Barcelona

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Barcelona, Španielsko



 

Oficiálny názov Barcelona

Trojmiliónové hlavné mesto Katalánska. Druhé najväčšie španielske mesto. Po dvadsaťročnej renovácii, patrí medzi najdynamickejšie a najštýlovejšie mestá na svete. Leto je skutočným party obdobím, ale Barcelona oslavuje po celý rok.

Ohromia vás najmä stavby excentrického génia Gaudího. Vyškierať sa na vás budú diela Picassa a Joana Miró z najlepších zbierok na svete. Neviazanosť, kreativita a rovnostárstvo miestnych ľudí vás bude fascinovať...

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Barcelone.

 

DOPRAVA

Všetko, čo je potrebné vidieť v centre – gotickú katedrálu, Picassovo múzeum, trhy, Gaudího stavby, historické múzeá a galérie - je možné prejsť za dvadsať minút pešo z  Plaça de Catalunya. Pri letných horúčavách a cestách na vzdialenejšie atrakcie je lepšie využiť integrovanú mestskú verejnú dopravu, zloženú z metra, autobusov, električiek, prímestských vlakov. Mapu mestských liniek dopravného podniku mesta TMB (Transports Metropolitans de Barcelona; www.tmb.net) nájdete  v zákazníckych centrách na staniciach Sants, Diagonal, Sagrada Família a Universitat.

Cestovné lístky - Informácie o lístkoch a trasách liniek sú vylepené na autobusových zastávkach, na zastávkach metra, tiež na internetových stránkach spoločnosti TMB - www.tmb.net.

Cena lístkov - Barcelonská provincia je rozdelená do šiestich zón, celé mesto Barcelona patrí do zóny č.1. V celej mestskej doprave stojí základný lístok na jednu jazdu 2,15 EUR. Lacnejšie je kúpiť si targetu (zľavnený  pás lístkov), ktorý je dostupný na staniciach metra, vlaku a na lanovkách. Nedostať ho však v autobusoch. Lístok T-10 ("tay day-oo" po katalánsky) na desať jázd za cenu približne 9,95EUR je použiteľný aj pre viac cestujúcich osôb. Zmena dopravného prostriedku do 75 minút je považovaná za jednu jazdu s T-10 (lístok je potrebné označiť, ale registrovaný je len jedenkrát).  Pre jednu osobu sa dá použiť aj denný lístok T-Dia  ("tay dee-ah") za cenu 8,40 EUR. Cestovať sa dá v zóne č.1. bez obmedzenia. Pri cestách na letisko je potrebné kúpiť si špeciálny lístok, platný v konkrétnej zóne. Jednosmerný metrom  na letisko stojí 4,50 EUR.

Cestovná karta Hola BCN  je platná na 2-5 dní. Ide o neobmedzené cestovanie počas daných dní na všetkých druhoch verejnej dopravy – električka, autobus, vlak, metro (vrátane metra na letisko) a aj lanovka. Hola BCN je možné si zakúpiť aj online na rozdiel od ostatných lístkov. Lístok na dva dni stojí 14,50 EUR, 3 dni - 21,20 EUR, 4 dni - 27,50 EUR, 5 dní 33,70 EUR. Deti do 4 rokov zdarma, deti od 4-16 rokov majú zľavnenú cenu.

 

Druhy dopravy

Metro - Metro je najrýchlejším spôsobom ako  cestovať po meste. Trasa metra má 8 liniek farebne rozlíšených. Zastávky metra sú označené  červeným  diamantovým znakom. V pondelok až štvrtok, tiež v nedeľu a počas sviatkov metro premáva od 5.00 do 00.00 hod. V piatok, v sobotu a počas dní pred štátnymi sviatkami premáva od 5.00 do 02.00 hod.

Autobus - Mesto disponuje vyše 1000 autobusmi, ktoré premávajú na 80ich trasách. Autobusové linky vo všeobecnosti premávajú od 4.25 do 23.00 hod. Niektoré končia skôr, iné premávajú aj neskoršie. Nočné spoje premávajú od 22.40 do 05.30 hod. Autobusy jazdia približne každých 20 minút a 30 minút cez víkendy.

Električka - Električky premávajú od roku 2004 a je to rýchly, pohodlný a ekologický spôsob dopravy po meste. Električka má dve linky Trambaix (T1, T2, T3) a Trambesòs (T4, T5, T6). Električky (www.trambcn.com) odchádzajú každých osem až dvadsať minút od 5.00 do polnoci, piatky, soboty a dni pred štátnymi sviatkami od 5.00 do 2.00 hod.

Vlak - Cez mesto prechádza vlaková linka spravovaná spoločnosťou FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya - www.fgc.es). Jej hlavnými stanicami sú Plaça de Catalunya a Plaça d'Espanya. Vlaky premávajú od 5.00 hod. do polnoci a v piatky od 5.00 – 2.00 hod. Všetky ostatné vlakové linky sú spravované národnou železničnou spoločnosťou RENFE (www.renfe.es). 

Lanovka - Cez mesto premáva niekoľko lanoviek, najznámejšia na Montjuïc a na Tibidabo. Letné a víkendové návštevy na Tibidabo môžu kombinovať jazdu na starej električke Tramvia Blau. Lanovky premávajú tiež zo štvrti Barceloneta pozdĺž prístavu na Montjuïc, odtiaľ vyššie až na hrad.

Taxi - Čiernych a žltých taxíkov (ak sú voľné, žiaria zeleným svetlom na streche) je veľký počet. Minimálny poplatok sa pohybuje okolo 2,10 EUR, za každý kilometer sa platí 1,10 EUR. Taxík nevezme viac ako štyri osoby. Extra poplatok sa platí za batožinu alebo počas štátnych sviatkov. Taxíky majú taxametre a dajú sa objednať  telefonicky (len po španielsky alebo katalánsky).

Bicykel - Po meste sa dá celkom dobre jazdiť na bicykli, cyklistických pruhov je dostatok, doprava nie je tak chaotická. El Bicing je bicyklový systém, ktorý je však prístupný len pre obyvateľov mesta. Slúži ako forma verejnej dopravy na krátke vzdialenosti s trvaním maximálne 30 minút. Z tohto dôvodu nie je možné absolvovať vyhliadkovú jazdu na bicykli po pamiatkach. Turisti si môžu však požičať v jednej z množstva požičovní bicyklov za výhodnú hodinovú sadzbu. Barcelonabiking.com ponúka prenajatie bicykla za 5 EUR/hodina alebo 15 EUR/deň. Po treťom dni používania sa platí už len 7 EUR/deň.  V ponuke sú aj horské bicykle či  jazdy so sprievodcom po najvýznamnejších pamiatkach mesta. Viac informácií na http://barcelonabiking.com/.

Auto - Podobne ako v ostatných veľkých mestách Španielska aj v Barcelone je cesta autom drahá a stojí množstvo nervov. Parkovanie okolo hlavných atrakcií je predražené (okolo 1,5 EUR na 2 a pol hodiny, na deň okolo 20 EUR). Pokuty za zlé parkovanie sú nekompromisné (od 85 EUR vyššie). Základom je kvalitná automapa, turistická nestačí, množstvo ulíc je jednosmerných, odbočiek doľava je oveľa menej ako opačným smerom, sú tiež zle predvídateľné. Auto má zmysel len vtedy, ak budete jazdiť okolo mesta, nie v meste samotnom.

Letisko - Letisko: Barcelona Airport (BCN)

 

UBYTOVANIE

Hotelové izby v meste patria medzi najdrahšie v Španielsku. Zohnať ubytovanie môže byť ťažké, hlavne počas Veľkej noci, v lete, alebo počas sviatkov, alebo festivalov. Oplatí sa rezervovať vopred. Najlacnejšie izby pre dve osoby stoja okolo 40 euro na noc, dvojka so sprchou na izbe stojí okolo 60 euro, normálne hotely stoja okolo 150 euro na noc, exkluzívne od 250 do 400 euro za noc. Noc v hosteli stojí okolo 20 – 25 eur. 

Ubytovanie sa dá zabezpečiť aj priamo v turistických informačných kanceláriách, ale len osobne a v deň kedy ubytovanie potrebujete, dopredu sa rezervácia urobiť nedá. On-line rezervácie nájdete na stránkach  www.barcelonaturisme.com alebo www.barcelona-online.es.

Izby s výhľadom na bulvár Ramblas sú neuveriteľne drahé, oveľa lacnejšie sa dajú nájsť len v  niekoľkominútovej vzdialenosti. Najlacnejšie ubytovanie je v Starom meste Barri Gòtic, hlavne medzi c/dels Escudellers, Plaça de Sant Miquel a c/de la Boqueria, kde je množstvo penziónov a trojhviezdičkových hotelov.  Aj keď ide o štvrť plnú turistov, je dobré byť pozorný hlavne v noci. Najpríťažlivejšie sú hotely severne od ulice c/de Ferran.               

Východne od Barri Gòtic, v Sant Pere a v La Ribera, je niekoľko lacnejších hotelov, a hotelov strednej kategórie. Lacné ubytovanie je západne od Ramblas v El Raval, prostredie je trochu drsné, ale prechádza prestavbou. V C/de Sant Pau, c/de l'Hospital a v c/Junta del Comerç sú lacné hotely a zreštaurované domy.

Severne od Plaça de Catalunya, okolo Passeig de Gràcia je niekoľko najluxusnejších hotelov v meste. Len niekoľko minút odtiaľ, na  obidvoch stranách Eixample je možné zohnať izby za veľmi výhodné ceny. Hotely okolo stanice  Sants v Arts Barcelona v Port Olímpic patria medzi najlepšie v meste. O niečo vzdialenejšia od centra je štvrť Gràcia, v množstvom barov, reštaurácií a klubov priamo pri hoteloch.

Hostely sú rovnomerne rozložené po celom meste, väčšinou ide o modernejšie zariadenia so spoločnými alebo menšími izbami. Ich ceny sú porovnateľné s cenami najlacnejších penziónov. Ceny počas zimného obdobia klesajú, odporúča sa využívať trezory alebo zamykateľné skrinky.

Rezervujte si ubytovanie v Barcelone online.

 

JEDLO

V meste je pomerne veľký výber jedál, dostatočný aj pre cestovateľov s malým rozpočtom (denné menu - menú del dia ponúka takmer každá reštaurácia).  Dobré tapas bary a reštaurácie nájdete po celom meste. Samozrejme, na miestach okolo Ramblas, v uliciach okolo katedrály je množstvo turistických pascí, kde sú jedlá nízkej kvality a dosť predražené. Oplatí sa navštíviť zadné uličky štvrtí  La Ribera, Sant Pere a  ElRaval, kde nájdete excelentné reštaurácie, väčšie kaviarne, tradičné taverny. V  Eixample sú ceny vyššie, ale počas obeda sa dá nájsť množstvo zliav. Vo vzdialenejšej štvrti Gràcia, sa dá stráviť večer v dobrých reštauráciách strednej cenovej úrovne. Barcelončania sú hrdí najmä na dusené rybacie  sarsuelas a na paellu. Na všetky druhy morských jedál je najlepší prístav Barceloneta, alebo Port Olímpic.

Kávu a croissants dostať kdekoľvek, ale oplatí sa navštíviť špecializované kaviarne granjas alebo orxaterias (mliečne bary). Stánky s pizzou, burgrami, falafel/kebab alebo  cappuccinom nájdete v Ramblas, alebo na hlavných uliciach okolo Eixample. Medzi španielske siete patria Pans & Company alebo Bocatta, kde dostať sendviče alebo šaláty; donášky, sendviče a džúsy ponúka Fresh and Ready. Medzi španielske siete kaviarní patria Il Caffe di Roma, Aroma alebo Café di Francesco.  

Typicky katalánskymi podnikmi sú llesqueries. Llesca je hrubý kus chleba, potretý cesnakom a paradajkou, pokropený olivovým olejom. Tiež známy pod názvom pa amb tomàquet. Dostať ho hlavne v drahších baroch, kde sa podáva so syrom, alebo escalivada (opekaný pepper, cibuľa a baklažán). Tapas bary nájdete v prístave pri Barri Gòtic, pozdĺž c/Ample, c/de la Mercè, c/del Regomir. Ceny v tapas baroch sú vysoké, večera pre jedného stojí okolo 25 euro.

Reštaurácie väčšinou podávajú katalánske jedlá, samozrejme dostať tu aj španielske. Mnoho z nich ponúka aj regionálne alebo koloniálne španielske jedlá. Drahšie reštaurácie ponúkajú kombináciu francúzsko- katalánskych štýlov. v poslednom období je atraktívny štýl „fusion“ - kombinácia stredomorských a exotických chutí. Ponuka medzinárodných kuchýň nie je široká ako v iných európskych mestách, ale pizzu, čínske, indicko-pakistanské, severoafrické, blízkovýchodné a japonské jedlá sú dostupné. Skoro každá reštaurácia ponúka trojchodové denné menu, najlacnejšie stojí okolo 8 euro, drahšie okolo 10-12 euro. Počas víkendov alebo večerných hodín menu nepodávajú, najesť sa dá od 25 euro. Lacnejšie sú bufetové reštaurácie ponúkajúce studený a teplý bufet od 8 do 10 euro. Reštaurácie sú väčšinou otvorené od 13:00 hod. do 16:00 hod., potom od 20:00 hod. do 23:00 hod. Mnoho z nich je v nedeľu zatvorených, rovnako aj počas štátnych sviatkov a v auguste. Oficiálne stránky mesta ponúkajú nasledovné možnosti.

 

ZÁBAVA

Medzi barom a kaviarňou je často veľmi malý rozdiel, iné názvy skutočne niečo znamenajú. Bodega sa špecializuje na víno; cervesería na pivo; xampanyería na šampanské. Barcelona má množstvo dizajnových barov – bars modernos alebo  bars musicals – orientujúcich sa nočné výlety. Klubový život patrí medzi najlepšie v Európe. Bary sú ( nie ako reštaurácie ) väčšinou otvorené aj v auguste.

Všeobecne platí, že bary v Starom meste sú mixom turistických miest, podnikov kam chodia miestni obyvatelia a módnych trendy podnikov. Štvrť  La Ribera patrí medzi najobľúbenejšie destinácie, väčšinu barov nájdete okolo Passeig del Born. Vo štvrti Barri Gòtic  sú to ulice  c/d'Avinyó a c/Escudellers. V hornej časti štvrti Raval nájdete trendy bary blízko múzea súčasného umenia MACBA. Mainstreamové miesta sú hlavne v Port Olímpic a v Port Vell. High-tech, hudobné bary  bars modernos alebo bars musicals sú koncentrované okolo štvrti Eixample v západnej časti štvrti Gràcia, okolo ulíc  c/Santaló a c/Marià Cubí v Sant Gervasi. Miestne bary môžu byť otvorené do 23:00 hod., zvyčajne zatvárajú až okolo 03:00 hod., hudobné zatvárajú okolo druhej alebo tretej v noci. Dlhšie sú otvorené už len kluby.

Najviac ich nájdete vo štvrtiach Barri Gòtic, Raval, Eixample a Gràcia, aj keď najznámejšie sídlia na predmestiach. Napríklad slávny klub Poble Nou, cez deň určite atraktívny nie je, ale musí byť na zozname každého clubbera, to isté platí aj pre inak turistické miesto Poble Espanyol. Ceny vstupného sú ťažko predpokladateľná, niekde je vstup voľný pred stanovenou hodinou, niekde je to niekoľko euro, niekde zaplatíte podľa toho ako vyzeráte. Vstupné sa pohybuje vo výške 10- 18 euro, kde je zarátaný aj vstupný drink. Rozdiely sú aj v cene nápojov, tam, kde  sa vstupné neplatí je konzumné do výšky 10 euro. Rozdiel v cenách pocítite aj v music -baroch a v diskotékach, otvorených do 05:00 hod.  

 

PODUJATIA

Barcelonský kalendár je po celý rok plný kultúrnych akcií. Či už ide o rockový koncert, kabaret, alebo o operné predstavenie. Hudobná scéna je silná najmä v rocku, jazze a vo flamengu, Katalánci chodia veľmi radi do divadla alebo do kina. Lístky na koncerty, divadelné predstavenia, kiná alebo výstavy dostať v kanceláriách ServiCaixa (www.servicaixa.com) alebo Tel-Entrada  (www.telentrada.com).  Aktuálne informácie získate na Kultúrnom inštitúte, alebo v magazínoch Guía del Ocio (www.guiadelociobcn.com). V turistických informačných kanceláriách je dostupný magazín "Cultural Agenda" informujúci o podujatiach v meste.

 

NÁKUPY

Aj keď sa to nedá porovnať s Parížom, alebo inými štýlovými hlavnými mestami, Barcelona je nákupným lídrom Španielska. Je hlavným mestom módy, vydavateľstiev, má dlhú tradíciu inovatívneho dizajnu, ktorý reprezentuje hlavne jedinečná architektúra mesta. Prejavuje sa to  vo veľkom počte obchodov predávajúcich značkové oblečenie, alebo nevyhnutné doplnky do domácností. Sezónne výpredaje (rebaixes, rebajas po katalánsky) nasledujú módne sezóny – od stredu januára do konca februára, počas júla až augusta. Obchody sú otvorené pondelok až piatok od 10:00 do 13:30/ 14:00 hod., potom od 16:30 do 19:30/ 20:00 hod., v sobotu od  10:00 hod. do 14:00 hod. Obchodné domy a shopping centrá sú otvorené aj počas obeda, väčšinou do 22:00 hod.

Barcelonské trhy s potravinami, všetky v prikrytých halách sú otvorené od pondelka do soboty (8:00 hod. - 13 hod., potom od 17:00 do 20:00 hod.). Najslávnejší trh  La Boqueria vo štvrti  Ramblas je otvorený po celý deň. Ďalšie informácie o nákupoch v Barcelone nájdete tu.

 

SLÁVNOSTI A UDALOSTI

Barcelona je oproti mestám na juhu Španielska pokojnejšia. Aj tu sa počas roku koná niekoľko  divokých slávností. Prvou je 10 dňový Carnaval, usporadúvaný na prelome februára a marca. Mesto oslavuje 15 oficiálnych sviatkov, vrátane hlavných katolíckych, patria sem tiež  Nový rok, deň práce (1. máj) a Španielsky národný deň (12. október).     

23. apríl je dňom patróna Katalánska – Sv. Juraja (Dia de Sant Jordi).  Večer 23. júna je začiatkom svätojánskej noci (Berbena de Sant Joan), prezývanej tiež noc ohňa (La Nit del Foc), oslavuje sa pitím, tancom a ohňostrojmi. Počas festivalu del Grec (od konca júna  do augusta) mesto patrí hudbe, tancu, a divadelným predstaveniam. Oslavuje sa tiež 15. august,  Festa Major de Gràcia je ďalším sviatkom patriacim tancu a hudbe. Posledným letným festivalom je  Festes de la Mercè (usporadúvaný okolo 24. septembra). Jeho súčasťou sú koncerty a preteky v plávaní okolo prístavu. Sezóna končí medzinárodným Jazz Festival  (od konca októbra do konca novembra).    

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Fundació Joan Mirónajväčšia zbierka diel umelca, sídliaca v prekrásnej galérií, okrem diel majstra sa tu konajú aj výstavy súčasných umelcov.

Gràcia – „trendy“ predmestie, známe bohémskou atmosférou, hlavne v šesťdesiatych a v sedemdesiatych rokoch. 

La Font Màgica – najväčšia spievajúca a svetelná fontána. Je jedno, či je melódia od Čajkovského, alebo od Abby predstavenie je neuveriteľné. Úžasné je tiež vidieť kombináciu fontány s ohňostrojom.

La Pedrerahalucinogénna, vlnitá stavba je ďalším majstrovským kúskom architekta Gaudího. Po celej budove sa uskutočňujú prehliadky, počas letných večerov je z nej úžasný výhľad na mesto.

L'Aquàriumultra moderné akvárium, patrí medzi najväčšie v Európe, má najlepšiu zbierku stredomorských živočíchov. Medzi hlavné atrakcie patrí 80 metrový žraločí tunel a trojposchodové interaktívne centrum, kde je všetko - od piraní po tučniaky.

La Sagrada Famíliaskutočne inšpirujúca, najambicióznejšia stavba miestneho architekta Antonia Gaudího. Stavba nedokončenej katedrály pokračuje od roku 1978 aj po smrti autora.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA)jasná, sklenená štruktúra je miestom, kde možno vidieť najlepšie diela španielskeho, katalánskeho a súčasného umenia. Do stálej zbierky múzea patria diela Antoni Tàpiesa, Paula Klee a Alexandra Caldera, nechýbajú tu ani súčasní španielski umelci.

Museu Picassonajnavštevovanejšie barcelonské múzeum s početnými dielami najmä s modrého Picassovho obdobia. Medzi zaujímavé patria tiež ranné a keramické diela.

Palau Güell -  prvá práca architekta Gaudího, atraktívne sú najmä komíny a mozaiky. Blízko je ateliér, kde začal s modrým obdobím Pablo Picasso. V pivniciach paláca boli počas občianskej vojny mučení politickí väzni.

Parc d'Atraccions – staromódne ruské koleso, múzeum starých karnevalových atrakcií z 19. storočia. Medzi najväčšie patrí Hotel Kruger, obývaný hosťami ako Dracula, alebo Hannibal Lecter.

 

PASY

Barcelona card - S barcelonskou kartou (Barcelona card) môžete objaviť množstvo kultúrnych a voľno časových aktivít zadarmo alebo za zníženú cenu a uľahčíte si cestovanie po meste. Ide totiž o kombináciu denného lístka na verejnú dopravu a zliav pri prehliadke pamiatok. Mestskou dopravou môžete jazdiť neobmedzene a zadarmo. S touto kartou máte viac ako 85 výhod. Deti od 4- 12 rokov majú možnosť zakúpenia Barcelona Card Kids so zľavnenou cenou. Karta na tri dni stojí 45 EUR,  na štyri dni 55 EUR a na päť dní je to  60 EUR.

Barcelona pass - Barcelona Pass je komplexný vyhliadkový balík, ktorý umožňuje návštevníkom zažiť to najlepšie z Barcelony, pričom šetrí čas a peniaze. K dispozícii 2– denný a 3-denný pass. Barcelona Pass zahŕňa voľný vstup do 15+ atrakcií, pamiatok a múzeí. Cena dvojdňového je 109 EUR, možnosť s dopravou za 123 EUR, trojdňový 129 EUR, s dopravou 149 EUR. Viac informácií na https://www.barcelonapass.com/.

Barcelona City Pass - Barcelona City Pass umožňuje voľný vstup do množstva múzeí a atrakcií Barcelony, zľavy pri ďalších mnohých vstupov na pamiatky, dopravu zdarma vrátane transferu na/z letiska,  prehliadku na Hop-on-Hop-off autobuse a zľavy v reštauráciách, obchodoch  či iných zariadeniach. Na výber je 2,3 a 5 denný pass s cenami – 79,90 EUR, 109,90 EUR a 129,90 EUR. Deti od 4 rokov a tínedžeri majú zľavy.  Viac informácií na https://www.turbopass.com/barcelona-city-pass.

 

APLIKÁCIE

Moovit – plánovanie cesty verejnou dopravou, súčasťou sú mapy, cestovné poriadky

TMB app – informácie o metre a autobusoch,  súčasťou je aj zákaznícky servis

Barcelona Pocket Guide – audio prehliadka mesta, popis pamiatok a miest okolo vašej pozície

The Official Guide to Barcelona – interaktívne informácie pre turistov o Barcelone

Gaudí's Barcelona – 11 nezabudnuteľných miest Barcelony vrátane 5 UNESCO pamiatok mesta

Barcelona Guidepal – informácie o meste, no hlavne ubytovaní a gastronomických zariadeniach, mapy, smery, obrázky

Barcelona restaurants – 170 najpopulárnejších reštaurácií mesta

 

INTERNET

www.barcelonaturisme.com/

www.bcn.es/

http://en.wikipedia.org/wiki/Barcelona

http://www.barcelona.cat/en/

http://www.barcelona.com/

http://www.barcelona-metropolitan.com/

 

BEZ ZÁRUKY

Vysoká, nezvyklá, secesne - gotická La Sagrada Familia - kostol slávneho architekta Gaudího, ktorý mesto preslávil je doteraz nedostavaný. Jej stavba začala v roku 1882, pomaly pokračuje  a jej dokončenie sa očakáva v okolo roku 2020.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TrekEarth

Hodnotenie článku:
3.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa