Petrohrad

2018-06-08 16:30:00 |   |    | 

St. Peterburg, Rusko



 

Oficiálny názov St. Peterburg / Санкт-Петербу́рг, Sankt-Peterburg, Saint Petersburg/ 

Benátky severu, cárov sen ležiaci na bažinách. Imperiálnym cárskym palácom sa podarilo ujsť pred stalinistickými architektami. Mesto vystavané na ostrovoch rieky Nevy je prehliadkou geometrickej elegancie.

Zmäť vplyvov a štýlov, očarujúce vírenie extrémov života. Neuveriteľne oslnivý, zároveň smutne rozpadajúci. Hlboko senzuálny, rovnako krutý ako vulgárny. Petrohrad je plný palácov, parkov, múzeí a cárskeho dedičstva. Z každého kúta na Vás dýcha história a kultúra.

Jeho esencia sa vám nepostihnuteľne vryje pod kožu.

 

DOPRAVA

Petrohradské metro je rýchle, lacné a neobyčajne hlboké (najhlbšia stanica- 86m- Admiraltejskaja). Stanice sú označené veľkým písmenom „M“. Každá z piatich liniek je inak farebne označená. Nápisy sú v ruštine a narozdiel od Moskvy je pod nimi anglický prepis názvu stanice v latinike, takže ani turista nepoznajúci azbuku sa nemá problém v metre orientovať. Vlaky jazdia často (od 5:45 hod. do 24:00 hod.), ale k mnohým turistickým atrakciám sa nimi nedostanete. Vozne sú často preplnené. Tlačiaci dav vás unesie smerom k dverám podobným výťahovým. Tieto sa otvárajú hneď po príjazde vlakovej súpravy.     

Cena lístka je rovnaká, nezávisle od toho, ako ďaleko idete a koľkokrát prestupujete. Momentálne tu prebieha výmena žetónov (ešte platných) za papierové lístky s magnetickým prúžkom. Lístok/žetón na metro stojí 35 RUB (od 1.1.2016; v prepočte okolo 0,49€). Dajú sa kúpiť aj lístky platné na 5 alebo 10 jázd (sú o niečo lacnejšie).

Pred každým vstupom na eskalátor sa nachádzajú turnikety. Okrem kovových žetónov a dopravných kariet sa dajú použiť aj plastové bezkontaktné znovudobíjateľné smart-karty a najmodernejším spôsobom platby cestovného lístka je v súčasnosti nálepka na mobil. Používa sa od roku 2010. Cestujúci si u svojho operátora zakúpi nálepku s čipom a platba prebieha priložením mobilu na turniket. Kredit je možné doplniť odoslaním SMS správy.

Príjemný spôsob ako vidieť mesto sú električky či trolejbusy, ktoré stoja 30 RUB (okolo 0,41€). Lístky sa dajú sa kúpiť u vodiča, tiež u sprievodcu vo vozidle. Cestujúci si musia kúpený lístok označiť, inak je neplatný.

Pre použitie taxíkov platia rovnaké pravidlá ako v iných ruských mestách. Aj keď ich je dosť, oplatí sa objednávať taxík telefonicky (napríklad z hotela, kde bývate). Cena závisí od nálady taxikára, ráta sa s tým, že o cene budete jednať. Cudzinci platia vždy oveľa viac ako Rusi. Neopatrní turisti bývajú podvedení. O cenách sa odporúča jednať ešte pred nastúpením do auta, tiež je lepšie mať pripravenú presnú sumu. Ak viete po rusky, objednajte si taxík sami, do dvadsať-tridsať minút by mal po vás prísť. Pri tomto spôsobe objednávania zaplatíte cenu stanovenú štátom (v USD) a poplatok za rezerváciu. Sprepitné sa neočakáva (okrem zaoukrúhlenia sumy). Ak si zastavíte taxík na ulici, rátajte s ekvivalentom sumy 5 USD, v RUB samozrejme. Informácie o verejnej doprave  na oficiálnych stránkach mesta.  

 

UBYTOVANIE

Súčasným znakom miestnej hotelovej scény je inovácia. Najnovšie a najdrahšie petrohradské hotely (vrátane všetkých medzinárodných sietí) sú nahromadené okolo  Nevského Prospektu. Obrovské hotely sovietskej éry sú od centra vzdialenejšie, podobne ako od staníc metra. Tiež ponúkajú lepšie ceny (pomerne vysoké) - ich kvalita kolíše od luxusných kožených kresiel po prehnuté špinavé matrace.  Výhodný pomer ceny a kvality ponúkajú „mini-hotely“, ktoré  nájdete po celom meste. Oficiálne ceny sú vysoké, zľavy dostanete pri rezerváciách online, alebo prostredníctvom kancelárií.

Pre tých, ktorí si nepotrpia na 5 hviezdičkovom luxuse sú k dispozícii hostely v širokej škále cenových relácií. Je dôležité prečítať si pred rezerváciou recenzie na internete.

Turistická sezóna v meste sa točí okolo festivalu Biele Noci. Ceny za ubytovanie sú najvyššie od mája do júna. Vtedy sú potrebné rezervácie. Najväčšie zľavy dostanete v zimných mesiacoch. Pri výbere ubytovania zohľadnite aj to, že mestské mosty sú v nočných hodinách zdvihnuté (pre lodnú dopravu). Ak vaše nočné plány zasahujú na druhý breh rieky Nevy, rátajte s dlhým čakaním pri ceste späť. 

Rezervujte si ubytovanie v Petrohrade online.

 

JEDLO

Momentálna kulinárska scéna odzrkadľuje prímorskú a riečnu polohu mesta. Na každom menu nájdete čerstvú morskú rybu. Tradičné ruské jedlá sú často obohatené francúzskymi príchuťami, alebo pastou a pizzou. Objavíte aj kuchyňe bývalých sovietskych republík zo strednej Ázie a Kaukazu. Podobne ako v Moskve nechýbajú ani sushi reštaurácie.

Kaviarne a reštaurácie všetkých žánrov a kalibrov nájdete okolo centra. Čím ďalej pôjdete po Nevskom Propekte, tým lacnejšie miesta nájdete. Ani v tomto prípade sa netreba azbuky obávať, pretože na Nevskom prospekte, v centre a okolí nájdete okrem ruského menu v reštauráciach aj anglické.

Dobrý spôsob, ako ušetriť, sú obedňajšie "business lunches." Oplatí sa skúsiť aj prepojené luxusné reštaurácie na ostrove Vasilevsky. Ceny v menu sú udávané v USD, alebo v EUR, čo môže pôsobiť trocha zmätočne.

Pouličné stánky ponúkajú jedlo rozličnej úrovne a kvality. Oplatí sa jesť v reštauráciách sietí ako Čajnaja  Ložka (Чайная ложка), Teremok (Теремок), alebo U tioši na blinach (У тёщи на блинах).
Pri návšteve Petrohradu určite odporúčame vyskúšať týchto sedem typických jedál pre Hlavné mesto Severu:
- šišky- v meste nájdete niekoľko podnikov, kde sa predávajú len šišky s kávou.
- zubáč - táto rybka je veľmi populárna medzi obyvateľmi Petrohradu. Má dokonca aj vlastný sviatok.
- hovädzí stroganov- jedno z najpopulárnejších jedál Petrohradu, pomenované po grófovi Stroganovovi.
- petrohradská polievka „rassoľnik“
- palacinky na repnej šťave- obľúbená pestúnka Puškina piekla znamenité palacinky na šťave z repy, ktoré ich sfarbili do krásnej ružovej farby. Tieto špeciálne palacinky sa podávajú s egrešovým lekvárom.
- Skobelevské fašírky- pomenované po admirálovi Skobelevovi

 

ZÁBAVA

Petrohrad sa považuje za kultúrnu metropolu Ruska a množstvo kultúrnych akcií po celý rok je toho dôkazom. Slávny Kirovský balet a Operná spoločnosť uvádzajú svoje predstavenia v úžasnom divadle Mariinsky (ak práve nie sú na turné v zahraničí). Vidieť predstavenia Luskáčika, alebo koncert Šostakoviča v úpravách ruskej filharmónie patrí k štandardným petrohradským zážitkom. Nezabudnuteľné sú aj predstavenia Čajkovského Eugena Onegina, alebo koncerty vážnej hudby, ktoré sú síce konzervatívne, ale výborne zahraté. Divadelná sezóna začína v septembri a trvá do konca júna.

Petrohrad je rodiskom post-Sovietskej rockovej scény. Pochádzajú odtiaľto slávne skupiny ako  Pep-see, Tequilajazz, alebo Leningrad. Objavíte tu celé spektrum tanečných klubov. Od bizarných po haute couture alebo retro. Tanečnice hore bez sa objavujú aj v normálnych podnikoch, stali sa súčasťou typickej ruskej zábavy. V meste je niekoľko výborných jazzových klubov, kde hrajú svetoznámi muzikanti.

Takmer všetky nočné kluby v meste sú podobné bordelom, pódiová show má veľmi blízko k striptízu, v drahších hotelových baroch je podobných vecí menej, ale ich predraženosť je všeobecne známa.

Petrohradské bary sa zhlukujú okolo Nevského Prospektu, bývajú otvorené do ranných hodín, počas Bielych nocí sú otvorené nepretržite. Obľúbeným nápojom je pivo, v okolí Petrohradu sídli mnoho pivovarov. Oplatí sa skúsiť miestne značky ako Tinkoff, Baltika, alebo Nevskoye.
Najznámejšia ulica plná barov a clubov je Dumskaja ulica.

Scéna gejov a lesbičiek je vrtkavá. Napriek prijatiu ruského zákona proti LGBT propagande, v Petrohrade sa od roku 2010 každoročne organizuje Gay Pride, aj keď účasť je mizerná. Aktuálne informácie o gay kluboch nájdete tu.

V meste zostalo množstvo nevkusných kasín post-sovietskej éry. Výherné automaty nájdete aj na miestach, kde ich najmenej čakáte. V drahších reštauráciách alebo v obchodoch. Minimálne stávky sú pomerne vysoké (okolo 100 USD), na ich výšku sa oplatí opýtať pred vstupom do kasína.    
Aktuálne informácie o kultúrnych podujatiach nájdete na stránkach - http://billboard.spb.ru/ alebo aj https://kudago.com/spb/events/.

 

NÁKUPY

Nakupovať v Petrohrade znamená kúpiť čokoľvek od vzácneho porcelánu po množstvo lacných lakovaných krabičiek. Závisí to od vašej energie, informácií a prostriedkov. Matriošky sú všadeprítomné. Originálne výrobky nájdete v Lomonosovovej porcelánovej továrni s múzeom a obchodom. Sovietske odznaky a výstroj Červenej armády kúpite skôr v Moskve. Výhodnou kúpou je jantár. Jeho ceny sú najnižšie v celom Baltickom regióne. V meste sa rýchlo rozširujú luxusné obchodné centrá s množstvom francúzskej,  talianskej a miestnej haute couture. Momentálny nedostatok medzinárodných obchodných sietí sa v budúcnosti určite zmení.

Suveníry sú najdrahšie v hotelových predajniach a v stánkoch na ulici Nevskaja. Najlacnejšie dostanete na trhoviskách. Buďte pripravení na zjednávanie a falzifikáty. Ak je niečo priveľmi lacné, má to svoj dôvod. Najväčší výber ruských ikon nájdete v kostoloch a v katedrálach. 
Petrohrad nemá vlastnú daň z predaja, mena v ktorej sa predáva, je lepšie si zistiť vopred. V obchodoch sú ceny vytlačené v rubľoch, predajcovia v stánkoch berú aj doláre alebo eurá. Obchody a obchodné centrá sú otvorené po celý týždeň, od 10:00 hod. do 19:00 hod. alebo 20:00 hod., obedňajšie prestávky majú len niektoré obchody. Počas ruských prázdnin sú väčšinou zavreté.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Posledných desať júnových dní – petrohradských Bielych nocí, oslavujú Petrohradčania až do rána. Koná sa festival tanca, s predstaveniami od folklórnych po baletné. Slávny Kirovský balet vystupuje zriedka. Zároveň v tomto čase vďaka tomu, že mesto leží blízko severného pólu, to aj v noci vyzerá ako za súmrak, kedže slnko zapadá len na pár hodín.

Oslavy Ruského zimného festivalu (od 25. decembra do 5. januára) a Konca ruskej zimy (koniec februára, začiatok marca) sa konajú mimo centra mesta. Hlavnými atrakciami sú jazdy na trojke (sane ťahané tromi koňmi), predstavenia ľudovej hudby a tancujúcich medveďov. Menej známe sú Vianočné hudobné stretnutia v severnej Palmire a Festival klasickej hudby, konajúci sa týždeň pred Vianocami.

Petrohradská hudobná jar, medzinárodný festival klasickej hudby sa koná od apríla do mája. V petrohradských jazzových kluboch sa v strede novembra koná medzinárodný jazzový festival Osenie Ritmy (Rytmy jesene).

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Budova Admirality – kedysi hlavný štáb ruského námorníctva, dnes námorná univerzita. Najdôležitejšia pamiatka Petrohradu;

Kláštor Alexandra Nevského – najstarší a najvýznamnejší kláštor mesta;

Bolshoy Dom – kedysi sídlo miestnej pobočky KGB, dnes centrála Ministerstva vnútra;

Medený jazdec – najslávnejšia socha Petra Veľkého, nesmrteľným sa stal v rovnomennej Puškinovej básni;

Katedrála Premenenia Pána – jeden z najkrajšie zreštaurovaných kostolov v Petrohrade;

Chrám Spasiteľa na krvi – katedrála postavená na počesť cára-reformátora  Alexandra ll., práve tu bol na neho spáchaný atentát;

Dostojevského domy - slávny spisovateľ žil na ulici Kaznačejskaja na troch miestach. V dome č. 7 napísal slávny román „Zločin a trest“;

Sídlo generálneho štábu – západné krídlo tohto úžasného paláca dnes slúži ako obrazáreň diel slávnej Ermitáže, nájdete tu majstrov ako Pierre Bonnard alebo Maurice Denis;

Dom Sovietov – žiadna z budov v meste sa nedá porovnať so šokujúcou architektúrou tohto pozostaku stalinizmu;

Kazanská katedrála – neobvyklý, neoklasický kostol, postavený cárom Pavlom, vyžarujúci eklektickú túžbu spojiť katolícku a ortodoxnú cirkev;

Pamätník hrdinských obrancov Leningradu -  jedna z  prvých petrohradských pamiatok, ktoré uvidíte pri ceste z letiska;

Petropavlovská pevnosť – najstaršia budova v meste (okrem drevenej chatky v ktorej žil Peter veľký počas jej stavby).  Okrem obrannej funkcie bola pevnosť aj väzením. Sedeli tu politickí väzni ako Alexej (syn Petra Veľkého), Dostojevskij, Gorkij, Trockij, a Leninov starší brat Alexander. Tiež je tu pochovaných niekoľko cárov rodu Romanovcov;

Chatka Petra Veľkého  - malá kamenná stavba, najstaršia v Petrohrade, miestni k nej majú až sentimentálny vzťah;

Palácové námestie – srdce Petrohradu, jedno z najkrajších námestí na svete;

Petergof (Peterdvorec) – každý z európskych panovníkov má svoje Versailles, Peter veľký si postavil barokový Petrodvorec;

Raskoľnikovov dom – jeden z dvoch domov, kde mal mať svoj apartmán Rodion Raskoľnikov, hlavný hrdina románu Zločin a trest;

Smolny Inštitút – budova slúžila ako dievčenská škola, preslávila sa ako sídlo Centrálnej Boľševickej Komisie. Lenin a Trockij odtiaľto riadili Veľkú októbrovú revolúciu. Dnes je sídlom regionálnej vlády;

Chrám Sv. Izáka – obrovský zlatý dóm, jedna z dominánt mesta

Štátne múzeum Ermitáž – sú galérie, múzeá, najlepšie múzeá na svete a potom je Ermitáž. Bezkonkurenčná zbierka umeleckých diel ruských cárov sídliaca v neuveriteľnom paláci, cieľ väčšiny návštevníkov mesta;

Múzeum delostrelectva – zbierka ruskej vojenskej histórie. Hlavnou atrakciou je obrnená limuzína V. I. Lenina. Múzeum sídli v Petropavlovskej pevnosti;

Múzeum námorníctva – obrovské expanzívne múzeum plné máp, lodných modelov, vlajok a fotografií;

Múzeum Dostojevského - slávny spisovateľ žil v tomto dome až do svojej smrti v roku 1881. Apartmán je zariadený v štýle tohtp obdobia;

Palác princa Menšikova – sídlo blízkeho priateľa Petra Veľkého, dnes súčasť štátneho múzea Ermitáž;

Múzeum chleba – zvláštne múzeum venované chlebu a jeho miestu v dejinách Ruska;

Etnografické múzeum - výborné múzeum dokumentujúce tradičné remeslá, zvyky a náboženstvá 150 národností dnešného Ruska;

Múzeum v ponorke Narodovolec D-2 – jedinečné múzeum sídliace v jednej z prvých ponoriek postavených v Sovietskom zväze. Pri prehliadke ponorky uvídte život 53 členov posádky;

Ruské múzeum – turistami často prehliadané obrovské múzeum, plné pokladov ruského umenia a kultúry;

Kunstkamera -  prvé múzeum v meste. Založené v roku 1714 samotným Petrom Veľkým. Preslávilo sa zbierkou monštruozít, zakonzervovaných animálií ako dvojhlavý foetus, deformované zvieratá, alebo nadbytočné časti tiel;

Krížnik Aurora – dodnes živé múzeum, zaujímavé hlavne pre deti;

Marsovo pole – bývalé cárske  lúky, dnes obľúbené miesto prechádzok;

Miesto konania Puškinovho súboja – práve tu bol v súboji zabitý ruský génius poézie. Dnes tu stojí mramorový náhrobok a vždy čerstvé kvety;

Roofing - exkurzia po strechách Petrohradu Vám ukáže toto mesto takmer ako z vtáčej perspektívy;

Múzeum erotiky;

Múzeum ruskej vodky;

Freudovo múzeum sna nachádza sa vo Východoeurópskom inštitúte psychoanalýzy;

Atrakcia Hrôzy Petrohradu - historické interaktívno-divadelné predstavenie na ktorom si nájdu svoje milovníci do stiev a zvláštnych zážitkov.

 

INTERNET

www.st-petersburg.ru/en/

http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Petersburg

 

LETISKO

Pulkovo Airport  (LED)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa