Florencia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Florencia, Taliansko



 

Oficiálny názov  Firenze, Florence

Mesto jedinečného kultúrneho a historického významu. Epicentrum talianskej renesancie. Príjemná a jedinečná atmosféra a dodnes zachovalé malé stredoveké centrum.

Neobyčajné budovy, obrovské galérie a kostoly preplnené pokladmi svedčia o meste, ktoré sa rado ukazuje. Aj dlho potom, ako sa ocitlo za svojím politickým a ekonomickým horizontom, je jeho elegancia prítomná.

 

DOPRAVA

Nájsť cestu do centra mesta je jednoduché – asi desaťminútová prechádzka cez Via de' Panzani a Via de' Cerretani, potom zo Santa Maria Novella ku hlavnej Piazza del Duomo. Práve tu nájdete väčšinu pamiatok. Po historickom centre mesta je najlepšie pohybovať sa pešo.

Autobus - Na rýchlejšie presuny, ku vzdialenejším pamiatkam je najlepšie použiť autobusy spoločnosti  ATAF. Lístky sa dajú kúpiť v hlavnej informačnej kancelárii (leží východne od železničnej stanice Santa Maria Novella). Kúpite ich tiež v obchodoch a stánkoch s logom spoločnosti ATAF, samozrejme aj v automatoch. Existuje 90-minútový lístok ktorý kúpite za 1,20 EUR. Lístok si môžete zakúpiť aj u vodiča ale sú drahšie (2 EUR) a môže sa stať, že lístky sa minú. Výhodnejšie je zakúpiť si viacdňové lístky ak plánujete spoznávať mesto dlhšie. 24-hodinový lístok kúpite za 5 EUR, 3-dňový lístok za 12 EUR a 7-dňový lístok za 18 EUR. Iné varianty lístkov nájdete na tejto stránke. ATAF autobusy majú troje dvere, všeobecne platí, že predné a zadné slúžia na nástup cestujúcich a cez stredné dvere sa vystupuje. Po nástupe do autobusu je potrebné označiť si lístok. Od momentu označenia máte 90 minút na cestovanie, pričom počas tejto doby môžete prestupovať na rôzne linky. Revízori v autobusoch kontrolujú pomerne často, keďže mesto navštevuje veľa turistov. Neoplatí sa cestovať načierno, pokuta sa pohybuje v priemere okolo 50 EUR ale môže sa vyšplhať až do 240 EUR.

Turisti, ktorí by chceli vidieť a zažiť za krátky čas čo najviac z Florencie, môžu využiť Hop-on-Hop-off vyhliadkové autobusy. Autobusy sú poschodové, otvorené a turisti môžu nastúpiť a vystúpiť koľkokrát chcú počas platnosti svojho lístka. Môžete si zakúpiť 24-hodinový lístok od 23 EUR, 48-hodinový lístok od 28 EUR alebo 72-hodinový lístok od 33 EUR. Vyhliadkové autobusy majú dve trasy: Florence Fiesole Tour, ktorá trvá 2 hodiny a Florence City Tour, ktorá trvá hodinu. Štartovacia stanica je na Santa Maria Novella železničnej stanici, ale samozrejme ak máte lístok, môžete nastúpiť na ktorejkoľvek zastávke počas vyhliadkovej trasy. Viac informácií ako aj cestovné poriadky podľa sezóny môžete nájsť tu.

Električka - od roku 2014 začali vo Florencii jazdiť aj električky (Tramvia). Linka T1 má 14 zastávok a spája stanicu Santa Maria Novella so Scandicci vo Villa Costanza kde majú električky aj depo. Prvá električka odchádza z Villa Costanza do Florencie o 5.26 ráno, v opačnom smere o 5.00 ráno. V špičke jazdia električky každé 3,5 minúty, v nočných hodinách každých 12 minút a v ostaných časoch každých 6 minút. Posledná električka odchádza z Florencie o 00.30 a z Villa Costanza o 00.00. Lístky tu platia rovnaké ako pri autobusovej doprave. Nezabudnite si lístok označiť pred nástupom.

Auto - Väčšia časť historického centra je pre autá zablokovaná a cestovať po meste autom je takmer beznádejné a neodporúča sa. Parkovať je skoro nemožné. Autom sa oplatí navštíviť len vzdialenejšie atrakcie ako Fiesole alebo Settignano, kam jazdia aj autobusy. Parkovanie pri hlavných atrakciách je ťažké a drahé. Jednoducho, centrum Florencie pre autá postavené nebolo. Ako inde v Taliansku, dávajte si pozor na motocyklistov.

Bicykel – v roku 2017 prišla do Florencie veľká čínska firma Mobike ktorá zabezpečuje voľný samoobslužný systém požičiavania bicyklov. Funguje tak, že si do mobilu stiahnete aplikáciu, Mobike APP, vytvoríte si účet, kde použijete vaše telefónne číslo a následne obdržíte kód, ktorý budete používať pri platbách kartou. V aplikácii nájdete mapu, ktorá vám ukáže, kde sa nachádza najbližší voľný bicykel, ktorý si potom môžete rezervovať do 15 minút. Keď bicykel nájdete, v aplikácii stlačíte ‘unlock‘, zoskenujete QR kód z bicykla a môžete na ňom začať objavovať krásy mesta. Bicykle sú mimochodom ľahko rozpoznateľné, majú kolesá orámované oranžovou farbou, čierne sedadlo a čierny košík. Následne, po skončení vašej cesty môžete nechať bicykel na jednom zo špeciálne vyznačených miest ako aj inde kde je miesto odkladania bicyklov, keďže ako bolo spomenuté ide o voľný samoobslužný systém. Samozrejme bicykel nemusíte priväzovať ani zamykať. Jedinou podmienkou je nenechávať bicykel na miestach, kde by mohol prekážať chodcom alebo autám. Celý program začal fungovať s uvádzacími cenami, ktoré sa menia, preto pre aktuálne informácie navštívte túto stránku.

Taxi - taxíky sú dostupné ale nie je možné ich zavolať zamávaním. Taxíky stoja na stanovištiach pre taxíky, ktoré sa nachádzajú na väčšine hlavných námestí, na letisku či železničnej stanici. Voľný je vždy prvý stojaci taxík. Môžete si ho zavolať aj sami, čísla taxislužieb vo Florencii sú 055.4242 / 055.4390 / 055.4798 / 055.4499. Informácie o cenách sa nachádzajú vo vnútri vozidla, sú pomerne vysoké. Platí sa fixná suma plus suma za najazdené kilometre. Niektorí taxikári platby kreditnou kartou neakceptujú. Ak by ste chceli vedieť približnú sumu za vašu cestu môžete využiť Taxi Fare Finder kde zadáte štartovaciu a cieľovú pozíciu a zobrazí sa vám suma. Florencia má v spojení s taxíkmi ešte jednu zaujímavú službu. Ak ste žena, cestujete sama a potrebujete sa dostať na váš hotel alebo apartmán medzi 21.00 a 02.00 vezmite si taxík a získate zľavu 10%. Nezískate ju však automaticky, musíte o ňu požiadať.

 

UBYTOVANIE

Ak sa rozhodnete navštíviť Florenciu na viac dní môžete si vybrať z množstva druhov ubytovania od luxusných hotelov až po ubytovanie v súkromných vilách. Počas letných mesiacov júla a augusta je mesto preplnené. V zime môže byť počasie nepríjemné ale ak vám nevadí sa viac obliekať v januári a februári sú ulice prázdnejšie a môžete nájsť aj výhodné ponuky ubytovania.

Pri hľadaní ubytovania je však nutné si ujasniť v ktorej oblasti mesta by ste chceli bývať. Na výber máte z troch: historické centrum, mimo centra ale stále v rámci mesta alebo v okolí na vidieku. Bývanie v centre mesta má pre turistov tú výhodu, že takmer všetky najdôležitejšie pamiatky sú dosiahnuteľné pešo, z jedného konca na druhý je to 30 minút. Hotel sa oplatí rezervovať vopred, najmä v období od marca do októbra. Ak to neurobíte, najjednoduchšie je navštíviť  Consorzio Informazioni Turistiche Alberghiere (ITA), sídliace v železničnej stanici. Za poplatok (závisí od triedy hotela), vám nájdu izbu podľa vašich požiadaviek.

Bývanie mimo centra ale stále v rámci mesta má tiež svoje výhody. Tými hlavnými sú vaša peňaženka, zaplatíte určite menej ako keď bývate v centre mesta. Z tých ďalších to sú určite možnosti parkovať, ktoré budete v centre hľadať márne. Pre tých, ktorí prišli spoznávať okrem Florencie aj iné krásy Toskánska je auto dôležité, preto by mali prihliadať aj na možnosti parkovania. A v neposlednom rade treba spomenúť, že život pravých Florenčanov môžete zažiť práve tu. Ak cestujete s deťmi alebo plánujete spoznávať Toskánsko tá správna voľba pre vás môže byť ubytovanie v nádherných slnečných toskánskych viniciach. Vilky majú takmer vždy krásnu záhradu a bazén.

Hostely, sídliace hlavne v historickom centre mesta sú dobrými miestami ako bývať v centre. Okrem nich sú tu študentské internáty, niektoré z nich prevádzkujú náboženské organizácie, sú otvorené len počas letnej sezóny (jún- október). Inou možnosťou je kemping, kempovať sa dá na dosah od historického centra. Ponuka hotelov nájdete na stránke https://www.visitflorence.com/florence-accommodation/ alebo na booking.com.

Rezervujte si ubytovanie vo Florencii online.

 

JEDLO

Vo Florencii nájdete reštaurácie, pizzerie a trattorie na každom rohu. Ponúkajú tradičné jedlá ale vybrať si správne miesto kde sa najete nemusí byť vždy také jednoduché. Podniky lákajú mnohými spôsobmi ale všeobecne platí ak nájdete miesto, ktoré je preplnené len turistami je to zväčša negatívny signál. Naopak ak vidíte miestnu reštauráciu, navonok možno nepôsobiacu až tak lákavo a prezdobene, kam chodia jesť domáci, toto bude to miesto ktoré sa oplatí prinajmenšom vyskúšať.

Reputácia florentskej gastronómie utrpela pod tlakom masovej turistiky. Miestna kuchyňa je považovaná za umenie, a skutočne kvalitné jedlá sú drahé. Napriek tomu existujú miesta s výbornou atmosférou, ktoré sú navyše cenovo dostupné. Nájdete ich okolo Santa Croce alebo Santo Spirito. V reštauráciách väčšinou ponúkajú len kompletné menu, ak sa chcete zastaviť len na pastu oplatí sa skontrolovať ponuku dňa. Ceny v drahších reštauráciách sa pohybujú medzi 40 až 60 EUR za priemerné kompletné jedlo (okrem vína), v lacnejších je to okolo 18 až 20 EUR.

Najlepšie reštaurácie vo Florencii nájdete na tejto stránke. Florencia ako aj celé Taliansko je známa svojou vychýrenou zmrzlinou. Aj vo Florencii nájdete množstvo zmrzlinární, preto môže niekedy byť problém si vybrať. Všeobecne mnoho druhov a doslova kopy zmrzliny nemusia vždy znamenať kvalitu. Čo by vám mohlo váš výber uľahčiť sú zmrzlinárne s označením artigianale, čo znamená, že zmrzlina je vyrobená z domácich a čerstvých surovín bez konzervačných látok a farbív. V meste sa pre turistov organizuje aj mnoho ochutnávok či už dobrého jedla alebo vína spojených s návštevou zaujímavých miest a pamiatok  Ich prehľad ako aj prehľad aktuálne najlepších reštaurácií či zmrzlinární nájdete tu.

 

ZÁBAVA

Florencia je jedno z najzábavnejších miest v Taliansku čo sa nočného života týka. V meste je dostatočný počet barov a pubov, kde sa odohráva večerná zábava. Považuje sa aj za relatívne bezpečné mesto. Nočný život sa odohráva aj vďaka zahraničným študentom a ostatným mladým v univerzitnom mestečku. Ostatné kultúrne udalosti ako prestížny festival klasickej hudby Maggio Musicale udržujú status mesta ako kultúrneho centra Toskánska.

Pre informácie o dianí v meste sa oplatí kontrolovať plagáty okolo San Marco alebo Santo Spirito. V meste je malá ale aktívna komunita gejov a lesbičiek. Početná komunita Britov a Američanov je dôvodom početných kultúrnych predstavení v anglickom jazyku. Najväčšie podutia ako koncerty klasickej hudby, predstavenia opery a tanca patria medzi najlepšie v Európe. Aktuálne informácie o dianí v angličtine nájdete v kioskoch na Piazza della Repubblica alebo vo vnútri Palazzo Vecchio a tiež v mesačníku Firenze Spettacolo.

 

NÁKUPY

Mnohé obchody majú orario continuato čo znamená že sú otvorené celý deň bez typickej talianskej siesty riposo. Ak natrafíte na tie s obednou prestávkou, rátajte s tým, že od cca 13.00 do 16.00 tu nenakúpite. Bývajú však otvorené dlhšie cca do 20.00. Všeobecne platí, že obchody sú otvorené od pondelka poobedia do soboty. V nedeľu a v pondelok doobeda bývajú obchody zavreté. Pri nakupovaní dávajte pozor aby ste si uschovali od nákupu pokladničný blok, pretože ak vás chytia bez dokladu môže vám byť udelená pokuta. Rovnako pokutovaní môžete byť aj keď nakupujete od neautorizovaných pouličných predajcov. Tých spoznáte tak, že si svoj tovar rozkladajú na deky ktoré môžu v prípade potreby rýchlo zbaliť a utiecť.

Obchodnoutepnou mesta je elegantná Via Tornabuoni, rozšírená o Via della Vigna NuovaVia del Parione. Nájdete tu veľké značky ako Gucci, Prada, Pucci, Armani, Ferragamo, alebo Bulgari sídliace v starých palácoch alebo moderných minimalistických butikoch. Na druhej strane cenovej úrovne leží obrovské, farebné, zábavné a hlučné trhovisko San Lorenzo. Trh sa rozdeľuje na dva samostatné trhy, vnútorný nazývaný Mercato Centrale alebo teda centrálne trhovisko kde sa predávajú potraviny a vonkajší trh kde sa predávajú kožené veci, oblečenie a mnoho suvenírov. Starožitnosti nájdete na Via Maggio a v ostatným uličkách štvrti Oltrarno. Významná koncentrácia obchodov je na Via Cerretani, pokračuje cez Via Roma na Piazza della Repubblica, potom prechádza cez zlatníctva na Ponte Vecchio, ďalej na druhý breh smerom na Via Guicciardini. Florentské obchody sú zvyčajne otvorené denne od 09.30 do 12.00 alebo do 13.00, potom od 15.00 do 19.30.

Ak si chcete z návštevy odniesť niečo typicky florentské, poprípade priniesť nejaký darček, tu je top 5 darčekov z Florencie:

  1. Šperky – pri nákupe šperkov určite neobíďte most Ponte Vecchio, kde nájdete množstvo klenotníctiev, ktoré ponúkajú aj ručne vyrábané výrobky.
  2. Koža - Florencia je svetovou špičkou v produkcii kože. Najlepšie kožené výrobky najmä rukavice, kabelky, opasky alebo rukavice nájdete na trhu San Lorenzo a na Piazza del Mercato Nuovo. Kto by chcel vidieť ako sa tieto výrobky vyrábajú, vo Florencii sú miesta, kde môžete navštíviť takúto dielňu.
  3. Keramika – florentská keramika je svetoznáma, ak by ste si chceli odniesť nejaký kúsok aj domov navštívte napríklad obchodík Ceramica Ricceri blízko Duomo, ktorý funguje už 8 generácií. Ak sa bojíte, že by sa vám takýto typ darčeku mohol po ceste rozbiť, existuje možnosť, že si ho necháte poslať až domov.
  4. Parfémy – stáročia stará tradícia parfémov a vôní určených na prevoňanie domova. Ak hľadáte darček takéhoto typu určite navštívte obchod Aqua Flor na ulici Via Borgo Santa Croce kde nájdete viac ako 1500 vôní. Môžete si nechať vyrobiť jedinečný parfém pre vás od skutočného majstra tohto remesla.
  5. Papierenský tovar – v tejto digitálnej dobe to môže znieť pre niekoho zvláštne ale pre tých, ktorí milujú papier, pohľadnice, bloky a iné papierenské produkty si vo Florencii prídu na svoje. Obchodov je viac ako tip napríklad obchod Papiro, ktorý sa nachádza na troch miestach z ktorých jedno je napríklad na Piazza Duomo.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Tu je prehľad najväčších slávností, ktoré sa počas roka konajú vo Florencii. Ak by ste chceli niektorý z nich zažiť naplánujte si svoju návštevu mesta podľa času ich konania.

Január – 6. januára na sviatok Epiphany si pripomínajú príchod troch kráľov do Betlehema. V popoludňajších hodinách sa v meste konajú oslavy, ceremónia v dobových kostýmoch, ktorá štartuje z Palazzo Pitti a pokračuje mestom. Súčasne v Taliansku slávia sviatok La Befana. Befana je striga, ktorá rovnako ako Mikuláš vie, či boli deti počas roka dobré alebo zlé. Deti v noci z 5. na 6. januára vešajú ponožky a čakajú že ich ráno nájdu naplnené sladkosťami ak boli dobré a uhlím ak boli zlé. V tento deň je všetko zavreté.

Február – v meste sa koná karneval ako oslava etnickej diverzity. Pochod s veľkým bábkovým drakom a ľuďmi v maskách prechádza mestom od Piazza Ognissanti po Piazza della Signoria, kde sa udeľujú ceny za najkrajšie masky.

Marec – 25. marca oslavujú florentský nový rok. Na námestí a v kostole SS Annunziata sa konajú slávnosti ktoré sprevádza hudba, dobové oblečenie, trhy a koncerty. V minulosti ľudia oslavovali oznámenie – keď archanjel Gabriel zvestoval Márii, že bude matkou Ježiša Krista, presne 9 mesiacov pred Vianocami.

Umučenie Ježiša Krista – dramatická hra ktorá sa koná v neďalekej Grassine už 300 rokov na Veľký piatok počas Veľkej noci. Je do nej zapojených okolo 400 obyvateľov a ešte omnoho viac sa zúčastňuje príprav počas celého roka.

Apríl - Medzi hlavné florentské udalosti patri Scoppio del Carro, výbuch vozíka, kedy vozík naplnený delobuchmi vybuchne pred florentským dómom (Duomo). Oslavy sa konajú na Veľkonočnú nedeľu.

Od konca apríla do júna sa v meste koná festival klasickej hudby Maggio Musicale.

Jún – je zlatým mesiacom, čo sa udalostí týka. 24.júna oslavujú sviatok sv.Jána, patróna mesta. Mesto organizuje obrovský ohňostroj. Poobede sa na námestí Santa Croce koná historický futbalový zápas Calcio Storico, ktorému predchádza sprievod historickým mestom. Zápas pripomína ten, ktorý hrali vojaci v roku 1530 uväznený v meste a v súčastnosti sú jeho aktérmi 4 tímy zo 4 okolitých štvrtí: Santa Croce (modrý), Santo Spirito (biely), Santa Maria Novella (červený) a San Giovanni (zelený). Všetci hráči majú oblečené kostýmy zo 16. storočia.

Tanečný festival (Florence Dance Festival) sa koná od júna do konca júla v amfiteátri Teatro Romano.

August – v sviatok sv. Lorenza sa na Piazza San Lorenzo koná slávnosť so živou hudbou, lasagnami a melónom zdarma.

SeptemberLampiónový festival (la Festa delle Rificolone) sa koná 7. septembra na oslavu narodenia Ježišovej matky Márie.

OktóberFesta di Santa Reparata, na tento sviatok sa koná ceremónia v hrobke katedrály Santa Reparata.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Palazzo Pitti – rozľahlý palác z 15. storočia bol do roku 1919 sídlom florentských vládcov. Neskôr prešiel pod majetok štátu a stal sa domovom najdôležitejších múzeí.

Záhrady Boboli – nachádzajú sa za Palazzo Pitti a vytvorila ich rodina Mediciovcov v 16.storočí. Považujú sa za akési vonkajšie múzeum záhradných sôch a fontán.

Baptistérium San Giovanni – je jednou z najstarších kresťanských stavieb vo Florencii a je miesto kde obyvatelia mesta pristupujú najčastejšie ku krstu. Bol tu pokrstený aj básnik, slávny florentský rodák Dante Alighieri.

Basilica di Santa Croce – gotický chrám, hrobka „celebrít“ ako Michelangelo, Galileo, Machiavelli alebo skladateľ Rossini.

Basilica di Santa Maria Novella – v minulosti to bola prvá veľká bazilika vo Florencii. Nachádza sa oproti hlavnej železničnej stanici, ktorá je po nej pomenovaná.

Basilica di Santo Spirito – vnútorná dĺžka budovy je 97 metrov, čo je jednou z hlavných čŕt renesančnej architektúry.

Basilica di San Lorenzo – jeden z najstarších kostolov vo Florencii, bol pohrebným miestom všetkých významných členov rodu Mediciovcov.

Cappelle Medicee – kaplnka v zadnej časti kostola San Lorenzo, ktorá je mauzóleum rodiny Mediciovcov. Jej autorom je Michelangelo Buonarroti.

Chiesa di San Miniato al Monte – najstarší kostol vo Florencii, ktorého poloha na kopci ponúka panoramatický výhľad na mesto.

Duomo (Santa Maria del Fiore) – monumentálny dóm, sväté centrum Florencie, štvrtá najväčšia katedrála na svete. Začali ju stavať v 13.storočí na mieste pôvodného kostola Santa Reparata a dokončená bola v 19.storočí. Obložená je ružovým, zeleným a bielym mramorom. Giottova zvonica (Campanile di Giotto) je postavená v blízkosti katedrály je jednou z troch slávnych talianskych zvoníc. Veža má 414 schodov a je z nej prekrásny výhľad na centrum mesta.

Palazzo Vecchio – starý palác stojaci nad námestím Piazza della Signoria je ďalším zo symbolov Florencie. Pôvodne ho postavil Arnolfo di Cambio v 12.storočí, v manieristickom slohu ho prestaval Giorgio Vasari. Pokladom paláca je Donatellova socha Judity a Holofernessa symbolizujúca víťazstvo pokory nad pýchou.

Ponte Vecchio – najstarší a najfotografovanejší most ponad rieku Arno. Zlatníci tu sídlia od 16. storočia, kedy vojvoda Ferdinando I. de Medici z mosta vyhnal mäsiarov.

Orsanmichele – pôvodne postavený ako trh, neskôr ako sa tu zjavil obraz Madony bol kostol vysvätený. Výzdoba pochádza od majstrov ako sú Ghiberti, Donatello, Verrocchio a Giambologna. 

Mercato Nuovo – jeden z najneobyčajnejších trhov vo Florencii. Pôvodne sa tu predával hodváb, drahé látky, vlna, brokát a známe florentské slamené klobúky. Bankári tu mali svoje prvé stánky. Zaujímavosťou tohto miesta je guľatá mramorová dlaždica La pietra dello scandalo, približne v strede trhoviska. V renesančnej Florencii na nej museli sedieť finanční dlžníci so spustenými nohavicami.

Piazza della Repubblica – jedno z najhlavnejších námestí vo Florencii so známym stĺpom Colonna dell Abbondanza, ktorý označuje stred mesta. V súčasnosti sa na ňom nachádza aj známe Giubbe Rosse café, miesto kde sa stretávajú umelci a spisovatelia.

Loggia dei Lanzi – otvorená, výstavná galéria na námestí Piazza della Signorina, kde sa nachádza jedna z najslávnejších sôch, bronzový Perseus s hlavou Medúzy od zlatníka a sochára Benvenuta Celliniho. Touto sochou chcel autor symbolizovať víťazstvo Mediciovcov nad florentskou republikou.

Piazzale Michelangelo – námestie, ktoré ponúka úžasný výhľad na mesto bolo navrhnuté architektom Giuseppem Poggim v roku 1869, ktorý ho zasvätil Michelangelovi. Nachádza sa tu múzeum s jeho dielami. Nachádza sa tu aj bronzová replika sochy Dávida (originál nájdete v galérii La Accademia Gallery).

Piazza della Signoria – nádherné námestie situované medzi najznámejšími pamiatkami mesta (Pallazzo Vecchio,  múzeum Uffizi, Palazzo Uguccioni. Loggia de Lanzi a most Ponte Vecchio). V strede námestia sa nachádza socha Cosima I.

Galleria degli Uffizi -  najpopulárnejšia turistická atrakcia vo Florencii a jedno z najnavštevovanejších múzeí sveta (ročne tu zavíta viac ako milión návštevníkov). Pôvodne postavené ako sídlo administratívy, dnes najväčšia zbierka talianskeho a florentského umenia. Nachádzajú sa tu diela známych umelcov ako napríklad Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raffaelo a mnohých ďalších. http://www.uffizi.org

Museo dell'Opera del Duomo – nenáročná stavba, učupená pod Dómom je pokladnicou sochárskych diel, originálne umelecké diela vytvorené pre katedrálu Santa Maria del Fiore.

Museo Nazionale del Bargello – kedysi sa tu nachádzali kasárne a väzenie, dnes je tu najlepšia zbierka renesančného toskánskeho sochárstva v Taliansku. Medzi najlepšie diela patrí Michelangelov Opitý Bakchus, Brunelleschiho návrhy na brány Baptiséria, Merkúr sochára Giambolognu, Donatellov Dávid alebo galantný sv.Juraj.

Galleria dell'Accademia – galéria známa bezpochyby originálom najslávnejšej sochy sveta -  Michelangelovho Dávida a niekoľko ďalších diel tohto významného sochára (nedokončení Otroci, sv. Matúš).

Parco delle Cascine – najväčší park v meste, rozprestiera sa na rozlohe 160 hektárov. Je obsypaný ihriskami a piknikujúcimi rodinami.

 

PASY

Firenze Card – je vstupenkou do 72 múzeí, platí 72 hodín a stojí 72 EUR. Karta začína platiť od prvého vstupu do múzea, pričom opakované vstupy do rovnakého múzea nie sú povolené. Ak si zakúpite kartu nemusíte si robiť nikde rezervácie vopred, dostanete prioritný vstup (okrem Dómu). Ak cestujete s deťmi do 18 rokov, dostanú automaticky vstupy zdarma pokiaľ sú rodinní príslušníci s držiteľom karty. Viac info na: http://www.firenzecard.it/?lang=en.

 

LETISKO

Aeroporto di Firenze-Peretola, 50019 Sesto Fiorentino (FLR)

 

INTERNET

www.firenzeturismo.it/

https://www.visitflorence.com

http://english.firenze.net/

http://en.wikipedia.org/wiki/Florence

 

APLIKÁCIE

Turistický sprievodca a mapa mesta – pre zariadenia s operačným systémom iOS

Prehľad najlepších a najužitočnejších aplikácií pri cestovaní do Talianska

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Taliansku

Via dei Colli della Farnesina 144 VI/A, 00135, Rím, Taliansko

 

BEZ ZÁRUKY

Obdivovatelia Ponte Vecchio (postavený v roku 1345), musia za jeho existenciu poďakovať....hm, nemeckým nacistom. V auguste 1944 ich ustupujúce jednotky vyhodili do vzduchu všetky mosty cez rieku Arno, ušetrili jedine slávny Ponte Vecchio...

Pri prehliadke neuveriteľného počtu florentských pamiatok môžete ochorieť tzv. Stendhalovým syndrómom. Ide o skutočnú chorobu pochádzajúcu z ohromenia množstvom pamiatok. Jej prvým pacientom bol slávny francúzsky spisovateľ. Ak dostanete z chodenia po Florencii závrate, oddýchnite si, niečo zjedzte a zvyšok pamiatok nechajte na ďalší deň.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.7/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa