Kúsok raja máme aj na Slovensku

2012-08-23 19:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenský raj je miestom, ktorého čaro nezaostáva za jeho názvom. Skutočne ukrýva jeden zo vzácnych pokladov našej malebnej krajiny. Či už ste skúseným turistom alebo patríte k tým pohodlnejším typom, vodopády a krása prírody, výstupy po rebríkoch s trochou adrenalínu či tajomné rokliny vás len ťažko nechajú chladným. Ak ste Slovenský raj ešte nenavštívili, je načase tak urobiť. Nechajte sa jeho pôvabom uniesť do sveta, kde zabudnete na vyzváňajúci služobný telefón aj na to, že večer ide v televízii váš obľúbený prenos. Miesto, na ktorom človek naozaj „vypne“, by mal navštíviť každý Slovák.



Ste skúseným turistom?

Podlesok je najznámejšie a najnavštevovanejšie východiskové centrum v Slovenskom raji. Ponúka široký výber turistických trás a športových možností. Pre tých náročnejších môže byť  zaujímavá kruhová trasa cez roklinu Suchá Belá. Popri brehoch sa pomocou lávok dostanete k Misovým vodopádom, ktoré ani zďaleka nie sú na tejto trase jediné.

Ráz tajomnosti podškrtáva aj zúžený priestor, v ktorom absolvujete väčšinu cesty. Takýmto pásmom je aj čarokrásny úsek Kaskád. Cesta na vrchol Suchej Belej je považovaná za najromantickejšiu v tejto oblasti. Za kus romantiky sa však platí. Ak sa necítite byť turisticky zdatný, neriskujte, že prídete k úrazu pri neľahkom prechode touto záhadne pôsobiacou roklinou.

 

Také pohodové...

Raz do mesiaca si idete zahrať futbal a najradšej športujete s pivkom v ruke. Manželka vás (hľadiac na vaše zväčšujúce sa bruško) uprosíkala, aby ste už zdvihli zadok z gauča a šli na dovolenku spojenú s pohybom v prírode. Viete o sebe, že nie ste nijakým borcom, ale aj tak si vravíte: „Veď ja jej to ukážem!“. V tomto prípade máme niečo pre vás.

Turistické centrum Kláštorisko sa ako jediné nachádza vo vnútri Národného parku Slovenský raj (NPSR), vraví sa mu teda aj „srdce“ Slovenského raja. Trasa prielomom Hornádu na Tomášovský výhľad patrí k jednej z pohodových cestičiek. Pôjdete širšou cestou, zažijete trochu klesania po serpentínach, až sa dostanete k lanovému mostu nad Hornádom. Niekoľko stúpačiek a ešte pár mostíkov. Nie je to také jednoduché, ako to môže znieť, ale manželka bude spokojná, a ak patríte k priemerne fyzicky zdatným ľudom, zvládnete to aj vy. Odmenou vám bude veľkolepý pohľad z plošiny Tomášovského výhľadu.

 

Pre rodinky s deťmi

Ak ste sa rozhodli ukázať svojim deťom, že krásy tohto sveta nie sú len v počítačových hrách a sladkostiach, neoľutujete pobyt v obci Dedinky. Leží na brehoch vodnej nádrže Palcmanská Maša, takže voľný čas môžete stráviť aj kúpaním, člnkovaním či jazdou na vodných bicykloch. Bonus pre mestské deťúrence: chalúpky a pasúce sa zvieratá nie sú v obci raritou.

Tu odporúčame výlet Stratenskou dolinou do Dobšinskej ľadovej jaskyne. Na tejto príjemnej ceste sa vyhnete roklinám aj rebríkom, a je tak prístupná pre tých najmenších, ale aj menej zdatných návštevníkov.

 

Aj cyklisti si prídu na svoje

Každého cyklistu určite poteší informácia, že v NPSR sa nachádza takmer 130 km cyklochodníkov. Tie sa len pred nedávnom rozšírili o tri nové trasy. Prejsť na bicykli krížom cez Slovenský raj môže byť nádherný relaxačný zážitok, ale dajte si pozor, aby vás nevyšiel pridraho. V súčasnosti je takáto alternatíva možná len so sprievodcom a za jazdu mimo vyznačenej trasy môžete zinkasovať pokutu vo výške 66 eur.

Podmanivá príroda, rôznorodé športové možnosti a cenovo prístupné ubytovanie robí z tohto národného parku „raj“ par excellence.

 

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa