Praha

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Prague, Česko



 

Oficiálny názov Praha

Jedno z mála miest, ktoré unikli veľkým poškodeniam počas druhej svetovej vojny, a očarujúca panoráma mesta to dosvedčuje.

Kompaktné stredoveké centrum Prahy je nezabudnuteľným labyrintom kamenných uličiek, starých námestí, tmavých pasáží a nespočetných kostolov.

Na všetko dohliada tisícročný Pražský hrad. Po štyridsiatich rokoch komunizmu sa Praha stala jednou z najpopulárnejších európskych destinácií. Ulice okolo hlavných pamiatok sa na celý rok preplnili zvedavými turistami.

 

DOPRAVA

Pražská verejná dopravná spoločnosť (DPP) je hlavným operátorom dopravy v meste. Všetky potrebné informácie nájdete na internetovej stránke www.dpp.cz. Po Prahe je najlepšie chodiť pešo alebo jazdiť verejnou dopravou. Riadiť auto v meste je odvážne – mesto nie je postavené pre autá, ani pre bicykle.

Cestovné lístky - Predajné miesta cestovných lístkov sú automaty na metro staniciach a zastávkach pozemnej dopravy, informačné centrá, trafiky a veľkoobchody. Existujú aj sms lístky a e–lístky. Pri sms lístku je potrebné mať českého operátora a aktivovanú službu Premium SMS a pri lístkoch kúpených cez internet je potrebná aktivácia pri prvom použití  v automate.

Cena lístkov - Tarifne je územie Prahy rozdelené na pásma P a 0 (celkovo je územie Prahy započítané ako 4 tarifné pásma). Pásmo P má dvojnásobnú tarifnú hodnotu a pásmo 0 je rozdelené na pásma 0 a B. Pásmo P zahŕňa metro, električky, autobusy MHD (linky č. 100-299 a 501-599), lanovku na Petřín a vybrané traťové úseky železnice. Pásmo 0 a B zahŕňa prímestské autobusy linky č. 300-399 a 601-620 a vybrané traťové úseky železnice. Deti do 6 rokov a dôchodcovia nad 70 majú prepravu zadarmo. Mládež od 6 – 15 rokov a seniori od 65 – 70 rokov majú polovičnú zľavu. Základný lístok pre dospelého do 90 minút stojí 32 CZK, krátkodobý do 30 minút 24 CZK, 24-hodinový stojí 110 CZK, 72-hodinový 310 CZK. Častí návštevníci majú na výber aj kúpu mesačného, trojmesačného, päťmesačného, desaťmesačného a ročného lístka, pričom napríklad ročný stojí 3650 CZK. Je potrebné vlastniť preukaz PID, ktorý sa vydáva na počkanie v informačných centrách a predajných miestach dopravného podniku. Viac informácii na www.dpp.cz.

 

Druhy dopravy

Metro - Cestujúci metrom môžu využiť tri linky farebne odlíšené linky A,B, C a 57 staníc, z toho sú tri prestupové stanice. Metro vlaky jazdia každé tri minúty počas rušných hodín od 5:00 hod, ráno do polnoci. Počas večerov a víkendov je to každých 10 minút.

Vlak - Praha je najdôležitejším českým železničným uzlom. Železnice spájajú Prahu nielen s okolitými mestami a dedinami, ale tiež pomáhajú cestovať Pražanom napríklad z okrajových štvrtí do centra mesta rýchlejšie ako klasickou MHD. Diaľkové trasy vedú do väčšiny veľkých miest Čiech a európskych metropol. Platia tu tarify pražskej integrovanej dopravy. Väčšina regionálnych spojov je označená písmenom S a dvojciferným číslom. Na linky S sú nasadzované moderné vlaky CityElefant a Regionova a ich výhodou je tiež napojenie na mestskú hromadnú dopravu.

Električka - Električky predstavujú najstarší druh dopravy v meste a fungujú už od roku 1891. Po metre sú najrýchlejším dopravným prostriedkom v Prahe a jazdia každých 10 minút, cez víkendy každých 15 minút. Posledná električka premáva po polnoci, obyčajne nadväzuje na posledné metro, a potom začínajú premávať nočné električky označené dvoma číslicami s prvou číslicou 5. Tieto jazdia raz za pol hodinu do 5:00 hod. ráno. Električky prepravia druhý najväčší počet pasažierov v Prahe.

Autobus - Autobusy premávajú po predmestiach v podobných intervaloch ako električky. Spájajú hlavne konečné metro stanice s prímestskou dopravou, čím poskytujú dopravu hlavne na okrajoch a mimo centra mesta. Autobus n 133 je jediným autobusom, ktorý prechádza centrom a končí na Palachovom námestí v blízkosti Karlovho mostu.

Trajekt - V letných mesiacoch na rieke Vltava premáva pravidelná lodná doprava. Mestská hromadná doprava zahŕňa aj 6 liniek trajektov prepravujúcich pasažierov po Vltave. Od roku 2006 je trajektová doprava súčasťou mestskej hromadnej dopravy, a tak sú ceny rovnaké ako pri ostatnej doprave. Trajekty nefungujú, keď hladina vody rieky stúpne, alebo keď je ohrozený prístup k mólu. Trajekt P1 sa plaví na trase Sedlec – Zámky, P2 Podbabě – Podhoří, P3 Lihovar - Dvorce-Žluté lázně, P4 Dětský ostrov – Národní divadlo-Hollar, P5 Císařská louka – Jiráskovo náměstí a P6 Modřany – Lahovičky.

Bicykel - Cyklistická doprava je neoddeliteľnou súčasťou mestskej mobility. Spoločne s chôdzou a verejnou hromadnou dopravou je zaradená medzi udržateľné druhy dopravy. V meste sa môže turista stretnúť s rôznymi druhmi cyklistickej infraštruktúry. Všetky tieto opatrenia sú urobené tak, aby spríjemnili cestu užívateľom a zabránili zbytočným kolíziám. Možnosti cestovania s bicyklom sa v posledných rokoch výrazne rozšírili a je možné si vziať bicykel do všetkých druhov verejnej dopravy okrem autobusov. Prenájom bicykla je možné uskutočniť cez rôzne firmy. Najobľúbenejšie sú City bike a Okolo bike rentals. Obe spoločnosti majú široký výber bicyklov od horských cez retro až po cestné. V City bike zaplatíte 330 CZK na prvé dve hodiny, a potom 50 CZK každú začatú hodinu. Obe spoločnosti ponúkajú aj rôzne zaujímavé cyklotúry.


Taxi - Na území Prahy sú nariadením stanovené maximálne ceny za prepravné služby v osobnej taxi službe takto: jednorazová nástupná sadzba maximálne 40 CZK, jazda na území Prahy 28 CZK na 1 km, čakanie maximálne 6 CZK za minútu. Stanoviská Fair Place sú označené stĺpom so žltou ceduľou s nápisom TAXI a oranžovou rukou so zdvihnutým palcom. Pod nápisom sú uvedené orientačné ceny medzi jednotlivými lokalitami.

Iné druhy dopravy - Praha ponúka aj iné druhy dopravy okrem mestskej hromadnej, prenájmu auta či požičania bicykla. K zaujímavým hlavne pre turistov patrí kinobus, múzeum MHD, historická súprava metra, nostalgická linka č. 23, historická linka č.41, lanová dráha ZOO, lanová dráha na Petřín. Tieto druhy dopravy sú zároveň aj zaujímavými turistickými atrakciami pre návštevníkov.

 

UBYTOVANIE

 

Praha má bohaté možnosti, mnoho hotelov je vzdialených od centra len na pešiu vzdialenosť. Sezóna vrcholí od apríla do októbra, mnoho turistov sem prichádza aj počas osláv Nového roka. V porovnaní zo zvyškom krajiny sú v Prahe ceny za ubytovanie dvojnásobné. Na výber má turista z hotelov, hostelov, penziónov, kempov, turistických ubytovní, internátov či ubytovaní na súkromí. TIP: Chystáte sa do Prahy?

 

Rezervujte si ubytovanie v Prahe online.

 

 

JEDLO

Reštaurácie s medzinárodnou kuchyňou sú drahšie ako štandardné české. Tiež sa zvýšil počet reštaurácií ponúkajúcich miestne jedlá na medzinárodnej úrovni. Pod vplyvom turistického ruchu ceny v niektorých pražských reštauráciách narástli, miestni obyvatelia radšej jedávajú v tradičných hospodách. Aj v najlepších reštauráciách sa môže stať, že kvalita jedla alebo obsluhy bude nižšia. Služby sa pomaly zlepšujú, ale čašníci s podivnou aritmetikou nie sú vzácni. Všetko o gastronómii sa dozviete na stránke www.tasteofprague.com.

 

ZÁBAVA

 

Minulosť mesta hrá pri kultúrnych aktivitách veľkú rolu, či sú to podzemné pivnice, kde sa konajú koncerty, sochárske fasády v pivárňach alebo veľké koncertné haly pre klasickú hudbu. Oproti tomu stoja ultramoderné bary alebo kluby. Dôležitou súčasťou mestskej kultúry sú hospody.

Mesto má rozsiahlu klubovú scénu s rozličnými hudobnými štýlmi od popu, cez reggae, po hip-hop. Prichádzajú sem tiež hviezdy svetových formátov ako Pearl Jam, U2, Metallica, Rolling Stones, Depeche Mode alebo Madonna.

 

NÁKUPY

V Prahe je množstvo obchodov s českým sklom a porcelánom. Nájdete tu obchody s ručne spracovanou keramikou, odevmi a módnymi doplnkami.  Návštevník by nemal vynechať kúpu suveníru z antického obchodu Uhlíř na Karmelitskej ulici. Ak si chcete odniesť kúsok z extravagantnej módy od mladých českých dizajnérov, tak zamierte do obchodu Parazit na Karlovej ulici 25.

V Prahe je niekoľko nákupných centier ako Palladium, Nový Smíchov, Chodov, Arkády Pankrác a iné.  Veľké obchodné domy sú na ulici "Na Příkope", medzi najslávnejšie pasáže patria "Černá rúže" a "Palác Myslbek." Pařížská ulica je plná exkluzívnych obchodov.

Praha disponuje množstvom tržníc, blších trhov a farmárskych trhov.  Známy je napríklad Havelský trh na Havelskej 13, kde sa dajú kúpiť výrobky z dreva, potraviny či kvety alebo farmársky trh Eat It na Jindřišskej 5. Menšie zaujímavejšie obchody sú na Malej Strane a v bočných uličkách Starého Mesta. Skutočnou atrakciou sú Vianočné trhy, konajúce sa v decembri. Predávajú tu umelecké diela, jedlo, nápoje a pražské suveníry. 

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Národní galerie (Veletržní palác) - obrovská, bezútešná, funkcionalistická stavba je domovom zbierky umenia 19., 20. a 21. storočia. Dá sa tu stráviť aj celý deň. Medzi najdôležitejšie diela patrí socha „Motocyklistu“ Otomara Šveca, niekoľko plátien priekopníka abstrakcie Františka Kupku, český kubistický dizajn a keramika. Z umenia 19. storočia sú atraktívne sochy Josefa Myslbeka, Stanislava Suchardu a Bohumila Kafku; medzi výnimočné patria portréty Josefa Mánesa a krajiny Júliusa Mařáka. Na prvom poschodí je niekoľko diel Pabla Picassa, Andyho Warhola a Roya Lichtensteina, na druhom je české súčasné umenie, kinetické plastiky, socialistický realizmus a úžasné diela súčasných umelcov.

Karlův most - vydržal už 600 rokov dopravy, legenda hovorí, že vďaka vajciam pridávaným do malty. Most dostal meno až v roku 1870. Okrem veží na oboch stranách je most lemovaný sochami, z ktorých najstaršia a najznámejšia je socha Svätého Jana Nepomuckého, českého patróna, ktorého do Vltavy zhodil kráľ Václav v roku 1393.

Malá Strana - baroková štvrť pod Pražských hradom, medzi pozoruhodné miesta patrí Zlatá ulička, Nerudova ulice, kampa s riekou Čertovkou, Malostranské námestie s kostolom sv. Mikoláše a komplex záhrad (Kinského, Petřínské sady, Schönbornská zahrada).

Národní muzeum - neorenesančná budova Národného múzea sa nachádza na južnom konci Václavského námestia. Má výbornú zbierku prírodných exponátov, za zmienku stoja kostry dinosaurov a obrovských krabov.

Staromĕstské námĕstí - centrum Starého Města pražského. Od 10. storočia srdce Prahy. Až do začiatku 20. storočia sa tu konali najväčšie trhy. Dominantou je secesná socha Jana Husa, postavená pri 500. výročí jeho upálenia.

Petřín - 318 metrov vysoký kopec, v jeho okolí je osem parkov tvoriacich zelené srdce mesta. Na južnej strane sa nachádza observatórium M.R. Štefánika, na severnej strane Petřínska veža – 62 metrov vysoká kópia slávnejšej Eiffelovej veže.

Pražský hrad – z jednoduchého opevnenia sa za tisíc rokov stal jedným z najväčších hradov na svete, bezpochyby patrí medzi hlavné české atrakcie. Od 9. storočia je sídlom českých panovníkov, dnes prezidentov. Niektoré z hlavných atrakcií ako Španielska sála alebo Rudolfova galéria sú otvorené len jednu sobotu v roku. Väčšina hradných zbierok je vystavená.

 

PASY

Prague card - Pražská karta (Prague card) je návštevnícka karta, ktorá umožní jedinečným spôsobom poznať všetko, čo Praha ponúka. Okrem rôznych výhod má držiteľ karty zadarmo mestskú hromadnú dopravu po dobu platnosti karty. Karta sa vydáva na 2,3 či 4 dni a existuje pre dospelých a detská/študentská (6-16, študenti -26). Karta je platná len vtedy, pokiaľ je tam meno držiteľa a vyznačený dátum prvého použitia. Kartu je možné si zakúpiť na približne 19 predajných miestach ako napríklad terminál na letisku, rôzne pamiatky, stanice či turistické informačné centrá. Dvojdenná karta stojí pre dospelého 1550 CZK, študenti/deti 1150 CZK, trojdenná je za 1810 CZK, študenti/deti 1330 CZK, štvordenná má cenu 2080 CZK, študenti/deti 1520 CZK. S kartou má turista zadarmo mestskú hromadnú dopravu, Airport Express – autobus pre letiskové transfery, okružnú jazdu vyhliadkovým autobusom, vstup zadarmo do 50 pamiatok a výrazné zľavy do ďalších 30 turistických atrakcií a pamiatok, zľavy na rôzne vstupy, exkurzie, plavby, koncerty a reštaurácie. Viac info na www.praguecard.com.

Prague City Pass - Pražský pas ( Prague City Pass) je mestský turistický systém, ktorý umožňuje bezplatný vstup bez čakania do najpopulárnejších a najnavštevovanejších pamiatok v Prahe. Okrem vstupov do pamiatok má držiteľ možnosť okružnej jazdy autobusom s výkladom, plavbu po Vltave a veľa ďalších výhod a zliav. Pražský pas existuje vo viacerých formách: klasický papierový, ktorý je možné zakúpiť v Gray Line stánku v centre mesta na adrese Národní 38 a pas vytlačený z tlačiarne držiteľa po zakúpení pasu cez internet. Platnosť pasu je 30 dní od zakúpenia a cena pre dospelého je 1390 CZK, junior pass stojí 990 CZK. Držiteľ má možnosť využiť rôzne zľavy na športové, kultúrne a ďalšie aktivity, ako aj zľavy pri návštevách významných centier českej kultúry mimo mesta. Na stránke http://www.praguecitypass.com nájdete viac informácií, ako aj dokumenty na stiahnutie – Prague city pass leták, sprievodca a mapa.

 

APLIKÁCIE

Prague Travel Guide – populárne atrakcie, tipy od návštevníkov mesta, recenzie hotelov a reštaurácií, offline mapa mesta

Map of Prague offline – offline mapa mesta

Prague tour guide – populárne prehliadky pamiatok mesta pre pešiakov, offline mapa, offline audio sprievodca, prehliadka trvá 2-3 hodiny

Enjoy! Praha – Restaurace- Bary – kompletný kulinársky sprievodca po pražských reštauráciách, trendy baroch a wellness centrách v historickej časti Prahy

Prague Hot Deals – ponuka toho najlepšieho a najvýhodnejšieho pre turistu, kategórie – prehliadky, reštaurácie, kultúra, relax

 

INTERNET

http://www.prague.eu/en

http://prague.czechcentres.cz/en/

http://stovezata.praha.eu/index.html

http://www.praha.eu/jnp/cz/index.html

 

VEĽVYSLANECTVO Slovenskej republiky v Prahe

Pelléova 12, 160 00, Praha 6

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (23 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa