Valetta

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Valetta, Malta



 

Oficiálny názov: Il-Belt Valletta, Valletta

Na svojich cestách po Stredomorí ju sir Walter Scott nazval „mesto postavené džentlmenmi pre džentlmenov.“ Dnes je prekrásnym zreštaurovaním miestom s mestskými hradbami, dostatočne malé na to, aby ste sa pri prechádzke po horúcom stredomorskom slnku nespotili.

Valletta má tvar obdĺžnika umiestneného na konci polostrova. Leží na severovýchode Malty. Od mestskej brány budete do centra mesta kráčať cez námestia obklopené palácmi a katedrálami.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Vallette.

 

DOPRAVA

Polostrov Valletta je dlhý len niekoľko kilometrov, ideálne je chodiť peši. Nepríjemné môžu byť schody, v tomto strmom meste sa im nevyhnete.

Alternatívou je požičať si auto. Pre  návštevníkov to nie je ideálne, kvôli nedostatku parkovacieho miesta, smerových tabúľ a skutočnosti, že ulice sú veľmi úzke, často jednosmerné a neprehľadné. Väčšina hlavných turistických atrakcií je pozdĺž hlavnej ulice Triq ir-Republika, kde sa netreba štverať po strmých kopcoch.

Autobus číslo 133 premáva po kruhovej trase, a behom polhodinovej jazdy spája mestské hradby, Castille, Marsamxett a Florianu. Dopraví vás ku väčšine turisticky atraktívnych miest a ponúka skvelé výhľady.

Ak sa pri ceste z letiska chcete odviezť taxíkom, informačnú tabuľu nájdete v hale príletov. Taxík sa tu dá objednať a zaplatiť vopred. V meste stojí rad taxíkov hneď vedľa City Gate, a pri mestských hradbách, ďalšie stanovište taxíkov je v blízkosti hotela Castille, pred vstupom do pešej zóny. Do Smart Cabs elektrických taxíkov môžete naskočiť pred katedrálou St John's Co.
Výťah Upper Barrakka Lift spája Vallettu s terminálom pre námornú dopravu na nábreží. K dispozícii sú tiež pravidelné autobusy.

Inou možnosťou je prenajať si drožku ťahanú koňom (karozzin), ale cenu si dohodnite vopred.

 

UBYTOVANIE

Na Malte sú dostupné možnosti pre všetky cenové skupiny. Na ostrovoch Malta a Gozo sú troj až päť hviezdičkové luxusné hotely. Ich najväčšia koncentrácia je na severnej časti ostrova okolo zálivu sv. Pavla, v oblastiach Bugibba, Sliema a St. Julian's. Apartmány sú väčšinou súčasťou väčších hotelov, ich alternatívou sú apartmány na súkromí.

Vo Vallette sa oplatí prespať kvôli historickej atmosfére mesta, a pre jednoduchú dostupnosť reštaurácií a barov. Možnosti ubytovania zahŕňajú butik-hotely ideálne pre romantické pobyty a štýlovo zariadené apartmány. Hlavné atrakcie Valletty sa dajú pochodiť pešo, a diaľkové autobusy odchádzajú z autobusovej stanice do všetkých častí ostrova. Niektoré apartmány majú podmienku minimálneho pobyt od troch do siedmych nocí. Viac informácií o ubytovaní nájdete tu.

Rezervujte si ubytovanie vo Vallete online.

 

JEDLO

Možnosti stravovania v meste sa v posledných rokoch výrazne zlepšili, teraz tu nájdete chutné jedlá, tradičné kaviarne aj modernejšie reštaurácie. Väčšina reštaurácií býva v nedeľu alebo v pondelok zatvorená, preto si radšej vopred skontrolujte otváracie hodiny.

Nábrežie Valletty je úžasné (hlavne v noci), nájdete tu obrovský počet podnikov, od čínskych po Hard Rock café.

Ak máte chuť na niečo menšie, skúste pouličné pastizzi (plnený koláč), ktoré sa dajú kúpiť už za 0,40 EUR, alebo v Dates Kiosku, pri autobusovej stanici dostanete tradičné koláče plnené datlami (mqaret). Dobré talianske sendviče a čerstvé šaláty robia v Piadina Caffe a v kaviarni No 43. Svoje prevádzky tu majú aj medzinárodné fastfoody.

 

ZÁBAVA

Vo Vallette je v súčasnosti viacero skvelých miest pre nočný život. Hlavné miesto diania je úzka ulica Strait St, kde sa nachádzajú skupiny barov. Táto ulica kedysi bola obľúbenou lokalitou prechádzajúcich námorníkov, so všetkým čo k tomu patrí, a stále je populárna vďaka barom, živej hudbe a festivalom. Ďalšie vynikajúce možnosti sú v bočných uliciach. Podniky sa zatvárajú o rôznych časoch, väčšinou podľa počtu zákazníkov.

Kultúrne udalosti zahŕňajú pravidelné predstavenia divadla, koncertov, opery a baletu v divadle Manoel, a rozmanitejší program artového filmu a divadla v St James' Cavalier Centre for Creativity .

Miestne pivo sa volá Cisk a v porovnaný s európskym priemerom je jeho cena prijateľná, chutí o niečo sladšie. Samozrejme vyrábajú a dovážajú sa sem aj najväčšie európske značky. 
Maltské víno pochádza z viníc Girgentina a Gellewza. Vína sú dosť dobré a vysoko kvalitné. Medzi najznámejšie patria značky Marsovin a Delicata.

 

NÁKUPY

Hlavnou nákupnou ulicou mesta je Republic street. Frekventovaná pešia zóna vedie stredom mesta, rovno k námestiu Republiky. Nájdete tu všetky lepšie obchody, aj keď na lepšiu ponuku oblečenia natrafíte v turistickom centre Sliema. Obchody so suvenírmi objavíte pri multimediálnej show Malta experience, ale dobré suveníry kúpite nielen tam.

Zaujímavý je trh s lacným oblečením. Koná sa každý deň na ulici Triq il-Merkanti, paralelnej s hlavnou ulicou Republiky (Republic street).

Najobľúbenejším suvenírom je strieborný osem-cípový maltský kríž, alebo tradičná maltská krajka a keramické predmety.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Na ostrove sa usporadúva obrovský počet slávností a festivalov. Aktuálny program nájdete na oficiálnych turistických stránkach.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Armoury (Zbrojnica) – kedysi tu boli uložené zbrane a brnenia zomrelých maltézskych rytierov. Dnešnú kolekciu tvorí 5000 rytierskych brnení ( z pôvodnej kolekcie 25 000 kusov);

Auberge de Castille – obdivuhodná fasáda domu vytvorená architektom Andrea Bellim v roku 1741, momentálne tu sídli premiér Malty (dom nie je prístupný verejnosti); 

Casa Rocca Piccola – elegantný rodinný palác markíza de Piro. Časť z neho je prístupná verejnosti. Komentované prehliadky ponúkajú unikátnu možnosť nazrieť  do súkromia aristokracie;

Cathedral Museum – bočná chrámová loď katedrály sv. Jána ukrýva klenoty svetovej maľby. Carravaggiove stínanie sv. Jána Krstiteľa a sv. Hieroným patria do učebníc dejín umenia; 
Church of St Paul's Shipwreck – okolo roku 60 na Malte stroskotal sv. Pavol a priniesol miestnym obyvateľom kresťanstvo. Medzi poklady kostola patrí pozlátená soška Sv. Pavla  (počas jeho sviatku - 10. februára  ju nosia na ramenách obyvatelia mesta)... ďalším pokladom je zlatý relikviár s niekoľkými kosťami svätcovho zápästia;

pevnosť St Elmo – jediná pevnosť, ktorú Turci počas obliehania Malty (1565) nedobili. Dnes tu sídli policajná akadémia, pevnosť je otvorená len počas historických výročí. Zaujímavá je rekonštrukcia bojov francúzskych a maltských jednotiek - Alarme!. Informácie o cenách a o presných dátumoch nájdete v maltských turistických informačných centrách

Grand Master's Palace (Veľmajstrov palác) – od 16. storočia slúžil ako sídlo veľmajstra rádu johanitov, dnes tu sídli maltský parlament a je oficiálnou rezidenciou prezidenta Malty;

Veľké obliehanie Malty – jedna z najviac prezentovaných výstav na ostrove. Za drahé vstupné dostanete 45 minútový, niekde zaujímavý, inde nudný rekonštruovaný príbeh  bojových scén z obliehania ostrova v roku 1565;

Knights Hospitallers Exhibition – výstava lekárskych zákrokov stredoveku. Lekári vykonávali komplikované operácie, amputácie a liečba zranení spôsobených vojnou boli rutinou;

Lascaris War Rooms – komory vytesané do skál pod baštou Lascaris slúžili počas druhej svetovej vojny ako sídlo generálneho štábu spojeneckých jednotiek;

Manoel Theatre – jedno z najstarších európskych divadiel (postavené v roku 1731);

National Museum of Archaeology – aj keď je budova múzea v neustálej rekonštrukcii, múzeum jednoducho musíte vidieť. Výborné sú hlavne prehistorické zbierky;

National Museum of Fine Arts – barokový palác, bývalá rezidencia britského admirála, dnes tu visia obrazy talianskych a domácich majstrov (z 15. až 20. storočie). Klenotom múzea je prekrásny akvarel Josepha Mallorda Williama Turnera „ Scéna z prístavu“. Pre zaujímavosť samotný Turner nikdy Maltu nenavštívil;

National War Museum – expozícia druhej svetovej vojny s kolekciou predmetov, fotografií. Medzi najzaujímavejšie patrí dvojplošník Gloster Gladiator, Jeep Husky generála Eisenhowera, vraky lietadiel Spitfire alebo Messerschmitt Me-109. Na fotografiách uvidíte, ako bolo mesto počas druhej svetovej vojny zničené, a čo všetko je bolo rekonštruované;

 

PASY

The Valletta Ticket – zahŕňa vstup do izieb Grand Palace State Rooms, Palace Armoury, Národného archeologického múzea, Fort St Elmo – Národného múzea vojny, a 5D šou a kúpite ho za 25 EUR. Karta je platná 30 dní, aktivuje sa pri prvom použití a je neprenosná.

 

LETISKO

Malta International Airport (MLA)

 

INTERNET

http://www.cityofvalletta.org/

http://www.visitmalta.com/valletta-town

 

APLIKÁCIE

Valletta Map and Walks - aplikácia ponúka niekoľko turisticky obľúbených okruhov. Obsahuje podrobné mapy a navigačné funkcie, ktoré vás dovedú od jedného bodu k druhému. Môžete preskúmať všetky najlepšie atrakcie na vlastnú päsť a vlastným tempom.

 

BEZ ZÁRUKY

Krédom Malťanov je "fashionably late" , čo znamená, že sa ich dochvíľnosť príliš nespoliehajte.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa