Zürich

2018-03-11 16:30:00 |   |    | 

Zurich, Švajčiarsko



 

Oficiálny názov  Zuerich / Zürich

Najväčšie mesto Švajčiarska už dávno nie je nudným hlavným mestom bankovníctva. V skutočnosti je kozmopolitným mestom, ktoré spája život plný vzruchu s prírodou. Dnes sa najväčšie pouličné párty konajú práve tu. Prvá impresia malého, čistého a usporiadaného mesta s kostolom nad krištáľovou hladinou jazera je príjemná. Potom sa pridáte k uvoľneným davom na Niederdorfstrasse a hedonizmus mesta sa cez vás prevalí.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Zürichu.

 

DOPRAVA

Jednou z najväčších výhod Zürichu je dostupnosť, všetko sa dá prejsť pešo. Keď to spojíte s verejnou dopravou – autobusmi, električkami a vlakmi, je to aj ten najjednoduchší spôsob ako sa po meste pohybovať. Auto je tu jednoznačne viac záťažou ako výhodou.

Miestna verejná doprava je spravovaná spoločnosťou ZVV (Zürcher Verkehrsverbund), je pohodlná a jazdí presne. Centrum mesta a priľahlé predmestia sú pokryté hustou sieťou liniek. Zastávku autobusov alebo električiek tu nájdete na každých približne 300 metroch. Denné linky jazdia od 5.30 ráno do polnoci, v špičke je spojenie možné každých 6 minút.

Lístky - Verejná doprava je rozdelená do zón. Lístky si nekupujete podľa vzdialenosti ale podľa počtu zón, ktorými prejdete. V rámci týchto zón, počas platnosti lístka môžete cestovať neobmedzene a meniť vozidlá. Jednotlivé zóny a čas sú vyznačené na lístku. Zóna 110 a 120 sa počítajú za dve zóny. Keď neviete aký lístok si zakúpiť, jednoducho zadáte do automatu vašu cieľovú destináciu a automat vám vydá ten správny lístok pre vašu cestu. V ponuke sú hodinový, dvojhodinový aj trojhodinový lístok. Na nočný spoj, ktorý je zvyčajne označený písmenom N, si musíte priplatiť za špeciálny lístok, to znamená, že máte obyčajný cestovný lístok alebo Zürich  Card plus lístok na nočný spoj v hodnote CHF 5 ( švajčiarsky frank). V automatoch ho nájdete pod pojmom Nachtzuschlag. Takisto si ho môžete zakúpiť cez sms (text „NZ“ na číslo 988, cena správy je 5 CHF). Lístok si musíte označiť pred cestou, výnimkou sú regionálne autobusy, kde si kupujete lístok u šoféra.

Zürich card – vám zabezpečí neobmedzené cestovanie verejnou dopravou (električka, autobus, vlak ako aj lanovka). Držitelia karty cestujú zadarmo 2. triedou (1. trieda je dostupná len vo vlakoch a vybraných lodiach a to za príplatok) v meste (zóna 110) a priľahlom regióne (zóna 111, 121, 140, 150, 154 a 155). Zahrnutý je tu aj bezplatný transfer medzi letiskom a centrom, exkurzia hore na mestský kopec Uetliberg, z ktorého budete mať krásny výhľad na mesto. Ďalej krátku plavbu loďou po rieke Limmat, zľavnené vstupné do 41 múzeí a polovičný poplatok za prehliadku mestom pešo so sprievodcom. Kartu si môžete zakúpiť buď na 24 hodín (CHF 27 dospelí a CHF 19 deti od 6 do 16 rokov) alebo 72 hodín ( CHF 53 dospelí a CHF 37 deti. )

 

Druhy dopravy

Električka – verejná doprava sa koncentruje práve na tento druh dopravy, pretože električky sú ekologické. Ich linky jazdia po celom centre. Denná prevádzka je od 5.00 do 1.00 ráno. Pamätajte na to, že aj keď idete pešo, električky majú vždy prednosť, dokonca aj keď križujú chodníky. Na druhej strane, vodič električky vás svojím zvončekom na to vždy upozorní.

Autobus – nadväzuje na električky. Autobusy spájajú stred mesta aj z odľahlými predmestiami.

Vlak – systém vlakov nazývaný S-Bahn obsluhuje cestujúcich v Zürichu ako aj okolitých kantónoch. Súpravy sú neustále modernizované, v súčasnosti jazdia väčšinou nízkopodlažné, dvojposchodové vlaky. Ak aj nie je celá súprava nízkopodlažná, vždy aspoň jeden vozeň nízkopodlažný je a to je spravidla prvý vozeň za lokomotívou. 

Trajekt – patrí do verejnej dopravy, jeho prevádzkové hodiny sú od 9.00 do 19.00. Trajekty sa plavia po jazere, rieke a sú využívané skôr  pre zábavu ako na to sa niekde rýchlo dopraviť. Prevádzka je obmedzená na jeseň a dokonca v zimných mesiacoch na niektorých linkách úplne pozastavená. Hlavný trajektový terminál je v Enge, v západnej časti Zürišského jazera, ďalší dôležitý je Bürkliplatz. Trajekty sa odtiaľ plavia do mestečiek a dediniek situovaných na pobreží jazera. K štandardnému lístku si musíte opäť priplatiť za dodatkový lístok v hodnote 5 CHF. Zakúpite ho buď v stánkoch, automatoch alebo cez sms (text „ZSG-SZ“ na číslo 988).

Taxi – môžete si ho odchytiť buď na stanovištiach taxíkov, zamávaním na ulici alebo telefonicky u konkrétnych taxi prevádzkovateľov. Sprepitné býva spravidla zahrnuté v cene.

Bicykle (Züri rollt) – v Zürichu si môžete prenajať bicykel zadarmo keď sa preukážete platným ID preukazom a zaplatíte zálohu CHF 20. Môžete si ho vyzdvihnúť na stálych miestach (celoročne na hlavnej vlakovej stanici, Europaplatz) denne od 8.30 do 21.30. Viac o ďalších staniciach bicyklov -   https://www.zuerich.com/en/visit/sport/zurich-on-wheels

 

UBYTOVANIE

Dobre sa vyspať je pre turistov dôležité na to, aby načerpali silu do ďalšieho dňa. Mesto ponúka veľa možností ubytovania všetkých cenových kategórií. Napriek tomu, že Zürich patrí medzi najdrahšie mestá sveta, je možné pri dostatočnom predstihu získať ubytovanie požadovanej cenovej úrovne. Môžete si zdarma zarezervovať cez internet alebo telefonicky jeden z približne 200 hotelov cez turistickú kanceláriu Zürich Tourism.

Aj okolo letiska je na výber viacero hotelov (Hilton Zürich Airport hotel, Ibis budget Zürich Airport hotel a iné). Ich výhodou okrem blízkosti k letisku je aj to, že vďaka veľkosti mesta to odtiaľ ani do centra mesta nie je ďaleko. Tí náročnejší si môžu vybrať jeden z luxusných 5-hviezdičkových a boutique hotelov s neuveriteľným výhľadom na jazero, prvotriednym relaxom v spa a vyberavým jedlom v hotelových reštauráciách. Hotel Baur au Lac pri Zürišskom jazere, hotel The Dolder Grand známy krásnymi výhľadmi, reštauráciou s dvomi Michelinovými hviezdami a zbierkou umeleckých diel, hotel The Widder, ktorý sa nachádza na jednej z najstarších ulíc v meste. Ako protiklad k  luxusným hotelom sa tu nachádza aj množstvo kempov, v prírode okolo jazera.

Rezervujte si ubytovanie v Zürichu online.

 

JEDLO

Tradičná švajčiarska kuchyňa vo vidieckych tavernách, haute cuisine v najlepších reštauráciách alebo pestré kulinárske trhy, to všetko vám môže Zürich ponúknuť. Hlavnou špecialitou je Züri Geschnetzeltes – porciované teľacie v hubovej omáčke, podáva sa so švajčiarskym národným jedlom rösti (zemiakové lievance, pečené na oleji do chrumkava). Vychutnať si ho môžete napríklad v známej reštaurácii Kronenhalle, ktorá je známa práve týmto národným jedlom, kde vám zážitok umocnia aj obrazy na stenách od umelcov ako Chagall, Miró alebo Matisse. Fondue a raclett, typický švajčiarsky syr si viete vychutnať na rozličných miestach, v reštauráciách, na ulici, na ľodi alebo v útulnom švajčiarskom zrube.

Výborné sú miestne chleby, ( aj v pouličných stánkoch, kde predávajú grilovanú Bratwurst), alebo praclíky Bretzeln. Typickým švajčiarskym je Zopf, mäkký chlieb tradične podávaný v nedeľu. Švajčiari tiež  vymysleli zdravé raňajky – museli a to na konci 19. storočia. V Zürichu otvorili v roku 1898 najstaršiu vegetariánsku reštauráciu na svete, the Hiltl. Aj Gurmáni si tu prídu na svoje, pretože v Zürichu sa nachádzajú aj reštaurácie ocenené Michelinovou hviezdou. Sú to napríklad reštaurácia The Restaurant, Ecco, Rico’s majú dve hviezdy, reštaurácie Equi-Table, Maison Manesse, Mesa okrem ďalších sú ocenené jednou hviezdou.

 

ZÁBAVA

V meste je veľký počet kaviarní a barov. Niektoré majú v ponuke aj brunch, takzvané neskoré raňajky, ktoré sa podávajú pomaly už v čase obeda. Romantici môžu vyskúšať Café Schober, milovníci  tradícií zas kaviareň Sprüngli, tí čo obľubujú dizajn kaviareň Café Z am Park a milovníci kníh si môžu svoju kávu vychutnať pri dobrej knihe v kaviarni Kosmos.

Nikde inde v celom Švajčiarsku nenájdete taký bohatý nočný život ako práve v Zürichu. Vzhľadom na veľkosť mesta a krátke vzdialenosti, garantujú kluby, bary a koncerty nezabudnuteľný zážitok. Niektoré bary majú bohatú tradíciu. Medzi takéto patrí napríklad Odeon, kaviareň, bar a reštaurácia v jednom, ktorá bola považovaná za druhý domov medzi spisovateľmi, umelcami, hudobníkmi  a intelektuálmi. Zoznam jej slávnych návštevníkov je veľmi dlhý ale spomeňme aspoň mená ako Klaus Mann, Benito Mussolini, Stefan Zweig, James Joyce, Albert Einstein alebo Lenin. Počas celého týždňa sa konajú v meste živé rockové alebo  jazzové koncerty, ale hlavnou atrakciou je miestna klubová scéna, kde sa dá nájsť všetko od techna po salsu. O tom kde sa aktuálne čo deje sa môžete informovať na stránke https://zuerich.usgang.ch. O aktuálnom dianí (týždeň vopred) informuje ZüriTipp (www.zueritipp.ch/), piatková príloha novín Tages Anzeiger, dostupná zadarmo v turistických informačných kanceláriách.

 

NÁKUPY

Väčšina obchodov je otvorených od pondelka do piatku od 9.00 do 20.00. Menšie obchody zvyčajne zatvárajú o 18.30. V sobotu si nakúpite od 9.00 do 17.00. V nedeľu bývajú obchody zavreté ale nakúpiť si môžete v 135 outletoch na hlavnej vlakovej stanici alebo v 60 obchodoch na letisku. Obchodné centrum na letisku je otvorené 365 dní v roku od rána do noci. V centre mesta sú tri dôležité nákupné zóny. Prvou je Bahnhofstrasse, vedúca z "Hauptbahnhof" priamo k jazeru. Je jednou z najexkluzívnejších a najdrahších ulíc na svete a to najmä vďaka najlepším klenotníctvám v meste. Ale dá sa tu kúpiť čokoľvek, od diamantových náušníc cez kožuchy až po čokoládu. Žiadna návšteva Švajčiarska sa nemôže zaobísť bez preslávenej švajčiarskej čokolády. Existuje viacero obchodíkov kde ju kúpite, napríklad v Sprüngli boutique, Max Chocolatier, Teuscher alebo v Läderach. Tí, ktorí majú záujem o lokálne značky, nech neobídu Altstadt – staré mesto. Je domovom obchodných promenád  NiederdorfOberdorf. Nákupnúj štvrť  Niederdorf navštívte ak si chcete z vašej návštevy odniesť nejaké typické suveníry.  Zurich West nazývaný aj Kreis 5 je miesto, kde nenájdete žiadne sezónne záležitosti, ale len nadčasové kúsky. Obchodné domy Globus, ManorJelmoli sú hlavnými v Zürichu a nájdete ich na populárnej Bahnhofstrasse. Hlavnými supermarketmi sú CoopMigros. Trhy sú tiež obľúbeným miestom, kde ľudia v Zürichu nakupujú čerstvé lokálne špeciality. Burkliplatz je najobľúbenejším blším trhom kde môžete natrafiť na jedinečné kúsky z druhej ruky. Medzi užitočné nákupné informácie patrí napríklad to, že tašky si zákazníci musia zakúpiť v obchode alebo doniesť vlastné, do košíka musíte vložiť  mince 1 alebo 2 CHF.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Spolu s mnohými inými festivalmi sa každé leto v meste koná známy divadelný festival, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie európske festivaly súčasného divadelného sveta. Zürich od roku 2005 usporadúva aj filmový festival. Taktiež športové udalosti sú bohato zastúpené, patria medzi nich Ironman triatlon, atletický míting Weltklasse ZurichMercedes-CSI parkúrové preteky koní.

Život mesta ožíva na jar, sprievodom Sechseläuten, ktorý sa koná každý tretí aprílový pondelok. Počas Züri Fäscht  usporadúvanom v prvý víkend v júli,  raz za tri roky (v roku 2019 sa bude konať od 5.do 7. júla) sa v meste tancuje, podávajú kulinárske špeciality a sleduje majestátny ohňostroj. Ohňostrojmi sa oslavuje aj Národný deň (1.august), deň založenia Švajčiarskej konfederácie. Začiatkom augusta sa tiež ozývajú beaty Street Parade, veľkej slávnosti elektronickej hudby s medzinárodnými dídžejmi. Na prelome októbra a novembra mesto žije opäť hudbou, koná sa tu Jazznojazz, festival jazzu, funku a soulu.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Tonhalle Maag – svetoznáma koncertná hala postavená v roku 1895 s výbornou akustikou. Otvoril ju Johannes Brahms a usadiť sa tu môže spolu až 1455 ľudí.

Múzeum Rietberg – situovaný v jednom z najkrajších parkov v meste, ktoré hostí umelecké a kultúrne pamätihodnosti z Ázie, Afriky, Ameriky a Oceánie ale aj z domáceho Švajčiarska. Skladá sa z troch víl, kedysi v jednej z nich chvíľu žil aj známy skladateľ Richard Wagner.

Zürich Opera House – najmenší z operných domov s približne 1100 miestami na sedenie ale napriek tomu jedna z najlepších na svete. Koná sa tu okolo 250 predstavení ročne, pričom okrem domácich umelcov tu hosťujú aj svetoznáme mená.

ZOO  – 90-ročná ZOO je domovom pre približne 4000 zvierat, ktoré reprezentujú 380 rôznych druhov zvierat. Najstarším zvieraťom je Nigrita, korytnačka z Galapág, ktorá má vyše 70 rokov a v ZOO je od roku 1946.

Kunsthaus – najlepšia zürišská galéria, bola by ozdobou aj oveľa väčších miest. Niektoré výstavy usporadúvané v londýnskej Tate Modern, tu mali svoju premiéru, alebo reprízu. Medzi ozdoby stálej zbierky patria práce Alberta Giacomettiho, Moneta, Van Gogha, Picassa a Chagalla, je tu najväčšia zbierka diel Edvarda Muncha mimo územia Nórska.  Medzi najzaujímavejších  Švajčiarov patria obrazy národného maliara z 19. storočia Ferdinanda Hodlera a súčasné prekrásne humorné inštalácie dua Fischli & Weiss.

Kostol Grossmünster – patrí medzi hlavné pamiatky mesta. Legenda hovorí, že bol postavený na pohrebisku, kde boli pochovaní aj patróni mesta, svätý Félix a Regula.

cintorín Fluntern – je tu pochovaný James Joyce, ktorý sem podobne ako mnoho pacifistov, emigroval počas prvej svetovej vojny. Napísal tu svoje najznámejšie dielo Odyseus – Ulysses. Samotný cintorín je príjemným miestom plným zelene, v jeho blízkosti je zoo.

kostol Fraumünster – kostol známy pre svojich päť sklenených okien, ktoré vytvoril v pokročilom veku známy rusko-francúzsky umelec Marc Chagall. Nemusíte byť obdivovateľom jeho diela a pochopíte, že okná patria k atrakciám mesta. Samotná budova pochádza z 13. storočia.

Le Corbusier Pavilion – švajčiarske múzeum postavené na brehu jazera zasvätené prácam švajčiarskeho architekta Le Corbusiera. Do prevádzky bolo uvedené v roku 1967. Súkromné múzeum ponúka výstavu Le Corbusierových plánov, kresieb, kníh a sôch. https://www.pavillon-le-corbusier.ch

Museum fűr Gestaltung – medzinárodne uznávané múzeum dizajnu zahŕňa vyše pol milióna objektov. https://museum-gestaltung.ch

Uetliberg – známy kopec z ktrorého máte prekrásne výhľady na mesto

St. Peter – kostol s najväčšími hodinami viditeľnými zvonku v Európe

 

PASY

Ako bolo spomenuté v sekcii doprava, návštevníci si môžu zakúpiť Zürich card – zabezpečí vám neobmedzené cestovanie verejnou dopravou (električka, autobus, vlak ako aj lanovka). Držitelia karty cestujú zadarmo 2. triedou (1. trieda je dostupná len vo vlakoch a vybraných lodiach a to za príplatok) v meste (zóna 110) a priľahlom regióne (zóna 111, 121, 140, 150, 154 a 155). Zahrnutý je tu aj bezplatný transfer medzi letiskom a centrom, exkurzia hore na mestský kopec Uetliberg, z ktorého budete mať krásny výhľad na mesto. Ďalej krátku plavbu loďou po rieke Limmat, zľavnené vstupné do 41 múzeí a polovičný poplatok za prehliadku mestom pešo so sprievodcom. Kartu si môžete zakúpiť buď na 24 hodín (CHF 27 dospelí a CHF 19 deti od 6 do 16 rokov) alebo 72 hodín ( CHF 53 dospelí a CHF 37 deti. )

 

LETISKO

Zürich Airport (Flughafen Zurich)

 

INTERNET

https://www.zuerich.com/de

https://www.myswitzerland.com/en/home.html

https://www.stadt-zuerich.ch/portal/de/index.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Zürich

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky vo Švajčiarsku

Thunstrasse 63, 3074, Muri b. Bern, Švajčiarsko

 

BEZ ZÁRUKY

- Mesto Zürich má k ostatnému svetu obchodný, nie osobný vzťah. (C.G. Jung)

- Aj keď je bohatý Zürich prezývaný „Zu reich“ (priveľmi bohatý), ostentatívne ukazovanie majetku sa tu nenosí. Slávny bankár Hans J. Bär vo svojich pamätiach priznal, že si kúpil dve rovnaké limuzíny len preto, aby si jeho susedia mysleli že vlastní len jednu...

- Záchytka v Zürichu je drahšia než hotel. Keď sa v Zürichu necháte opitý chytiť políciou a previezť na centrálnu protialkoholickú stanicu, budete  musieť zaplatiť dosť veľký účet.  Komu sa podarí postaviť znovu na nohy do troch hodín, dostane zľavu. Klienti budú umiestnený v dvanástich celách na centrálnej policajnej stanici (Zentrale Ausnüchterungsstelle)  a budú pod policajným dohľadom. Lekárske ošetrenie im však  poskytnú pracovníci súkromnej firmy a monitorovať ich budú kamery.
 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa