San Francisco

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

San Francisco, USA



 

Oficiálny názov San Francisco

Ostatné mestá ohurujú pomníkmi, alebo atrakciami, ale dni v San Franciscu najlepšie strávite ležaním pri mori, alebo ochutnávaním výborných morských špecialít. Je jedno, či ste človek, alebo tuleň, ktorý vyskočil na mólo č. 39.

Podivné  správanie prichádza s územím. S množstvom zemetrasení a koncentráciou excentrikov je polostrov planetárnym experimentom nezahrňujúcim ostatné územie USA. Ale ako vám povie ktokoľvek z miestnych, gravitácia je preceňovaná.

43 pahorkov plus populácia voľnomyšlienkárov, vynálezcov, alebo jednoducho bláznov, mesto jednoducho nevie spadnúť na zem. Neustále sa oslavuje spolu s kŕdľami divokých papagájov na vrcholkoch stromov, či prostredníctvom výborných jedál od najlepších šéfkuchárov, alebo básnikov. Sanfranciská stratosféra vybuchuje a naráža, (je nevhodná pre srdciarov), no každý kto tu kedy nastúpil do električky povie „To bola jazda.“        

 

DOPRAVA

San Francisco je mestom dlhých bulvárov, krikľavých ulíc, skrytých uličiek a kopcov, ktoré ležia na ploche 127 štvorcových kilometrov. Dopravný systém v tomto meste nie je práve cestovateľsky ústretový a lacný, ale v konečnom dôsledku asi najpríjemnejší. Šoférovanie môže byť náročné a parkovacie poplatky sú vysoké.

Dopravu v tomto meste spravuje viacero spoločností. Lístky nie sú vo všeobecnosti zdieľané týmito systémami. Muni je systém, ktorý premáva po celom meste, prevádzkuje autobusy, vlaky, lanovky aj električky. Lístok na 90 minútovú jazdu (metro, električka, autobus) stojí 2,75 USD, vrátane transferov a spiatočných ciest, cestovné s Clipper kartami je nižšie o 0,25 USD. Celodenný cestovný lístok Muni stojí 20 USD, 3-dňový je za 31 USD, a cena 7-dňového lístka je 40 USD. BART má metro vlaky v oblasti San Francisco Bay Area. A Caltrain je železničná doprava do San José.

Muni Metro je prevažne nadzemnou dráhou, aj keď v niektorých častiach prechádza do podzemia. Vlaky pokrývajú väčšinu oblastí turistického záujmu. Linky J, K, L, M, N, S a T spájajú južné a západné štvrte s centrom mesta, kde sa dá presunúť na jednu zo štyroch staníc BART a do terminálu Caltrain. MUNI Metro jazdí sedem dní v týždni, od 4:30 do 1:30 hod. Od 1:30 do 5:00 hod. jazdia autobusy OWL ako náhrada.

Muni autobusy majú číslo trasy a cieľovú destináciu zobrazené na prednej a bočnej strane. Ak po čísle nasleduje písmeno A, B, X alebo R, potom je to služba s obmedzenými zastávkami alebo expres.

Lanovky jazdia z centra mesta a zahŕňajú tri linky: Powell-Hyde, Powell-Mason a California Street. Električky idú hore a dole od Market Street až po Fisherman's Wharf. Cestovné sa platí vodičovi (treba mať pripravenú presnú sumu, z platby sa nevydáva) alebo sa lístky kupujú vopred na viacerých miestach.

Tri verejné autobusové systémy spájajú San Francisco so zvyškom zálivu. Väčšina týchto spojov má jasne vyznačené autobusové zastávky : Autobusové služby AC Transit East Bay má dočasný terminál na Transbay. Golden Gate Transit spája San Francisco s Marinom a Sonoma Counties.

BART je regionálne metro, ktoré má osem staníc v San Franciscu, takže vás premiestni cez Bay do Berkeley a Oaklandu a na letiská San Francisco a Oakland. Vlaky BART obsluhujú trate v celkovej dĺžke 172 kilometrov a majú 46 staníc. Jazdia sedem dní v týždni, od 4:00 do 0:30 hod. Cez pracovné dni majú dvoj až troch minútový interval.

Uber a Lyft sú aplikácie pre zdieľanú dopravu. Taxíky sa dajú zastaviť zamávaním alebo objednať cez mobilnú aplikáciu.

Clipper Card je lokálna cestovná karta, ktorá pokrýva jazdy BART, Muni autobusom, Muni Metrom a lanovkami.

 

UBYTOVANIE

Ceny ubytovania v San Franciscu patria medzi najvyššie na svete. Cestovatelia berú často do úvahy pri výbere termínov svojej cesty iba cenu leteniek, ale pre toto mesto platí, že pred rezerváciou letu je výhodné skontrolovať aj ceny a dostupnosť hotelových izieb. Plánovať sa odporúča vopred, aj dlhšie vopred, a pri výhodných cenách sa vyplatí jednať rýchlo. Butik hotely vynikajú nad nadnárodnými hotelmi svojou príjemnejšou atmosférou, ale pri rozhodovaní asi bude dôležitejšia cena.

San Francisco je v období rozkvetu, je to epicentrum technológií a celý svet chce byť práve tu. Medzi rokmi 2012 a 2017 ceny ubytovania v centre mesta narástli o viac ako 100%. Ceny za ubytovanie môžu byť každý deň úplne iné.

Napriek tomu, že hostely a lacné hotely ponúkajú nižšie ceny, aj tieto sa pohybujú v rozmedzí od 100 USD za dvojlôžkovú izbu (v hosteli), 200 USD za lacnejší motel, a viac ako 300 USD v hoteloch strednej kategórie. K tomu sa priráta naviac 15%-ná miestna daň. Ceny sú vyššie od júna do augusta, a od novembra do apríla klesajú. Počas víkendov a sviatkov sa znižujú sadzby za biznis a luxusné hotely, ale pre turistické hotely sa zvyšujú; vo všedné dni je to naopak.

Ubytovanie na turistických stránkach mesta: https://www.sftravel.com/explore/hotels

Rezervujte si ubytovanie v San Franciscu online.

 

JEDLO

San Francisco je zmyslové mesto s obrovským množstvom reštaurácií. V skutočnosti má San Francisco viac reštaurácií na obyvateľa než akékoľvek iné mesto v Severnej Amerike. Cenový rozsah je obrovský a dá sa tu minúť veľa peňazí, alebo aj pár dolárov, na ktoromkoľvek mieste za ktorýkoľvek typ kuchyne. Vegetariáni a vegáni budú považovať SF za malý raj, aj keď má mesto najnižší podielov vegetariánov v krajine. Sushi je miestnou posadnutosťou a hoci môžete nájsť sushi bar na takmer každej ulici, rekord vedie okres Richmond.

San Francisco je tiež jedným z najlepších miest v krajine pre ázijskú kuchyňu: nájdete tu kórejskú, thajskú, indickú, barmskú, japonskú a samozrejme čínsku kuchyňu. S najväčšou čínskou štvrťou v Severnej Amerike, a  jednou z najväčších čínskych komunít v západnom svete, existuje veľa výnimočných reštaurácií, ktoré ponúkajú dim sum a iné čínske lahôdky.

Fisherman's Wharf ponúka čerstvé morské plody, hlavne mušľové polievky a varené kraby. North Beach je miestom, kam sa dá vybrať na talianske jedlá a na Mission pre mexickú a latinskoamerickú kuchyňu všetkých druhov.

Zoznam reštaurácií na oficiálnych turistických stránkach mesta. https://www.sftravel.com/explore/dining

 

ZÁBAVA

Nočný život v San Franciscu je pestrý a rôznofarebný, rovnako ako jeho obyvatelia. Neexistuje jedna nočná štvrť – hudba je rozptýlená po celom meste, čo dáva návštevníkom príležitosť zažiť charakteristickú atmosféru viacerých častí. Či už ste v centre mesta alebo v SoMa, kde sa nachádza väčšina divadiel a tanečných klubov všade sa dá niečo objaviť. Za operou, baletom, alebo koncertom symfonického orchestra sa môžete vybrať do Civic Center, štvrť Mission je miesto kam sa vybrať za hudbou, do nočných barov alebo kultového kina.

Bonusom je, že na rozdiel od iných veľkých miest ako je Los Angeles alebo New York, v San Franciscu nebudete musieť platiť za zábavu peniaze. Bary zatvárajú o 2:00 ráno, takže je fajn vyraziť do nočného mesta skôr.

Najlepším zdrojom o tom, čo sa deje je mesačník Where (wheresf.com), ktorý obsahuje mesačné programy a časy udalostí a je k dispozícii vo väčšine hotelov v meste. Nedeľné vydanie časopisu San Francisco Chronicle obsahuje sekciu Datebook s informáciami a dátumami akcií v aktuálnom týždni.

Zaujímavé internetové stránky zamerané na kultútu sú www.citysearch.com, www.sfstation.com alebo www.7x7.com.

Viac informácií o tom, čo robiť na oficiálnych stránkach mesta: https://www.sftravel.com/explore/events

 

NÁKUPY

Ako v každom väčšom meste, aj tu by ste normálne očakávali obrovské obchodné domy, alebo medzinárodné značky. No v San Franciscu je nakupovanie pokojné a zaručené. Ak máte chuť nakupovať v značkových obchodoch, alebo stretnúť davy ľudí zájdite do nákupného srdca mesta, na Union Square.

Zoznam obchodov na turistických stránkach mesta: https://www.sftravel.com/explore/shopping

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Folsom Street Fair - priaznivci štýlov fetiš a bondage sa zo svojich dier vynárajú počas slnečných septembrových dní. Rátajte z koženými čiapkami, vodítkami, latexovými sukňami, a mnohými turistami s videokamerami. Tretia najväčšia udalosť BDSM komunity v Kalifornii. Jedna z najväčších, najzvláštnejších parties na svete. Nechýba tu ani plne zariadená mučiareň v stane. ale pozor. Uvidíte kopu vecí, ktoré by ste nikdy nechceli vidieť (www.folsomstreetfair.com).

Castro Street Fair – presný opak predošlého, miesto čiernej kože biele svetre, reťaze nahradzujú country tance a hot-dogové stánky. Sprievod naštartoval v roku 1974 aktivista   Harvey Milk. Cieľom bolo predstaviť rodiacu sa gay komunitu. Úspech bol nepredstaviteľný, dnes sa akcie zúčastňuje okolo 150 000 ľudí. Ide o celodennú udalosť, hrajú tu skupiny, hovoria sa prejavy, nakupuje sa (www.castrostreetfair.org);

Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender Pride Parade – najväčšia party v meste. Piráti v ružovom, okrídlené víly rozhadzujúce cukríky, alebo kondómy z balení v tvare pohlavných orgánov, okolo nich veselo pobiehajú pitbuly v dúhových sukničkách. Sú tu postavy na chodúľoch, iní jazdia na jednokolesovom bicykli, kráľovné na kolieskových korčuliach, nájdete tu fantastické imaginatívne postavy. Sprievod dosahuje počtu asi miliónu účastníkov. Ich spektrum tvoria kráľovné, lesbičky, priaznivci bondage, starší členovia GLBT. Nechýbajú ani rodiny s rodičmi rovnakého pohlavia, členovia organizácie PFLAG (Rodičia a priatelia lesbičiek a gejov). Počas tohto obdobia je veľmi ťažké zohnať hotel. Noc pred sprievodom sa oplatí vidieť sprievod lesbičiek Dyke March, po štvrtiach Castro a Mission District, alebo Pink Saturday Party na Castro Street. Kontroverzná je akceptácia sponzoringu korporácií, odradzujúca mnohých potenciálnych návštevníkov (www.sfpride.org).

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Mission Dolores – najstaršia budova v meste bola založená v roku 1776, prestavaná v roku 1782 za krutého vykorisťovania miestnych Indiánov (www.missiondolores.org);

Sutro Baths – obrovské kúpele pre postavené v roku 1896 banským magnátom Adolphom Sutrom, pre miestne masy. Tie očividne preferovali špinu, a neskôr slúžili ako klzisko a v roku 1952 ich zavreli;

Ghirardelli Square – kedysi najväčšia čokoládová továreň v Kalifornii, potom obchodný dom, treťou inkarnáciou sú luxusné kúpele;

Golden Gate Bridge – jedinečné závesné laná mosta namaľované odtieňom „International Orange“ boli skoro nahradené betónovými pylónmi a žltý pruhmi, tie preferovalo americké námorníctvo   (www.goldengate.org);

Jack Kerouac Alley – fanúšikovia sa určite potešia síce gýčovej ale poetickej skratke medzi čínskou štvrťou a North Beach. Nájdete tu obľúbené Kerouacove miesta ako kníhkupectvo City Lights Bookstore a bar Vesuvio, kde sa autor venoval alkoholu, čítaniu a budhizmu;

Mission High School – najzaujímavejšia veža v San Franciscu je súčasťou budovy školy, kam okrem iných chodil aj Carlos Santana;

Octagon House – dom z čias kedy sa verilo, že slnečné žiarenie dopadajúce z ôsmych uhlov bolo dobré pre zdravie;

Pacific Telephone & Telegraph Building – teatrálny, pozoruhodný secesný mrakodrap obložený terakotou;

Peace Pagoda – keď sesterské mesto Osaka darovalo San Franciscu minimalistickú stupu architekta Yoshira Taniguchiho, chvíľu trvalo kým si našla miesto;

Swedenborgian Church – jedna z najobľúbenejších pamiatok SF, príklad spolupráce najslávnejších mysliteľov 19. storočia: Johna Muira, Bernarda Maybecka a architekta Artura Page Browna;

Transamerica Pyramid & Redwood Park – nevyzerá to podobne ako egyptská kozmická loď na spermii lovca veľrýb? Áno, typická pamätihodnosť SF postavená na stroskotanom vraku veľrybárskej lode;

Ap Hotaling Warehouse – jediný sklad whisky, ktorý prežil zemetrasenie a požiare  v roku 1906;

City Hall – prekrásny dóm (väčší ako vo Washingtone) postavený architektami Johnom Bakewellom a Arthurom Brownom Jr.;

Federal Building – konečne dôkaz, že peniaze daňových poplatníkov sa využijú na niečo zmysluplné, originálna ekologická budova postavená architektom Thomasom Maynom;

Grateful Dead House – podobne ako všetci členovia – aj tento dom zosivel, ale v 60. rokoch tu býval Jerry Garcia;

Harvey Milk Plaza – námestie okolo obrovskej dúhovej zástavy;

Hunter´S Thompson Crash Pad – ako mohol tento dom prežiť svojho nájomcu, organizátora parties degenerujúcich na orgie a prestrelky Hell's Angels?;

Jack Kerouac's Love Shack – príjemný dom v tichej aleji, kde Jack Kerouac napísal prvý koncept románu Na ceste;

Macondray Lane – prekrásna, scénická cesta s nádhernými drevenými chatkami – vyzerajúca  ako z románu;

The Wave Organ – zvukový systém z PVC hadíc a betónových rúr ukrytých pod mramorom zo starého cintorína. Zvuky ovplyvnené vlnami, vetrom, prílivom alebo odlivom znejú ako nervózne bzučanie, alebo zvláštne ťažké dýchanie z telefónuv béčkovom horore;

USS Pampanito – ponorka z druhej svetovej vojny, ktorá potopila šesť člnov, japonských vojnových lodí s klaustrofóbnym nádychom a mysterióznou hydraulikou;

Venetian Carousel – všetky SF atrakcie nájdete na talianskom kolotoči na konci móla č. 39 v Bayside;

Women's Building – prvé ženami vlastnené a riadené komunitné centrum v USA. Zaujímavá je nástenná maľba ženských ikon, od mayských cez čínske bohyne po moderné hrdinky ako Rigoberta Menchu, Hanaan Ashrawi alebo Jocelyn Eldersová;

Rincon Annex Post Office – nástenné maľby kalifornskej histórie od Antona Refregiera, Národná pamiatka;

African Orthodox Church Of St John Coltrane – keď budete počuť zvuky piesne 'A Love Supreme,' budete vedieť že ranná liturgia začala, ale kedy skončí? Jam session plná improvizácie a dôkazov viery môže trvať hodiny;

Cathedral Of St Mary Of The Assumption – klobúk čarodejnice, alebo prova lode? Nie, betónová sci – fi katedrála Pietra Belluschiho s úžasnou akustikou;

First Unitarian Church – jedna z najobľúbenejších stavieb v SF;

Glide Memorial United Methodist Church – „Vpred!“ kričí pani na vozíčku, a bývalý podvodník zaspieva vysoký tón. Sto členný spevácky zbor začína ďalšiu bohoslužbu. Do viac ako tisíc päťsto člennej kongregácie patria gejovia, lesbičky transsexuáli, alebo ľudia ktorí už raz stratili vieru vo vieru;

Konko Temple – nízky, moderný kláštor s priateľským kňazom v havajskej košeli. Veľmi rád vám vysvetlí svoju vieru založenú na šintoizme;

Old St Mary's Cathedral – prvá kalifornská katedrála, založená v roku 1854 šíriaca vieru, napriek tomu že sa nachádza vo štvrti verejných domov;

Tien Hou Temple – čínsky chrám postavený nad práčovňou spoznáte podľa jasne nafarbených balkónov ozdobených zastávkami a lampiónmi;

Zen Center – toto nie sú kúpele, ale aktívne kultúrne centrum (najväčšie mimo územia Ázie);

Musee Mechánique – divné, smutno-smiešne múzeum už sto rokov strašiace deti,   (www.museemechanique.org);

Hyde St Pier Historic Ships Collection – štyri lode okolo Hyde St. Pier otvorené ako múzeá, za zmienku stojí Eureka, najväčší parník na svete;

49 Geary – nečakané vernisáže, štyri poschodia umenia od neustále doplňaných cukríkov Felixa Gonzalesa Torresa, po minimalistické lízatká sochára z nití od Gregory Linda;

77 Geary – najlepšie umenie aj tak nájdete na miestach, ktoré na to nevyzerajú;

Alcatraz – 150 rokov toto meno vzbudzovalo u nevinných zimomriavky, ostaných oblieval studený pot. Prvá vojenská väznica s maximálnou ostrahou;

Beat Museum – úžasná zbierka beatovej literárnej scény, je tu zakázané vydanie Ginsberhovho Vytia alebo Kerouacov text napísaný na stenu obchodu s alkoholom;

Cable Car Museum – rúčky, motory, brzdiace mechanizmy ... ak je toto váš svet, múzeom budete úplne očarení. Atrakciou je originál lanovky z roku 1870;

Cartoon Art Museum – fanúšikovia komiksu  nepotrebujú komentár – nájdete tu úžasné originálne titulky Spidermana od Johna Romitu, alebo návrhy komiksu Gashlycrumb Tinies Edwarda Goreyho, začínajúce asi takto: „A je pre Amy, čo spadla so schodov, B pre Basila, ktorého zjedli medvede...“;

Clarion Alley – skúška ohňom je nič oproti tomuto pouličnému testu. Ak je vaše dielo dobré, zostane tak, inak vám ho omočia. Čisté zostali len  tri diela nástenná maľba bohatých slonov premiestňujúcich neudržovaných vtákov, siluety bojujúcich kung fu anarchistiek a výťah v technike trompe l'oeil;

Contemporary Jewish Museum – to, čo budete považovať za brúsený železný box, nie je skulptúra, ale nové židovské múzeum, jedna z najdôležitejších pamiatok SF

Crown Point Press – ak si myslíte, že obrovské portréty Chucka Closeho sa nikam nevmestia, ste na omyle;

Eleanor Harwood Gallery – ukrytá v rezidenčnej štvrti, objavujúca mladé miestne talenty, ako napríklad Emily Prince – hviezda benátskeho bienále v roku 2007;

Exploratorium – nájdete tu odpovede na otázky o existencii vedy v skateboardingu, citovom živote robotov, smere točenia vody v austrálskych toaletách;

Sf Camerawork – všetko, čo viete o fotografii, vynásobte trojciferným číslom. Nájdete tu fotky vyvolané na listoch stromov alebo konšpiračné video, kde Morrissey so skupiny Smiths predpovedá smrť princeznej Diany;

San Francisco Museum of Modern Art – od začiatku (1935) eklektické, nekonvenčné múzeum. Po znovuotvorení v roku (1995) dalo šancu vtedy neznámym umelcom ako Matthew Barney, alebo Olafur Eliasson (www.sfmoma.org);

Ripley's Believe It Or Not! Museum – pomerne vysoký index bláznovstva v SF sa tu násobí 11. Nájdete tu bizarné artefakty ako lanovka z milióna zápaliek;

Alamo Square – ani najlepšie reštaurácie v meste vám neposkytnú taký výhľad ako piknikové stoly na vrchu parku Alamo;

Beniamino Bufano's St Francis  - tiež neviete, prečo stojí socha patróna mesta na parkovisku?;

Bob Kaufman Alley – Čože, vaše rodné mesto nemá ulicu pomenovanú po černošskom katolícko-židovsko-vudú anarchistovi, ktorý neprehovoril dvanásť rokov?;

Commercial Street – za starých čias, keď bola ulica súčasťou mestskej „red light“ štvrte, ste si mohli zodpovedať starú dobrú otázku „Čo s opitým námorníkom?“;

Cottage Row – návrat do starých čias, kedy bolo San Francisco ospalou rybárskou dedinkou, domy sú síce súkromné, ale v blízkom parku sa dá piknikovať;

Filbert Street Steps – niekde v strede výstupu na Coit Tower sa otočte a rozhliadnite, uvidíte drevené chatky, parky a prekrásne výhľady na Bay Bridge;

Ruth Asawa Fountains – sadnite si, špliechajte, oddychujte, tieto fontány boli postavené na užívanie;

United Nations Plaza – SF oslavuje podpísanie charty OSN zhromaždeniami scientológov, bubnujúcimi demonštrantami a starým dobrým obchodom s drogami. Situáciu vylepšuje len trh s potravinami, ktorý sa tu koná každú stredu a v nedeľu;

Washington Square – divé papagáje, majstri taj či, staručké babky idúce do kostola a Ben Franklin tvoria spoločnosť na tomto živom námestí v srdci talianskej štvrte v North Beach;

San Francisco Zoo – rovnako ako v iných, aj tu nájdete pavilóny so žirafami, zebrami, alebo pštrosmi;

Aquarium Of The Bay – pozrite si krúžiace žraloky, vznášajúce sa manty, plávajúce chaluhy;

Aquatic Park – extrémni skokani skáčuci z betónových mól aj v zimných mesiacoch, blázni šepkajúci si konšpiračné teórie, vyťažení manažéri kontemplujúci ďaleko od svojich mobilných telefónov;

Ocean Beach – kempujúcich Elvisových dvojníkov tu nenájdete, skôr surferov a amatérskych raperov, ohne sú povolené, ale alkohol nie;

Ferry Building – staršie mestá majú kulinárske štvrte SF má Ferry Building;

Powell St Cable Car Turnaround – viac atrakcia ako dopravný prostriedok;

Golden Gate Park – ak obyvatelia mesta hovoria  o parku, je to tento. Je tu všetko čo robí mesto mestom - blázni, hudba, sekvoje, frisbee, demonštrácie, umenie, bonsaje a bizóny;

South Park – v 90. rokoch tu v kaviarňach sedeli prví internetoví podnikatelia a tetovaní ajťáci, ale špekulovanie nie je pre park nové, založil ho v roku 1850 špekulant s realitami;

Lombard street – ulica s najviac zákrutami na svete, známa aj s videohry Tony Hawk's Pro Skater;

 

PASY

Dobrou investíciou je City Pass umožňujúci zlacnený vstup do viacerých atrakcií, voľné cestovanie verejnou dopravou MUNI, a ďalšie iné zľavy. Platí deväť dní, cena sa pohybuje okolo 89 USD (deti 69 USD), a kupuje sa online.

 

LETISKO

San Francisco International Airport (SFO)

Oakland international Airport (OAK)

 

INTERNET

www.onlyinsanfrancisco.com/

www.sfgov.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco,_California

 

APLIKÁCIE

Detour – s telefónom vo vrecku sa nechajte aplikáciou viesť k skrytým skvostom San Francisca. Táto verzia peších výletov ponúka audio záznam ku všetkým zaujímavým miestam a unikátnym príbehom. Prispievatelia z radov novinárov, rozhlasových producentov, sprievodcov a umelcov pridávajú pravidelne nové informácie.

Peek – aplikácia zameraná na vyhľadávanie aktivít v meste. Na základe osobnostných kritérií vyhľadáva aktivity na mieru, či už sa jedná o jazdu na kajaku v zálive, alebo kulinársku pešiu turistiku.

SF Arts Express – aplikácia mesta SF zameraná na kultúrne udalosti - s vyhľadávaním podľa dátumu, kľúčového slova alebo polohy.

 

BEZ ZÁRUKY

Ak sa vám podarí zaparkovať v Chinatown, alebo na North Beach, v podzemnej garáži „Good Luck“ bude vaše parkovacie miesto na asfalte označené múdrosťou ako z čínskych koláčikov šťastia. Môžete zaparkovať na mieste „Skutočnú lásku ste už našli, nehľadajte“ alebo „Už nie si tým, kým si bol.“

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa