Palermo

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Palermo, Sicília



 

Oficiálny názov:  Palermo, Palermu

Metropola Sicílie. Mesto vynútených kontrastov, ťažko definovateľné, nedá sa ignorovať. Jeden čas bolo arabským emirátom, sídlom normanského kráľovstva, v 12. storočí  najväčším európskym mestom. V poslednom období sa „preslávilo“ pre vraždy a korupciu.

 

DOPRAVA

V Palerme jazdia štyri linky električiek, ktoré spájajú predmestia s centrom mesta a oranžové, biele a modré mestské autobusy, prevádzkované spoločnosťou AMAT. Autobusy premávajú často, bývajú preplnené a pomalé. Podrobnú mapu dopravných liniek dostanete v turistických kanceláriách, väčšina autobusov stojí na vlakovej stanici. Vyhľadať trasu môžete aj na stránkach prepravcu http://amat.pa.it/.

Lístky sú platné 90 minút, za cenu € 1,40, a je potrebné ich kúpiť pred nástupom. Dostanete ich v trafikách (tabaccherie), v stánku prepravcu AMAT na námestí Piazza Giulio Cesare hneď vedľa železničnej stanice Palermo Centrale, alebo za cenu 1,80 € priamo v autobuse. Denný lístok stojí 3,50 EUR.

Taxíky v Palerme sú drahé a v hustej premávke aj pomalé. Oficiálne taxíky by mali mať zapnutý taxameter, treba si to pred nástupom skontrolovať. Dajú sa objednať telefonicky, alebo ich nájdete na hlavných dopravných uzloch, ako je vlaková stanica, Piazza Politeama, Teatro Massimo a Piazza Independenza.  Sicílčania ich nezvyknú zastavovať kývnutím na ulici.

Palermo je mestom pre chodcov, hlavne v oblasti okolo múzeí, pamiatok a palácov v stredovekom centre mesta. Ak chcete navštíviť atrakcie na periférii mesta, je lepšie použiť autobus.

Mesto ponúka aj systém zdieľaných bicyklov cez http://www.bicipa.it/index.php.

 

UBYTOVANIE

V meste nájdete hotely všetkých kategórií, s izbou podľa požadovaných štandardov by nemal byť problém. Dá sa tu bývať luxusne, alebo lacnejšie, v meste nájdete viac dobrých a cenovo prístupných miest ako inde na Sicílii. Pre horúčavy sú júl a august nízkou sezónnou, oproti tomu v prímorských letoviskách ako Taormina sú ceny v tomto období najvyššie.

Lacnejšie hotely v meste sa volajú pensioni, locande, alebo alberghi. Väčšina z nich leží v južnejšej časti paralelných ulíc Via Maqueda a Via Roma.

Pre samostatne cestujúce ženy sa odporúča ubytovať sa v hoteloch okolo hlavných ulíc, ale nie v hoteloch ukrytých v úzkych uličkách starého mesta. Ponuka ubytovania na oficiálnych turistických stránkach alebo si rezervujte ubytovanie v Palerme online.

 

JEDLO

Mnoho reštaurácií leží blízko mora, odkiaľ pochádza aj väčšina ponúkaných jedál. Vo väčšine menu nájdete pastu s čerstvými sardinkami (pasta con le sarde), špagety so škebľami, alebo mušľami, nechýba grilovaná ryba a dary mora.

Kuchyňa je väčšinou sicílska, ale nájdete aj väčšiu diverzitu (nechýba tu španielska, grécka, francúzska, talianska dokonca ani brazílska). Mnoho jedál je ovplyvnených arabskou kulinárskou tradíciou.

Ak obľubujete pouličné jedlá, Palermo je vaším mestom. Budete prechádzať popri stánkoch s miestnymi špecialitami ako panelle (šišky posypané čiernou fazuľou), calzoni (pečivo plnené pečeným mäsom alebo syrom). Na ulici tiež dostanete výborné dezerty ako sladkú ricottu so škoricou, pistáciami, sladkým ovocím a klinčekom.

Rozšírené sú pizzerie, miestnou špecialitou je Palermitana, pizza plnená ančovičkami, borovicovým orechom, olivovým olejom, syrom (alebo klobáskou, olivami alebo baklažánom). Pizzérie sú najlacnejšími reštauráciami a počas víkendov sú väčšinou preplnené.

Zmrzlinárne (gelaterie) nájdete po celom meste, hlavne v jeho severnej časti.

Zoznam reštaurácií na turistických stránkach.

 

ZÁBAVA

Zhluk živých barov nájdete vo štvrti Vucciria, pozdĺž ulice Via Chiavettieri, alebo na ulici Via Paternostro, ktorá je domovom bohémskych podnikov s umeleckou atmosférou. Ďalšie známe bary nájdete v čast Champagneria, na námestí Piazza Olivella, a na uliciach Via Spinuzza a Via Patania. Honosnejšie miesta hľadajte v Novom meste. V letných mesiacoch si miestni vychutnávajú prechádzky a posedenia na nábreží Mondello Lido.

Kultúrne udalosti mesta zahŕňajú kvalitnú opernú, baletnú a hudobnú scénu. Koncerty sa niekedy odohrávajú na nezvyčajných miestach, napríklad v kostoloch, alebo historických vilách. V lete sa v divadle Teatro di Verdura konajú otvorené hudobné a baletné podujatia. Živé koncerty rockových, bluesových aj džezových umelcov si môžete vychutnať v baroch a krčmách po celom meste. Sicílska bábková show je skutočný zážitok, ak hľadáte niečo jedinečné a lokálne.

Zoznam klubov, diskoték, barov na oficiálnych turistických stránkach.

 

NÁKUPY

Palermo je veľkým bazárom. Nájdete tu čokoľvek, vrátane luxusných butikov. Veľmi žiadané sú miestne prekrásne koralové šperky, výšivky a keramika. Trhoviská patria medzi najfarebnejšie v južnom Taliansku. Obchodnou štvrťou je ulica Via della Libertà v stredovekej štvrti mesta. Drahšie a elegantné obchody nájdete okolo  Via Principe di Belmonte. Ďalšími nákupnými zónami sú Via Roma a Via Maqueda. V pondelky býva väčšina obchodov zatvorená, otváracie hodiny sú od utorka do piatku (od 9:00 hod. - 13:00 hod., potom od 16:00 hod. do 19:30 hod.), v sobotu od 16:00 hod. do 20:00 hod. Niektoré obchodné domy otvárajú aj v pondelok.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Festino di Santa Rosalia – Najväčší cirkevný festival oslavuje patrónku Svätú Rozáliu, ktorá zachránila mesto pred morom. Oslavy vrcholia 14. júla slávnostným sprievodom a ohňostrojom.

Palermo Food Fest – jednotýždňová oslava jedla s vysoko profesionálnymi kuchármi, kurzami varenia, hudobnými a kabaretnými predstaveniami sa koná na prelome augusta a septembra.

Program udalostí na oficiálnych turistických stránkach mesta.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Cappella Palatina – najslávnejšia atrakcia mesta, ležiaca v podzemí Palazzo dei Normanni. Kaplnka postavená v arabsko-normanskom slohu s neuveriteľnými byzantskými mozaikami. Pre podobný zážitok budete musieť cestovať do Istanbulu alebo Ravenny;

Chiesa di San Giovanni degli Eremiti – päť červených dómov v prekrásnej záhrade, ohraničenej kláštormi - najkrajší príklad normansko- arabskej architektúry;

Convento dei Cappuccini – napriek výnimočnej zbierke rukopisov a hrobke spisovateľa Giuseppe Tomasiho je kláštor preslávený munifikovanými telami 8000 Palermčanov ležiacich v bizarných katakombách, atrakciou je takmer zachovalé telo Rosalie Lombardovej;

Galleria Regionale Siciliana – najlepšie múzeum v Palerme ukryté na magistrále Via Alloro. Zbierka je plná stredovekých, renesančných a barokových autorov. Výnimočná je zbierka sicílskej maľby a freska  s názvom  Trionfo della Morta (Triumf smrti);

Museo Archeologico Regionale – fenické sarkofágy z 5. Storočia p.n.l., desaťtisíce etruských artefaktov, grécke drevené sochy, helénsky bronzový baran zo Syrakúz. Jedno z najdôležitejších archeologických múzeí v Európe;

Palazzo dei Normanni – kedysi sídlo stredovekého súdu, dnes sicílskeho parlamentu. Komentovaná prehliadka (len v taliančine) prechádza cez miestnosti parlamentu a izby sicílskych kráľov;

Fontana Pretoria – baroková fontána plná nýmf, trifónov a morských bohov dominuje námestiu Piazza Pretoria;

Castello della Zisa – arabský hrad, posledná pamiatka z obdobia maurského Palerma;

Duomo Il Capo – neuveriteľný príklad  eklektickej architektúry. Nájdete tu stopy gréckych, normanských, arabských a islamských staviteľov, barokovú prestavbu a hroby niekoľkých sicílskych kráľov;

La Kalsa – pozostatky stredovekého mesta, srdce stredovekého Palerma. Napriek schátraniu a chudobe je neobyčajným miestom (momentálne je rekonštruované);

La Cuba – veľkolepý príklad arabskej architektúry z obdobia Fatmid. Odohráva sa tu slávny román Giovanni Boccaccia Decameron;

Chiesa del Gesù – poklad sicílskeho baroka. Nevábny exteriér nahradzuje úžasná baroková neviazanosť interiéru;

Oratorio del Rosario di San Domenico – oratórium, ktorému dominuje prekrásny oltárny obraz Anthona Van Dycka  Ružencová Madona so svätým Dominikom a patrónmi Palerma;

Oratorio di San Lorenzo – jedno z extravagantných oratórií, postavené v roku 1569, viselo  tu Caravaggiove Zrodenie Krista (kým ho neukradli);

 

PASY

PMO Tourist Card – návštevníkom ponúka okrem zľavnených vstupov do múzeí, dopravu zadarmo, mapu mesta a 24-hodinovú zdravotnú pomoc. Jednodňová karta stojí 11,00 EUR, dvojdňová karta 16,00 EUR a za tri dni platnosti zaplatíte 22,00 EUR.

 

LETISKO

Palermo Airport Falcone Borcellino in Sicily (PMO)

 

INTERNET

www.palermotourism.com/

http://www.pmocard.it/it/home

http://en.wikipedia.org/wiki/Palermo

 

APLIKÁCIE

Palermo: Official travel guide - aplikácia obsahuje všetky cestovateľské informácie, tisíce článkov o pamiatkach vrátane fotografií, offline navigáciu, mapu mesta s vyznačenými hotelmi, reštauráciami, nočnými klubmi, aj plánovač trás.

 

BEZ ZÁRUKY

Ak nemáte chuť podporovať mafiu, nakupujte v obchodoch označených „Pizzo free“. Sú vlastnené skupinou podnikateľov, ktorí odmietli platiť mafii výpalné.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa