Krakov

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Krakow, Poľsko



 

Oficiálny názov  Krakov/ Krakow / Kraków

Po Varšave druhé najväčšie mesto Poľska (asi 800 tisíc obyvateľov), hlavné mesto Malopoľského vojvodstva, postavené na obidvoch brehoch rieky Visly. Bohatá architektúra rozličných historických období sa zachovala a horizont mesta dodnes tvoria veže nespočetných kostolov. 

 

DOPRAVA

Centrum mesta - Staré Miasto, Rynek Główny, Wawel a Kazimierz tvoria kompaktný celok, ktorý sa dá prejsť pešo. V Krakove nie je metro, a tak je tu doprava dosť hustá. Verejnú dopravu tvoria autobusy a električky.  Premávajú od skorých ranných do neskorých večerných hodín. Nočné spoje (autobusy) premávajú od 23:00 do 5:00 hod. Dopravné zápchy (hlavne počas špičky medzi 7:00 a 8:00 hod. a  15:00-17:00 hod.) sú pomerne časté. Spoznávať krásy  Starého mesta a historickej časti Kazimierz môžete aj na konskom  koči, elektrickom voze alebo na rikše. Dobrou možnosťou, ako spoznať mesto, je aj prehliadka na poschodovom autobuse (double-decker).

Cestovné lístky - Lístky sa kupujú v stánkoch alebo v obchodoch označených symbolom MPK, alebo za prirážku asi 0.50 PLN u vodiča. Pokuta za jazdu na čierno je 240 PLN. Lístky je pri vstupe do autobusu alebo električky potrebné označiť. Ľudia nad 70 rokov majú jazdu autobusmi a električkami zadarmo, no nevzťahuje sa to na vlaky, medzimestské autobusy či mini autobusy. Viac informácií na http://www.mpk.krakow.pl/.

Cena lístkov - Jednorazový lístok stojí 3,8 PLN (0,90 EUR). Vodiči predávajú hodinové lístky za 5 PLN. 20-minútový lístok dovoľujúci prestup medzi linkami stojí 2,8 PLN, 40-minútový má cenu 3,8 PLN, 90-minútový stojí 6 PLN. 24-hodinový stojí 15 PLN, 48-hodinový je 24 PLN a 72-hodinový má cenu 36 PLN, týždenník vyjde turistu na 48 PLN.  Lístok na jednu cestu za hranicu Varšavy do prímestských častí stojí 4 PLN a jazdia autobusy 300- 304 (bilet aglomeracyjny).  Mini autobusy majú zvlášť lístky za 2 PLN a kupujú sa u vodiča.

 

Druhy dopravy

Vlak - Krakov je hlavný železničný uzol v Poľsku. Päť hlavných liniek spája mesto so svetom. Centrálna stanica Krakow Glowny je situovaná v centre mesta Krakova v blízkosti historickej časti Starého mesta. Prichádzajú sem vlaky z Nemecka, Maďarska, Rakúska či Českej republiky. Pendolino vlaky jazdia do Varšavy bez zastávok a cesta trvá 2,5 hodiny.

Taxi - Taxíkov je v meste veľké množstvo (približne 15 spoločností), no sú pomerne drahé. Medzi najväčšie spoločnosti patria Wawel Taxi alebo ExpresTaxi. Cena v rámci mesta by nemala presiahnuť 30 EUR. Mesto zriadilo hornú hranicu počiatočnej sumy na 7 PLN. Cena na 1 km od 6.00 – 22. 00 hod je 2,8 PLN a 4,2 PLN od 22.00 – 6.00hod. Dvojnásobné ceny platia za hranicami mesta.

Auto - Krakov je moderné a rušné mesto, takže dopravným špičkám sa nevyhnete ani tu. Akútny nedostatok parkovacích mieste je veľkým problémom. Parkovné je drahé (2 - 4 EUR/ hodina) a nedostatočné. Požičanie auta rôzneho typu a veľkosti tu ponúkajú viaceré spoločnosti.

Bicykel - Priemerný obyvateľ mesta považuje cykloturistiku za rekreačnú činnosť a dobré cvičenie, no sotva ako alternatívu k autu či verejnej doprave. Napriek tomu si môže obyvateľ či turista prenajať bicykel cez Wavelo, čo je mestský systém prenajatia bicykla. Zaregistrujte sa na členstvo v programe Wavelo prostredníctvom webu alebo mobilnej aplikácie. Pri registrácii je potrebná platobné karta. Po meste je viac ako 1500 bicyklov a 150 staníc.  Pre pravidelných cyklistov je denne 60 minút zdarma, tu stojí lístok 19 PLN na mesiac a 179 PLN na celý rok. 90 minút zadarmo pri lístku za 24 PLN na mesiac a 224 PLN na celý rok. Po prevŕšení 60 alebo 90 minút jazdy na bicykli stojí každá minúta 0,05 PLN. Pre príležitostných cyklistov stojí minúta 0,19 PLN. Viac informácií na https://wavelo.pl/. Prehliadka mesta na bicykli stojí za to, po meste sú špeciálne cyklistické pruhy. Rôzne iné požičovne sú lacnejšie mimo mesta.

Letisko - Letisko Jána Pavla II. Krakow – Balice sa nachádza 15 km od centra. Okrem auta, vlaku či taxi máte možnosť dopravy na letisko autobusmi 292, 208 a nočným spojom 902.

UBYTOVANIE

Krakov je frekventovanou poľskou turistickou destináciou. Tomu zodpovedajú aj ceny, aj keď ponuka rastie, počas turistickej sezóny sa oplatí ubytovanie rezervovať vopred. Lacnejšie miesta sa dajú nájsť aj v Starom Meste, dobré možnosti sú okolo mestského parku Planty. Šetriť sa neodporúča, tiež je dobré vyhnúť sa hotelom, alebo hostelom vo štvrti Nowa Huta. Väčšina z nich sú bývalé robotnícke nocľahárne. Ak je to  možné, odporúča sa  izby vidieť vopred.

Dobrý spôsob je prenajať si izby na súkromí. Dajú sa rezervovať  prostredníctvom cestovných kancelárií oproti železničnej stanici (Waweltour, Jordan).  Ďalšou možnosťou je jednať priamo s miestnymi. Oplatí sa pozrieť si adresu ponúkaných izieb (vyhnete sa veľmi vzdialenými miestam), tiež je potrebné pripraviť sa na jednanie o cene.

Ubytovanie si môžete rezervovať on-line na stránkach mesta, alebo na www.krakow-tourism.com.

 

Rezervujte si ubytovanie v Krakove online.

 

JEDLO

Dobré reštaurácie v meste pribúdajú skoro každý týždeň. Medzi tradičné jedálne patria mliečne bary (bar mleczny, alebo  jadłodajnia), kde dostať lacné, tradičné poľské jedlá ako pirohy (pierogi) plnené mäsom, syrom, hubami, alebo jablkami, jahodami; nechýba boršč (barszcz) a zurek – kyslá polievka z kvaseného žita, kam sa pridáva klobása, alebo vajce. Alternatívou sú západné fastfoodové siete, alebo stánky s kebabom, pizzou či hot-dog-ami.   

V reštauráciách nájdete tradičné poľské jedlá z bravčoviny, hovädziny alebo z hydiny, doplnené o medzinárodnú kuchyňu. Stredomorské jedlá nechýbajú hlavne v drahších, trendy podnikoch.

Ázijské reštaurácie, najmä čínske a vietnamské, nájdu sa aj arabské a indické, sú v blízkosti centra. Viacero jedální vo štvrti Kazimierz sa koncentruje na tradičnú židovskú kuchyňu. V menu sa nájdu jedlá ako kapor vo vlastnej šťave, alebo plnené ryby. Ceny sú nižšie ako je západoeurópsky štandard. Hlavne počas letnej sezóny sa môže stať, že sa reštaurácie naplnia, obľúbené miesto sa oplatí rezervovať vopred. Zoznam reštaurácií ponúkajú oficiálne stránky mesta

 

ZÁBAVA

Kaviarne v centre sú obľúbeným miestom turistov unavených prehliadkami mesta. V lete má mnoho z nich terasy. Bývajú otvorené do 22:00, alebo do 23:00 hod. Mesto má veľký počet barov, ktoré sú otvorené až do rána (v samotnom Starom Meste ich je viac ako 100). Originálne s unikátnou atmosférou sú v stredovekých pivniciach. Na mnohých miestach hrajú dídžeji a tancuje sa. Zoznam barov nájdete tu

Krakov je bohatý na kultúrne akcie. Pravidelne sa tu konajú koncerty klasickej hudby, známa je krakovská opera, veľký je výber divadiel a mesto má dlhú tradíciu kabaretu. Krakovským  kultúrnym sprievodcom je Karnet. Informácie o kluboch a alternatívnej kultúre nájdete na  www.aktivist.pl/

 

NÁKUPY

V Starom Meste nájdete širokú ponuku odevov, šperkov a umeleckých predmetov, samozrejme je tam veľa predražených tovarov, ale cennejšie veci sa oplatí hľadať. Na ulici Floriańska sú butiky exkluzívnych značiek. Ulica Szewska je podobná, s množstvom butikov, nájdu sa tu aj tradičné poľské obchody (hlavne s oblečením). V univerzitnom mestečku sú antikvariáty (antikwarjaty). 

Veľké obchodné domy sú na uliciach Wadowicka a Zakopiańska, nedávno bola otvorená obrovská nákupná Galeria Krakowska.  Druhou najväčšou je Galeria Kazimierz s 36,000 m² obchodov, butikov a jedální.

Alternatívou je blší trh na rohu ulíc Daszynskiego a Siedleckiego vo štvrti Kazimierz. Dajú sa tu zohnať meče, šijacie stroje, gramofóny, komunistické odznaky, ale aj nacistické vojnové medaily.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Kraków má bohatý kultúrny program po celý rok. Jeden z najviac vyťažených mesiacov je jún, kedy sa konajú Dni Krakova (s množstvom koncertov, divadelných predstavení a iných akcií), Židovský kultúrny festival, Veľtrh ľudového umenia a slávnosť Lajkonik. Posledná z nich je založená na príbehu pltníka, ktorý porazil Tatárov prezlečením sa do chánových šiat, pri tejto príležitosti sa koná procesia vedúca z kostola sv. Norberta na Rynek, ktorú vedie pestro oblečená postava - prezlečená za Tatára. 

Počas Vianoc je krakovskou tradíciou stavanie betlehemov, nazývaných szopki. Úžasné konštrukcie (väčšinou v tvare kostolov) sú postavené z každodenných materiálov – farebných fólií, kartónov a z dreva s veľkým zmyslom pre detail. Výstava najlepších prác v Múzeu Historycznom Krakowa trvá do konca januára. 

Medzi známe kultúrne akcie patria organové koncerty na predmestí Krakova v opátstve Tyniec. Konajú sa od júna do augusta, od apríla aj v niektorých kostoloch v centre mesta. Mimoriadne  navštevované je Bienále grafiky (trvá od mája do septembra), usporadúvané v párnych rokoch. Koniec mája patrí Krakovskému filmovému festivalu (www.kff.com.pl/en), o cenu Zlatého draka tu súťažia krátke filmy z celého sveta.

Blízko mesta v Kalwarii Zebrzydowska sa počas Veľkonočného týždňa konajú slávne Pašijové hry. 

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Collegium Maius – najstaršia budova univerzity v Poľsku (pochádza z 15. storočia), patrí jednej z najstarších európskych univerzít - Krakovskej jagelovskej ( založená v roku 1364). Dvor budovy sa dá vidieť zadarmo, vstup do interiéru je možný len ako súčasť turistickej skupiny.

Museum Czartoryskich – originálne a netradičné múzeum založené princeznou Izabelou Czartoryskou v roku 1800. Medzi najzaujímavejšie exponáty patrí zbierka tureckých zbraní, a vojenského príslušenstva ukoristeného v bitke pri Viedni (1683). Unikátmi sú kúsky Meissenského porcelánu a sklenené riady. 

Rynek Główny – veľké stredoveké trhovisko, s rozmermi 200m x 200m, je najväčším v Poľsku, možno aj v celej Európe. Založené v roku 1257, aj keď mnoho z budov bolo prestavaných, námestie zostalo komerčným uzlom Starého mesta.   

Mariánsky kostol -  po Wawelskej katedrále druhý najvýznamnejší kostol Krakova. Originál chrámu bol zničený počas tatárskych nájazdov, dnes je možné vidieť rekonštrukciu z 15. storočia.

Kráľovský hrad – symbol samotného Poľska, Wawel je srdcom poľskej histórie. 500 rokov bol sídlom poľských kráľov. Aj potom, ako sa hlavným mestom stala Varšava, konali sa tu korunovačné slávnosti a králi boli pochovávaní v blízkej katedrále. Prvá pevnosť tu stála už v 11. storočí, dnešný hrad pochádza zo 16. storočia.

Wawelská katedrála (Wawel) najdôležitejšia poľská katedrála. Prechádzka okolo kráľovských sarkofágov je prehliadkou poľskej histórie. Dokončený v roku 1364, je tretím kostolom stojacim na tomto mieste. Z množstva kaplniek, je unikátnou renesančná Žigmundova.

Kráľovské komnaty – prechádzka impozantnými komnatami, rekonštruovanými do neorenesančnej podoby, ktoré sú naplnené starobylým nábytkom a umením. Veľkolepé sú najmä sieň Senátorov a trónna sieň. Kráľovské apartmány ponúkajú intímny pohľad do života poľskej kráľovskej rodiny.

Dračia jama – prehliadka Wawelu je bez jej návštevy neúplná. Na miesto najstaršej krakovskej legendy je potrebné zostúpiť 135 schodov objaviť sa na brehu Visly.

Kazimierz – kedysi samostatné mesto, dnes súčasť Krakova, známa svojou židovskou štvrťou.

 

PASY

Krakowska Karta Turystyczna – karta ušetrí čas a peniaze. Nemusíte mať pri sebe lístky či hotovosť, stačí si kúpiť túto kartu.  Môžete si ju zohnať cez internet alebo ju kúpiť v turistických informačných centrách, v cestovných agentúrach a v niektorých hoteloch. Karta umožňuje cestovať mestskou dopravou zadarmo, vstup zadarmo do 40 múzeí a atrakcií mesta, transfer (autobus) na letisko a do Soľnej bane Wieliczka je tiež v rámci ceny karty. Ku karte patria aj zľavy v obchodoch a v reštauráciách a pri niektorých exkurziách. Cena 72-hodinovej karty je 120 PLN, 48-hodinovej je 100 PLN. Existuje aj pas len na atrakcie, kde je cena na tri dni 70 PLN. Viac informácií na  www.krakowcard.com/.

 

INTERNET

krakow.pl/

www.cracow-life.com/

http://www.krakow-info.com/

http://krakow.travel/en/

 

APLIKÁCIE

Krakow – Pocket guide – audiovizuálny sprievodca mesto, atrakcie, hotely, reštaurácie, aj recenzie, pracuje v offline režime, offline mapa mesta

Krakow travel guide offline - všetky články, udalosti, mapy a dopravu je možné prezerať bez pripojenia na internet

Krakow Travel Guide with Offline City Street Map – interaktívne body záujmu na mapách zobrazujúcich autobusové zastávky, reštaurácie, krčmy, hotely, múzeá, divadlá a mnoho ďalších

Krakow public transport  - uľahčuje cestovanie električkami, autobusmi a nočnými linkami + mapy

 

Generálny konzulát SR v Krakove  

ul. sw. Tomazsa 34, Kraków  

Telefón: +48 12 425 4970
Fax: +48 12 425 4972
E-mail: krakov@wp.pl

 

BEZ ZÁRUKY

Viete čo znamená „generácia JP2“? Ide o prezývku extrémnej, ak nie fundamentalistickej kresťanskej generácie 16 až 25 ročných Poliakov, obdivovateľov pápeža Jána Pavla ll. (JP2). Okrem produkcie prvého poľského pápeža je mesto domovom mnohých osobností svetovej kultúry ako Andrzej Wajda, Roman Polański a Krzysztof Penderecki. Medzi najvýznamnejších občanov mesta patria držitelia Nobelových cien za literatúru Czesław Miłosz a Wisława Szymborska.   

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (33 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa