Tokio

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Tokio, Japonsko



 

Oficiálny názov Tokyo/ Tōkyō (東京)

Hlavné mesto Japonska má neopakovateľnú atmosféru. Naliehavé rytmy kultúry konzumu sa tu stretávajú s tichšími, pochádzajúcimi z starších tradícií. Hektické šialenstvo naráža na pokoj zenu.  

Samozrejme má to aj depresívnu stránku – bývanie vo veľkosti škatule od topánok, kancelárske priestory križované nadzemnými diaľnicami, neustále preplnenými dopravou. Napriek tomu Tokio zostáva trblietavým príkladom japonského hospodárskeho zázraku.   

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Tokiu.

 

DOPRAVA

Tokio má jeden z najrozsiahlejších dopravných systémov na svete. Metro je čisté, bezpečné, účinné a komplikované. Zmätok vyplýva zo skutočnosti, že v Tokiu pôsobí niekoľko odlišných železničných systémov : sieť JR East, dve siete metra a viacero súkromných liniek. Existujú rôzne mapy dopravného systému, ktoré ale zobrazujú len jeden druh prepravy a neobsahujú detaily pre ostatné systémy. Prestupy medzi dopravcami znamenajú zmenu v cestovných poplatkoch, a niekedy aj prechod do inej budovy. Použitie karty Suica alebo PASMO je najefektívnejším spôsobom platenia za prepravu. Ak je to možné, odporúča sa vyhnúť preprave počas špičky. Označenia a názvy staníc sú obvykle v dvoch jazykoch, v japončine a v angličtine.

Japonská mestská železnice (JR) jazdí v okruhu centrálneho Tokia. Takmer všetky linky JR a súkromné linky začínajú na stanici na Yamanote. Linky JR sú farebne označené. Tokijské metro má deväť liniek, ktoré jazdia pomerne často, a obsluhujú najmä Yamanote okruh. Súkromné linky premávajú z Yamanote okruhu do vzdialenejších častí a predmestí. Súkromné linky sú užitočné pre jednodňové výlety mimo mesta a sú o niečo lacnejšie ako JR. Tieto linky nie sú zobrazené na mestskej mape Tokyo Metro.

Najefektívnejším spôsobom platenia za prepravu sú nabíjateľné karty Suica alebo Pasmo, ktoré platia pre všetky mestské vlaky, metro aj autobusy. Dajú sa kúpiť v ktoromkoľvek automate v Tokiu, pokyny sú aj v angličtine. Stanice JR predávajú Suicu, metro a súkromné linky ponúkajú Pasmo. Za obidve karty sa platí vratná záloha 500 JPY a sú dobíjateľné v násobkoch 1000 JPY. Pri použití treba kartu pípnuť o terminál pri nastupovaní aj vystupovaní. Cestovné s kartami je o pár jenov nižšie ako platba za papierové lístky.

Spoločnosť Toei prevádzkuje rozsiahlu autobusovú sieť, ktorá býva len v zriedkavých prípadoch výhodnejšia ako metro. Tarify sú okolo 210 JPY za jazdu. Väčšina autobusov má digitálne zariadenie, ktoré hlási stanicu aj po japonsky, aj po anglicky, alebo má zvukový hlásič. Zástavky treba oznámiť stlačením jedného z tlačidiel vo vnútri autobusu.

Tokyo Cruise Ship Company prevádzkuje niekoľko vodných autobusov Water Bus – trajekty plaviace sa po rieke Sumida a v zálive, spájajúce časti Asakusa, Hinode, Harumi a Odaiba. Súčasťou plavby je aj zvukový záznam s turistickými informáciami. Novinkou je super-futuristický trajekt Himiko, ktorý navrhol anime a manga tvorca Leiji Matsumoto, premávajúci na trase Asakusa-Odaiba.

Jazda taxíkom má vo všeobecnosti ekonomický zmysel iba na krátke vzdialenosti, alebo pre skupinu štyroch cestovateľov. Taxy začínajú na prvom kilometri za 410 JPY, potom sa zvyšujú o 80 JPY za každých 237 metrov, alebo za každých 90 sekúnd v zápche. Nočný príplatok za jazdu od 22:00 až 5:00 je 20%. Vodiči hovoria po anglicky len zriedkakedy, ale väčšina používa navigačné systémy. Je fajn mať cieľ cesty zapísaný aj v japončine.

 

UBYTOVANIE

V Tokiu existujú tisícky hotelov, od lacných po veľmi drahé. Takmer v každej štvrti sa dajú nájsť všetky cenové kategórie a typy ubytovaní. Mnohé hotely západného štýlu, najmä tie ktoré sú súčasťou nadnárodných reťazcov majú anglicky hovoriaci personál.

Viacero možností lacného ubytovania je možné nájsť v oblasti Taito, najmä v Asakusa a Ueno, prípadne ďalej od centra v časti Yokohama. Väčšina týchto lacných ubytovaní v oblasti Taito má stanovený čas, po ktorom sa už nemôže odchádzať z hotela, okolo 22:00 až 23:00. Je dobré si toto pravidlo overiť pred rezerváciou. Kapsulové hotely sú v tomto meste asi najlacnejšou alternatívou. Niektoré môžu mať problém s ubytovaním cudzincov, kvôli špecifickým pravidlám zložitým na pochopenie pre cudzincov. Navyše väčšina kapsulových hotelov je len pre mužov. Výnimkou sú Asakusa Riverside a Akihabara Capsule Inn, ktoré naopak ubytovávajú len ženy.

24-hodinové komiksové knižnice / internetové kaviarne, známe ako manga kisa, sa stali bežnými miestami, kde tráviť čas ak sa stane, že niekto zmešká posledný vlak a musí čakať na ranný spoj. Nemajú síce postele, ale majú pohodlné kreslá a počítače, alebo DVD prehrávače, ktoré ponúkajú zábavu pri čakaní. Ďalšou extrémnejšou verziou sú karaoke boxy, ktoré často ponúkajú pohovku za nízku cenu. Väčšina z týchto kybernetických kaviarní účtuje 1500-2500 JPY za 8 hodín. Hostely začínajú na cene 1200 JPY, napr. v oblasti Shinjuku. Miestnou zaujímavosťou je, že je povolené stanovať vo verejných parkoch. Zadarmo. Ak nemáte stan, môžete sa pridať k unaveným robotníkom a študentom, a zdriemnuť si na lavičke.

V meste je široký výber hotelov strednej cenovej kategórie, aj keď väčšina má 3 a viac hviezd. Tieto poskytujú vysoký štandard služieb a majú dobré lokality. Biznis hotely majú zväčša malé izby, výhodnú polohu v blízkosti staníc a personál hovorí minimálne anglicky. Ďalšou možnosťou sú ryokany, ktoré sú zamerané hlavne na zahraničných turistov, sústredené sú okolo Ueno a Asakusa, a ponúkajú zážitok z tradičného japonského domáceho života za prijateľné ceny.

Špecifikom sú hotely lásky, v ktorých je možné platiť za hodinu alebo za noc a hlavnou témou týchto ubytovaní je ako už názov hovorí láska vo všetkých podobách.

Takisto je možné minúť v tomto meste za ubytovanie aj obrovské sumy. Špičkové medzinárodné reťazce tu majú dobré zastúpenie, hlavne v západnom Shinjuku, okolo Tokijskej stanice a v časti Akasaka.

Vyhľadávač ubytovania tu - https://www.gotokyo.org/en/see-and-do/accommodations/index.html

Rezervujte si ubytovanie v Tokiu online.

 

JEDLO

Ako návštevníci Tokia rýchlo zistia, ľudia sú tu úplne posadnutí jedlom. Mesto má živú, kozmopolitnú a silnú kultúru stravovania - obľúbené reštaurácie sú každý večer plné ľudí. Výhodou je, že sa dá nájsť skvelé jedlo vo všetkých cenových kategóriách.

Obyvatelia Tokia sú hrdí na svoje špecializované kuchyne. Namiesto širokej ponuky komplikovaných jedál, sa tieto miesta orientujú len na pár jedál a niekedy dokonca len jedno. Sushi reštaurácie robia sushi, Tempura reštaurácie ponúkajú tempuru. Reštaurácie, ktoré majú širšiu ponuku môžu byť podozrivé, lebo sa nemôžu porovnávať s expertmi, ktorí sa už po generácie orientujú na jedno remeslo. Tokijské špeciality sú tempura, tonkatsu, jakitori, soba a okonomiyaki (pikantná palacinka), regionálne pokrmy z celého Japonska vrátane kaiseki, ale aj rozmanitá medzinárodná kuchyňa.

Najhorúcejším trendom súčasnosti je ramen polievka a neo-bistrá, ktoré dovoľujú šéfkuchárom viac čarovať s japonskými tradičnými jedlami.

Pouličné stánky, nazývané yatai, nie sú v Tokiu všadeprítomné ako to býva v iných ázijských mestách. Dajú sa nájsť na trhoch, napríklad na trhu Tsukiji alebo Ameya-yokochō, v turistických častiach mesta ako Asakusa a Ueno-köen, a na festivaloch. Typické jedlo yatai obsahuje okonomiyaki (pikantné palacinky), yaki-soba (miešané pražené rezance) a tai-yaki (rybie koláče plnené fazuľovou pastou).

Food trucks sú obľúbené v biznis štvrtiach v centre mesta, alebo sa objavujú  každý deň okolo obeda poblíž Tokyo International Forum.

Ponuka reštaurácií na turistických stránkach mesta - https://www.gotokyo.org/en/see-and-do/drinking-and-dining/index.html

 

ZÁBAVA

Nočný život Tokia je pestrý. Od veľkých divadiel Kabuki, a kín po malé bary alebo koncertné sály. Rozdiely medzi reštauráciami, barmi, a klubmi v mestských sakariba (živé miesta), na miestach ako Ginza, Shinjuku, alebo Shibuya sú nezreteľné. Mnohé miesta ponúkajú široké možnosti zábavy, v závislosti od večera, alebo prianí zákazníka.

Klasickým japonským barom je zafajčený, malý, exkluzívne mužský a vždý drahý nomiya. Väčšinou tu nie je nič len malý bar, za ktorým sedí mama-san, očarujúca a terorizujúca  zákazníkov. Ak hovoríte čo len niekoľko slov japonsky, oberie vás o menej peňazí (ale nie je to zárukou). Najväčšie pivovary majú vlastné siete japonských pubov- izakaya,väčšinou ide o veľké priestory ponúkajúce široký výber nápojov, často v živej atmosfére. Typická izakaya je otvorená od 18:00 do polnoci, nomiya do skorých ranných hodín (ak má zákazníkov).

Najväčšia koncentrácia cudzineckých barov je v Roppongi, ale v nedeľu je väčšina zatvorených. Ak v bare hrá hudba, zvyčajne to zaplatíte vo vyšších cenách nápojov alebo v poplatku za služby.  Veľmi atraktívne sú bary s výhľadom. Väčšinou sídlia vo väčších hoteloch, oplatí sa slušne obliecť. Od polovice júna do augusta, sa po celom Tokiu rozrastú pivné záhrady. Hľadajte červené lampióny a svetlá na vrcholoch budov. Chameleónsky charakter mesta sa prejavuje v neskutočnom apetíte  po nových trendoch. Znamená to, že Tokio má najzaujímavejšíe, zároveň však nevypočítateľné party miesta na svete.

Až na výnimky, kluby sa rozbiehajú okolo 23:00 hod., hlavne cez víkend. Otvorené bývajú do 04:00 hod. Čoraz populárnejšie sú afterparties, začínajúce okolo 06:00 hod.    

Kultúrnych podujatí je v meste neúrekom. Problémom môže byť jazyková bariéra. Oplatí sa vidieť farebné a extravagantné predstavenia divadelných foriem Takarazuka alebo Kabuki, o niečo náročnejšie sú predstavenia drám Nō alebo Butō. V meste sa dajú vidieť aj klasické európske predstavenia. Mnoho európskych divadelných spoločností tu hrá predstavenia. Vysokú úroveň majú aj koncerty vážnej hudby, vstupné je však vysoké a často sú vypredané.  
 
 

NÁKUPY

Japonci milujú nakupovanie. Ženy, muži, dvojice, aj celé rodiny chodia vo voľnom čase na výlety po obchodoch, čo je zrejmé hlavne v nedeľu, keď sa obchodné centrá aj ulice zaplnia ľuďmi.

Tokio je výkladná skriňa krajiny, kde sa dá zohnať všetko od najnovších fotoaparátov, počítačov alebo hudobných zariadení, až po pôvodné drevoryty a dizajnérsku módu. Tradičné japonské produkty a suveníry zahŕňajú hračky (tradičné aj najmodernejšie), šarkanov, japonské bábiky, papierové vlajočky v tvare kaprov, glazúrované predmety, meče, bambusové výrobky, keramiku, masky, hodvábne a bavlnené kimoná.

Ďalšou príjemnou vecou nakupovania v Tokiu je, že konkrétne oblasti sú zamerané na určitý druh tovaru, či už cez veľkoobchody, alebo menšie obchodíky. Kappabashi-dougugai Dori (stanica Tawaramachi) je zóna zameraná na domáce potreby, Kanda (stanica  Jimbocho) je známa pre svoje kníhkupectvá, Akihabara (stanica  Akihabara) sa špecializuje na elektronické novinky a vychytávky, aj anime predmety. Ginza (stanica Ginza) je elegantná adresa pre trendové medzinárodné dizajnérske značky a umelecké galérie. Aoyama (stanica  Omotesando) sa môže pochváliť najväčšou koncentráciou obchodov s oblečením od miestnych návrhárov, zatiaľ čo Harajuku (stanice Harajuku, Meiji-Jingu-mae alebo Omotesando) a Shibuya (stanica Shibuya ) sú miesta, ktoré majú obchody so zábavnou a lacnou módou.

Obchodné centrá majú akcie počas celého roka, na rôzne druhy tovaru, od elektroniky cez pánske obleky až po golfové palice, hračky, kuchynské potreby, potraviny alebo spodné prádlo. Najpopulárnejšími mesiacmi pre výpredaje, sú júl a december, kedy sú mimoriadne zľavy na dizajnérske značky oblečenia po celom meste.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Počas japonského Nového roku ( od 29. decembra do 6. januára) rátajte s totálnym nedostatkom cestovných lístkov a ubytovania. To isté platí aj pre tzv. Zlatý týždeň (kombinácia sviatkov Zelený deň, Deň ústavy a Deň detí  trvajúca od 27. apríla do 5. mája). Iným sviatkom je Deň dospievajúcich (druhý januárový pondelok), oslavy sú venované chlapcom a slečnám, ktorí dovŕšili vek dospelosti (20 rokov). Japonské oslavy jari začínajú rozhadzovaním fazulí okolo obydlí, a spevom duchovných piesní „pre šťastie a na odohnanie diablov.“ Romantický festival hviezd Tanabata pripadá na 7. júla; festival mŕtvych O Bon pripadá na stred augusta, kedy na riekach, jazerách a moriach plávajú lampióny, znamenajúce návrat do sveta mŕtvych.

Kalendár udalostí na turistických stránkach mesta - https://www.gotokyo.org/en/travel-directory/result/index/template/153,213

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Asakusa Kannon Sentō – tradičné japonské kúpele;

Asakusa-Jinja – jeden z najdôležitejších šintoistických chrámov v Tokiu;

Fukagawa Fudō-Dō – obrovský chrám, jeden z najvýznamnejších budhistických chrámov Japonska;

Gokoku-Ji – jeden z mála zachovaných chrámov obdobia Edo;

Kabuki-Za – svetoznáme divadlo kabuki;

Kiyomizu Kannon-Dō – v červenom chráme, kópii kiótskeho Kiyomizu-dera obetúvajú ženy, ktoré chcú otehotnieť bábiky;

Kyōkyo – sídlo japonského cisára dostavané v roku 1968 je rekonštrukciou paláca z obdobia Meiji, stojace na základoch hradu z obdobia Edo. Samotný palác je pre verejnosť otvorený len 2. januára a 23. decembra, ale jeho vzdialenejšie časti a záhrady sú pre verejnosť otvorené;

Nicholai – ruská ortodoxná katedrála v srdci Tokia;

Nihombashi – stred feudálneho Japonska. Počas éry Edo boli od tohto mosta merané všetky vzdialenosti, tiež tu začínali cesty do jednotlivých provincií kráľovstva;

Sensō-Ji – jedna z najpopulárnejších pamiatok v Japonsku, päťstupňová pagoda chrámu je druhá najvyššia v Japonsku;

Tokyo International Forum – jeden z architektonických klenotov Tokia;

Tokyo Tower – až do dokončenia veže Sumida Tower v Asakuse najvyššia samostatne stojaca stavba na svete;

Yushima Tenjin – atraktívny a populárny šintoistický chrám;

Zōjō-Ji – jeden z najdôležitejších chrámov budhistickej sekty  Jōdō;

Bashō Kinenkan – múzeum najväčšieho básnika haiku Matsua Bashō. Jedinečná príležitosť vstúpiť do originálneho sveta básnika obdobia Edo (okolo 1680);

Beer Museum Yebisu – okrem sudov piva je tu samozrejme ochutnávka... štyri pivá stoja okolo 400 JPY;

Bijutsukan Kōgeikan – výborné múzeum remesiel mingei: od keramiky, cez lakovaný nábytok, bambus, textil, bábiky

Bridgestone Museum Of Art – najlepšia zbierka francúzskych impresionistov v Ázii (www.bridgestone-museum.gr.jp/en/);

Complex – ak máte chuť vidieť v Tokiu súčasné umenie, zastavte sa tu;

Múzeum kriminológie univerzity Meiji – síce tu nenájdete texty v angličtine, ale originálne nástroje na mučenie a drevoryty hovoria sami za seba;

Edo-Tokyo Museum – masívna, futuristická budova je sídlom najlepšieho múzea v Tokiu (www.edo-tokyo-museum.or.jp/english);

Advertising Museum Tokyo – exkluzívna zbierka plagátov najväčšej japonskej reklamnej agentúry Dentsu sídli na prízemí budovy Caretta (www.admt.jp);

Ghibli Museum – múzeum najslávnejšiejho japonského tvorcu animovaných filmov Haya Miyazakiho (filmy Cesta do fantázie, alebo Princezná Mononoke) a jeho štúdia Ghibli;

Japonské múzeum mečov – potom ako Američania vrátili Japoncon zkonfiškované katany  vznikla táto zbierka;

JCII Camera Museum – múzeum fotoaparátov, vrátane prvého vyrobeného fotoaparátu na svete (1839 Giroux daguerreotype) a prototypu Sony Mavica (prvého digitálneho fotoaparátu na svete);

Kokuritsu Kagaku Hakubutsukan – národné múzeum vedy a techniky, atraktívne najmä pre deti (www.kahaku.go.jp);

Meguro Parasitological Museum – najhnusnejšie múzeum v Tokiu, „klenotom“ je 8,8 metra dlhá pásovnica, vybratá z tela muža z Yokohamy;

Musée Tomo – jedno z najelegantnejších múzeí v Tokiu, venujúce sa výstavám japonského porcelánu;

Museum Of Contemporary Art, Tokyo – múzeum venujúce sa modernému-povojnovému umeniu, umeleckým dielom je už samotná stavba architekta Yanagisawu Takahika (www.mot-art-museum.jp);

NTT Intercommunication Centre – excelentná zbierka prác a inštalácií venujúcich sa prepojeniu umenia a nových technológií. Vo videoknižnici nájdete práce Billa Violu, Nam June Paika alebo inštalácie Laurie Anderson;

Ōta Memorial Art Museum – múzeum venované drevorezom majstrov ako Hiroshige alebo Hokusai;

Pentax Forum - múzeum optických nástrojov, hlavne fotoaparátov. Dajú sa hneď vyskúšať;

Taiko-Kan – múzeum bubnov z celého sveta. Áno, môžete si na nich zabúchať. Na bubny označené modrou bodkou treba búchať opatrne, tie s červenou sú mimo prevádzky;

Tokyo Anime Center – novootvorené miesto prezentácie noviniek sveta animácie (anime). Jeho súčasťou sú výstavné priestory, obchody a kiná;

Tokyo Kokuritsu Hakubutsukan – jedinečné múzeum s najväčšou zbierkou japonského umenia na svete, atraktívna je aj budova postavená vo fúzii japonských a západných motívov (www.tnm.jp);

Ukiyo-E Ota Memorial Art Museum – útulné múzeum s výbornou kolekciou tradičných drevorezov, samozrejme nechýbajú práce majstrov ako Hokusai alebo Hiroshige;

Watari-Um – progresívne a často provokatívne múzeum súčasného umenia;

Yayoi & Takehisa Yumeji Museum – múzeá orientujúce sa na predchodcov súčasnej japonskej ilustrácie – manga. Práce pochádzajú z období Meiji, Taishō, alebo Shōwa;

Akihabara Electric Town – centrum legendárneho japonského elektronického priemyslu, v stánkoch tu kúpite čokoľvek od mikroskopických súčiastok po robota;

Ferris Wheel – jedno z najvyšších ruských kôl na svete;

Finlando Sauna – 24-hodinový komplex sáun a parných kúpeľov, výborný únik pred ruchom veľkomesta (len pre mužov);

Fuji TV -  budova pripomínajúca lešenie, na vrchu ktorého je lopta vážiaca 1200 ton (v skutočnosti je vyhliadkou);

Hanayashiki Amusement Park – najstarší zábavný park v meste; Ikebukuro Bōsai-Kan – realistické simulácie požiarov a zemetrasení, príprava na život v Japonsku...;

Jingū-Bashi – bizarné tokijské subkultúry (lolitky, gotici, francúzske chyžné, alebo postavy z anime) môžete pozorovať v nedeľu poobede práve na tomto moste;

Kabukichō – svetoznámu vykričanú štvrť Tokia tvoria masážne salóny, hodinové hotely, peep show, ružové kabarety, porno stánky;

Kitanomaru-Kōen – v obrovskom parku severne od sídla cisára objavíte niekoľko múzeí a športovú halu Nihon Budōkan (kde sa konajú koncerty popovej hudby);

Kappabashi-Dōri – najväčšiu ponuku (aj bizarných) kuchynských nástrojov a reštauračného vybavenia nájdete na tejto ulici;

Kōrakuen Amusement Park – staré kolotoče ocenia adrenalínoví junkies bez rozdielu veku;

Le Garage – blýskavé a trblietavé príslušenstvo do áut, jedno z najrešpektovanejších centrier dizajnu v meste;

Love Hotel Hill – jedna z najväčších koncentrácií hodinových hotelov v meste. Výber je široký, od japonských tematických hotelov, cez gotické hrady, gýčové arabské paláce, po hotel s príchuťou Karibiku;

Namco Namjatown – budovu vlastní spoločnosť spravujúca hracie automaty, druhú polovicu zaberajú gastronomické tematické parky;

Nekobukuro -  Tokijčania ktorí nemajú domáce zvieratá  môžu pohladkať cudzie mačky na ôsmom poschodí tejto budovy;

Ō-Edo Onsen Monogatari – gýčový tematický park obdobia Edo; Rikugi-En – záhrada postavená podľa básnickej formy waka, jej úprava pripomína slávne scény čínskej a japonskej literatúry;

Roppongi Hills – sen developera Mori Minoru, jedna z najprestížnejších adries v Tokiu;

Ryōgoku Kokugikan – štadión japonského národného športu Sumō, každý rok sa tu v januári, v máji a v septembri konajú pätnásťdňové turnaje (basho), jeho súčasťou je malé múzeum;

križovatka Shibuya – jedna z najpopulárnejších križovatiek na svete. Preslávila sa vo filme „Stratení v preklade“. Mix neónov, ľudí a obrovských video obrazoviek, plus zvláštna energia miesta, poviete si 'Wau –  skutočne som v Tokiu!';

Sony Building – v centre svetoznámej značky si môžete zadarmo zahrať na Playstation, pozrieť najnovšie elektronické novinky, alebo navštíviť hypermoderné kiná;

Vyhliadka Sunshine 60 – jedna z najvyšších budov Japonska s úžasnou vyhliadkou na panorámu mesta;

Takeshita-Dōri – srdce japonského gýča a bizarných fetišov subkultúr;

Tokyo City View – vyhliadky sú v Tokiu takmer z každej budovy, ale žiadna sa nemôže porovnať s touto;

Tokyo Disney Resort – celosvetovo najúspešnejší park je Tokiu rozdelený na Tokyo Disneyland a Tokyo DisneySea;

Tokyo Joypolis – high-tech ihrisko firmy Sega;

Tokyo Metropolitan Government Offices – sivý, granitový komplex s úžasnou ale osobitou architektúrou. Z vyhliadky na 45. poschodí uvidíte horu Fuji;

Tokyo Opera City – jedna z najlepších operných hál na svete, vynikajúca je akustika, architektúra a samozrejme koncerty (www.operacity.jp);

Toto Super Space – domov high tech – záchodov  panoramaticky umiestnených na 26. a 27. poschodí;

Toyota Mega Web – je to síce showroom korporácie, ale skutočne zábavný;

Tsukiji Central Fish Market – ak niečo naozaj žije v mori, tak to na tomto trhovisku kúpite (http://www.tsukiji.or.jp/english/);

Ueno Zoo –najstaršia japonská zoo (založená v roku 1982), nájdete tu levov, tigre a medvede, ale najobľúbenejšie sú pandy; Ueno-Kōen – najstarší, veľmi príjemný verejný park v Tokiu;

 

LETISKO

Tokyo International Airport – Haneda (HND) - www.tokyo-airport-bldg.co.jp/en/

Narita International Airport (NRT) – www.narita-airport.jp/en/

 

INTERNET

https://www.gotokyo.org/en/index.html

http://www.metro.tokyo.jp/ENGLISH/

http://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo

 

APLIKÁCIE

Ms.Green – je zábavná aplikácia, ktorá pomocou manga (japonský komiks) predstavuje kúzelné Japonsko. Hlavná postava príbehu je novým zamestnancom cestovnej kancelárie, cestuje po rôznych destináciách po celom Japonsku a  predstavuje používateľom turistické miesta, jedlá, akcie, a tradičnú kultúru v rámci príbehu.

Yurekuru Call - vzhľadom k tomu, že Japonsko je krajinou s častými zemetraseniami, je Yurekuru Call užitočná aplikácia pre bezpečnú dovolenku. Aplikácia informuje o oblastiach, čase a intenzite zemetrasenia v reálnom čase. Treba mať pripojenie na internet. Služba Yurekuru je k dispozícii v japončine aj angličtine.

 

BEZ ZÁRUKY

Sprievodca wikitravel návštevníkom Tokia radí: Mesto je obrovské, ak sa vám niečo nepáči, odvezte sa metrom ďalej a nájdete tam niečo úplne iné. Navštevovať jednotlivé pamiatky sa neoplatí, väčšina turistov aj tak po meste len blúdi oplatí sa len túlať, objavovať zvláštne obchody, navštevovať reštaurácie, kde vôbec neviete čo si objednávate a hľadať oázy pokoja v parkoch alebo šintoistických chrámoch... 

Hitom (2009) na japonskom trhu sa stala erotická spodná bielizeň pre mužov v štýle legendárnych samurajov. Japonské ženy hromadne kupujú trendový darček svojim manželom a partnerom. Obrovský záujem zaskočil aj samotných výrobcov, ktorí nestačia dodávať do obchodov tovar v požadovaných množstvách. Bielizeň bola navrhnutá tak, aby pripomínala zbroj stredovekých samurajských bojovníkov. Mnohé Japonky nedokázala odradiť ani pomerne vysoká cena, ktorá v priemere dosahuje takmer 100 dolárov.

Nový trend odštartovali v Japonsku populárne televízne filmy a počítačové hry, v ktorých vystupujú hrdinovia z radov samurajov. 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa