentuje ich históriu, je tu tiež pamätník židov, ktorí zomreli počas holokaustu.   

Kunsthistorisches Museum – jedno najlepších múzeí v Európe. Habsburgovci boli zberateľmi umenia z celej Európy, je tu jedna z najlepších zbierok diel Rubensa a Pieter Bruegela staršieho. Nechýbajú ani Vermeer, Dürer, Rembrandt, Rafael, Van Dyck, Cranach, Caravaggio, Canaletto a Tizian. Tiež je tu veľká zbierka egyptských, gréckych a rímskych artefaktov.

Riesenrad – 65 metrov vysoké ruské koleso, ponúka prekrásny výhľad. Súčasť viedenského zábavného parku Prater, ktorý ponúka všetky druhy kolotočov.

Schönbrunn – prepychový barokový palác patrí medzi najpopulárnejšie atrakcie Viedne. Má 1441 izieb (navštíviť sa dá len 40), konal sa tu Viedenský kongres (1814-15), Mozart tu mal prvý kráľovský koncert, v okrúhlej čínskej izbe viedla tajné rokovania cisárovná Mária Terézia.

Sigmund Freud Museum –  dom, kde Freud žil od 1891 do 1938. Nájdete tu množstvo podivných predmetov, ktoré ovplyvnili jeho teórie (napríklad terakotová votívna obeť v tvare mužských genitálií - exponát 35 na ornamentálnej poličke v čakárni). 

Spanische Hofreitschule – španielska jazdecká škola, kde lipicany predvádzajú balet na klasickú hudbu, stará viedenská inštitúcia pripomínajúca časy Habsburgovcov.

Stephansdom – majstrovská gotická stavba, stredobod všetkých viedenských návštevníkov. Dominantou je 136 metrov vysoká  Südturm prezývaná 'Steffl', ktorá sa nachádza na všetkých  viedenských pohľadniciach.

Zentralfriedhof – obrovská nekropola s dva a pol miliónmi hrobov, okrem iných tu ležia Beethoven, Brahms, Schubert, Strauss a Schönberg.

 

PASY

Vienna Card  – karta  ponúkajúca zľavy návštevníkom mesta, uľahčuje dopravu po meste, ponúka zľavy na vstupnom do múzeí a na atrakcie, zľavy v obchodoch a v reštauráciách. Karta sa dá kúpiť 24-hodinová (13,90 eur), 48-hodinová (21,90 eur) a 72-hodinová (24,90 eur). Držiteľ karty môže využívať všetky linky mestskej hromadnej dopravy po dobu trvania platnosti karty. S držiteľom karty má dieťa do 15 rokov vstup do múzeí zadarmo. Dá sa kúpiť  na letisku, v hoteloch a na zastávkach metra. Novinkou od apríla bude možnosť použitia karty na Hop-On Hop- Off  autobus – Big Bus Vienna.

Viedenský Pass (Vienna Pass) - karta, ktorá dáva návštevníkom po zakúpení možnosť vstupu zadarmo do viac ako 60 hlavných atrakcií mesta, múzeí a pamiatok Viedne. Je to najlepší spôsob, ako spoznať hlavné mesto Rakúska a pritom ušetriť čas, peniaze a vyhnúť sa stresu. Pass sa aktivuje automaticky pri vstupe na prvú atrakciu mesta. 1–dňový pass stojí 59 eur, s dopravou 67 eur. Dieťa zaplatí 29,50 eur a s dopravou 33,50 eur. Na výber je aj dvojdňový, trojdňový a šesťdňový pass. Viac informácií o cenách na https://www.viennapass.com.

 

INTERNET

www.vienna.info/

www.wienxtra.at/

www.vienna.at/

www.wien.gv.at/english/

https://www.viennava.gov/

http://en.wikipedia.org/wiki/Vienna

http://www.austria.info/sk

 

APLIKÁCIE

Vienna Pocket Guide – hlavné turistické atrakcie, online mapa mesta, online hľadanie Wi – Fi miest;

Vienna City Guide – informácie o meste, atrakcie;

Vienna Travel Guide a Offline City Map – informácie o meste, offline mapa;

Susi – informácie o meste a regióne;

Quando - informácie o dopravnom poriadku všetkých liniek MHD v meste,  informácie o pamiatkach, atrakciách či reštauráciách, mapy okolia;

GuidePal Vienna – informácie o meste;

TeamUpClub- zábavná forma objavovania mesta formou úloh a otázok;

Vienna PASS Travel App – informácie o viedenskom Passe;

Ticket Gretchen – informácie a vstupenky do vybraných kultúrnych zariadení;

Belvedere Museums App – všeobecné informácie a vstupenky do Belvedere, Zimného paláca a 21er Haus;

Kunsthistorisches Museum Vienna –  informácie o pamiatke;

ParkU – informácie o parkovaní;

Short-stay parking zones – informácie o parkovaní;

CityBike station finder – informácie o požičaní bicykla a termináloch;

MyTaxi – informácie o taxi službe mesta;

Vienna Transport Map – dopravné mapy mesta;

Local Tips – informácie o gastronomických zariadeniach;

Shopikon – informácie o obchodoch a nákupných centrách mesta.

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Rakúsku

Armbrustergasse 24, Viedeň

 

BEZ ZÁRUKY

Hovorí sa, že zo všetkých miest sveta je Viedeň najviac posadnutá smrťou. Mesto má jedno z najvyšších čísel počtu samovrážd na svete. Múzeum rakiev a množstvo obyvateľov, ktorí celý život šetria na dôstojný pohreb.    

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (27 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa