Naše TIPY NA VÍKEND vás presvedčia: Toľko zaujímavých akcií tu ešte nebolo

2016-04-29 00:00:00 |   |    | 

Tento víkend bude po celom Slovensku patriť najmä oslavám 1. mája, ktoré sa na viacerých miestach ponesú v retro štýle. V našej aktuálnej ponuke si však nájdu veľa zaujímavého aj milovníci staršej histórie. Stredoveké hry, strašidlá na zámku či prehliadka veteránov – cez víkend naozaj je z čoho vyberať.



 

BRATISLAVA

V nedeľu 1. mája sa pod záštitou primátora mesta už 13. krát uskutoční  Prvomájová Veterán Tatra Rely Bratislava. Štart je naplánovaný na 9:00 hod. z Hviezdoslavovho námestia, ďalej trasa pokračuje cez Devín, Devínsku Novú Ves, Záhorskú Bystricu i cez Mestské lesy a cieľ je na Kamzíku. Tento rok sa predpokladá aj účasť historických autobusov Š národného podniku Karosa.

Na Partizánskej lúke sa bude v nedeľu od 10:00 hod. konať tradičný Rodinný deň, kde sú pre všetkých pripravené letové ukážky dravcov a sov, hudobno-tanečná show s papagájom aj jazdy na hoverboardoch.

V sobotu 30. apríla sa v Parku Andreja Hlinku uskutoční prvý Ružinovský retro majáles v štýle 70. a 80. rokov. Návštevníkov prenesie do obdobia vinylov, beatových hitov, balónov, trabantov, legendárnych céčiek a cukrovej vaty.  Čaká na nich bohatý program – doobeda si vyrobia májové mávadlá, pomaľujú tváre, zacvičia v rytme a zatancujú si na retro diskotéke. Na obed sa uskutoční pokus o vytvorene slovenského rekordu v najdlhšej reťazi z céčiek. V poobedňajších hodinách sa Ružinovčania môžu tešiť na Detský folklórny súbor Kremienok, súťaž o najštýlovejší retro kostým, výstavu veteránov, retro stánky s občerstvením, burzu, slávnostný sprievod a stavanie mája.  V podvečer majálesu sa Ružinovčania pokúsia dosiahnuť rekord v počte tancujúcich na jednotnú zostavu spartakiády a program vyvrcholí koncertom Janka Lehotského.

V Rači sú pre vás pripravené obľúbené Račianske hody. O 16:00 hod. postavíme máj pri KS Impulz, o dve hodiny neskôr zasa v parku J. M. Hurbana. Počas celého víkendu vás okrem predajných stánkov a kolotočov čakajú rôzne vystúpenia, tvorivé dielne, športové podujatia a súťaže. Sobotný program vyvrcholí koncertom skupiny Modus o 19:00 hod. v amfiteátri,  v nedeľu tam o 18:00 hod. uzavrú program Račianskych hodov Kandráčovci.

Počas prvej májovej nedele sa zasa na hrade Devín vrátime do obdobia stredoveku. Od 10:00 do 18:00 hod. je pre vás pripravený program Rytieri na Devíne pod taktovkou Tovarišstva starých bojových umení a remesiel. Čakajú vás šermiarsko-divadelné predstavenia, dvorské i ľudové tance aj ozajstný rytiersky turnaj. Počas celého dňa budú návštevníkom k dispozícií rôzne kratochvíle – dobová strelnica, jazda na živom a drevenom koníkovi aj mučiareň. Vstupné: 8,- € / základné, 4,- € / zľavnené, 13,- € / rodinné

Na Kuchajde sa v sobotu od 11:00 do 17:00 hod. uskutoční podujatie Spolu svetom, na ktorom spoznáte rôzne krajiny sveta, ich kultúru a zvyky. Venovať sa vám budú zahraniční študenti, ktorí spoznávajú Slovensko prostredníctvom programu Erasmus. Pripravené sú detské hry a súťaže, nafukovacie hrady, bábkové divadielko, workshop bubnovania a i.

V Inchebe aj cez víkend pokračuje Medzinárodná výstava kvetov a záhradníctva Flóra. Vstupné: 5,- € / základné, 3,- € / zľavnené

 

MICHALOVCE

V Michalovciach sa tento víkend koná Jarný jurmark.  Začiatok je naplánovaný na sobotu 8:00 hod., kedy začnú súťažné družstvá krájať mäsko a rozdúchavať ohníky pod svojimi kotlíkmi na guláš. O 10:00 hod. otvoríme jarmok na námestí vztýčením vlajky mesta a na tribúne sa nám predstaví spevácky súbor Tarnavčan. Na obed vyhlásime víťaza súťaže vo varení gulášu a od 16:00 hod. vystúpi skupina Družina v programe Folklór trochu inak. O 17:00 hod. postavíme spolu s FS Zemplín pred mestským úradom máj. Nedeľa je vyhradená pre šport. Zrána to budú na Bani preteky v love rýb pre deti od šesť rokov, v Parku študentov sa o 10:00 hod. začne už 15. ročník jarnej ceny Michaloviec a popoludní zapálime Olympijskú pochodeň a odštartujeme bežecké preteky. Samozrejmosťou je aj množstvo predajných stánkov.

 

NOVÁ BYSTRICA

Stavanie mája, prvá jazda vláčikom na Historickej lesnej úvraťovej železnici, spev ľudových piesní aj ukážky minulých zvykov našich predkov – to všetko čaká návštevníkov, ktorí zavítajú na otvorenie sezóny Skanzenu v Novej Bystrici - Vychylovke, v nedeľu 1. mája. O 12:30 hod. členovia folklórneho súboru Drevár postavia tradičný „máj“ pri základnom kameni skanzenu. V Kaplnke Panny Márie Ružencovej bude o13:00 hod. svätá omša a o 14:00 hod. stanica Skanzen ožije spevom, ľudovými tónmi a tancom, kde si na svoje prídu všetci milovníci folklórneho umenia.


SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO

Na hranici bez hraníc - prvý májový deň každoročne patrí v Slovenskom Novom Meste podujatiu Tokaj v Európe a Dedovizeň - festival Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý dopĺňa bohatý výber sprievodných podujatí. Pre návštevníkov je okrem hudobných vystúpení  pripravený jarmok tradičných ľudových remesiel, výcvik psov, atrakcie pre deti, maľovanie na tvár a pozorovanie večernej oblohy.

 

BARDEJOV

V Bardejove  pozývajú všetkých nadšencov cyklistiky a recesie na akciu Otvorenie cyklosezóny v RETRO štýle. Radi na akcii privítajú každého záujemcu bez rozdielu veku. Akcia je vhodná aj pre detských záujemcov v sprievode rodičov. Tempo presunu na bicykloch je pomalé, propagačné, preto sa nikto nemusí obávať, či mu jeho kondícia vystačí. Táto akcia je už pár rokov myslená recesisticky - v štýle "retro". Organizátori budú radi, ak prezriete vaše staré skrine, povaly a akcie sa zúčastnite na starom bicykli alebo v tzv. "retro oblečení". Miesto stretnutia a štartu akcie bude pred Športovou halou Mier o 10:00 hod.

 

BECKOV

Už tento víkend sa uskutoční na hrade Beckov slávnostné otvorenie jubilejnej 20.  sezóny. Kastelán prevezme kľúče od hradu a zahrmí výstrel, ktorý odštartuje bohatý program. Čaká vás dobový tábor, šermiarske vystúpenia aj stredoveká kuchynka. Deti zaujme ukážka zbraní a zbroje, lukostrelecká škola, divadelné predstavenia aj rôzne hry a súťaže.


SABINOV

V piatok 29.4. o 19:15 hod. postavia máj aj na Námestí slobody v Sabinove.

 

STREČNO

Považské múzeum v Žiline pripravuje na nedeľu slávnostné otvorenie hradu Strečno. Jeho súčasťou budú delostrelecké salvy, hradné dobové hry, stredoveká kuchyňa, ochutnávka bylinkových čajov a predaj domáceho chleba. Hradom bude v tento deň sprevádzať Žofia Bosniaková, ktorá rozpovie svoj životný príbeh. Program v podhradí na Paseke začne o 13. hodine. Vystúpia v ňom Folklórny súbor Rovňan z Veľkého Rovného a v rámci cezhraničnej spolupráce Detský folklórny súbor “Jaworki” z Poľska.

 

NITRA

Po zimnej prestávke začne v nedeľu 1. mája v Nitre jazdiť turistický vláčik, ktorý bude v čase od 10. do 18. hodiny každú hodinu premávať zo Svätoplukovho námestia na Nitriansky hrad a späť. Cestujúci po trase majú možnosť vidieť historicky najvzácnejšie nitrianske pamiatky a vďaka audio sprievodcovi sa dozvedia aj rôzne zaujímavosti.
 

BOJNICE

V dňoch 27.4. - 30.4. a 4.5. - 8.5. sa v Bojniciach uskutoční Medzinárodný festival duchov a strašidiel. Inscenované podujatie sa každoročne sústreďuje na tie udalosti a príbehy z dejín Bojnického zámku, ktoré v sebe skrývajú historické prekvapenia a strašidelné motívy zo známych legiend a povestí. Tento rok môžu návštevníci festivalu spoznať príbeh o záhadných úmrtiach, za ktorým je možno „zlovestný príbeh ženy z minulosti“. Vstupné: 3 – 10,- € / os.

Na nedeľu je pripravené aj otvorenie letnej sezóny v ZOO. Od 10:00 do 13:00 hod. sa budú môcť návštevníci na troch stanoviskách stretnúť s chovateľmi zvierat, ktorí im prezradia mnoho zaujímavého. Na otvorenie sezóny nás príde pozrieť aj Fíha tralala.

Na Hurbanovom námestí sa bude v sobotu a nedeľu konať tradičný XXI. Bojnický jarmok spojený s Dňami majstrov. Návštevníci sa môžu tešiť na predaj tradičných jarmočných dobrôt a bohatý kultúrny program. V sobotu o 19:00 hod. postavíme aj máj.

 

VYSOKÉ TATRY

Pozývame vás na prvý májový víkend do Vysokých Tatier. Príďte sa zabaviť, zašportovať si a zažiť tie najkrajšie výhľady! Počas 3 dní je pre všetkých návštevníkov pripravený bohatý kultúrno-športový program.

Máj sa bude stavať v nedeľu od 14:00 hod. v Tatranskej Lomnici.

Príchod mesiaca oslávia aj na Popradskom Plese s výdatnou podporou skupiny Vrbovskí Vítazi. Pečená klobása, cigánska pečienka, cukrová vata, pivo, malinovka…vytiahnite z dávnych čias čokoľvek v tomto duchu a príďte sa zabaviť.

V hoteli Solisko na Štrbskom plese sa uskutoční Folklórny víkend. V piatok vás zabavia „tatranskí zbojníci“ s lietajúcimi valaškami, klobúkovým tancom a fujarou.  V sobotu sa môžete tešiť na detský Folklórny súbor Maguráčik. Pre deti je pripravený pestrý animačný program s hotelovým maskotom Slniečkom.

 

MICHALOVCE

Všetkých aktívnych bežcov, ale aj tých, ktorí ich chcú povzbudiť, pozývame na Michalovský polmaratón a Podvihorlatský maratón, ktorý sa uskutoční v nedeľu od 14:00 hod.

 

TRENČÍN

Trenčín pokračuje v májových tradíciách, ku ktorým patria stavanie mája a Trenčiansky majáles. V piatok od 15:30 hod. postavia máj na Mierovom námestí a na rovnakom mieste vás čaká veľa zábavy aj v nedeľu. Po folklórnych vystúpeniach vás o 15:00 hod. zabaví koncert skupiny Pressburger Klezmer Band, ktorá prinesie energický hudobný kokteil namiešaný zo židovskej, balkánskej a orientálnej hudby. O 17:00 hod. divákov roztancuje zoskupenie Rocefallas.  Zaujímavé aktivity sú pripravené i pre najmenších návštevníkov Majálesu. Nebude chýbať vozenie na koni, nafukovací hrad a originálny drevený kolotoč. V rámci tvorivých retro dielní si môžu deti vyrobiť klasické mávadlá na drevenej paličke. Na Mierovom námestí po sa poprvýkrát v tomto roku predstavia slovenskí farmári, ktorí sa sem budú vracať pravidelne každú prvú sobotu v mesiaci.

Všetkých návštevníkov Trenčianskeho hradu čaká v nedeľu špeciálny program plný lásky a romantiky. Príďte zažiť ľúbostné príbehy hradných pánov, šermiarske vystúpenia alebo si spravte romantickú fotku pri hradnej čerešni. Prehliadky Trenčianskeho hradu budú obohatené o krátke divadelné etudy, ktoré zobrazia milostné peripetie majiteľov hradu v rôznych obdobiach. Zaznejú ľúbostné sonáty v podaní súboru starej hudby Musica Poetica a vyznania lásky piesňou v interpretácii vokálnej skupiny VOX. Súčasťou programu budú aj pravidelné vystúpenia sokoliarskej skupiny BIATEC a dobového spolku Hereditas Patrum, ktorý priblíži návštevníkom šerm z obdobia stredoveku a dobové tance.

 

MYJAVA

V roku 2016 si mesto Myjava pripomína 430. výročie svojho založenia a pri tejto príležitosti sa uskutoční prezentačný program, v ktorom vystúpia rôzni domáci účinkujúci. Hlavným hosťom podujatia bude v sobotu 30. 4. známa česká kapela Čechomor. Okrem toho budú na Námestí M. R. Štefánika pripravené sprievodné akcie - výstava o histórii Myjavy, tvorivé dielne pre deti, súťaže, prezentácia drobnochovateľov či hasičov a regionálna kuchyňa.

 

GALANTA

Mesto Galanta pozýva tento víkend všetkých na majáles. V piatok o 18:00 hod. postavia na Mierovom námestí máj, v sobotu vás v severnom krídle a na nádvorí kaštieľa zabavia City Boys z Trnavy a diskotéka. Na nedeľu je na nádvorí pripravená okresná prehliadka detských hudobných a folklórnych súborov a dychový orchester mesta Galanta.

 

SPIŠSKÉ PODHRADIE

Otvorenie letnej turistickej sezóny v Spišskom Podhradí začína v sobotu Majálesom v Parku kultúry. Hlavnou atrakciou je varenie „Podhradského" kotlíkového guľáša. Po skončení súťaže nasleduje kultúrny program miestnych folklórnych súborov. Na svoje si prídu aj deti, pre ktoré budú pripravené rôzne súťaže, nafukovacia žirafa, jazda na koni a iné atrakcie.

 

TOPOĽČIANKY

Národný žrebčín Topoľčianky otvorí v sobotu novú turistickú sezónu. Návštevníci si budú môcť prezrieť jazdiareň, hipologickú expozíciu a skrátenú Generálku nedeľňajšieho galaprogramu v pracovnej verzii. Po skončení programu v jazdiarni bude nasledovať kultúrny program v obci Topoľčianky „Stavanie mája“.

 

BANSKÁ BYSTRICA

Otvorenie cyklotrasy a 2. sezóny Barborskej cesty s príhovorom od Petra Sagana sa uskutoční v sobotu o 10:00 hod. pri Barbakane (Nám. Š. Moyzesa) v Banskej Bystrici. Po príhovoroch hostí a otvorení 2. sezóny a cyklotrasy Barborskej cesty sa spolu presunieme pešo i na bicykloch do Španej Doliny, kde bude pripravené občerstvenie a zábava.

 

GELNICA

Mesto Gelnica vás pozýva na už 9. ročník amatérskej súťaž piliarov Hnileckej doliny pod názvom „Gelnické Lomidrevo“. V sobotu od 13:00 hod. piliari súťažnou formou priblížia divákom svoju prácu v lese. Predvedú spúšťanie dreva, štiepanie dreva, rezanie na presnosť a čas, odvetvovanie a iné. Podujatie dotvárajú aj prítomní remeselníci, rezbári, ktorí tvarujú na mieste drevnú hmotu rôznymi technikami ako napr. vyrezávanie motorovou pílou. Podujatie je doprevádzané kultúrnym programom – vystúpi skupina Drišľak. Pre deti je pripravená jazda na koni, nafukovacie atrakcie, perníčky a cukrovinky.

 

STUPAVA

V sobotu pozývame všetkých, ktorým nie je ľahostajný osud detí z detských domovov a krízových centier, do Kaštieľskeho parku. Od 10:00 do 16:00 hod. sa tam uskutoční charitatívne podujatie "Budem záchranárom". Deti  z detských domovov, domovov sociálnych služieb, či sociálne znevýhodnených rodín, ale aj široká verejnosť spozná prácu dobrovoľných kynológov záchranárov, dobrovoľných hasičov aj záchranárov zo Slovenského červeného kríža. Pripravené sú aj detské atrakcie, maľovanie na tvár a zaujímavé súťaže.

 

ŽILINA

Mesto Žilina vás pri príležitosti 71. výročia oslobodenia mesta a ukončenia 2. svetovej vojny pozýva na rekonštrukciu bojov o Polom a ukážku dobového vojenského výstroja a techniky. Ukážka oslobodzovacích bojov bude prebiehať v sobotu v blízkosti obce Stráňavy, následne medzi 12.30 hod. až 13.30 hod. sa budú vojská presúvať na trase Stráňavy – Višňové – Rosina – Žilina. Od 14.00 hod. do 17.00 hod. bude na Námestí Andreja Hlinku v Žiline prebiehať prezentácia armád.

 

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU

V sobotu sa v Hanušovciach nad Topľou uskutoční Archeofestival. V čase od 10:00 do 17:00 hod. na vás čaká ochutnávka slovanskej kuchyne a vyskúšať si budete môcť rôzne zaujímavé činnosti (pletenie prútených košov, streľbu lukom, šperkárstvo, tkanie náramkov priateľstva, odlievanie kovov, vytáčanie hlinených nádov na kruhu, tkanie na krosnách a i.)

 

HROCHOŤ

Turistov, ktorí majú radi zvuk fujary, pozývame na 3. ročník Fujarového chodníka. V sobotu o 9:00 hod. vystúpame s fujaristami z krátera sopky Kysliniek ku Havraním skalám.

 

ORAVSKÝ PODZÁMOK

Príďte zažiť Thurzove slávnosti a odomknúť Oravský hrad do novej letnej sezóny počas víkendu v dňoch 30. apríla - 1. mája 2016. Celý víkend bude nádvorie plné života a voľne prístupné. V sobotu sa môžete tešiť na tradičný remeselný jarmok, šermiarske i hudobné vystúpenia či dobovú kuchyňu. V nedeľu začne program slávnostným historickým sprievodom, ktorý povedie samotný Juraj Thurzo. Pre veriacich je pripravená sv. omša v Kaplnke sv. Michala so začiatkom o 13:00 h. Po nej bude na nádvorí Oravského hradu prebiehať bohatý historický program s názvom "Príbeh rodiny Thurzo" plný zábavných divadelných scénok, nadaných hudobníkov i tanečníkov, šikovných šermiarov a nebude chýbať ani dvorný žonglér, ktorý určite poteší všetky deti.

 

HRIŇOVÁ

Medzinárodný filmový festival „Folklór a tradície“, ktorý sa uskutoční 30. 4. – 1. 5. 2016 v Hriňovej, je tematickou súťažou neprofesionálnych filmov. Hlavným poslaním podujatia je prezentácia a podpora tvorby, snaha aktivizovať neprofesionálnych tvorcov folklórnych filmov ako aj filmov o tradíciách, ktoré sa ešte zachovali v akejkoľvek podobe. V sobotu sa uskutoční nesúťažná projekcia – ukážky z archívu MsKS Hriňová v priestoroch námestia mesta Hriňová a vystúpenie folklórnych súborov mesta Hriňová. V nedeľu vyhlásime výsledky súťaže a pripravené sú aj tvorivé dielne.

 

BETLIAR

V areáli parku pred kaštieľom v Betliari sa bude tento víkend konať 2. ročník majálesu, spojený s kvetinovým a remeselníckym trhom. 1. mája je vstup do kaštieľa bezplatný a trvanie prehliadky nie je časovo obmedzené. Návštevníci si voľne a svojím tempom budú môcť pozrieť stále expozície a o 15:00 hod. sa pri bufete pred kaštieľom predstaví hudobná skupina Retro Music Band, ktorá hrá výlučne na akustických nástrojoch.

 

DOJČ

V sobotu sa v kultúrnom dome koná od 20:00 hod. prvomájová veselica a v nedeľu na vás pri kostole čakajú populárne Retro oslavy 1. mája. Retro oblečenie je vítané.

 

SENICA

Máj, ako symbol jari a lásky postavia v Senici v piatok o 16:30 hod. za sprievodu Dychovej hudby Križovianka. V sobotu budú potom postavené máje aj v mestských častiach Čáčov a Kunov. V Čáčove sa májové oslavy začnú o 14:30 hod. pred materskou školou, v Kunove o 15:00 hod. pred Spoločenským domom. Tešiť sa môžete na rôzne vystúpenie a dobroty. Sviatočnú nedeľu 1. máj oslávime na Námestí oslobodenia kultúrnym programom. Doobeda sa bude z pódia ozývať prevažne ľudová hudba, poobede je pódium vyhradené pre domáce kapely.

 

DOĽANY

Stretnutie milovníkov turistiky so svojimi štvornohými priateľmi - 3. ročník Vinohradníckeho dogtrekkingu sa uskutoční v nedeľu v priestoroch JM vinárstva Doľany. Čakajú vás vystúpenia sokoliarov, kynologických klubov, tanečnej skupiny a bude vyhlásená aj súťaž o NAJ psíka, ktorej sa môžu zúčastniť všetci majitelia psíkov tým, že prejdú 13-kilometrovú trasu. Je jedno, či psíka ponesú alebo či ju prejde sám, dôležité je – zúčastniť sa!

 

MALACKY

Tradičné podujatie Prvomájové Malacky privíta svojich hostí v nedeľu v Zámockom parku. Pre všetky vekové kategórie sú po celý deň pripravené koncerty, divadelné predstavenia, zábavné hry aj remeselné stánky. Tento rok bude park rozdelený na tri zóny: detskú, westernovú a farmársku, pričom v každej bude množstvo tematických atrakcií. Novinkou je aj festival pre mladých Urban Fest, ktorý prinesie ukážky extrémnych športov, vystúpenia známych raperov, adrenalínové exhibície a mladí budú mať možnosť vyskúšať si na vlastnej koži veľkú U-rampu.

 

ZÁKAMENNÉ

Tradícia stavania mája, ktorou mládenci vyjadrili náklonnosť svojej milej a je symbolom na jar sa obnovujúcej prírody, ožije aj na Oravskej lesnej železnici. Pomôcť pri stavaní mája na stanici Tanečník môžu návštevníci v sobotu od 12:00 hod. za sprievodu folklórneho súboru Brezovica.
 

STARÁ ĽUBOVŇA

Stredoveký rytiersky turnaj na koňoch, stredoveká poprava, lanový park a iné atrakcie sú pre vás pripravené pri slávnostnom otvorení letnej turistickej sezóny 2016 v Stredovekom vojenskom tábore v Starej Ľubovni. Nebude chýbať ani dobový remeselnícky jarmok. Brány stredoveku slávnostne otvoria už po 10. krát v nedeľu 1. mája 2016 o 14:00 hod.

 

 

RAKÚSKO

Májový sprievod bude na zámku Schlosshof na celkom iný spôsob. Vyčesané, vyumývané a starostlivo upravené nádherné kone, biele barokové oslíky, ovce očkaté, rozkošné shetlandské poníky, prítulné lamy, alpaky s jemnou vlnou a exotické dromedáre sa predvedú v nádhernom sprievode po zámockom areáli. Chlpáčikovia zo zámockého statku na pár hodín opustia svoje príbytky, aby sa stali súčasťou extravagantného prvomájového programu.  Na 1. mája nesmie chýbať ani tradičný tanec okolo májového stromu v réžii folklórneho súboru z regiónu Marchfeld. Najmenších návštevníkov poteší aj maľovanie na tvár, modelovanie z hliny či ukážky rôznych remesiel v remeselníckych dielňach.

Vstupné: 13,- € / dospelí, 13,- € / deti (6 – 18 rokov), 34,- € / rodina

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa