Kam sa vybrať na jeseň v Tatrách? Zimná uzávera nezatvára všetky dvere

2015-11-23 12:00:00 |   |    | 

Ešte posledný krát vybehnúť do prírody, nadýchať sa čerstvého vzduchu a preveriť svoju kondičku. Aj také môžu byť jesenné dni vo Vysokých Tatrách. Nebojte sa využite tieto chvíle na oddychový výlet v horách.



 

Pred prvým snehom

 

Hoci od začiatku tohto mesiaca v horách platí zimná uzávera, nič vám nebráni v tom, aby ste sa vybrali na kratší výlet. Hrebeňovka to už zrejme nebude, ale i tak budete mať množstvo príležitostí, aby ste s priateľmi alebo rodinou vyskúšali tímového ducha. Na to aké možnosti ešte stále sú sme sa opýtali horského sprievodcu a tiež nosiča Števa Bačkora (pracuje pre UIMLA – Medzinárodná únia asociácií medzinárodných horských sprievodcov), ktorý sa s nami vybral na jednu z menších túr.

 

V horách na jeseň

 

Možno sa vám to nebude zdať, ale hory sú práve počas jesene najvhodnejšie. Vtedy totiž nehrozia náhle letné búrky z tepla a počasie je o niečo stálejšie. Podľa Števa ale treba rátať s tým, že sa skôr zotmieva, a preto je dobré držať sa starého, ale za to dobre overeného pravidla, že na vrchol by ste mali dosiahnuť do 12:00. Vrchol je totiž vždy len polovica cesty a stále vás čaká cesta dolu. Toto pravidlo netreba podceňovať, hlavne keď sa už po 16:00 začne pomaly stmievať. Pri plánovaní cesty nezabudnite poriadne zohľadniť vaše možnosti. Podľa Števa je vždy dobré prehodnotiť na čo reálne máte. Zvážte výber trasy, aby ste na ňu boli pripravení fyzicky, ale aj výstrojom. Nikdy presne neviete čo vás hore čaká, a preto si vždy zoberte aj teplé oblečenie, pozrite si aspoň predpoveď počasia, prípadne sa informujte u horskej služby. V horách vás môže nepripravenosť stáť aj život.

 

Výlety zo Štrbského plesa

 

Ak ste sa ubytovali priamo na Štrbskom plese a máte za sebou povinnú vychádzku popri jazere, máte na výber 3 možnosti, ktoré istotne zvládne každý. Prvou z možností sú Jamské plesá. Príjemná vychádzka vám zaberie do 2 hodín. Plesá sú ďalej bodom odkiaľ sa dá pokračovať na Kriváň (nie počas zimnej uzávery), alebo do Važeckej doliny. Odtiaľ si však musíte zabezpečiť odvoz, ak nechcete ísť späť tou istou trasou. Vybrať sa môžete aj na krátku túru k vodopádu Skok. Ten sa nachádza približne hodinu cesty od Štrbského plesa

My sme sa však vybrali za treťou možnosťou. Aby sme si obzreli dve plesá, zamierili sme letným chodníkom na Popradské pleso. Červenou značkou mimo asfaltovej cesty, po tej sa dosť nachodíme v meste, sme zamierili na sever od obce. Trasa je to veľmi pekná a nie veľmi náročná, hoci sa na nej nachádza zopár stúpaní. Tie však človek očakáva, veď je v Tatrách a presne za týmto prišiel. Po hodine sme sa tak, ako bolo napísané v mape, dostali až k plesu. To je počas letnej sezóny bodom odkiaľ sa dostanete buď na Rysy, alebo sa vyberiete Magistrálou. Tá je prístupná aj teraz, no treba si overiť, či na nej nie je trvalá pokrývka snehu, ktorá by vám túru mohla nepríjemne okoreniť.

Ako sa na túru patrí, tak sme si pri plese zastavili, aby sme na príjemnej Majláthovej chate dočerpali silu. Polievka a trochu horca (už si domyslite v akej podobe) zohreje, hlavne keď vidíte, že vás vonku čaká už len dážď. Cestou naspäť sme si obišli pleso a zastavili sme sa aj na symbolickom cintoríne, kde si človek spomenie na všetky obete hôr. Množstvo plakiet svedčí o tom, že hory si už vzali veľa priateľov a známych.

Ak máte mapu nemáte možnosť sa stratiť, ale ešte dodáme, že z cintorína sa potom kúsok vrátite po asfaltovej ceste smerom k plesu (tento smer sme si vytýčili, aby sme sa vyhli spomínanej asfaltovej ceste), aby ste sa dostali na zelenú trasu, z ktorej sa neskôr pripojíte na červenú, ktorá vedie späť na Štrbské pleso.

 

Ďalšie trasy

 

Pri návšteve jesenných Vysokých Tatier sa nemusíte obmedziť len na Štrbské pleso a jeho okolie. Prístupné sú aj dolinytrasy, ktoré vedú po otvorené horské chaty. Počas zimnej uzávery je oficiálne zatvorená len chata pod Rysmi, na všetky ostatné sa pokojne dostanete. Stačí sa dobre vybaviť a môžete vyraziť na niektorú z nich.

Ak by vám nevyšlo počasie, potom je vynikajúcou možnosťou Tatranská Kotlina. Nachádza sa vo východnej časti, v Belianskych Tatrách, a je ideálna na rôzny nečas. Keď vás totiž počasie prekvapí, nemusíte zostať celý deň len  na izbe. Náhradný program si spravíte napríklad v Belianskej jaskyni (treba si overiť, kedy majú otvorené), na chate Plesnivec, alebo v Doline Siedmich prameňov. Možnosťou je aj zvoliť si za východiskový bod napríklad Starý Smokovec. Overená klasika vám poskytne dostatok miest na oddych (napríklad múzeum nosičstva vo Švajčiarskom dome) a tiež inšpirácií na kratšie výlety. Prechádzať sa môžete ísť na Hrebienok alebo na niektorú z blízkych chát.

Dúfame, že si výlet do Tatier užijete minimálne tak ako my a nezabudnete na základné pravidlá, ktoré vám pomôžu vychutnať si tento jedinečný kúsok európskeho významu.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa