Pri návšteve Piešťan rozhodne nevynechajte aj Nový Zéland. Nachádza sa obďaleč

2015-11-18 08:00:00 |   |    | 

Keď si máte predstaviť ideálnu jesennú alebo zimnú dovolenku, tak istotne okrem aktívneho pohybu a spoznávania pamiatok by ste si chceli oddýchnuť na nejakom príjemnom mieste, zregenerovať sily a zabudnúť na všetky starosti. Piešťany vám preto ponúkajú ideálnu možnosť na to, aby ste si užili presne takýto predĺžený víkendový pobyt. Zatiaľ čo počas dňa si pozriete pekné okolie, večer si môžete oddýchnuť v kúpeľoch, dopriať nejakú masáž, bahenný zábal a okúpať sa vo vírivke.



 

Kúpele

 

Jednoznačne naše najznámejšie kúpele sa sústredia najmä na liečbu problémov s pohybovým aparátom. Tunajšie bahno má vynikajúce liečivé účinky a pomáha pri problémoch s chrbticou, nohami a rukami, použiť sa dá aj pri reume. Štýlové priestory sú sprevádzané charakteristickou postavičkou Barlolámača. Otvorené boli už v 12. storočí, keď sa spomínali liečivé sily miestnych prameňov. Postupne sa začali využívať na krátke denné procedúry, až v novodobých dejinách pribudli do týchto priestorov viaceré hotelové zariadenia, z ktorých sa niektoré po rekonštrukcii využívajú až dodnes. Kúpele ponúkajú aj viaceré víkendové relaxačné pobyty, no ak by ste chceli trošku ušetriť, môžete sa ubytovať niekde v súkromí a v kúpeľoch si dokúpiť iba procedúry.

 

Promenáda

 

Ak sa vyberiete do kúpeľov na pár procedúr, istotne nevynechajte aj možnosť prejsť sa tunajšou promenádou. Tá má svoje čaro v každom ročnom období, keď si ju môžete pozrieť v inom šate a vychutnať si jedinečnú atmosféru. Postupne si môžete pozrieť jednotlivé cenné architektonické skvosty, oddýchnuť si v niektorej z kaviarní a počas teplých mesiacov sa pokochať i krásnym parkom.

 

Park miniatúr, Podolie

 

Veľmi milú atrakciu majú v Podolí, ktoré sa nachádza približne 10 kilometrov od Piešťan. Tam si môžete pozrieť Park miniatúr, ktorý sa špecializuje na slovenskú kultúru. Nájdete tam viac ako 50 modelov rôznych hradov, zámkov a dôležitých slovenských pamiatok. Špecifikom jednotlivých miniatúr je, že ich ukazujú v pôvodnom stave. A teda sa pokojne môže stať, že napríklad Spišský hrad vám bude na prvý pohľad neznámy. Je však sympatické, že si práve takto môžete pozrieť jednotlivé stavby v čase ich najväčšej slávy a zaspomínať si na ich pôvodnú krásu. Vstupné do parku je 3 eurá.

 

Chcete zájsť do prírody? Pozrite si najkrajšie slovenské stromy.

 

Nový Zéland

 

Áno, čítate naozaj správne, pri Piešťanoch sa naozaj nachádza Nový Zéland. Ide o malú farmičku štylizovanú do vernej kópie tejto krajiny. Prvým impulzom bolo vytvoriť svet z príbehov Pána prsteňov. Kvôli tomu tam nájdete časť, ktorá imituje malú hobitskú dedinku. Postavená je tam taktiež maorská dedinka a pozrieť si môžete všetky informácie novozélandskej kultúry. Pre deti bude istotne zaujímavou časťou ZOO s rôznymi exotickými zvieratkami, ktorých domov sa nachádza práve na Novom Zélande. Pozrieť si tam môžu napríklad klokany alebo pštrosy. Počas dobrého počasia si môžete objednať aj prelet helikoptérou nad celým pozemkom, vďaka čomu sa budete cítiť ako na pravej zaoceánskej dovolenke.

 

Balneologické múzeum

 

Priamo v kúpeľoch si môžete pozrieť i expozíciu o dejinách kúpeľníctva na Slovensku. Zaujímavá výstava mapuje začiatky odboru a taktiež ako boli pacienti liečení v minulosti. Bližšie sa zaoberá dejinami samotných piešťanských kúpeľov. Okrem tejto výstavy sa v balneologickom múzeu nachádza aj etnologická časť, v ktorej sa dozviete niečo viac o dejinách regiónu. Môžete si pozrieť tunajšie kroje, keramiku a predmety, ktoré sa našli počas archeologických prác.

 

Zrúcaniny v okolí

 

V okolí Piešťan sa nachádza i niekoľko hradov a zrúcanín, ku ktorým sa môžete vybrať za dobrého počasia i v zimnom období. Všetky z nich vám ponúkajú nádherne vyhliadky a v niektorých z nich si môžete pozrieť taktiež malé prehliadky. Najobľúbenejšou zrúcaninou je nepochybne Čachtický hrad. Keď sa tam vyberiete, nezabudnite si pozrieť aj múzeum priamo v Čachticiach a po dohode so sprievodcami sa môžete prejsť aj po tajných chodbách. Z ďalších hradných krásavcov je tam napríklad Beckov, Oponice alebo Tematín. Do hodiny jazdy od Piešťan nájdete Červený Kameň s jednou z najkrajších expozícií na Slovensku a taktiež Smolenický hrad s peknou vyhliadkou.

 

Pozrite si aj náš ďalší tip: More na Slovensku – Spravte si výlet do Gaderskej doliny

 

Sĺňava

 

Obľúbeným oddychovým miestom ľudí z okolia Piešťan je najmä v letnom období Sĺňava. Ich malé more im ponúkne dokonale sa odpútať od všetkých starostí a oddýchnuť si so svojimi blízkymi. V okolí sa nachádza niekoľko možností na ubytovanie a taktiež aj zábavných podnikov. Určite si nenechajte ujsť zaujímavú atrakciu v podobe plavby po jazere.

 

Zdroj/autor: visitpiestany.sk, zoo-farma.sk, piestany.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa