Salzburg

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Salzburg, Rakúsko



 

Oficiálny názov Salzburg

Nekonečné množstvo vežičiek, taliansky charakter a Mozart koľko znesiete. Salzburské Staré Mesto je barokovou fiestou kostolov, námestí, dvorov a fontán, vezúcich sa na  vlnách šarmu Mozartovskej mekky. Všetky múzeá, domy, námestia, čokoládové bary a alkohol sa stali súčasťou obrovskej pocty božskému Amadeovi.

 

DOPRAVA

V meste premáva sieť mestských autobusov, ktorú prevádzkuje spoločnosť StadtBus. Základný lístok, ktorý sa dá kúpiť v autobuse, u vodiča, stojí 2,70 EUR. Lístok na kratší úsek stojí 1,40 EUR a za 24-hodinový zaplatíte 6,00 EUR. Ak si kúpite lístky v predstihu, v automatoch, cez aplikáciu v mobilnom telefóne, alebo v informačnom okienku Stadtbus, zaplatíte nižšiu cenu. Celodenný lístok kúpený v automate stojí 4,00 EUR. Ak plánujete viac ciest, prepravca ponúka zľavu pri nákupe piatich lístkov. 

Vlakový systém Lokalbahn má vlastnú stanicu pod hlavnou železničnou stanicou a spája centrum mesta s časťami Oberndorf a Lamprechtshausen. Lístky sa kupujú vo vlaku.

Ideálnym dopravným prostriedkom pri objavovaní mesta je bicykel, ktorý sa prenajíma napríklad cez www.movelo.com. Salzburg sa so svojimi 180-timi kilometrami cyklistických trás, teší prívlastku najcyklistickejšie mesto Rakúska.

 

UBYTOVANIE

Niekoľko z najlepších miest nájdete v okolí mesta. Väčšinou sú to hotely sídliace v zámkoch, prerobené farmárske penzióny alebo ubytovne. Oplatia sa ak máte auto, keď nie, je lepšie bývať v centre. Salzburské hotely sú v lete často preplnené (počas augustového Salzburg Festivalu ubytovanie zoženiete ťažšie).

Ceny v penziónoch nie sú oveľa nižšie ako v hoteloch, mnoho z nich je luxusných a porovnateľných s hotelmi. Mnoho hotelov v Starom Meste je dostupných len pešo. Ležia v pešej zóne, samozrejme taxíky privážajúce hostí majú sem vstup povolený. Hotely vzdialenejšie od centra mesta sú dostupné prostredníctvom verejnej dopravy.

Ubytovanie na oficiálnych stránkach mesta - https://www.salzburg.info/en/hotels-offers/accommodation alebo si rezervujte ubytovanie v Salzburgu online.

 

JEDLO

Tu v meste Mozarta môžu cestovatelia nájsť širokú škálu reštaurácií a pivární, cenovo dostupných kaviarní, Michelinovské reštaurácie, aj vynikajúce jedálne. Salzburg má v ponuke väčšie množstvo gurmánskych reštaurácií ako iné rakúske mestá. Vďaka tomu si môžu hostia vychutnať kvalitné rakúske a nemecké jedlá - pozostávajúce z výdatných polievok, knedlíkov a plnených múčnikov. Pre cenovo výhodnejšiu verziu hľadajte denné obedové menu (Tagesmenü).

Kaviarne (Kaffeehäuser) sú neoddeliteľnou súčasťou rakúskej kultúry. Tradícia založená v 17. storočí vo Viedni sa postupne vyvinula a kaviarne sa stali miestom, kde ľudia môžu pri jednom nápoji presedieť celý deň, stretávať sa s priateľmi, čítať, pracovať, alebo si len tak vychutnávať atmosféru.

Dva špeciálne dezerty ktoré tu môžete ochutnať, sú slávne Salzburger Nockerln a Mozart-kugeln.

Ak máte chuť na piknik, na nákup kvalitných potravín domáci odporúčajú trh Grünmarkt, ktorý sa hemží ľuďmi hľadajúcimi čerstvý chlieb, lokálne syry, šunky, ovocie a obrovské praclíky. Keď narazíte na starý vodný mlyn, našli ste pekáreň Stiftsbäckerei, ktorá už od dôb stredoveku pečie veľké kysnuté bochníky v peci na drevo. Pre všetky druhy syrov, od bylinkových, cez ementál až po alpské špeciality, skúste nájsť mini obchodík Kaslöchl. Nakoniec ešte treba navštíviť zmrzlinový salón s najlepšou zmrzlinou v meste, s príchuťami ako čokoládová chilli, alebo kyslá smotana.

Najlepším miestom na piknik je park Mirabell Gardens, na pravom brehu rieky Salzach.

Reštaurácie na oficiálnych stránkach mesta - https://www.salzburg.info/en/dining-shopping/restaurant-guide

 

ZÁBAVA

Najvýznamnejšou kultúrnou udalosťou mesta je Salzburg Festival. Zatieňuje aj nočný život mesta. Takmer každý večer sa konajú koncerty hudby W. A. Mozarta. Aktuálne informácie získate v turistickom informačnom centre, alebo v magazíne Offizieller Wochenspiegel, v mesačníku, kde sú registrované všetky väčšie a menšie kultúrne udalosti. Je dostupný vo väčšine hotelov. Výročný Mozartov týždeň sa koná v januári.

Koncerty s voľným vstupom sa konajú v Mozarteu na Schwarzstrasse, dychovky koncertujú v záhradách Mirabell, väčšinou v stredu o 20:30 hod., alebo cez víkend okolo 10:30 hod. V nedeľu sa konajú v hlavných pamiatkach ako Residenz komorné koncerty.

Druhým najväčším salzburským hudobným festivalom sú veľkonočné Osterfestspiele. Ich súčasťou sú kvalitné operné predstavenia a koncerty vážnej hudby. Odohrávajú sa vo Festspielhaus. Niektoré z predstavení majú veľkonočnú tému. Cena kombinovaných lístkov (operné predstavenie, a tri koncerty) je od 300 do 600 EUR, plus ročný členský poplatok (300 EUR). Viac informácií dostanete v centrále Osterfestspiele, sídliacej na námestí  Herbert von Karajan Platz 9.
Nezabudnuteľný je vianočný večer. Tichá noc sa tradične spieva v malej kaplnke v mestečku  Oberndorf, ležiacom severne od Salzburgu. Tu ju začiatkom 19. storočia zložil miestny organista Franz Gruber.

Salzburg festival – jedna z najvýznamnejších hudobných atrakcií Európy. V roku 2009 festival otvoril svoju 89.sezónu. Jeho zakladateľom je hudobný skladateľ Richard Strauss. Program festivalu dopĺňajú baletné predstavenia Štátneho viedenského baletu a Chóru viedenskej opery alebo filharmónie. Na festival pozývajú hviezdnych sólistov aj koncertné telesá. O lístky na festival je veľký záujem, dajú sa kúpiť v rakúskych turistických centrách, priamo v Rakúsku, alebo v zahraničí. Lístky sa pohybujú v rozmedzí od 11 EUR do 430 EUR.  Viac informácií nájdete na https://www.salzburgerfestspiele.at/summer.

Okrem veľkolepého festivalu tu nájdete rôzne kultúrne akcie, od alternatívneho umenia až po klasickú operu, vrátane živého džezu, rockových a popových koncertov, bábkového divadla, koncertov klasickej hudby, baletu a ďalších. Odporúča sa kúpiť lístky vopred.

Udalosti na oficiálnych stránkach mesta - https://www.salzburg.info/en/events

 

NÁKUPY

Aj keď v Salzburgu nie je toľko obchodov ako vo Viedni, vyberiete si. Oplatí sa kúpiť regionálne suveníry (dirndle, lederhosen, alebo výšivky), alebo športový výstroj. Hlavnou nákupnou ulicou je Getreidegasse. Zaujímavé menšie obchody nájdete na Residenzplatz.

Väčšina obchodov je otvorených od pondelka do piatku (od 9:00 hod. do 18:00 hod.), obedňajšia prestávka trvá jednu až dve hodiny. Cez víkend sú obchody len v sobotu predpoludním.

Obchody na oficiálnych stránkach mesta - https://www.salzburg.info/en

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Najvýznamnejšou kultúrnou udalosťou mesta je Salzburg Festival. Takmer každý večer sa konajú koncerty hudby W. A. Mozarta. Lístky sa pohybujú v rozmedzí od 11 EUR do 430 EUR.

Druhým najslávnejším hudobným festivalom v Salzburgu je Osterfestspiele (Veľkonočný festival), v ktorom sa v budove Festspielhaus predstavujú kvalitné koncerty a operné predstavenie. Niektoré (ale nie všetky) sa zameriavajú na diela súvisiace s Kristovým vzkriesením, ako ich interpretovali veľkí skladatelia 18. a 19. storočia.

Jazz & the City - v Altstadte sa koncom októbra koná asi 100 bezplatných koncertov, v mestských kaviarňach, baroch a hoteloch.

Christkindlmarkt - vianočné trhy otvorené od konca novembra, prinášajú vôňu vareného vína, slávnostné iskrenie a spevácke zbory na námestie Domplatz a Residenzplatz.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Katakomby – na cintoríne Stiftskirche St Peter, do skaly vysekané krypty a kaplnky;

Vianočné trhy -  v meste, kde bola skomponovaná Tichá noc, nie je divom, že je Advent oslavovaným sviatkom. Trhy na námestí Domplatz sú slávnostnou udalosťou so spevákmi kolied a stánkami ponúkajúcimi zázvorový chlieb alebo korenené víno;

Dóm – dóm z 15. Storočia s troma dverami symbolizujúcimi vieru, nádej a lásku k blížnemu. Úžasná kupola bola znovu postavená, potom ako ju zničila bomba v roku 1944. V románskej krsteľnici dómu bol pokrstený samotný Mozart;

Festung Hohensalzburg – pevnosť z 11. storočia je vrcholom (literárne aj metaforicky)  návštevy Salzburgu. Jeden z najväčších hradov v Európe ponúkajúci úžasné výhľady na mesto a južné Alpy;

Freilicht Museum – múzeum pod holým nebom vás vráti späť v čase aj v priestore. Je tu okolo 60 tradičných rakúskych fariem, traktorov, husí, pre deti nechýba obrovské dobrodružné ihrisko;

Glockenspiel – započúvajte sa do zvukov zvonkohry ( o 11:00 hod., alebo 18:00 hod.);

Haus Der Natur – vo výborných expozíciách múzea prírodnej histórie strávite aj niekoľko hodín. Jednou z najkrajších je akvárium s obrovskou zbierkou tropických rýb;

Kunsthalle – neuveriteľne pôsobivé priestory s neustále sa meniacimi sa výstavami súčasného umenia;

Mozarts Geburtshaus -  dom, kde strávil Mozart prvých 17 rokov života, v prvej miestnosti uvidíte postavu mladého Wolfganga vo flurescenčne modrej farbe, medzi ostatné kuriozity patrí mini - viola na ktorej hrával, pramienok jeho vlasov a gombíky z jeho košele;

Mozart-Wohnhaus – druhé z populárnych múzeí venovaných Mozartovi. Hudobný génius tu žil od 1773 do 1787. Vystavujú tu hudobné nástroje, notové zápisy a iné predmety z pozostalosti autora. Po dome sa usporadúvajú komentované prehliadky s ukážkami jeho skladieb;

Museum Der Moderne - futuristická sklobetónová stavba s výstavami umenia 20. a 21. storočia;

Residenz – až do 19. storočia sídlo salzburského arcibiskupa. Prekrásne priestory s freskami  Johanna Michaela Rottmayra. V konferenčnej sále hral svoj prvý verejný koncert Mozart (mal šesť rokov). Nechýba tu ani vynikajúca zbierka holandských a vlámskych majstrov ako  Rembrandt alebo Rubens;

Salzburg Museum – jedna z najnovších, interaktívnych atrakcií venujúca sa bohatej histórii mesta;

Schloss Mirabell – veľkolepý zámok postavený arcibiskupom Wolfom Dietrichom pre jeho milenku  Salome Alt (porodila mu okolo 10 detí);

Stiegl's Brauwelt -  najväčší súkromný rakúsky pivovar otvára svoje brány. Milovníci piva tu môžu vidieť rozličné fázy jeho výroby, alebo sa vyšplhať na najvyššiu pivnú vežu. Pre tých, ktorí chcú pivo piť, je v cene vstupenky pivo a praclíky;

Stiftskirche St Peter – bohato zdobený kostol sv. Petra, so stenami ozdobenými náboženským umením a barokovými krivkami. Dramatická je socha sv. Petra prebodávajúca krucifixom hrdlo démona;

 

PASY

Salzburg Card – 24, 48 a 72-hodinová karta ponúka neobmedzené cestovanie po meste. Platí ako vstupný lístok na najdôležitejšie pamiatky a do mestských múzeí, ponúka zľavy na kultúrne akcie, koncerty a exkurzie. 24-hodinová karta stojí 25 EUR, 48-hodinovú kúpite za 33 EUR. Karta sa kupuje online, na základe potvrdenia o úhrade ju dostanete v turistických informačných centrách, aktivuje sa prvým vstupom do múzea.

 

LETISKO

Salzburg W. A. Mozart Airport (SZG)

 

INTERNET

http://www2.salzburg.info/

http://www.stadt-salzburg.at/

http://en.wikipedia.org/wiki/Salzburg

 

APLIKÁCIE

Salzburg: Travel guide - aplikácia obsahuje všetky cestovateľské informácie, tisíce článkov o pamiatkach vrátane fotografií, offline navigáciu, mapu mesta s vyznačenými hotelmi, reštauráciami, nočnými klubmi, aj plánovač trás.

Radlkarte Salzburg – aplikácia bola vyvinutá mestom v spolupráci s nadšenými cyklistami. Zmení váš telefón na počítač s cyklomapou, GPS a inými užitočnými funkciami a spoľahlivo vás privedie do cieľa.

Frag'sApp – aplikácia pre kultúrne udalosti a voľnočasové aktivity v meste.

 

BEZ ZÁRUKY

Viete že, originálne Mozartkugeln dostanete v salzburskom Café Fürst? Známejšie „gule“ od firmy Mirabell dostanete kdekoľvek.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa