Oravský Podzámok - malebná dedinka s cenným pokladom

2013-01-07 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Oravský Podzámok, malá obec v okrese Dolný Kubín a údolí rieky Oravy, je preslávená najmä hradom, ktorý sa týči na vysokom hradnom brale. Hrad svojou majestátnosťou budí rešpekt a robí región Oravy turisticky atraktívnym. Súčasťou hradu je aj Oravské múzeum. Začiatky malebnej dedinky sú spojené s hradnou pevnosťou, pri ktorej sa Oravský Podzámok postupne vyvinul.



Neodmysliteľnou súčasťou Oravského regiónu je Oravský Podzámok s jedným z najkrajších slovenských hradov. Dátum vzniku národnej kultúrnej pamiatky sa datuje do druhej polovice 13. storočia. Medzi ďalšie zaujímavosti obce patria katolícky kostol, budova pošty a hotela, ktoré sú postavené v klasicistickom štýle. Okrem nich sa oplatí navštíviť Múzeum kočiarov, ktoré vzniklo v roku 2008. V obci pôsobili viaceré slovenské osobnosti, z ktorých je najzvučnejšie meno Janko Matúška.

 

Najnavštevovanejšou pamiatkou Oravského Podzámku je Oravský hrad

Hrad na vysokom brale upúta na prvý pohľad. S jeho budovaním sa začalo postupne, pretože najvyššia hradná časť vznikla už v druhej polovici trinásteho storočia, ďalšie komplexy pribúdali až do obdobia 17. storočia. Významnú zásluhu na aktuálnej podobe hradu má palatín Juraj Thurza.

Oravský hrad je pôsobivý celok, ktorý tvoria zaujímavé historické, etnografické a prírodovedecké expozície Oravského múzea. Milovníkov zbraní očaria zbierky, ktoré sa nachádzajú v útrobách Západnej bašty. V 16. storočí na Nádvorie stredného hradu pribudla studňa, ktorá tu má svoje čestné miesto dodnes. Na Hlavnom nádvorí je umiestnená Kaplnka sv. Michala, ktorá bola pred pár rokmi zrekonštruovaná. Verejnosti je v novom šate prístupná od roku 2006.

Chcete vedieť, ako bývalo panstvo v období stredoveku? Tajomstvo odkrýva interiér Korvínovho paláca v strednej časti hradu, ktorý nebol vybudovaný nikým iným, ako spravodlivým kráľom Matejom Korvínom. Prívlastky „najstaršia“ a „najvyššia“ nesie hradná Citadela, ktorá ponúka prekrásny výhľad na prírodu.

 

Neďaleko hradu je Múzeum kočiarov

História najväčšieho slovenského múzea kočiarov a saní sa začala datovať v máji 2008. Múzeum zahŕňa zbierku 21 exponátov, ktoré sú obohatené o zaujímavý textový výklad, ktorý prenesie návštevníka do dôb dávno minulých.

 

Romantika na plti

Pltníctvo má na Orave skutočne dlhú tradíciu, pretože v minulosti slúžili plte na prepravu stavebných materiálov, potravín a olova. Aktuálne je atrakciou pre turistov, ktorí si z plte vychutnávajú pohľad nielen na Oravský hrad, ale aj prekrásnu oravskú prírodu.

 

Zdroj/autor: oravskemuzeum.sk, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa