Peking

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Peking, Čína



 

Oficiálny názov Beijing/ Běijīng, štát - Čína. Hlavné mesto Čínskej ľudovej republiky, bývalé sídlo čínskych cisárov dynastií Ming a Qing.

Ak máte pocit, že tu stretnete maoistov v sivých uniformách cvičiacich spartakiádu na námestí Tien-an -men, ste na omyle. Čínsku mládež baví oveľa viac ako predseda Mao MTV. Slogany kultúrnej revolúcie vystriedala znetvorená angličtina rozprsknutá na kópiách tričiek západných dizajnérov. Medzi byrokratov v tesilových oblekoch sa miešajú turisti, zahraniční investori, alebo hypermoderné zvuky mobilných telefónov.

Život v Pekingu má atmosféru ako žiadne iné mesto v Číne. Keď nie je zahalené smogom, ulice sa zaplnia domácimi, ktorí oslavujú modrú oblohu. Jeho história siaha 3000 rokov dozadu a ani v súčasnosti nezaostáva v trendoch a prebíja sa na najvyššie priečky medzi najmodernejšie mestá. Okrem úžasne rýchlemu internetu, vývoju najnovších technológií ako je softvér na rozpoznávanie tváre, významným investíciám do umelej inteligencie a bezkonkurenčnej kozmopolitnej energii, je hlavné mesto Číny jedným z najzaujímavejších miest.

 

DOPRAVA

Bicykel je v tomto meste jedným z najzábavnejších a často najrýchlejších dopravných prostriedkov. Takmer na každej ceste nájdete pruh pre cyklistov. Cena za požičanie bicykla na deň sa pohybuje okolo 50 CNY, alebo sa dá využiť systém zdieľaných bicyklov. Veľkosť mesta obmedzuje chodenie po vlastných. Väčšina hlavných ulíc je rovných, ísť pešo je zdĺhavé a nudné. Výnimku má len centrum mesta Hútòng.

Jednou z možností ako sa rýchlo pohybovať v meste je metro. Označenia staníc sú zrozumiteľné, názvy sú v znakoch aj v angličtine, a pre cestujúcich, ktorí chcú ušetriť alebo pre tých, ktorí si radi natiahnu nohy, môže byť lepšou alternatívou než taxíky. Pri cenách 3 CNY až 9 CNY za cestu, a na základe precestovaných vzdialeností, patrí medzi najlacnejšie metro na svete. V súčasnosti funguje 17 liniek metra, a nové trate sú vo výstavbe. Pozor ale, počas dopravnej špičky môže byť metro extrémne preplnené a na viacerých staniciach treba čakať na vstup do podzemia v radách, ktoré sa tvoria už vonku. Posledný spoj odchádza medzi 22:15 a 23:15 v závislosti od stanice. Metro sa opäť otvára okolo 05:00.

stupy staníc sú označené veľkým modrým G obaleným okolo malého B. Lístky sa kupujú v automatoch (ktoré obsahujú inštrukcie aj v angličtine), kde treba zadať vašu konečnú stanicu, a automat vypočíta správne cestovné. Jazdy metrom sú obmedzené na 4 hodiny. Na cestovanie verejnou dopravou sa dá zakúpiť aj predplatená karta Yīkātōng, s vkladom 20 CNY, ktorá platí bez obmedzenia. Stačí pípnuť kartou o turniket pri nastupovaní a vystupovaní. Ak prenášate batožinu, kabelku alebo obal na fotoaparát, musíte prejsť cez röntgenové kontroly. Počas ranných a večerných hodín sa vagóny a stanice metra môžu zrazu veľmi preplniť. Niekedy vystúpite z metra do naozajstnej tlačenice a prestup na inú linku môže zabrať istý čas.

Pekingské autobusy sú lacné, pohodlné a pokrývajú celé mesto - ideálne pre miestnych obyvateľov, ale bohužiaľ, ťažko zrozumiteľné pre cudzincov, ktorí nerozprávajú po čínsky a nevedia čítať znaky. Vodiči autobusov nehovoria po anglicky a iba niekoľko málo autobusových liniek, hlavne v centre mesta, má označenia v angličtine. Názvy zastávok nájdete len v čínštine. Ale ak hovoríte trochu po čínsky, alebo máte radi dobrodružstvo a trochu trpezlivosti, autobusom sa dostanete takmer kdekoľvek, a často niekam, kde ste ani nemali v úmysle ísť. Je to skvelý spôsob, ako vidieť časti mesta, kam návštevníci zvyčajne nechodia.

Autobusové linky sú očíslované od 1 do 999. Autobusy s číslom do 300 obsluhujú centrum mesta. Autobusy 300 a vyššie premávajú medzi centrom mesta a predmestiami. Autobusy s číslom nad 900 spájajú Peking s jeho "vidieckymi" okresmi (t. J. Changping, Yanqing, Shunyi, atď.). Mapy dopravy sú k dispozícii iba v čínštine. Webová stránka pekingskej verejnej dopravy má niektoré informácie v angličtine a interaktívnu mapu v čínštine. Väčšina autobusových liniek s číslom pod 200 premáva denne od 05:00 do 23:00. Linky 300 a viac jazdia od 06:00 do 22:00. Všetky autobusy s číslom linky v rade 200 sú nočné autobusy. Cena za väčšinu autobusových liniek je 2 CNY (linky 1 až 199), ale s kartou na verejnú dopravu môžete získať až 60% zľavu.

Taxíky sú tiež pohodlnou voľbou, ceny sú veľmi rozumné. Väčšina vodičov nehovorí po anglicky alebo nevie rozpoznať naše písmo, je lepšie mať názov a adresu destinácie v čínštine. Niektorí vodiči sa môžu zdráhať naložiť cudzincov, lebo   majú zlé skúsenosti. Pre bielych cudzincov môže byť mimoriadne ťažké zastaviť taxík v Pekingu. Je to spôsobené tým, že existuje nedostatočná ponuka taxíkov, vodiči taxíkov očakávajú, že cudzinci budú mať ťažkosti s vysvetlením cieľa cesty a nemôžu sa s nimi obťažovať, a väčšina miestnych si objednáva vozidlo cez aplikácie.

 

UBYTOVANIE

V Pekingu sa dá nájsť celá škála ubytovania, hostely ponúkajú najlepší kompromis - sú cestovateľsky priateľské a zamestnávajú anglicky hovoriaci personál. Ak však preferujete súkromie, v hoteloch strednej kategórie nájdete samostatnú izbu za lepšiu cenu. Courtyard hotely majú skvelú atmosféru, ale chýba im vybavenie ako bazén, alebo posilňovňa, ktoré v tých istých cenových rozpätiach nájdete v špičkových hoteloch. Vďaka nadbytku ubytovacích kapacít, ktoré vznikli počas olympijských hier má Peking izby v medzinárodných päťhviezdičkových hoteloch už za cenu okolo 1000 CNY.

Skvelým spôsobom, ako zažiť miestnu kultúru a zlepšiť si čínštinu môže byť aj prenájom privátnej izby, alebo pobyt u hostiteľskej rodiny. Mesto má veľkú a rýchlo sa rozširujúcu gauč-surfingovú komunitu.

V Pekingu stále nájdete ubytovania, kde sa nebudete vedieť dohovoriť po anglicky. Hostely a päťhviezdičkové hotely sú stávkou na istotu.

Rezervujte si ubytovanie v Pekingu online.

 

JEDLO

V Pekingu dostanete akékoľvek čínske jedlo, samozrejme nechýbajú tu ani ostatné ázijské  a svetové kuchyne. Pri tak širokej ponuke netreba zabudnúť ani na miestne špeciality ako Pekinská kačka (Beijing kaoya), alebo mongolský horúci hrniec. Neobmedzená je ponuka západných jedál, ktoré sú o niečo drahšie ako čínske (nechýba samozrejme ani Hard Rock Café rovnaká a ponuka aj ceny). Japonské a kórejské jedlá ponúkajú väčšinou reštaurácie drahších hotelov, ale dajú sa nájsť aj lacnejšie alternatívy

Fastfood má dve formy - ázijskú (rezance v polystyrénovom balení, dajú sa kúpiť aj obchodoch alebo v stánkoch priamo na ulic, okrem čínskej tu nechýbajú ani japonské a kórejské fastfoodové reťazce). Druhou možnosťou sú veľmi obľúbené tradičné západné reťazce McDonald's, Pizza Hut alebo KFC. Ak chcete vyskúšať jedlo od pouličných predajcov, najlepším miestom sú špeciálne nočné trhy. Kupovať zmrzlinu od pouličných predajcov sa neodporúča, často ide o domácu výrobu pochybnej kvality. Západné jedlo nájdete aj supermarketoch. Ceny sú väčšinou vyššie oproti Európe až o dvadsať percent.

 

ZÁBAVA

Súčasný Peking ponúka oveľa viac ako karaoke, alebo nudné hotelové bary, ktoré nájdete v ostatných čínskych mestách. Obrovské hudobné kluby sú plné mladých Číňanov, začínajú sa otvárať aj kluby v západnom štýle, hrajú tu západní alebo japonskí dídžeji.

Miestnou módou sa stávajú bary. Predtým sa tu schádzala komunita cudzincov, dnes je tu rovnaký počet Číňanov. Môžete tu počuť čokoľvek, od klasickej čínskej hudby, jazzu, house až po heavy metal. Väčšina návštevníkov si nenechá ujsť predstavenie čínskej opery, alebo výborných čínskych akrobatov. Pekinské kiná sú preplnené kung-fu filmami, nechýbajú tu tiež kontroverznejšie diela mladších autorov.

Bary nájdete okolo Sanlitun Lu, tiež prezývanú Jiu Ba Jie („ulica barov"). Ďalšou dôležitou barovou oblasťou je Houhai, ktorá sa nachádza v okolí jazera s rovnakým menom. Vo všeobecnosti je pitie v každom bare v tejto časti drahé, dokonca aj podľa západných štandardov. Nanluoguxiang je kľukatá a atmosférická časť v jednom z najnavštevovanejších hutongov mesta. West Gate of Chaoyang Park je jednou z najnovších barových štvrtí v Pekingu.

Dashanzi je módnou zónou mesta, tento starý sklad a továrenskú štvrť obsadili umelecké galérie, umelecké obchody a bary.

 

NÁKUPY

Konzum je oficiálnou ideológiou Číny a nakupovanie je národný šport. Nakupovať, zásobovať sa novými vecami, utrácať viac a viac, je správa, ktorá bombarduje miestnych občanov na každom kroku. Prázdne, prašné a zbytočné štátne obchodné domy sú našťastie vecou minulosti, aj keď Friendship Store je stále v prevádzke, ako zábavná pripomienka starých čias. Obrovské nákupné centrá, obchodné uličky a niekoľko mestských trhov na otvorenom priestranstve zvádzajú boj o zákazníka. Počas víkendov a večerov sa nákupným výletom radšej vyhnite, keďže to v obchodoch vyzerá akoby sa všetkých 15 miliónov obyvateľov Pekingu rozhodlo doplniť zásoby. Väčšina obchodov je otvorených denne od 9:00 do 22:00.

Obchodné centrá v západnom štýle nahrádzajú tradičné obchodné domy, aj pouličné trhy. Dokonca aj nové súkromné predajne na hlavných obchodných uliciach sú zvyčajne verzie západných butikov. Existuje však ešte dosť mestských trhov na otvorených priestranstvách a pouličných predajcov, ktorí ponúkajú tradičné a remeselné výrobky, zberateľské predmety a oblečenie.

Najväčšou nákupnou zónou v Pekingu je Wangfujing Dajie, východne od Zakázaného mesta. Ulica bola v minulosti prebudovaná a jej južná časť sa premenila na obchodnú aleju pre chodcov, ktorá je zastavená obchodmi s oblečením, so suvenírmi, fast food reštauráciami a dvoma obľúbenými nákupnými strediskami - Sun (Xin) Dong An Plaza a Oriental Plaza (Dongfang Guangchang). Dong Dan Bei Dajie je pásom s odevnými butikmi a predajňami CD, kde stretnete hlavne mladšie generácie lokálcov.

Neobyčajne obľúbený je aj The Village at Sanlitun, nový nákupný a zábavný komplex v srdci slávnej barokovej štvrte v Pekingu.

Najživšia nákupná zóna v Pekingu, obľúbená pre svoju atmosféru a tovar v čínskom štýle, je storočná obchodná štvrť juhozápadne od mesta Qian Men. Liulichang je kurióznou zbierkou umenia, kníh, čajov a obchodov so starožitnosťami. Obchody sú usporiadané vedľa seba v štýle starého Pekingu. Ale pozor na veľké nákupy, takmer všetko tu je falošné a predražené. V podobnom prostredí, ale oveľa šialenejší, je trh Da Zhalan.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Čínsky Nový rok, alebo jarný festival, začína prvým dňom, prvého mesiaca (podľa tradičného čínskeho kalendára) zvyčajne koncom januára alebo v strede februára. Aj keď normálne trvá len tri dni, mnoho ľudí si berie voľno na celý týždeň. Farebný spôsob, ako vidieť Peking, je lampiónový festival. Počas neho stretnete v nočných hodinách chodcov nesúcich papierové lampióny všetkých farieb. Pripadá na 15. deň prvého mesiaca (dva týždne po začiatku čínskeho nového roku). 5. apríl je zvyčajne venovaný čisteniu hrobov mŕtvych predkov, kedy Číňania navštevujú ich hroby. Často pri tom pália „peniaze duchov“ (preto aby ich mohli použiť v záhrobí). Stred jesene patrí Mesačnému festivalu, kedy sa rodiny schádzajú pri jedení mesačných koláčikov. Festival sa koná v 15. deň ôsmeho mesiaca (v septembri alebo v októbri). 

 

MUSÍTE VIDIEŤ

798 Art District – bývalá továreň na elektroniku je dnes centrom súčasného umenia s mnohými galériami;

Staré observatórium – hvezdáreň z čias Kublaj-chána, jediný z pozostatkov bohatej astronomicko- astrologickej histórie mesta, je vybavené prístrojmi ktoré navrhli jezuiti. Spolu s čínskymi drakmi tvoria jedinečnú kombináciu západu s východom;

Beihai Park  - miesto s výhľadom na srdce komunistickej Číny – Zhongnanhai. Park sa rozprestiera okolo jazera, v strede je ostrov s prekrásnou pagodou zo 17. storočia;

Pekinská botanická záhrada - príjemné, udržiavané botanické záhrady s viac ako 3000 druhmi rastlín, tiež tu nájdete chrám spiaceho Budhu so 54 tonovou sochou. Vo východnej časti záhrady žil spisovateľ  Cao Xueqin, autor slávnej knihy Sen o červenom pavilóne;

Pekinské podzemie – v roku 1969, keď pristáli Američania na Mesiaci sa predseda Mao rozhodol, že budúcnosť Pekingu leží v podzemí... postavených bolo množstvo podzemných tunelov, dnes slúžiacich ako obchodné domy, hotely alebo reštaurácie. Do komplexu tunelov existuje asi 90 vchodov, väčšinou ukrytých v obchodoch okolo Qianmen. Navštíviť sa samozrejme dá len ich časť;  

Pekinské ZOO – príjemné miesto na prechádzku, známe pre pandy, ktoré tu smutne trpia v klietkach. Príjemnejšie je Pekinské akvárium ležiace v severovýchodnej časti Zoo;

Rezidencia princa Gong – dom kde sa mal odohrávať príbeh knihy Sen o červenom pavilóne, ležiaci na jednom z najväčších pekinských súkromných obytných pozemkov, patrí medzi najpríjemnejšie miesta v meste;

Vojenské múzeum – obrovský monolit, budova s obrovskou päťcípou hviezdou je určená hlavne obdivovateľom vojenskej techniky. Lietadlá zo studenej vojny, rakety zem-vzduch, sochy generálov a politikov. Samostatné miestnosti sú venované roľníckej revolúcii, a vojne na pomoc na obranu Kórei; 

Letný palác – jedna z najväčších pekinských atrakcií. Kedysi tu trávila neznesiteľne horúce pekinské letá cisárska rodina. Dnes sú paláce, chrámy, záhrady, a pagody  a jazerá plné organizovaných turistických skupín;

White Cloud Temple – chrám založený v roku 739, kedysi taoistické centrum severnej Číny. Obrovský, živý chrámový komplex, obývaný osobitými taoistickými mníchmi, s vlasmi uviazanými do chocholov. Chrám má osobité čaro hlavne počas čínskeho nového roku, kedy je obklopený umelcami, pouličnými predstaveniami kung-fu, remeselníkmi, obchodníkmi a stánkami s jedlom; 

Temple of Heaven Park – Tiāntán – nebeský oltár – symbol Pekingu. Chrám pôvodne slúžil ako miesto slávností a rituálov čínskych cisárov. Jedinečná architektúra určite očarí okrem tesárov a akustických inžinierov numerológov, nekromancerov (tých, čo komunikujú s podsvetím) a poverčivých;

Niujie Mosque – najväčšia zrenovovaná čínska mešita v Pekingu. Je miestom, kde bolo pochovaných viacero islamských duchovných, tiež tu bol vypočítavaný lunárny kalendár. Na návštevu je potrebné sa primerane obliecť (žiadne sukne a krátke nohavice);

Lama Temple – pestrofarebný chrám plný glazovaných veží, čínskych levov, tantrických figúr. Chrámové siene sú ozdobené mongolskými, tibetskými, čínskymi nápismi. Patrí medzi najkrajšie budhistické chrámy Pekingu.  

Foreign Legation Quarter – bývalá diplomatická štvrť, dodnes si uchovala európsku príchuť. Leží východne od námestia Tiananmen;

Xiānglú Fēng Park – obľúbené oddychové miesto obyvateľov Pekingu;

Zakázané mesto – najzachovalejšie zoskupenie starých palácov v Číne, starý svet prekrásnych konkubín, na chlapcov orientovaných cisárov, eunuchov a podozrivého bohatstva tu neustále cítiť. Nepretržitá rekonštrukcia celého areálu (720,000 štvorcových metrov, 800 budov a 9000 izieb) trvá viac ako 10 rokov, potom zase od začiatku...;

Námestie Tiananmen – najväčšie námestie na svete, obrovská kamenná púšť v srdci Pekingu. Úžasný je hlavne výhľad na letiace draky, naháňajúce sa deti a čínskych dedinčanov, snažiacich sa o spoločnú fotku; 

Hutong – dodnes obývané pozostatky tradičnej architektúry Pekingu, pochádzajúce z 13. storočia. Mnoho z nich bolo až do komunistickej vlády obývaných aristokratmi, ktorí boli potom nahradení chudobnejšími obyvateľmi. Nájdete ich okolo 2nd Ring Road, medzi turistami sú populárne hutongy blízko Qianmen a Houhai.

Čínsky múr – najväčšia svetová stavba, rozprestierajúca sa od Žltého mora, až po púšť Gobi. Jeho stavba začala v piatom storočí a pokračovala až do 16. storočia. Medzi najnavštevovanejšie časti patrí Badaling (cca 80 km od mesta), menej navštevované (a krajšie) sú časti Mutianyu a od Pekingu vzdialenejšie Simatai alebo Jinshanling;

 

LETISKO

Beijing Capital International Airport

 

INTERNET

www.ebeijing.gov.cn/

www.travelchinaguide.com/cityguides/beijing.htm

wikitravel.org/en/Beijing

 

APLIKÁCIE

Beijing on a Budget - aplikácia zameraná na turistov a ľudí, ktorí mesto ešte dobre nepoznajú. Obsahuje cenné informácie o rôznych atrakciách, reštauráciách, baroch, parkoch a ďalších zaujímavých miestach. Poskytuje vyhľadávanie offline, podľa kategórií alebo na základe komentárov ľudí, ktoré sa aktualizujú pri pripojení na Internet.

Metro Beijing Subway – najprehľadnejšia aplikácia pre dopravu metrom v Pekingu. Vyhľadáva najbližšiu stanicu metra, odchody vlakov, obsahuje podrobnú mapu, zoznam všetkých vlakov, ich konečné destinácie, prevádzkové časy a alternatívy pre najrýchlejšiu cestu z a do akejkoľvek stanice.

Party in Beijing – aplikácia pre každého, kto chce spoznať nočnú scénu Pekingu. Obsahuje informácie o všetkých kultúrnych udalostiach a tanečných párty v oblasti počas najbližších týždňov, ktoré navštevujú miestni obyvatelia aj prisťahovalci. Dokonalý spôsob, ako zistiť, čo sa deje v tomto meste. Všetky miesta majú aj čínske znaky, čo pomôže pri orientácii.

 

BEZ ZÁRUKY

Predseda Mao prikázal postaviť Pekinské metro v roku 1966. Za tri roky bolo postavených viac ako 20 km metra. Od jeho otvorenia (v roku 1966) do roku 1977 bol vstup do metra povolený len dôchodcom. Príčinou bola jeho blízkosť k podzemnému obrannému systému mesta.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa