Marseille

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Marseille, Francúzsko



 

Oficiálny názov: Marseille

Kozmopolitný prístav Marseille (známy tiež ako Marseilles), jedno z najstarších francúzskych miest. Originálna rapová scéna, všadeprítomný futbalový tím, antické tradície a moderný kultúrny život robia mesto originálnym.

Od založenia Grékmi (pred 26 storočiami), zostalo mesto hrdé na svoju odlišnosť. Jeho najväčším pozitívom je krása okolitej prírody - spleť ostrovov, nekonečné pláže, jedinečný podmorský život a prekrásne kriedové fjordy. Kedysi považované za špinavé a nebezpečné, mesto ktorému chýbal pôvab Cannes a St-Tropez, táto čierna ovca provensálskeho pobrežia rozkvitla od roku 2013, kedy bola jedným z hlavných kultúrnych miest Európy.

 

DOPRAVA

Mesto má pomerne dobrý dopravný systém, ktorý spravuje spoločnosť RTM, prevádzkuje dve linky metra, dve trasy električiek (žltú a zelenú) a 74 autobusov. Naprieč mestom je najlepšie ísť metrom. Lístky (na metro aj autobusy) kúpite v kaviarňach a na väčších staniciach metra, tiež v autobusoch. Oplatí sa kúpiť lístok na 10 jázd (carte libertés) za cenu okolo 14,00 EUR), ktorý sa ale nedá kúpiť v autobuse. Lístok na jednu cestu stojí 1,70 EUR, jednodňový 5,20 EUR. Počet prestupov je neobmedzený (vrátane spiatočnej cesty), ak cestujete v rámci jednej hodiny.  Metro jazdí od 5:00 do 22:30 v pondelok až štvrtok, a do 00:30 v piatok až nedeľu. Električky začínajú od 5:00, a končia okolo 1:00.

Trajekt  plaviaci sa po Starom prístave (Vieux Port) je turistickou atrakciou známou ako najkratšia  komerčná plavba v Európe.

Autom sa cestovať po meste neoplatí. Centrum mesta je spleťou jednosmeriek a úzkych uličiek, ktoré sú pre turistov neprehľadné. Miestni šoféri sú známi svojou netrpezlivosťou a aroganciou.

Oplatí sa dávať si pozor na taxikárov. Aj keď nie je medzi nimi mnoho podvodníkov môže vás cesta taxíkom stáť 40 EUR namiesto očakávaných 20 EUR. Ak máte pocit, že ste zaplatili viac ako ste mali odpíšte si číslo taxíku a oznámte ho v turistickej informačnej kancelárií. Ak vás naozaj podviedli dostanete svoje peniaze späť, problém bude mať taxikár.

 

UBYTOVANIE

Skromné hotely nájdete v okolí vlakovej stanice, ale dobre fungujúci lokálny dopravný systém zabezpečuje, že sa dá pohodlne dostať aj k hotelom okolo prístavu Vieux Port. Niektoré miesta majú vlastné parkovacie zóny, alebo vám poskytnú zľavu na parkovanie v meste.

Marseille ponúka rôzne druhy ubytovania, cez hotely, penzióny, prenájmy apartmánov aj kempy. Viac na stránkach mesta http://www.marseille-tourisme.com/en/to-organize-your-stay/where-to-sleep/ .

Rezervujte si ubytovanie v Marseille online.

 

JEDLO

Aj keď mesto nie je centrom gastronómie, má svoj vlastný kulinársky art de vivre (životný štýl). Marseille má mnoho typických jedál, najznámejším je  bouillabaisse. Ide o jedlo na spôsob rybárskej polievky z piatich druhov rýb varených s cibuľou, zemiakmi  a cesnakom. Ďalšou špecialitou je  bouride, pytliacka ryba namočená v pastise, poprášená cesnakom. Takmer všetky miestne špeciality (tapenade, soupe au pisto, ratatouille) dostanete vo všetkých častiach mesta. Štvrť Noailles je známa pre pouličné bistrá. Prejdite sa ulicou d´Aubagne, kde môžete ochutnať tuniskú leblebi (cícerovú polievku), alocco (grilovanú rybiu špecialitu) z Pobrežia Slonoviny, egyptské mahjouba palacinky, falafel, alebo marocký mätový čaj, niektoré už za cenu 1 EUR za kus. Ponuka reštaurácií na oficiálnych stránkach mesta.

 

ZÁBAVA

Podľa tradície stredomorských oblastí, marseillský nočný život sa odohráva v kaviarňach. Neďaleko Vieux Port, v okolí Thiars a cours Honoré d'Estienne d'Orves si môžete posedieť v bistrách, ktoré sa cez deň vyhrievajú na slnku a v noci vibrujú hudbou. Štýlová štvrť Cours Julien, so špecifickou atmosférou street-artu, vinylových obchodov, ručne vyrábaných drobností, je skvelým miestom za slnečného dňa, na posedenie pri pive, alebo len pre sledovanie ruchu ulice. Le Panier, Place de Lenche a ulica des Pistoles žijú bohémskou atmosférou. 

Medzi najznámejšie nočné kluby patrí Trolley Bus, alebo l´Exit . Víkendové jazzové večery ponúkajú Le Funiculaire, alebo La Caravelle. Nepočetná scéna gejov a lesbičiek sa orientuje sa okolo baru New Can-Can. Ponuka zábavy na oficiálnych stránkach mesta (http://www.marseille-tourisme.com/en/what-to-do/entertainment-nightlife/).

 

NÁKUPY

Ponuka obchodov v meste sa dá porovnať s parížskymi. Najlepšie je ísť do Vieux Port a okolitých uličiek kde je množstvo butikov s miestnymi suvenírmi. Najlepšiu ponuku luxusnej a kvalitnej módy nájdete v obchodoch okolo  rue St-Féréol, vedúcej kolmo na La Canebière. Populárnym suvenírom sú santons (vyrezávané drevené figúrky).

Medzi miestne čokoládové špeciality patrí čokoláda plnená mandľovou pastou (pâté d'amande) alebo ovocím, alebo pochúťka známa ako une Marseillotte. Miestne koláče v tvare lodí (les navettes), plnené tajnými ingredienciami ( cukrom, voda s príchuťou pomarančov, alebo pomarančovou šťavou), sú ďalším zo symbolov mesta.  Špeciálne obchody so syrom nájdete na bulvári Baile.

Boom zažíva miestny módny priemysel. Bohémske ateliéry a butiky objavíte na cours Julien. Miestna móda je ovplyvnená severoafrickou, ale nájdete tu aj typickú francúzsku.
Regionálny rybí trh Quai des Belges (otvorený denne od 8:00 do 13:00) nájdete v starom prístave. Na cours Julien sa oplatí vybrať, ak hľadáte trh s ovocím, zeleninou a inými potravinami. V štvrti Noailles ponúkajú multikultúrnu zmes výrobkov, od korení, jarných roliek, bižutérie, až po domáce potreby.

Jedným z veľkých nákupných centier je Centre Bourse na ulici de la République so širokou škálou bežných medzinárodných značiek.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Marec patrí mestskému Carnavalu. Five Continents Jazz Festival je deväťdňovou oslavou džezovej hudby, koncerty sa konajú na rôznych miestach v rámci mesta. Trojtýždňový letný festival - Festival de Marseille - prináša do centra multikultúrne tanečné, hudobné a umelecké predstavenia. Fiesta des Suds - Svetová hudba prichádza na jeseň do marseillského Dock des Suds, so štyrmi dňami vystúpení z celého sveta - od malijských hudobníkov až po reggae, bhangra, Afro trap a ďalšie. Od roku 1803, výrobcovia drevených figúrok santon predávajú a vystavujú svoju tvorbu na decembrovom festivale Foire aux Santos, ktorý sa koná na námestí du Général de Gaulle, v blízkosti Vieux Port. Kedysi tieto figúrky stvárňovali náboženské ikony, v súčasnosti majú všetky ľudské podoby. Kalendár slávností a udalostí na oficiálnych stránkach mesta http://www.marseille-tourisme.com/en/to-organize-your-stay/events-and-diary/.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Vieux Port (starý prístav) – hlavný komerčný prístav bol presunutý do Joliette v roku 1840, ale stará lodenica ostala miestom pre rybárske člny, výletné jachty a turistické lode. Obkolesený pevnosťami St-Jean a St-Nicolas, obidve strany prístavu sú plné kaviarní, barov a pivničiek.

Basilique Notre Dame de la Garde – kamkoľvek v Marseille pôjdete, uvidíte zlatú sochu  Basilique Notre Dame de la Garde. Byzantská bazilika stojaca na najvyššom kopci mesta La Garde (154 m n. m.), postavená v rokoch 1853 až 1864. Úžasné sú vynikajúco zreštaurované nástenné maľby a mozaiky;

Le Panier -  najstaršia časť mesta, kedysi grécka kolónia, dostala meno podľa jej strmých ulíc a domov. Oplatí sa zatúlať v jej útulnej, vidieckej, umeleckej atmosfére, plnej ateliérov a umeleckých stánkov.

Centre de la Vieille Charité – postavená architektom Pierrom Pugetom je najimpozantnejšou barokovou stavbou Provensálska. Dnes slúži ako  sídlo múzea archeológie a afrického umenia;

La Joliette - stará námorná štvrť La Joliette, ktorá bola od úpadku dokov v 19. storočí vymretá, bola revitalizovaná barmi, obchodmi a reštauráciami. Nájdete tu Marché de la Joliette, jeden z najrušnejších trhov Marseille a Les Docks - opustené sklady z 19. storočia, ktoré sú teraz plné butikov a galérií.

Château d'If – väzenie nesmrteľného grófa Montecristo. Pevnosť ležiaca na ostrove s rozlohou 30 km2. Boli tu väznení politickí väzni ako Mirabeau; 

Corniche Président John F Kennedy – nezabudnuteľný výhľad na krajinu Stredomoria sa ponúkne po tom, ako sem vystúpite z prístavu;

Musée Cantini – múzeum ukryté za bránami hotela zo 17. Storočia s výbornou kolekciou provensálskej keramiky a krajinomalieb. Nechýbajú ani diela André Deraina alebo Raula Dufyho;

Musée d'Art Contemporain – divoké a nespútané sochy miestneho rodáka Cézara Baldacchiniho, nechýbajú ani diela Christa, Nových realistov ako Bena, Yvesa Kleina, Andyho Warhola;

Musée d'Histoire de Marseille – fascinujúci pohľad na kultúrne dedičstvo mesta. Niektoré neobyčajné výstavy ponúkajú pohľad na obchodnú loď z 3. stor. objavenú na dne mora. Nechýbajú tu ani fragmenty rímskych stavieb objavených pri stavbe obchodného centra;  

Musée du Santon – jedna z provensálskych  vianočných tradícií je santon (malý svätec). Naivistické figúrky (veľké od 2,5 cm do 15 cm) vytvoril miestny umelec Jean-Louis Lagnel v 18. Storočí. Táto tradícia sa uchovala dodnes. Celú kolekciu tvorí 55 figúriek. V múzeu uvidíte zbierku santonov z 18. Storočia santonnniera Marcela Carbonnela.

Nouvelle Cathédrale de la Major – kupoly a vežičky románsko-byzantského kostola boli postavené v rokoch 1852-1893;

Palais Longchamp – kolonády paláca postavené v 19. Storočí sú sídlom najstaršieho múzea  v meste Musée des Beaux-Arts;

Plage des Catalans – pláž ležiaca najbližšie k centru mesta;

Stade Vélodrome – Nič nedrží Marseilčanov spolu viac ako ich milovaný futbalový tím. Olympique vznikol už v roku 1899, štadión Velodrome postavili v 30.rokoch 20. storočia a bol určený pre cyklistov (velodróm). Dnes má kapacitu 60 000 divákov.

Vallon des Auffes – tradičné cabanos (chatky) ležiace pri pohľadnicových rybárskych dedinkách boli postavené na skladovanie náčinia alebo na varenie tradičnej nedeľnej  bouillabaisse;

 

PASY

City Pass Marseille - karta s ktorou je cestovanie verejnou dopravou v Marseille zadarmo, zahŕňa metro, autobusy a električky (platí aj pre turistické vlaky do Notre-Dame de la Garde), jej súčasťou je vstup zadarmo do 12 múzeí, zľavy a vstupy na mnoho iných atrakcií. Karta sa kupuje online, po príchode do mesta je možné si ju vyzdvihnúť (na základe potvrdenia o platbe) v turistickom centre Boutique of the Tourist Office and Convention Bureau 11 La Canebière, Marseille. Karta na jeden deň stojí  okolo 26 EUR, existuje aj dvojdňová a trojdňová verzia karty.

 

LETISKO

Marseille Provence Airport

 

INTERNET

http://www.marseille-tourisme.com/en/

 

APLIKÁCIE

Marseille: Travel guide – obsahuje všetky dôležité cestovateľské informácie. Nepotrebujete pripojenie na internet.  V plánovači trás si môžete nastaviť svoje miesta záujmu, ponúka prehľad a detailné informácie ohľadom miestnych atrakcií a offline mapu.

Marseille Infos Plages – (vo francúzštine) umožňuje skontrolovať a sledovať kvalitu vody na kúpanie v reálnom čase, zobrazuje farbu vlajok všetkých pláží v Marseille, ponúka informácie o otváracích hodinách, prístupe na pláž, o počasí na najbližších pár hodín.

OFFICIELLE de l’Olympique de Marseille – všetky správy o francúzskom futbalovom klube, upozornenia prie každý gól a skóre v zápasoch, obrázkovú galériu s videami klubu, textové komentovanie zápasov a kalendár zápasov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa