Kapské mesto

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Cape Town, Južná Afrika



 

Oficiálny názov: Kapské mesto, Cape Town

Je najkrajším a najvyhľadávanejším, najromantickejším a najnavštevovanejším mestom Južnej Afriky. Na celom svete je len málo urbanistických centier, ktoré by mohli súperiť čo do atraktívnosti polohy s Kapským mestom, usadeným na hornatom Kapskom poloostrove, ktorý vybieha ako zahnutý dráp do vôd Atlantického oceánu.

Najväčšou pozoruhodnosťou K.M. je nepochybne Stolová hora (Table Mountain). ktorá mestu prepožičiava zvláštne čaro a nenapodobiteľnú atmosféru. Tento slávny a v hmle pravidelne zahalený symbol mesta sa vypína uprostred metropole a z výšky sleduje neustále sa meniacu tvár aglomerácie.

 

DOPRAVA

Bez dopravného prostriedku sa v tomto meste bez problémov zaobídete, len ak bývate v blízkosti Camps Bay alebo v podobnej časti, kde sú všetky oblasti záujmu na dosah. Toto mesto nie je úplne stavané pre chodcov, dokonca aj počas krátkych prechádzok narazíte na nedostatok chodníkov, s výnimkou obchodných centier.

Premávajú tu dva systémy autobusovej dopravy - staršia, pomalšia a rozsiahlejšia sieť autobusov Golden Arrow ponúka lacné spojenia, ktoré spájajú väčšinu mesta. Turistom sa neodporúča kvôli obavám o bezpečnosť. Jazdia hlavne počas dňa. Je lepšie spýtať sa vodiča, kam autobus ide, aby ste sa uistili, že neskončíte na opačnom konci mesta. Novší systém MyCiti Bus Rapid Transport System začal fungovať v roku 2010. Centrálnym uzlom autobusov je Civic Centre, odtiaľ vozidlá jazdia smerom na Tableview, Gardens, Walmer Estate, Salt River, Green Point, a na letisko. Sieť sa neustále rozširuje, aktuálne trasy, mapy a ceny cestovných lístkov nájdete na webovej stránke MyCiti. Pre použitie tejto dopravy je potrebné zakúpiť si kartu MyCiti.

Kapské mesto má vybudovaný vynikajúci systém cestnej dopravy. Dopravná špička je v čase od 7:00 do 9:00, a potom od 16:30 do 18:30. Dopravné značky majú označenia v angličtine aj afrikánčine. Cena benzínu sa pohybuje okolo 13,50 USD za liter a na pumpách vám palivo tankuje obsluha. V juhoafrickej republike sa jazdí vľavo, čo môže byť na začiatku trochu nezvyk. Autopožičovne sa nachádzajú v celom meste, a na letisku.

Taxíky, ktoré používajú taxameter, nejazdia po cestách, aby nabrali zákazníkov, taxík si treba objednať telefonicky. Priemerná cena za kilometer je 10 ZAR.

 

UBYTOVANIE

Ubytovacích zariadení v K.M. nájdete veľa, vo veľkom množstve a vo všetkých kategóriách. V súčasnosti je tu toľko hotelov, hostelov, penziónov a butik-hotelov, že je ťažké si vybrať. Pobyt v centre mesta môže vyjsť celkom lacno a všetky atrakcie budete mať na dosah ruky, ale pre kľudnejší spánok a ešte lepšie ceny sa oplatí pozrieť si ponuky aj v priľahlom okolí centra mesta. Oblasť okolo vibrujúcej Kloof Street v Gardens / Tamboerskloof s príjemnou kaviarenskou scénou a malými obchodíkmi môže byť dobrou voľbou. Menej dopravy a tichšie prostredie nájdete na predmestiach v južnej časti, napríklad v časti Muizenberg, Fish Hoek alebo Simon's Town, oblasti situované viac západne (napríklad Camps Bay) budú drahšie. Keď však máte nejaké vybrané, je dobre si ho zarezervovať dopredu, predovšetkým cez vianočné prázdniny (od polovice decembra do polovice januára).

Rezervujte si ubytovanie v Kapskom meste online.

 

JEDLO

Navzdory obecným exotickým predstavám sa nedá povedať, že by v JAR existovalo niečo ako vlastná tradičná kuchyňa a to aj napriek veľa pokusom o vytvorenie tzv.kapskej kuchyni. Hlavným charakteristickým prvkom tamojšej stravy je obľuba mäsa. JAR je ideálnym miestom kde môžete vyskúšať neuveriteľné množstvo druhov mäsa – od pštrosieho až po žirafie. Steaky všetkých veľkostí sú k dostaniu všade a za celkom lacné ceny. Alternatívou k mäsovým jedlám môže byť morský kuchyňa – ryby, krevety, ustrice a pod. Takisto množstvo druhov zeleniny a ovocia, ktoré je kvalitné a veľmi chutné. Medzi nápojmi dominuje pivo a výborné odrodové vína.

 

ZÁBAVA

Počas letnej sezóny sa Kapské Mesto stáva jedným veľkým party miestom. Existuje tu niekoľko barov s nádhernými výhľadmi na pláž, alebo na hory, kde sa popíjajú koktaily, kvalitné vína alebo pivo. Pridajte sa do víru zábavy v jednom z módnych barov v Camps Bay, alebo si môžete vychutnať západ slnka na pieskovej pláži. Dni kedy to v miestnych kluboch najviac žije sú streda, piatok a sobota. Ale nie je všetko len o pití a tanci. Nočný život v Kapskom meste zahŕňa aj kabaretné a komediálne predstavenia a živé hudobné koncerty, od jazzu až po rap a rôzne iné kultúrne akcie.

Detailnejšie informácie o udalostiach v meste - https://www.capetownmagazine.com/

 

NÁKUPY

Kapské mesto nie je mekkou pôvodných umeleckých a remeselných predmetov, na rozdiel napríklad od Durbanu. Mnoho ponúkaných suvenírov a umeleckých predmetov pochádza z celej Afriky. Okrem tradičných afrických výrobkov je tu aj takmer neodolateľná ponuka keramiky, oblečenia, kvalitných vín a súčasného umenia.

Hlavnou turistickou nákupnou zónou so suvenírmi je V & A Waterfront. Viac autentických kuriozít za lepšie ceny je možné objaviť na trhu Green Point pri štadióne, ktorý sa koná v nedeľu v blízkosti V & A Waterfront. Tento druh tovaru ponúkajú aj obchodíky otvorené cez týždeň na Long Street.
Butiky na ulici Long a Kloof Sts predávajú súčasnú módu lokálnych návrhárov a cenovo dostupné trendy oblečenie. Časť  Victoria Wharf je oblasťou pre nákup medzinárodných dizajnérskych značiek, ale svoje výtvory tu predávajú aj miestni dizajnéri, ako sú Stefania Morland, Malcolm Klûk a Christiaan Gabriel Du Toit.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Dlhotrvajúcou tradíciou v K.M. je Tweedy Nuwe Jaar (druhý nový rok) 2. januára – až donedávna oficiálny štátny sviatok. V histórii to bol jediný deň, kedy mali otroci voľno. Ak sa ocitnete v tomto období v K.M. je Tweedy Nuwe Jaar časom na večierky, kedy miestni, hlavne černošskí umelci opustia domy a tancujú na uliciach v centre mesta, odetí do tradičných kostýmov.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

The Bo-Kaap – Jedna z najstarších rezidenčných oblastí Kapského mesta, ktorej ulice tvoria charakteristické pestré rady domov kapsko-holanskej a gregoriánskej architektúry 19.storočia.

Zlatý lev – Gold of Africa Museum, najvýznamnejšie historické zbierky afrického  umenia.

Robben Island – Neblaho preslávené ostrovné väzenie, ktoré sa stalo domovom Nelsona Mandelu takmer na dvadsať rokov...

Stolová hora – Table Mountain, vyvezte sa otáčajúcou sa lanovkou na vrchol 1087 m vysokej Stolovej hory. V roku 1997 bol kvôli uspokojeniu obrovského dopytu po výjazdoch lanovkou nainštalovaný ten najmodernejší dostupný systém. Dnes je dno lanovky v tvare guľového akvária vytvorené tak, aby bola pri výstupe umožnená 360° rotácia. Pasažierom sa tak ponúka neprekonateľný panoramatický výhľad. Lanovka jazdí zo spodnej stanice Tafelbert Road (denne, každých 10-15 min.,od 8:30 až do 22:00 hod.podľa ročnej doby),za spiatočný lístok zaplatíte 330 R pre dospelých a 165 R za dieťa. Prevádzka môže byť narušené zlým, hlavne veterným počasím, alebo technickou údržbou. Aktuálne správy sa dozviete na www.tablemountain.net. K spodnej stanici sa dostanete rikki, taxíkom alebo jedným z minibusov-taxi, ktoré sem jazdia z Adderley Street. Otvorené, turistické autobusy Cape Town Explorer takisto zachádzajú takisto až k lanovke. Ak prídete autom, privstaňte si, v špičke nájdete miesto na parkovanie aj 2-3 kilometre od lanovky. Cesta k nej vedie serpentínami so stúpaním. Ako alternatívu môžete využiť aj niekoľko vyznačených turistickách trás pre peších až na Stolovú horu. Nechoďte však sami, dobre sa oblečte a obujte a počítajte so zmenami počasia.

Chapman´s Peak Driv – Najstrmšia cesta Kapského mesta tiahnuca sa pozdĺž strmých útesov nad hrmiacim Atlatikom ponúka prekrásne vyhliadky

Vlak do Simon´s Town - Odvezte sa vlakom okolo Falošného zálivu (False Bay) len pár metrov od vriaceho príboja

Zaplávajte si s tučniakmi – Boulder Beach ponúka v lete kúpanie za asistencie kolónie priateľských afrických tučniakov

Cape Point - Dramatická, skalnatá, najjužnejšia sekcia Kapského poloostrova s možnosťou turistických túr a prechádzok

Nočná Long Street – Večierky do svitania, kaviarne, krčmičky a nočné kluby.

 

PASY

Cape Town Pass – komplexná turistická karta, ktorá umožňuje návštevníkom zažiť to najlepšie z Kapského Mesta a šetrí čas a peniaze. K dispozícii je dvojdňová, trojdňová a päťdňová karta. Cape Town Pass zahŕňa voľný vstup na najnavštevovanejšie atrakcie, vrátane lanovky na Stolovú horu, a bezplatné vstupy do múzeí. Voliteľnou možnosťou je aj zľava na dopravu. Cena sa pohybuje v rozmedzí od 715,50 R do 1.165,50 R podľa dní platnosti.

 

LETISKO

https://www.capetown-airport.com/

 

INTERNET

http://en.wikipedia.org/wiki/Cape_Town

http://wikitravel.org/en/Cape_Town

http://www.capetown.gov.za/

http://www.capetown.travel/

 

APLIKÁCIE

Official Guide to Cape Town - oficiálna aplikácia kancelárie cestovného ruchu Kapského mesta obsahuje stovky odporúčaní a tipov od sprievodcov, ktoré sa týkajú pamiatok, kultových miest, plánov pre výlety, aj odporúčaní pre konkrétne štvrte. Popisuje každý dôležitý medzník, obsahuje zoznam aktuálnych udalostí v meste. Informuje o otváracích hodinách, populárnych reštauráciach, tour operátoroch, nákupných zónach, kúpeľoch.

Shark Spotters – aplikácia, ktorú spravuje registrovaná nezisková organizácia sa snaží o bezpečnosť surferov v K.M. Spracúva aktuálne dáta z pozorovaní žralokov z viac ako 9 najpopulárnejších miestnych pláží.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa