Tunis

2018-05-05 16:00:00 |   |    | 

Tunis, Tunisko



 

Oficiálny názov Tūnis, Tunis, تونس

Arabské, africké, stredomorské, blízkovýchodné, európske a momentálne zaujímavo provinčné hlavné mesto Tuniska je rozdelené na dve časti.

Nové mesto je prísne európske. Pravé uhly striedajú kované balkóny, okraje bulvárov sú obsypané kaviarňami a francúzskym patisériami. Hlavný ťah mesta, palmami lemovaná Habib Bourguiba avenue, je miestom na prechádzanie, sedenie v kaviarňach alebo sledovanie okoloidúcich.

Medina, mesto založené Arabmi v 8. storočí je historickým a symbolickým centrom mesta. Ponoríte sa tu do chaotickej spleti úzkych uličiek, obklopenej obrovskými dverami v tvare kľúčových dierok, mačkami, dielňami a trblietavými súkmi, kde kúpite takmer všetko. Všetky uličky vedú, aj keď krkolomne, k veľkej mešite. Na okoloidúcich sa pozerajú sediaci hostia arabských kaviarní fajčiaci vodné fajky. 

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Tunise.

 

DOPRAVA

Po meste sa dá cestovať nadzemným metrom (električkami), autobusom, skupinovým taxíkom, alebo prenajatým autom. Po celom meste sa dá chodiť pešo.

Métro léger (miestna sieť električiek/ nadzemka) je pre turistov jedným z najjednoduchších spôsobov prepravy v meste. Existuje šesť hlavných trás, rozpis ktorých je najlepšie viditeľný vo vnútri električiek. Tie na zastávkach sú neprehľadné, alebo zle umiestnené. Lístky sa predávajú v malých stánkoch pri každom vstupe na stanicu. Musia sa zakúpiť pred cestou. Základné cestovné stojí 0,45 TND.

Linky 3,4 a 5 jazdia medzi République a Pl de Barcelone a pokračujú južne na  Ave de Paris a Ave de Carthage, a severne na Rue de Hollande a Ave Habib Thameur.

Žlté mestské autobusy jazdia po celom Tunisku, ale turistami nie sú veľmi používané. Cieľ, číslo linky a začiatok cesty sú uvádzané len v arabčine pri zadných dverách. Ak ide o turistickú trasu, nájdu sa označenia aj vo francúzštine. Autobus číslo 35, ktorý ide na letisko štartuje zo zastávky Tunis Marine Bus Station.

Taxíky sú lacné pri porovnaní s európskymi a americkými štandardmi, a všetky majú taxametre. Za nočné jazdy (od 21:00 do 6:00) sa spravidla platí 50%-ný príplatok. S výnimkou letiska, kde taxikári vytvorili neoficiálny kartel a pýtajú nafúknuté ceny, väčšina vodičov automaticky zapne taxameter. Ak nie, požiadajte ich aby tak urobili. Príležitostný taxikár môže nastaviť taxameter na vyššiu sadzbu, je fajn si skontrolovať či začínate na 4,70 TND.

Prenájom auta sa odporúča  len pri cestách mimo mesta. Ak sa rozhodnete si auto prenajať, budete potrebovať medzinárodný vodičský preukaz. Pri riadení auta sa odporúča zvýšená pozornosť, tuniskí vodiči jazdia inak ako sme zvyknutí.

 

UBYTOVANIE

Nie je tu toľko ubytovacích možností, ako by sa dalo od hlavného mesta očakávať. Väčšina turistov bude hľadať ubytovanie v časti Medina alebo vo Ville Nouvelle. Medina má niekoľko hostelov a zopár lacnejších hotelov, ktoré môžu byť veľkým sklamaním. V posledných rokoch tu ale začínajú vyrastať štýlové butik-hotely. Ville Nouvelle ponúka viacero lacnejších typov ubytovania. Obchodní cestujúci by mohli zvážiť pobyt v oblasti okolo Parc du Belvédère, alebo v jednom z pobrežných rezortných hotelov.

Výber hotelov nájdete tu - http://www.tourismtunisia.com/

Rezervujte si ubytovanie v Tunise online.

 

JEDLO

V Tunise je neuveriteľný počet reštaurácií. Nájdete tu čokoľvek. Od menších pouličných stánkov po francúzske trendy reštaurácie.  Tuniská kuchyňa je typickou severoafrickou kuchyňou, dodržiavajúcou tradíciou Maghreb. Kus kus a marqa (jedlo podobné marockej tajine, ale pozor pre Tunisanov je tajine niečo úplne iné), sú základom takmer všetkých tuniských jedál. Poznávacou značkou tuniskej kuchyne je prudko pálivá čili omáčka harissa, používanie obrovského počtu malých olív a tuniských tajine (ide o jedlo podobné omelete, zmiešané   s ragú, alebo so zmesou zeleniny, niečo na spôsob talianskej frittaty). Rozšírenejším mäsom je jahňacina. Neuveriteľný je počet jedál z rýb.

 

ZÁBAVA

Napriek tomu, že Tunis je hlavným mestom krajiny, nočný život tu veľmi zaujímavý nie je. Nočný život je obmedzený na bary drahších hotelov, alebo na reštaurácie.

Väčšina barov v Centre Ville a skoro všetky kaviarne v meste sú výlučne mužskou záležitosťou. To isté bohužiaľ platí aj pre mnohé kaviarne v Medine. Alkohol sa predáva vo väčšine lepších reštaurácií. Ak chcete vyraziť do baru alebo do klubu, najlepšie je smerovať na pobrežie, alebo na severné predmestia - Gammarth a La Goulette. V júni sa mladšie ročníky zabávajú na Cap Bon.

Diskoték je tu len niekoľko a všade dominujú muži. Ženy sú takmer vždy sprevádzané priateľmi, bratmi, alebo manželmi. Tuniskí muži sú väčšinou priateľskí, napriek tomu sa samostatne cestujúcim ženám neodporúča navštevovať hotelové bary.

 

NÁKUPY

Medina je väčšinou prvou a aj jedinou turistickou zástavkou pre nákupy.  Pred konečným rozhodnutím o kúpe je fajn porovnať si ceny vo viacerých obchodoch a samozrejme vyjednať s predajcom najlepšiu cenu, pokiaľ možno s úsmevom na tvári. Hlavným tuniským suvenírom sú babuče (tradičné papuče), čečie (tradičné plstené klobúky), futy (bavlnené osušky), pleťové kvetinové vody a éterické oleje a šperky.

Arabské zlaté šperky sú často mimoriadne zdobené a pokryté drahokamami, ale v Medine je tiež k dispozícii množstvo strieborných šperkov, ktoré sa dajú zohnať za nižšie ceny. Tradičným arabským motívom je ruka Fatimy (dcéra proroka) alebo khamsa, ktorá sa vyskytuje vo všetkých podobách, od malých náušníc až po veľké prívesky na krk. Tradičné kúsky, na ktoré narazíte, zahŕňajú náušnice, široké ryté alebo drôtené náramky zo zlata alebo striebra alebo kholkaly, ktoré sú podobné, ale nosené okolo členku. V kartáginských časoch sa kholkaly bežne nosili na označenie cudnosti, dnes sú stále symbolom vernosti a sú často ozdobou nevesty.

Najdôležitejším slovom pri nakupovaní v Tunise je “souk”.  Na súkoch (trhoch) predávajú a vymieňajú Tunisania všetky druhy tovarov. Jediný súk bol kedysi v starom meste, dnes ich nájdete kdekoľvek.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Katedrála sv. Vincenta de Paul -  jeden z bizarných príkladov francúzskej koloniálnej architektúry. Katedrála z roku 1883 je postavená vo zvláštnom goticko-byzantskom slohu,  nechýbajú samozrejme ani arabské prvky;

Hodinová veža – stavba vzdialene pripomínajúca londýnsky Big Ben je dominantou avenue  Habib Bourguiba. Bola postavená pri príležitosti osláv dňa nezávislosti;

Bardo - múzeum sídliace v paláci osmanských bejov, známe pre obrovskú zbierku rímskych mozaík, aj keď hlavná časť exponátov je venovaná  historickým obdobiam Tuniska. Nájdete tu výstavy z obdobia Kartága, Mahdie, Sousse, Osmanského, tiež zbierku starších a novších arabských predmetov;  

Dah Dah Happy Land Park – zábavný park, s množstvom kolotočov a dráh;

Dar Ben Abdallah Museum – jeden z najkrajších palácových domov v medine;

El-Kachachine Hammam – najstaršie verejné kúpele v medine, miesto ktoré sa počas mnohých storočí nezmenili. Návšteva kúpeľov je nezabudnuteľnou skúsenosťou;

Mešita Hamuda Pasha -  bohato zdobená, jedna z najkrajších v meste. Žiaľ jej interiér môžu obdivovať len moslimovia;

Mešita Kasbah – stavba v marockom štýle, postavená v roku 1235;

La Marsa – najlepšia a najmenej preplnená pláž v meste;

Medresa Palmier – dodnes fungujúca škola koránu postavená v roku 1714;

Medina – stará arabská štvrť, kedysi tvoriaca celé mesto Tunis je dnes pamiatkou chránenou UNESCOM;

Mešita Sidi Mahres – postavená v roku 1692, pomenovaná po patrónovi Tuniska ( leží tu jeho hrob). Stavba je považovaná za jeden z najlepších príkladov osmanskej architektúry;

Národné divadlo – jedinečný príklad secesnej architektúry, postavený Francúzmi v roku 1902;

Mešita Sahib El-Tabía – jediný külliye (komplex zložený z medresy, súku, kúpeľov a cintorína). Stavba podobná benátskej architektúre;

Tourbet el-Bey – typické tuniské mauzóleum zelenej, morskej farby. Vo vnútri nájdete neuveriteľný počet dlaždíc, zložité stucco z čias vlády Ali Pashu II.. Mužské hroby sú ozdobené tradičnou pokrývkou hláv jednotlivých hodnostárov, podľa ich dôležitosti;

Mešita Zitouna – najväčšia mešita v Tunisku, samotná stavba pochádzajúca z 9. storočia, minaret pribudol, až v 19. Storočí. Nemoslimovia sa dostanú len na dvor, slušné oblečenie je nevyhnutné;

 

LETISKO

Tunis-Carthage International Airport (TUN) http://www.oaca.nat.tn/

 

INTERNET

http://www.commune-tunis.gov.tn/

http://www.tunisia.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Tunis

 

BEZ ZÁRUKY

Hlavným „biznisom“ Tunisanov bolo počas celej histórie pirátstvo. Toto lukratívne remeslo prinieslo viacerým osobám vysoké tituly. Napríklad istý Othman Dey to v 17. storočí dotiahol  až na guvernéra mesta.

 

Zdroj/autor: wikitravel.org,  lonelyplanet.com, tunisia.com, tripadvisor.com

Foto: wikipedia.org

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa