Pramene aj gejzír pod Sivou bradou sú liečivé

2011-09-13 12:05:00 |   |    | 

Jednou z najfrekventovanejších turistických oblastí východu je okolie Spišského hradu. Nielen táto historická dominanta však láka kroky turistov. Čoraz väčší záujem je o výlety na Sivú bradu, travertínovú kopu pri ceste medzi Levočou a Prešovom, na ktorej vyvierajú až tri minerálne pramene.



Travertínové podložia nie sú na východnom Slovensku žiadnou raritou, táto hornina tvorí i kopec pod Spišským hradom či neďalekú kopu Dreveník. Sivá brada je však ako jediná dodnes živou kopou, na ktorej neustále vyviera minerálna voda.

„Tunajšia voda je liečivá - lieči peňaženku i žalúdok,“ žartuje predajca suvenírov a má pravdu. Miestne pramene sú veľmi obľúbené a v minulosti pod južnou stranou kopca existovali aj kúpele na liečbu chorôb tráviacej sústavy a látkovej premeny.

Práve pri tvorbe kúpeľného vrtu bol nájdený pretlakový prameň, z ktorého dnes prúdi voda v podobe gejzíru. V určitých časových intervaloch dosahuje výšku až troch metrov, inokedy buble na hladine jazierka, ktoré sa vytvorilo na severnej strane kopca, viditeľnej od cesty.

Voda v tomto prameni je plná látok, ktoré sa po vyvretí usádzajú na okraji jazierka ako biely pramenit a po stvrdnutí ďalej vytvárajú travertínový kopec.

Okrem známeho gejzíru vyvierajú pod Sivou bradou aj ďalšie dva pramene bohaté na oxid uhličitý, údajne každý chutí inak. „Môžete ochutnať z každého, sú pitné. Ešte nikomu neublížili, skôr naopak,“ tvrdí pán so suvenírmi a ukazuje po okolí. Jeden prameň je upravený ako studnička, ďalší vyviera v podobe gejzíru a tretí je ukrytý v kríkoch nad cestou.

V minulosti si ľudia mysleli, že na vrchole kopca, iba pár metrov od barokovej kaplnky, sa nachádza štvrtý prameň. Geológovia však legendu vyvrátili - v priehlbinách sa tu usádza dažďová voda, do ktorej vyvierajú podzemné plyny a miesto vyzerá ako ďalšie minerálne jazierko.

Vďaka vzácnemu prírodnému významu sa Sivá brada stala v roku 1979 Národnou prírodnou rezerváciou s rozlohou 19,5 hektára. Zákon ochraňuje nielen samotnú kopu a unikátne vápencové pramene, ale aj vzácnu miestnu vegetáciu - súčasne tu možno nájsť slanomilné, suchomilné i močiarne rastliny.

Travertínový kopec neďaleko Spišského Podhradia je neveľký, má iba 25 metrov. Pohľady okoloidúcich však pritiahne na vrchole sa týčiaca Kaplnka sv. kríža, ktorej siluetu je možné vidieť už z diaľky.

Baroková pútnická kaplnka bola postavená v roku 1675 a jednolodná sakrálna stavba s presbytériom v tvare podkovy bola v roku 1768 prestavaná v rokokovom štýle. Na južnej strane, pred vchodom do kaplnky, stojí vysoký kríž, ktorý je dodnes cieľom pútnikov.

Aj napriek tomu, že iba nedávno bol v tejto oblasti spustený úsek diaľnice Poprad - Košice, kopec sa teší veľkému záujmu. Keď budete prechádzať okolo, vydajte sa aj vy „starou cestou“ a navštívte Sivú bradu, nachádza sa asi 2 km západne od Spišského Podhradia.

Pešo sa môžete prejsť po zaujímavom turistickom chodníku, ktorý začína na Spišskom salaši a cez Sivú bradu, Pažicu, Spišskú Kapitulu, Spišské Podhradie, Spišský hrad a travertínové kopy Sobotisko a Dreveník pokračuje až do obce Žehra. Pešia prechádza vám zaberie celý deň.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (34 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa