Helsinki

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Helsinki, Fínsko



 

Oficiálny názov Helsinki /Helsingfors

Prímorské mesto par excellence, úžasné, dynamické miesto. Akoby jeho polovica ležala vo vode. Krutá geografická krivka vyrezáva do jeho pobrežia množstvo zálivov, zátok a maličkých ostrovov. Srdcom je prístav. Stačí vidieť obrovské pristávajúce trajekty a pochopíte jeho esenciu.

 

DOPRAVA

Verejnú dopravu v meste zabezpečuje spoločnosť Helsinki City Transport (HKL). Po celom meste sa budete celkom dobre pohybovať pešo, ale môžete si vybrať aj z dopravných prostriedkov, ktoré ponúka verejná mestská  doprava. Najvyťaženejšia je autobusová a železničná preprava.To, čo cestujúci oceňujú, je najmä spoľahlivosť dopravy.

Lístky – na dopravu si môžete kúpiť jednosmerný lístok, denný a viacdenný lístok. Čo sa platnosti jednosmerného lístka týka, tie, ktoré si zakúpite v automate, sú platné od momentu zakúpenia. Počas platnosti lístka môžete prestupovať na neobmedzený počet spojov. Čas je vyznačený na lístku, všeobecne je to 60 minút, u niektorých vybraných lístkov aj dlhšie. Ak vám platnosť vyprší počas jazdy, môžete sa doviezť do vašej cieľovej stanice v danom vozidle bez toho, aby ste si museli označiť druhý lístok. Lístky zakúpené na iných miestach nadobúdajú platnosť v momente označenia. Cena závisí od spôsobu, akým si lístok zakúpite. Najvýhodnejšie je zakúpiť si ho cez mobilnú aplikáciu dopravnej spoločnosti (2,20 EUR). Lístok zakúpený v automate a cez sms stojí 2,90 EUR. Ak nestíhate, lístok si môžete zakúpiť aj u vodiča za 3,20 EUR. V takom prípade sa snažte pripraviť si presnú sumu alebo aspoň približnú.

Lístky na trajekt a na električku sú samostatné. Na Suomenlinna trajekt existuje 12-hodinový lístok za 5 EUR, na električku zaplatíte za lístok 2,50 EUR. Deti do 6 rokov cestujú zadarmo a deti od 7 do 16 rokov majú zľavnené lístky (neplatí to o električkách). 

Denný lístok – existuje 1 až 7-denný lístok v cenách 9 EUR za denný lístok, 13,50 EUR za 2-dňový, 18 EUR za 3-dňový, 22,50 EUR za 4-dňový, 27 EUR za 5-dňový, 31,50 EUR za 6-dňový a 36 EUR za 7-dňový lístok.

 

Druhy dopravy

Autobus – v meste existuje 120 mestských autobusových liniek a desiatky regionálnych liniek. Autobusy spravia ročne viac ako 100 miliónov jázd. Začínajú jazdiť skoro ráno a pokračujú až do polnoci a na vybraných nočných linkách aj dlhšie.

Metro – jazdí na dvoch linkách Matinkylä–Vuosaari a Tapiola–Mellunmäki. Prevádzkové hodiny sú od pondelka do soboty od 5.30 do 23.30 a v nedeľu od 6.30 do 23.30. Má 25 zastávok a počas špičky sú intervaly vlakov 2,5 minúty. Cesta zo začiatočnej stanice Matinkylä do cieľovej Vuosaari trvá 39 minút a zo stanice Tapiola do Mellunmäki 34 minút.

Električka – je hlavným prvkom verejnej dopravy v užšom centre. Električky jazdia od pondelka do soboty v čase od 5.30 do 23.20 a v nedeľu od 7.00 do 23.30. Rozsiahlu električkovú trať využíva denne 200 tisíc cestujúcich.

Vlak – po meste a okolí premávajú osobné vlaky. Aj v Helsinkách obyvatelia z prímestských častí často využívajú vlaky na dochádzanie do práce. Odstavia auto na záchytných parkoviskách pri prvej stanici a odvezú sa až do centra. Vlaky premávajú v pracovných dňoch od 5.00 do 1.30 ráno. V piatok a v sobotu je prevádzka predĺžená do 4.00 ráno. V nedeľu začínajú premávať o hodinu neskôr o 6.00 a taktiež premávajú do 1.30 ráno. Diaľkové autobusy sú vypravované zo železničnej stanice na ulici Kaivokatu 1.

Trajekt – dopravu na ostrovy v okolí Helsínk zabezpečuje najmä počas leta trajektová doprava. Avšak jedinou spoločnosťou, ktorá prevádzkuje trajektovú dopravu po celý rok a je súčasťou mestskej hromadnej dopravy, je spoločnosť Suomenlinna. Trajekt odchádza z námestia Market Square a Katajanokka a platia tu rovnaké lístky ako na mestskú hromadnú dopravu. Ak by ste chceli cestovať na trajekte aj s vašim autom, je možné prepraviť aj 1 - 2 autá v závislosti od typu trajektu. Doporučuje sa však rezervovať miesto pre auto aspoň deň vopred na čísle 00358 (0)9 3102 1000.

Bicykel – spoločnosť City bikes vznikla v meste v roku 2016. Na začiatku mala 50 staníc a 500 bicyklov a postupne sa počet staníc zvýšil na 150 a počet bicyklov na 1500. Bicykel si môžete vyzdvihnúť na stanici, je potrebné  sa najskôr zaregistrovať. Pri registrácii obdržíte kód, ktorý potrebujete pri požičiavaní bicykla. Na niektorých staniciach si môžete požičať bicykel bez registrácie, stačí vám kreditná karta. Viac informácií nájdete tu.

 

UBYTOVANIE

Ubytovania je v meste dosť, vybrať si môžete zo širokej ponuky hotelov, hostelov, apartmánov a nájdete tu aj apartmánové hotely. Stačí si vybrať lokalitu a orientovať sa podľa cien. Medzi najobľúbenejšie, najzaujímavejšie a najlepšie hodnotené hotely v poslednej dobe patria napríklad Hotel F6, Hotel Fabian, Hotel Lilla Roberts alebo Hotel Katajanokka. Posledný spomínaný sa napríklad nachádza v budove, ktorá slúžila v 19. storočí ako väznica. Ak si želáte byť v blízkosti nákupných ulíc, ubytujte sa v hoteli F6. Je tu aj veľa medzinárodných sietí hotelov ako napríklad Holiday Inn, Hilton alebo Radisson. Ak hľadáte cenovo výhodnejšie ubytovanie, môžete vyskúšať hostely (Hostel 20Rooms, Hostel Diana Park alebo Hostel SweetDreams).

Rezervujte si ubytovanie v Helsinkách online.

 

JEDLO

Ako po celej krajine ani tu nie je jedlo lacné, ale vyberiete si. Kultúra reštaurácií v meste patrí k najlepším v Európe. V porovnaní so zvyškom Európy Fíni konzumujú menej červeného mäsa a viac rýb a hydiny. Chlieb, zväčša celozrnný je bežnou súčasťou jedla. V súčasnosti je moderné jesť vonku v uliciach (streetfood), čo môžete v Helsinkách zažiť na mnohých otvorených trhoviskách, kde stretnete aj množstvo domácich, ktorí takejto forme stravovania holdujú. Pochutnať si môžete na jednoduchých jedlách pripravených z domácich čerstvých surovín. (Hakaniemi Market, Market Square, Old Market Hall, Töölöntori). Ak ste si v piatok alebo sobotu užili nočný život a vstávate neskôr, môžete si vychutnať raňajky spojené s obedom (brunch) vo viacerých reštauráciách, ktoré toto moderné menu ponúkajú (Il Birriciffio – ulica Fredrikinkatu 22, Ipi Kulmakuppila – ulica Porthaninkatu 13, Gastro Café Kallio – ulica Fleminginkatu 7). Všeobecne sa brunch menu podáva v intervale od 11.00 do 14.00. Lacné jedálne nájdete aj v populárnom obchodnom centre Forum, rovnako aj na pešej zóne oproti železničnej stanici. V posledných rokoch sa stali Helsinki aj vychyteným miestom, kde si dať dobrú pizzu. Medzi najlepšie pizzerie patria napríklad Via Tribunali, Puttes Bar & Pizza, Jackie, Linko Pizzabar.

Kaviarne – Helsink, sú mestom, ktoré je plné jedinečných kaviarní. Najlepšie sú štýlové miesta s typickou atmosférou začiatku 20. storočia. Na oficiálnych stránkach mesta je spomenutých 10 kaviarní, ktoré niečím vynikajú (Helsinki Coffee Roasterys Coffee Bar, Plootu, Café Regatta, Andante, Siili, Relove, Roots, Fleuriste, Ihana Kahvila, Café Tin Tin Tango).  Z niektorých kaviarní zacítite vôňu kávy už na diaľku. Majú vlastnú malú pražiareň, kde si kávu pražia a sú zároveň coffeeshopy, odkiaľ si môžete čerstvo upraženú kávu odniesť napríklad aj ako suvenír.

 

ZÁBAVA

Väčšina barov v meste sa zapĺňa po 21.00, kde zábava pokračuje do 1.00 alebo 2.00 ráno, nočné kluby bývajú otvorené dlhšie, zvyčajne do 4.00 ráno. Populárna klubová noc je streda, známa ako pikkulauantai (malá sobota). V piatok a v sobotu sa oplatí prísť skôr, inak budete v tých najvychytenejších podnikoch musieť stáť v rade. Medzi najtichšie dni patria nedeľa a štvrtok.  Vo väčšine podnikov podávajú aj jedlo. Z alkoholických nápojov je v baroch obľúbené pitie piva (známe Sahti pivo), fínskej vodky a Koskenkorva (Kossu), čo je alkohol podobný vodke. Známa Finlandia vodka sa vyrába len 45 km od Helsínk. V baroch sa nefajčí a väčšina preferuje platbu kartou, preto ani priame sprepitné čašníkovi nie je bežné. Bary majú na tento účel spoločné nádoby.

Helsinki majú dlhotrvajúce bohatstvo v umení a kultúre. Milovníci filmov si prídu na svoje na filmových festivaloch a v mnohých filmových kluboch. Najlepšie sú vo Finnkino. V meste je aj viac menších kín (Orion, Engel, Andorra), kde premietajú skôr klubové filmy. Anglické filmy hrajú s fínskymi titulkami. V meste sú tri hlavné divadlá, Fínske národné divadlo (The Finnish National Theatre), Mestské divadlo (The Helsinki City Theatre) a Švédske divadlo (The Swedish Theatre)

V Helsinkách sú možnosti tráviť voľný čas asi najlepšie zo všetkých škandinávskych krajín. Napríklad živé koncerty fínskych rockových skupín sú pomerne dobré (ak si odmyslíte ťažkopádne frázovanie v ich rodnom jazyku). Väčšie koncerty sa konajú počas prechodných období, v lete sa hrá v mestských parkoch. Najväčšie koncerty sú v parku Kaivopuisto. Mnoho skupín hrá počas vybraných nocí aj v luxusných kluboch a tiež na diskotékach. Aktuálne informácie o dianí v meste nájdete na kultúrnych stránkach novín Helsingin Sanomat alebo v novinách Helsinki Times, kde sú jednotlivé podujatia popísané v angličtine. Koncerty a festivaly sa tiež konajú v Lasipalatsi, funkcionalistickej budove postavenej v roku 1930.

Kluby v Helsinkách neustále menia vlastníkov, štýl alebo formát. Najaktuálnejšie informácie opäť nájdete v magazínoch alebo na „klubových“ uliciach ako Iso Roobertinkatu či Frederikinkatu v Punavuori. Väčšina klubov je otvorená od stredy do soboty (od 22.00 do 04.00), niektoré sú otvorené aj skôr. „Cover“ poplatok sa pohybuje vo výške 5 EUR.

 

NÁKUPY

Škandinávsky dizajn si v posledných rokoch razí cestu do sveta a stáva sa obľúbeným v mnohých domácnostiach. Okrem nábytku sú známe aj keramika a výrobky zo skla. Slávnou značkou je Arabia, špecializuje sa najmä na kuchynské náradie. Táto keramická značka má za sebou dlhú históriu (od roku 1873), avšak žiaľ v roku 2016 svoju továreň vo Fínsku zatvorila a všetky produkty sa už vyrábajú v Thajsku a Rumunsku. Ďalšími zaujímavými predmetmi sú aj ručne robené predmety z dreva, jantárová móda a doplnky. Slávny je tiež textil a klenoty, rovnako aj hračky vyrábané s dôrazom na edukačný rozvoj dieťaťa. Typickými suvenírmi sú dekorácie vyrábané z kože sobov, kostýmové bábiky, likéry vyrábané z černíc alebo brusníc. Obľúbené sú tiež potreby do sauny, ktorými je Fínsko preslávené.

Väčšina obchodov je otvorených od pondelka do piatku, od 09.00 do 17.00, v sobotu od 09.00 do 13.00, prípadne do 14.00. Obchodné domy bývajú otvorené v pracovných dňoch od 09.00 do 21.00 a v sobotu od 9.00 do 18.00. V nedeľu zostáva väčšina obchodov zatvorených, okrem tých najväčších obchodných domov, tie svoje brány otvárajú aj v nedeľu, a to najmä v letných mesiacoch a v decembri.

Všetky väčšie nákupné domy sú v centre. Nákupné centrum  Forum je strategicky umiestnené pri autobusovej stanici Kamppi. Tunelom je spojené s ďalšími dvoma nákupnými centrami SokosStockmann. Tunel slúži návštevníkom na pohodlné presuny medzi nákupnými centrami počas daždivých dní. Za návštevu určite stojí aj jedno z najnovších nákupných centier v Helsinkách – Kamppi. Okrem obchodov tam nájdete aj bowlingové centrum a množstvo rastlín a zelene, ktoré vám navodzujú atmosféru tropických krajín. Prominentnými nákupnými ulicami v centre sú Annankatu, Bulevardi, FredrikinkatuKaisaniemenkatu, ktoré sú všetky blízko seba. Ulicou fínskeho dizajnu je Esplanadi, aj keď je drahá, oplatí sa ju aspoň vidieť. Ak chcete zažiť atmosféru trhovísk, vyskúšajte Old Market Hall, Hakaniemi Market alebo Market Square.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Helsinki ako hlavné mesto Fínska sú aj kultúrnym hlavným mestom.

Flow Festival – populárny umelecký a hudobný festival, ktorý sa koná v auguste. Okrem rôznych hudobných žánrov si tu môžete vychutnať aj filmy.

World Village Festival – od roku 1995 sa koná každoročne v máji a prezentuje celosvetové umenie a kultúru. Návštevníci si tu môžu vychutnať tanečné vystúpenia, koncerty, divadlá, literatúru, ale aj jedlá z rôznych kútov sveta.

Helsinki International Film Festival – jeden z najväčších festivalov tohto druhu, koná sa každoročne v septembri. Počas jedenástich festivalových dní si návštevníci môžu vychutnať mnoho filmových žánrov zahŕňajúc aj kontroverzné, ktoré sa k divákom len tak ľahko nedostanú.

Helsinki Samba Carneval – jedna z najočakávanejších udalostí v meste. Festival je inšpirovaný brazílskym karnevalom, koná sa každoročne v júni. Počas festivalu sú ulice plné tanečníkov oblečených v kostýmoch, ku ktorým sa pridávajú ako domáci tak i turisti a nechajú sa unášať rytmom samby.

Animatricks – festival animovaných filmov, na ktoré sa Fíni špeciálne zameriavajú.

Summer Sound Festival – najväčší hudobný festival elektronickej hudby v severnej Európe. Počas jedného dňa navštívia mesto milióny návštevníkov.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V HELSINKÁCH   

 

Helsinki Cathedral (Helsingin Tuomiokirkko) – evanjelická katedrála situovaná v srdci Helsínk je jedným z najikonickejších miest v meste. Je príkladom neoklasicistickej architektúry.

Kamppi Chapel (Kampin Kappeli) – nachádza sa na námestí Narrinkka v blízkosti obchodného centra Kamppi. Nazývaná aj Chapel of Silence, kaplnka ticha. Je to miesto, kam prichádzajú ľudia, aby zažili absolútne ticho.

Helsinki Olympic Stadium – olympijský štadión je zároveň aj najväčším štadiónom vo Fínsku. Olympijské hry sa tu konali v roku 1952 a v súčasnosti je domovom futbalového národného mužstva.

Parliament House (Eduskuntatalo) – sídlo fínskeho parlamentu. Budova v neoklasicistickom štýle spojenom s modernizmom.

Senatstorget (Senate Square) – námestie je ohraničené štyrmi majestátnymi budovami: katedrálou, univerzitou, národnou knižnicou a úradom vlády, pričom v strede námestia je umiestnená socha ruského cára Alexandra II. Je považované sa centrum umenia, kultúry, náboženstva, politiky a vzdelania.

Pravoslávna katedrála Uspensky – Uspenská katedrála pravoslávnej cirkvi, nazývaná aj Chrám večného spánku Panny Márie.

Senaatintori – majestátne hlavné námestie mesta, obklopené budovami z 19. storočia, námestie bolo navrhnuté podľa námestia v Sankt Peterburgu.

Temppeliaukion Kirkko – kamenný kostol, postavený v roku 1969, jedna z najväčších atrakcií mesta. Kostol je postavený do pevnej skaly, pravidelné koncerty a bohoslužby v angličtine sa konajú v nedeľu. 

Hietaniemi – populárna piesočnatá pláž, nachádzajúca sa v centrálnej časti mesta. 

Pihlajasaari – ostrov, nachádza sa asi 3 km od centra, ktorý láka svojimi krásnymi piesočnatými plážami najmä v lete. Niekoľko domov na ostrove sa stalo kultúrnym dedičstvom. Ostrov sa skladá z dvoch menších ostrovčekov, západného a východného, ktoré sú spojené mostom.

Sibeliusov pamätník – pamätník slávneho fínskeho skladateľa Jeana Sibeliusa. Skladá sa z približne 600 železných trubiek, ktoré pripomínajú organové trubky.

Finlandia-talo – budova navrhnutá architektom Alvarom Altom v roku 1971, kde sa organizujú kongresy, festivaly, koncerty a iné udalosti.

ostrov Suomenlinna – ideálny tip na piknikový výlet na miesto, kde sa odohrala podstatná časť histórie mesta. Pevnosť na ostrove je pamiatkou chránenou UNESCOm. Suomenlinna je otvorená pre turistov počas celého roku. Nachádzajú sa tu múzeá, reštaurácie, dokonca 800 obyvateľov tu má trvalý pobyt.

Ehrensvärd Museum – múzeum dokumentujúce históriu pevnosti na ostrove Suomenlinna. Názov nesie po objaviteľovi a prvom vlastníkovi Augustinovi Ehrensvärdovi. Obsahuje zbierku portrétov, miniatúr, zbraní a nábytku.

Hotel & Restaurant Museum – múzeum, ktoré sa špecializuje na históriu fínskych hotelov, reštaurácií, kaviarní a turizmu. Nachádza sa spolu s ďalšími dvoma múzeami (múzeum fotografie, múzeum divadla) v známej budove Kaapelitehdas.

Fínska národná galéria  – najväčšia umelecká organizácia vo Fínsku, skladá sa z troch múzeí 1. Kiasma Museum of Contemporary Art – jedno z popredných múzeí súčasného umenia.  2. Ateneum Art Museum3. Sinebrychoff Art Museum.

Mannerheim Museum – fascinujúce múzeum maršala Gustafa Mannerheima, ktoré dokumentuje jeho život

Národné múzeum (Kansallismuseo) -  v niečom podobné gotickému kostolu, bolo postavené v roku 1916, pokrýva všetky kapitoly fínskej histórie, vrátene archeológie, relikvií, etnografie a kultúry

Seurasaari Museum – skanzen tradičných fínskych stavieb 18. a 19. storočia, nechýbajú ani ukážky tradičných tancov a remesiel

Urheilumuseo - športové múzeum so sieňou slávy ponúka pohľad na dôležité víťazstvá, ale aj prehry fínskych športovcov.

Military Museumvojenské múzeum, ktoré mapuje fínsku vojenskú históriu a jeho súčasťou je aj Vesikko,  zreštaurovaná ponorka z rokov 1930 – 1940.

Urho Kekkonen Museum – bývalá prezidentská rezidencia s krásnym parkom, dnes vystavujúca umenie a históriu povojnového obdobia.

 

PASY

Helsinki Card – kúpite v turistickom informačnom centre. Ponúka neobmedzené cestovanie verejnou dopravou, plavbu trajektom Suomenlinna,  ale aj vyhliadkovým Hop On Hop Off autobusom (od mája do septembra). Ďalej ponúka voľný vstup na hlavné turistické atrakcie, vstup do ZOO a do približne 50 múzeí. Na všetky tieto atrakcie je vstup jednorazový okrem verejnej dopravy, tá je neobmedzená v rámci platnosti karty. S kartou vám pribalia aj turistického sprievodcu. Dostupné sú karty platné jeden (48 EUR), dva (58 EUR) a tri (68 EUR) dni. Deti majú polovičné ceny. Karta sa aktivuje vstupom na prvú atrakciu.

 

LETISKO

Helsinki-Vantaa Airport (HEL)

 

APLIKÁCIE

Helsinki Guidebook – užitočné informácie o meste

Helsinki Map and Walks (iTunes aplikácia) – mapa mesta

Airport Mobile application – aplikácia kde môžete sledovať aktuálne informácie o vašom lete, všetky dôležité správy z letiska, možnosti parkovania na letisku a iné aktuálne informácie.

 

INTERNET

https://www.helsinki.com

www.hel.fi/

www.visithelsinki.fi

http://en.wikipedia.org/wiki/Helsinki

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky vo Fínsku

Vähäniityntie 5, 00570, Helsinki, Fínsko

 

BEZ ZÁRUKY

Ak máte chuť na kombináciu práčovne a baru, vyberte sa na miesto s názvom Tin Tin Tango. Ponúkajú najmä raňajkové menu francúzskeho štýlu (servírované počas celého dňa). Popri vychutnávaní dobrého jedla si môžete dať oprať špinavú bielizeň.

Saune Kotiharju je jediná originálna sauna pre verejnosť, kde sa kúri drevom, ktorá bola založená už v roku 1928.

Ak ste to nevedeli, tak bazén na Olympijskom štadióne slúžil aj ako sklad zemiakov.

Metalové karaoke nájdete v nočnom klube Hevimesta.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa