V okolí Zvolena sa nudiť nebudete. Na výlete zdoláte zrúcaniny a oddýchnete si v kúpeľoch

2016-01-21 08:00:00 |   |    | 

Naša krajina nám ponúka nespočetné množstvo možností na krátke víkendové pobyty. Práve počas nich môžete najlepšie spoznať jednotlivé regióny a užiť si ich krásy. Počas dnešných potuliek si zájdeme do Zvolena, z ktorého je to len na skok do Banskej Bystrice alebo Banskej Štiavnice, kde si môžete ďalej rozšíriť váš výlet.



 

Zvolenský zámok

 

Váš výlet by ste mali začať v centre Zvolena. Tam si môžete pozrieť námestie s historickými mestskými domami a taktiež kostol sv. Alžbety, ktorý je najstaršou sakrálnou pamiatkou v meste. Odtiaľ sa už môžete pomaly presunúť na koniec námestia, kde nájdete Zvolenský zámok. Žiaľ, veľká časť jeho interiérového vybavenia sa nezachovala. Nájdete tam však rozsiahlu zbierku malieb slovenských maliarov a taktiež repliky niektorých prác Majstra Pavla z Levoče. Pri zámku sa nachádza aj príjemný park. Ten je dejiskom jedného z najobľúbenejších zvolenských podujatí – Zámockých hier, keď sa na chvíľku mesto vyberie na prechádzku do dávnej minulosti.


Mohlo by vás zaujímať:


 

Pancierový vlak

 

Hneď pri zámku nájdete ďalšiu z významných pamiatok. Ide o repliku jedného z troch pancierových vlakov, ktorý zohral veľmi významnú úlohu počas SNP a ktorý bol vyrobený práve vo Zvolene. Pôvodné vlaky sa nepodarilo uchovať, a tak na pamiatku tejto dôležitej udalosti bola nainštalovaná v širšom centre napodobenina, ktorá bola pôvodne využitá na filmové účely.

 

Slávne arborétum

 

Do tejto atrakcie sa dostanete iba v prípade, ak sa sem vyberiete v období od jari až do leta. Arborétum sa otvára v polovici marca, no všetko závisí aj od počasia. Borová hora je súčasťou komplexu Technickej univerzity. Pýši sa najväčšou zbierkou ruží a kaktusov na Slovensku. Dokonca pravidelne organizujú aj Dni ruží a predávajú rôzne sadenice netradičných druhov. Dokopy sa tam nachádza až 1000 rôznych druhov rastlín. Toto miesto je veľmi obľúbené na prechádzky. V blízkosti Zvolena sa nachádza aj ďalšia zaujímavá atrakcia tohto druhu. Ide o Badínsky prales, ktorý však nie je voľne prístupný verejnosti, pretože v sebe ukrýva mnoho vzácnych druhov rastlín.

 

Výlety po zrúcaninách

 

Zvolen a jeho okolie sa môže pochváliť množstvom zrúcanín, ku ktorým vedú náročné, ale aj jednoduchšie turistické chodníčky. Pri dobrom počasí ich môžete zdolať aj počas zimy, pretože k nim často chodia fanúšikovia turistiky. Prvým hradom je Pustý hrad, ktorý volajú taktiež aj starý alebo pôvodný Zvolenský hrad. V minulosti sa tam nachádzalo aj pôvodné staroveké opevnenie. V súčasnosti tam zostalo iba pár múrov, no tie zároveň ponúkajú aj nádhernú vyhliadku. V lete sa tam navyše organizujú aj slávnosti, ktoré spájajú historické oslavy a moderné vystúpenia súčasných interpretov.

Hrad Dobrá Niva bol obývaný ešte dlhšie ako Pustý hrad. Poslední obyvatelia odtiaľ odišli v 18. Storočí a potom začal výrazne chátrať. V súčasnosti sa tam nachádza iba jedna časť opevnenia, ku ktorej sa dostanete z obce Podzámčok. Treťou zrúcaninou v tejto spoločnosti je Šášovský hrad ktorý sa nachádza do 20 kilometrov od Zvolena. Tak ako napovedá už jeho pomenovanie, jeho pôvodným majiteľom bol skutočne šašo, ktorý tento príbytok dostal od svojho pána za svoje zásluhy.


Prečítajte si aj:


 

 

Oddych v kúpeľoch

 

Tak ako zvyšok Slovenska, i Zvolen a okolie sa môžu pochváliť hneď niekoľkými kúpeľmi. Ak si chcete počas tohto víkendu oddýchnuť a každý deň tak načerpať energiu na to, aby ste preskúmali ďalšie pamiatky, môžete si zaplatiť pobyt v niektorom z týchto zariadení. V blízkosti sa nachádzajú napríklad kúpele Kováčová, ktoré sa sústredia na liečenie problémov pohybového aparátu. V Sliači sú to zase komplikácie s kardiovaskulárnym systémom. Blízko sú i Sklené Teplice s jednotlivými procedúrami rozmiestnenými v krásnych malých domčekoch. No a bližšie k Banskej Štiavnici sa nachádzajú ešte Vyhne. Vyberať je teda naozaj z čoho, stačí si už len naplánovať program a podľa toho uspôsobiť aj vaše ubytovanie.

 

Kostolík v Hronseku

 

Artikulárny drevený kostolík patrí k najväčším skvostom tohto regiónu. Šľachta z tohto nápadu nebola vôbec nadšená, a preto sa rozhodla vyhradiť mu priestor v močariskách. Napriek tomu kostolík drží a dodnes nebol vytopený. Je postavený bez jediného klinca a má neuveriteľnú kapacitu vyše 1000 miest na sedenie.

 

Vígľašská železnica

 

Ďalšia z krásnych častí sa nachádza smerom na Detvu. Ide o historickú železnicu, ktorá vo svojich počiatkoch fungovala na konský pohon. Až potom zvieratá vystriedali parné rušne, ktoré sú súčasťou výstavy i v súčasnosti. Vo Vígľaši nájdete aj zrúcaninu bývalého mohutného hradu.

 

Kostolík v Zolnej

 

Ide o jeden z najvzácnejších ranogotických kostolíkov na Slovensku. Nachádzajú sa v ňom významné fresky s náboženským charakterom. Počas svojej návštevy na Slovensku tam zavítal aj princ Charles, ktorému sa táto pamiatka mimoriadne páčila.

 

Zdroj/autor: volnycas.zvolen.sk, zvolen.virtualne.sk, branadosrdca.sk, pamiatkynaslovensku.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.4/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa