Tip na atraktívnu dovolenku na Slovensku - do Žilinského kraja

2013-01-18 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Za vydarenou dovolenkou nemusíte cestovať za hranice Slovenska. Bohatá história, množstvo prírodných krás a vzácnych pamiatok robí zo Žilinského kraja príťažlivý turistický región. Kysuce a Orava sú atraktívne pre všetkých milovníkov prírody, zimných športov a tradičnej ľudovej kultúry. Horné Považie ponúka oddych na horách či rekreáciu na vode. Ak vás láka wellness, oddych v kúpeľoch či lyžovanie, Liptov a Turiec sú pre vás ako stvorené.



Atrakcie, kuriozity a história

V slovenských múzeách ľudovej architektúry ožíva folklór a tradičné remeslá. Sú to ideálne miesta na romantické stretnutia a ochutnávky kulinárskych špecialít. Múzeum oravskej dediny Zuberec vás očarí malebnosťou drevených domcov. Originálnu ľudovú architektúru a ornamentmi zdobené zrubové drevenice nájdete v obci Čičmany. Zaujímavosťou je ručne vyrezávaný drevený betlehem v Rajeckej Lesnej stvárňujúci bežný život a prácu slovenského ľudu v minulosti.

Územie kraja obklopeného horami patrilo v minulosti k významnej križovatke ciest, a tak sa stalo ideálnym pre stavbu hradov a zámkov. I vďaka rozprávkam je dnes známe Strečno a Oravský hrad, ktorý patrí už niekoľko rokov k najnavštevovanejším hradom na Slovensku. Obľúbené sú aj Budatínsky hrad, Likava, Lietava a Liptovský Hrádok.

 

Máte športového ducha?

Zimné strediská, akými je Jasná či Vrátna, zrejme netreba predstavovať žiadnemu fanúšikovi lyžovačiek a snowboardingu. Kvalitné zjazdovky nájdete aj na svahoch Martinských holí, vo Valčianskej doline, v stredisku Skipark Ružomberok, v Jasenskej doline či v strediskách Roháčov. Výletníci a cyklisti sa potešia atraktívnemu spojeniu pre telo aj ducha: túry na hradné zrúcaniny Starhrad, Blatnica, Zniev, Hričov, Súľov či Sklabiňa.

 

Svet čistého vzduchu, hôr, lesov a termálnych vôd

Žilinský kraj sa môže popýšiť bohatstvom termálnych vôd. Liečebné kúpele Rajecké Teplice, Turčianske Teplice, Ľubochňa či Lúčky patria k tým najvyhľadávanejším. Tam, kde termálne vody nevyužívajú na liečebné účely, sú kúpaliská, aquaparky a wellness centrá. Spojiť oddych so zábavou v bazéne je možné v Gino Paradise Bešeňová, v Aquaparku Tatralandia pri Liptovskom Mikuláši či v Meanderparku v Oraviciach. Na území zväčša hornatého kraja rozdeleného riekou Váh nájdete štyri z deviatich slovenských národných parkov, Jánsku a Demänovská dolinu, kde sa nachádza viac než 170 jaskýň a priepastí.

 

Viac sa dozviete na veľtrhu cestovného ruchu

Žilinský samosprávny kraj je partnerom tohtoročného veľtrhu ITF SLOVAKIATOUR, ktorý sa koná v termíne 24. - 27. 1. Dianie v expozícii spestrí práca umelcov a templársky program. Svoju zručnosť predvedú tradiční slovenskí remeselníci a na dobrú náladu bude hrať terchovská hudba a heligonkárky z Kysúc. Ak chcete vedieť viac o krásach tohto kraja, navštívte veľtrh cestovného ruchu v bratislavskej Inchebe.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa