Donovaly v zime v lete a aj na jeseň

2014-10-15 09:00:00 |   |    | 

Pre milovníkov zimných športov sú známe ako jedno z najlepších lyžiarskych stredísk na Slovensku. Toto rekreačné stredisko však má svoju bohatú históriu i súčasnosť a vie ponúknuť omnoho viac.



 

Donovaly a okolie

 

Horská obec Donovaly leží severne od mesta Banská Bystrica vo vzdialenosti asi 26 kilometrov. Nachádza sa v nadmorskej výške 960 metrov medzi pohoriami Veľká Fatra a Nízke Tatry a ku katastru obce patrí aj 7 priľahlých osád: Sliačany, Hanesy, Mistríky, Mišúty, Polianka, Bully a Močiar.

Pôvodne uhliarska dedina vznikla v 17. storočí a jej prví osadníci si privyrábali na živobytie výrobou dreveného uhlia. Najstaršia písomná zmienka o obci sa datuje do roku 1702. Zaujímavosťou je, že prvý hotel sa tu začal stavať už v roku 1936. Dnes je obec „rajom pre turistov,“ keďže sa tu nachádza množstvo apartmánových domov a hotelov.

Z minulosti vieme, že Donovaly boli jedným z centier partizánov tzv. „partizánskej republiky.“ Neďaleko sa nachádzajú i obce Kľak a Kalište, ktoré boli nemeckou armádou vypálené.  

Dnes žije dedina cestovným ruchom. Medzi jej najznámejšie lákadlá patria vrch Nová Hoľa (1 386 m n. m.), kam vedie i kabínková lanovka. Na juhovýchodných svahoch sa nachádza lokalita obľúbená nadšencami závesného lietania. Medzi populárne turistické trasy, ktoré môžete odtiaľto podniknúť, patria: vrch Zvolen (Veľká Fatra), Kozí chrbát (Starohorské vrchy a hlavný hrebeň Nízkych Tatier), Korytnica, osada Kalište, obec Baláže, či stredisko Šachtičky.

Venovať sa môžete aj zdvíhaniu adrenalínu. Krvný tlak vám zvýši bobová dráha, lezecká stena, trampolína, či laná (lanové centrum).  Ak sa chcete preniesť s vašimi ratolesťami do sveta rozprávok, tak nezabudnite navštíviť Habakuky. Deti tu objavia skutočného draka, veľkú kráľovskú korunu, ale aj obrovské vajce. A komu to nebude stačiť, pokojne si môže vymyslieť aj vlastnú rozprávku, veď fantázií sa medze nekladú.

Počas zimnej sezóny si výborne zalyžujete v areáloch Záhradište a Nová Hoľa. Príjemne vás prekvapia i bežecké trate s množstvom značených chodníkov vedúcich do okolitých pohorí. Od roku 1992 sa tu každoročne usporadúvajú preteky psích záprahov s medzinárodnou účasťou.

Čo je na Donovaloch takisto úžasné, je fakt že ich môžete použiť ako východiskový bod na výlety do okolia. Ďaleko to nemáte napríklad do Vlkolínca. Rezervácia ľudovej architektúry zaradená do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO je známa svojou malebnou atmosférou a dodržiavaním ľudových tradícií. Počas roka sa tu koná viacero podujatí ako napríklad Poďakovanie za úrodu (viac nájdete aj na Dromedári).

V Španej doline nájdete rezerváciu ľudovej architektúry, ktorá je typická baníckymi ľudovými domčekmi. V minulosti sa tu ťažila najmä medená ruda. Dominantou tohto miesta je Kostol Premenenia Pána z 13. storočia s vysokou vežou a románskymi základmi. Okolím skanzenu vedie chodník prezentujúci históriu, krásu a ochranu tejto pamiatky.

Ďalšou architektonickou pamiatkou zapísanou v zozname UNESCO je drevený artikulárny kostol v Hronseku. Obklopený je historickými lipami a má kapacitu až 1 100 osôb.

Prírodnou pamiatkou, ktorú by ste pri návšteve Donovál nemali obísť je Harmanecká jaskyňa. Je najznámejšou jaskyňou Veľkej Fatry a nájdete v nej množstvo nástenných vodopádov, dómov, jazierok a má aj snehobielu kvapľovú výzdobu.

        

Zdroj/autor: habakuky.eu, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa