Brusel

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Brussel, Belgicko



 

Oficiálny názov  Brussels/ Bruxelles, Brussel

Dvojmiliónové hlavné mesto Belgicka je považované za metropolu Európskej únie. Tiež tu sídli NATO. Napriek križovatke kultúr si drží jedinečný charakter. Umelecké zbierky sú lepšie ako čokoláda, architektúra je elegantná ako bruselská kuchyňa a rozmanitosť penivejšia ako belgické pivo.

Mesto je najjagavejším drahokamom severskej kultúry. Čím sa odlišuje? Morskými špecialitami v najlepších reštauráciách, vôňou horúcich waflí počas zimných dní, vždy otvorenými pubmi a reštauráciami, kozmopolitnou zároveň domáckou atmosférou, prírodou ležiacou na kraji mesta, komixom, značkovými obchodmi...

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Bruseli.

 

DOPRAVA

Bruselským dopravným podnikom je STIB-MIVB. Po meste je 650 km trás, z toho 40 km je metro, 139 km zaberajú koľajnice električiek a 445 km patrí autobusovej sieti.

 

Druhy dopravy

Električka - viac ako 300 električiek premáva po Bruseli každý deň. Od roku 2006 boli zavedené nové električky T3000 a T4000, ktoré majú veľkú kapacitu, sú efektívne a tiché, a tak sú staršie modely električiek postupne vyraďované a nahrádzané novými modernejšími modelmi.

Autobus - systém autobusových liniek je neprehľadný. Najlepšie je pozrieť sa do mapy (STIB/MIVB mapa), ktorú dostať zadarmo. Zastávky autobusov a električiek sú označené červeno-bielymi znakmi. V roku 2015 sa nahradilo 100 starých autobusov novými modernými a zvýšila sa ich frekvencia najmä počas dopravnej špičky. Od septembra 2014 sa zaviedla aj prevádzka dvanástich mini autobusov, ktoré slúžia pre ľudí s telesným postihnutím. Od apríla 2007 zaviedla spoločnosť nočnú sieť autobusov Noctis. V piatky a soboty 11 autobusových liniek premáva od 00.20 hod do 3.00 hod.

Auto -  v Bruseli je množstvo spoločností na prenajatie si auta. Jazdiť po meste je testom trpezlivosti. Najjednoduchší problém akúkoľvek premávku zastaví, popoludňajšie piatkové zápchy sú nekonečné. Veľké parkoviská sú väčšinou vlastnené súkromnými spoločnosťami, a tak sú platené. Dve centrálne parkoviská sú  Inno Parking na Rue du Damier a Parking 58 na Rue de l'Évêque. Parkovanie pri cestách je tiež platené, výnimkou sú víkendy, ale treba si vždy všímať informácie na automatoch či tabuliach. Existujú aj miesta bez poplatku, no tie sú situované mimo centra, a tak treba počítať s mestskou dopravou. Parkovné na 15 minút je väčšinou zadarmo, inak sa platí 0, 50 EUR / 30 min. až po 4 EUR / 2 hod.

Metro - bruselské metro bolo otvorené v roku 1965. Jeho stanice sú označované veľkým bielym „M“ na modrom podklade. Metro má tri trasy - žltú 1A, vedúcu Roi Baudouin do Herrmann-Debroux; červenú 1B, od Erasme do Stockel; tretia oranžová Line 2 tvorí okruh od Simonis do Clémenceau. Vlaky jazdia každých 10 – 15 minút. Samotné metro prepraví viac ako 37 % cestujúcich. Linky nadzemného metra premávajú medzi Gare du Nord a Gare du Midi, popod bulvár s menom Adolphe Max/Anspach/Maurice Lemonnie. Línie M5 a M6 premávajú v podzemí.

Bicykel - jazdiť po Bruseli na bicykli nie je pre každého. Rizikom sú netolerantní šoféri, klzké dlaždice a električkové koľaje. Nájdu sa tu pruhy pre cyklistov, aj cyklistické chodníky, väčšinou sú na predmestiach, kde je oveľa viac miesta. Prenájom mestských bicyklov Villo je veľmi obľúbený. Len v roku 2016 sa prenajalo viac ako 1,5 milióna bicyklov.

Prvých 30 minút je bez poplatku a od 0.30 hod. do 1 hod je to za 0,50 EUR,  od 1 hod. do 1,5 hod. je poplatok 1 EUR, od 1,5 hod. do 2 hod. za cenu 2 EUR, celoročný prenájom bicykla výjde 33, 60  EUR. Viac informácií na http://en.villo.be/.

Taxi - taxíky sú drahé a taxikári majú povesť hádavých a agresívnych šoférov. Prepitné je oficiálne zarátané v cene, požiadavky za extra servis je lepšie ignorovať. Ceny sú kalkulované na základný denný a nočný poplatok, extra sa platí za kilometer v rámci a mimo regiónu Bruselu. Taxíky stoja na všetkých troch hlavných železničných staniciach, rovnako ako pred Hôtel Amigo blízko Grand Place a na Place Stéphanie.  Cena začína zvyčajne na sume 4 EUR, za 1 km sa platí 1,66 EUR alebo 2,70 EUR – v závislosti od oblasti Bruselu. Čakacia doba na hodinu sa účtuje 30 EUR.

Cestovné lístky- Lístky možno kúpiť na metro staniciach, u šoféra, v predajných miestach STIB, ako aj v mnohých trafikách. Lístky sa na jednu, päť alebo desať jázd dajú kúpiť na staniciach vlaku alebo metra. Lístky sa označujú v malých oranžových prístrojoch v električkách a v autobusoch, pri vchodoch do metra alebo na väčších zastávkach električiek. Lístky je potrebné pri každej novej jazde znovu označiť, platia pre každú formu dopravy. Aktuálny cestovný poriadok a ceny nájdete na stránke www.stib-mivb.be.

Cena lístkov - Ceny sa líšia aj v závislosti od spoločnosti, ktorá sa využíva (STIB-MIVB, SNCB-NMBS, PRRB, MTB, Airport line). Deti do 6 rokov  cestujú zadarmo. Lístok platný na desať jázd stojí 11 eur. Hodinový lístok stojí 2,10 EUR, pri kúpe u šoféra 2,50 EUR. 24–hodinový lístok stojí 7,50 EUR, mesačník 49 EUR, ročný lístok 499 EUR. Viac informácií o cenách na www.stib-mivb.be Pre pravidelných cestovateľov je možné si zakúpiť kartu za 5 EUR  platnú na 5 rokov – Mobib osobná karta alebo základná. Osobná karta musí byť používaná len majiteľom a je možné na ňu kúpiť aj sezónne lístky, pričom základná sa môže používať aj inými osobami a nie je možná kúpa sezónnych lístkov. STIB ponúka magnetické lístky na predaj pri používaní dopravy len občas, no lístky sa musia označiť na automatoch a nie je možné ich znova použiť okrem zakúpenej jazdy.

 

UBYTOVANIE

Brusel má veľa hotelov, mnoho z nich, najmä ultra-drahých, sa zameriava na eurokratov a obchodných cestujúcich. Výsledkom je cenová vojna a možnosť pre verejnosť, špeciálne cez víkend, ubytovať sa lacnejšie vo veľmi drahých zariadeniach. Ceny klesajú najmä v lete, kedy sú byrokrati na prázdninách. Pestrý výber hotelov ponúka oficiálny sprievodca Bruselom v sekcii „Stay overnight.“   

Rezervujte si ubytovanie v Bruseli online.

 

JEDLO

Jedlo je jednou z Bruselských rozkoší. Ako metropola EÚ, je Brusel centrom najlepšej belgickej aj svetovej kuchyne. Mušle s hranolkami v reštaurácii na Grand Place sú sami o sebe dôvodom na návštevu mesta. Povestná je čokoláda na Place du Grand Sablon-Grote Zave. Medzi miestne extravagantnejšie špeciality patria  riečne úhory v zelenej omáčke (anguilles au vert / paling in't groen), kaša zo zemiakov a zeleniny (stoemp), alebo ryba turbot s krémom a vaječnou omáčkou (turbot waterzooi). Typickým dezertom je belgická waffle (gauffre), vo forme štvorca v bruselskej verzii posypaná cukrom. Miestne hranolky, frikots sú podľa miestnych najlepšie v Barriere de Saint-Gilles, iní hovoria, že v St-Josse's Martin.

Bruselské turistické reštaurácie sú okolo  Rue des Bouchers-Beenhouwerstraat, miesta sú predražené, čašníci neslušní. Niekde sa môže stať, že reštaurácie majú vytlačené menu, ale po usadení lacné jedlo k dispozícii nie je, návštevníci sú nútení vybrať si iné drahšie jedlo. Výber reštaurácií na oficiálnych stránkach mesta.

K Belgicku patrí pivo tak, ako k Francúzsku víno. Krajina má jednu z najväčších pivných tradícií na svete. Typickým bruselských pivom je horké (gueuze), alebo sladšie kriek s príchuťou višní. Jedinečným bruselským nápojom je „pol na pol.“ ide o mix šampanského a bieleho vína.

 

ZÁBAVA

Dlhé bruselské večery spríjemňujú príjemné krčmy, secesné kaviarne a štýlové bistrá na ulici St. Catherine. Medzi najznámejšie miesta s najväčším výberom pivných značiek patria Moederlambik (okolo 600 značiek), L'Atelier, Le Bier Circus a Delirium Café s 2004 značkami piva. Zoznam barov podľa mestských častí nájdete tu.

V meste je viac ako sto klubov, kde sa dá celú noc tancovať. Často sem prichádzajú najlepší medzinárodní dídžeji. Výber hudby je neobmedzený, od techna, cez elektro, house, R ‘n’ B, Ragga, po salsu. Vyhľadávač bruselských klubov. V meste sa koná množstvo parties, informácie o nich nájdete v  baroch, plných posterov a letákov. On-line program ponúka stránka www.noctis.com.

Brusel je tiež známy veľkým počtom koncertov, medzi najznámejšie koncertné haly patria BOZAR, La Monnaie, Flagey, Ancienne Belgique, Halles de Schaerbeek a Botanique. Program koncertov rozdelený podľa štvrtí nájdete tu. Medzi najpopulárnejšie aktivity patria bowling, kiná alebo motokárové dráhy.

 

NÁKUPY

Miestne výrobky sa dajú kúpiť na mnohých miestach. Luxusným suvenírom je oblečenie belgických značiek. Mesto je tiež známe vďaka komiksom, hrdinu Tintina pozná takmer celý svet, je tu množstvo špecializovaných obchodov. Medzi najznámejšie patria De Slegte, Brusel a Filigranes.

V meste je tiež najstarší obchodný dom na svete.  Saint Hubert-Sint Hubertusgalerijen je otvorený už od roku 1847.

Trendy obchody nájdete vo štvrti Dansaert, v historickom centre (Grand Place & Sablon) sú predajne starožitností, štvrť Louise je známa luxusnými obchodmi. Adresy niektorých obchodov nájdete tu.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Najprestížnejšou udalosťou mesta je Ommegang, sprievod v štýle 16. storočia po námestí Grand Place, ktorý sa koná začiatkom júla. Rovnako populárne je bienále kvetov, usporadúva sa každý párny rok v auguste. Posledný májový týždeň patrí Bruselskému jazzovému maratónu. V lete sa na námestí Grand Place, na Sablon a Place Ste Catherine konajú koncerty pod holým nebom. Kalendár ostatných podujatí ponúkajú oficiálne turistické stránky mesta.

 

LETISKO

www.brusselsairport.be/en/

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Atómium 165 biliónta zväčšenina bunky železného krištálu, postavená v roku 1958 pri príležitosti medzinárodnéj výstavy (Expo ’58) je dodnes jednou z najpolulárnwejších bruselských atrakcií.

Centre Belge de la Bande Dessinée – belgické múzeum komiksu, sídliace v nádhernom obchodnom dome z obdobia secesie. Okrem krátkych stripov tu nájdete aj originály prác najznámejších belgických autorov. Nechýba tu svetoznámy Tintin, kovbojská paródia Lucky Luke ani modro-biele bytosti u nás známe ako Šmolkovia.

Cinquantenaire Museum – úžasných 350 000 artefaktov zo všetkých kontinentov, národná archeológia a mimoeurópske civilizácie tvoria stálu zbierku majestátneho kráľovského múzea umenia a histórie.

Fondation Jacques Brel – múzeum slávneho bruselského rodáka, ktorý sa presadil v Paríži. V interaktívnom múzeu je možné vidieť jeho posledný koncert, a tiež kúpiť jeho platne.

Grand Place – obdivuhodné hlavné námestie s barokovými cechovými domami, populárnymi kaviarňami a reštauráciami. Námestie bolo vystavané v 12. storočí, dnešná podoba (okrem  Hôtel de Ville) pochádza zo 17. storočia. 

Manneken Pis – kto by nepoznal belgický národný symbol, sošku čúrajúceho chlapčeka? Legenda hovorí, že chlapec týmto riskantným spôsobom ušiel z horiaceho domu. Dnes je  maskotom Bruselu.

Musée Bruxellois de la Gueuzeposledný rodinný belgický pivovar, kde používajú tradičné metódy varenia piva.

Musée des Instruments de Musique – jedna z najväčších zbierok hudobných nástrojov na svete. Zvuky jednotlivých nástrojov je možné počuť v slúchadlách. Z celkovej zbierky 7000 kusov je vystavená asi štvrtina.

Musée Horta – jedna  z kolísok slávnej belgickej secesie. Múzeum architekta Hortu je prekrásnou ukážkou diela  slávneho bruselského architekta.

Musée René Magritte – do múzea slávneho surrealistu sa zmestí naraz len 20 návštevníkov.  Jeho kurátori tu zozbierali stovky originálnych predmetov, od pasu, cez fajky, nábytok, po obrazy a fotografie.

Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgiquedomov najlepších belgických zbierok starého a moderného umenia. Medzi najlepšie patria kolekcie obrazov Pietera Breugela staršieho, Rubensa a belgických surrealistov, celú miestnosť majú diela Hieronyma Boscha. Z modernejších autorov tu nájdete diela Paula Gaugina, Pierra Bonnarda, Jamesa Ensora, 20. storočie zastupujú surrealisti ako Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, a obrovská zbierka diela René Magritta.

 

 

PASY

Bruselská karta ponúka voľný vstup do vyše 39  múzeí a iných atrakcií mesta. Taktiež karta ponúka 25% zľavu na mnoho atrakcií a prehliadok so sprievodcom. 25% zľavu majú držitelia karty aj v obchodoch, reštauráciách, nočných kluboch a baroch. Kartu je možné kúpiť aj v turistickom centre na Grote Markte, v turistickej mestskej hale na námestí Grand Place  alebo cez internet. Viac informácií na http://www.brussels.info/museum-pass/. Pas je možné zakúpiť 24-, 48- a 72-hodinový  s cenami – 24 EUR, 32 EUR a 39 EUR. Ceny vrátane verejnej dopravy sú 36 EUR (24 hod.), 48 EUR (48 hod.) a 59 EUR (72 hod.). Pri cestovaní mestskou verejnou dopravou je potrebné si vytlačiť cestovnú kartu na základe čísla na pase a označiť ju v každom dopravnom prostriedku pri každej novej jazde.

 

INTERNET

www.brusselsinternational.be

www.bruxelles.irisnet.be/

http://en.wikipedia.org/wiki/Brussels

https://www.brussels.be/

https://visit.brussels/en

http://brussels.czechcentres.cz/nl/

http://be.brussels/brussels

 

APLIKÁCIE

VisitBrussels – sprievodca mestom, interaktívna mapa, aj režim offline

Monument Tracker – prehliadka pamiatok mesta aj s výkladom histórie

Brussels Gardens – sprievodca parkmi a záhradami aj s výkladom histórie

STIB – MIVB – všetky informácie o verejnej doprave mesta

AllBikesNow -  informácie o dostupnosti bicyklov, cenách, staniciach a cyklistických trasách

WithLocals – informácie o gastronomických zariadeniach, recenzie, výmena kulinárskych zážitkov

The Culture Trip -  to najlepšie o umení, hudbe, literatúre, histórii, jedle

B2N – najlepšie nočné podniky mesta + akcie v jednotlivých podnikoch

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bruseli

Avenue Molière 195, 1050, Brusel, Belgicko

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa