Cestou na Liptov: Rojkovské rašelinisko

2014-06-23 09:00:00 |   |    | 

Ak cestujete často na Liptov, zastavte v lokalite európskeho významu v Rojkovských rašeliniskách.



Rojkovaské rašelinisko nájdete v katastrálnom území obce Stankovany, v časti Rojkov. Je vzdialené asi 1 kilometer od obce Kraľovany smerom na Ružomberok. Nachádza sa v Národnom parku Veľká Fatra a územie tohto NP bolo v minulosti zasiahnuté valašskou kolonizáciou. Dnes je veľká časť jeho oblasti zaradená do systému Chránených vtačích území NATURA 2000.

Rojkovské rašelinisko je predmetom ochrany, je mu udelený 4 stupeň ochrany, a teda patrí medzi prírodné rezervácie. Toto jedinečné rašelinsko s uhličitými prameňmi má množstvo prírodných spoločenstiev, ktoré potrebujú pre svoj život práve spomenuté zlúčeniny. Medzi vzácnu flóru, ktorú tu nachádzame, patrí Ostrica Davallova, Breza plsnatá, alebo jedna z našich mála mäsožravých rastinýn, Rosička okrúhlolistá.

Ochrana tohto malého územia sa začala v roku 1950, kedy bola vyhlásená za prírodnú rezerváciu. Dovtedy sa tu ťažila rašelina, po ktorej ostali v zemi malé jazierka. Jej rozloha je okolo 3,5 hektára.

Od roku 2010 je Rojkovské rašelinsko ohrozené činnosťou človeka. Začala sa tu totiž výstavba diaľnice D1, ktorá ohrozuje stabilitu ekosystémov tejto lokality.

Zdroj/autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa