Dovolenka v Nízkych Tatrách: Toto si užijú veľkí aj malí

2016-06-20 12:00:00 |   |    | 

Dovolenka na Slovensku láka nielen zahraničných, ale i domácich návštevníkov. Vychutnať si ju môžeme vychutnať v rôznych kútoch našej krajiny, napríklad aj v Nízkych Tatrách. A na čo všetko sa tam môžete tešiť?



 

Nízkotatranský región patrí k najnavštevovanejším lokalitám u nás nielen vďaka prírodným krásam, ale aj bohatej histórii.

Medzi centrá cestovného ruchu patrí Demänovská Dolina. Obec vznikla v roku 1964 a má miestne časti Tri studničky, Jaskyne, Repiská, Lúčky a Jasná. Dedina bola osídlená už v praveku, neskôr sa tu ťažila železná ruda, chovali sa ovce. Po 1. svetovej vojne tu vyrástli prvé víkendové chaty. Po objavení jaskýň a vybudovaní cestnej infraštruktúry sa Demänovská Dolina stala významným športovo – rekreačným centrom.

Dolinou prechádza množstvo chodníkov, ktorými sa môžete dostať až na okolité hrebene. Z prírodných krás tu nájdeme veľkolepé nízkotatranské štíty ako Ďumbier (2043 m n. m.), Krúpova Hoľa (1927 m n. m.), Chopok (2 024 m   n. m.) či Poľana (1889 m n. m.), ktoré sú súčasťou Národného parku Nízke Tatry. Ďalšími skvostami sú Vrbické pleso a Demänovský kras.

V regióne môžete navštíviť niekoľko vzácnych jaskýň. Medzi najnavštevovanejšie patrí Demänovská jaskyňa Slobody. Vstup do nej stojí 15 eur (dlhý okruh) a 8 eur (krátky okruh) pre dospelých. Pre deti je vstupné 7,50 (dlhý okruh) a 4 eurá (krátky okruh).

Jedinečná je aj Demänovská ľadová jaskyňa, kam je vstupné 8 eur (dospelí) a 4 eurá (deti). Ďalšími prírodnými atrakciami sú aj Demänovská jaskyňa Mieru, Dračia jaskyňa, Okno a Dvere.

V Demänovskej doline si môžete vyskúšať aj rôzne zaujímavé aktivity. Pre dospelých sú pripravené Mountain káry (cena 6 až 12 eur), na ktorých môžete absolvovať dve rôzne trate s panoramatickým výhľadom na Liptov. Prvá vedie z Chopku do Priehyby a druhá z Kosodreviny na Srdiečko, prekonáte pritom prevýšenie až 662 metrov.

Po minuloročnom úspechu čaká na návštevníkov i člnkovanie na vodnej hladine Vrbického plesa a tešiť sa môžete aj na vodný bicykel. Za jednu jazdu zaplatíte 5 – 7 eur.

Na prestupnej stanici Prehyba zasa čaká na návštevníkov tzv. bungee trampolína. Táto adrenalínová atrakcia je určená pre všetky vekové kategórie. Pri skákaní je návštevník oblečený do špeciálnych popruhov a vďaka lanám a lanovým zdvíhacím systémom môže skákať do naozaj veľkej výšky. Práve preto si tu môžete užiť saltá vpred i vzad.

Pre bikerov bude rajom Bike World. Tento cyklistický park má v ponuke až 7 tratí rôznej náročnosti a dĺžky. Okrem bicyklovania, letnej turistiky vás tu čaká i skalolezenie.

Nízke Tatry prezentuje aj turistická obec Mýto pod Ďumbierom, tá ponúka svojim návštevníkom dobré možnosti pre aktívny a pasívny oddych počas celého roka. Známe sú tu taktiež jaskyne, a to Jaskyňa mŕtvych netopierov či Bystrianska jaskyňa (vstupné: dospelí – 5 eur, deti – 2,50). Vychutnať si môžete i jazdu na koňoch, golfové ihrisko či Tarzániu (opičiu dráhu). Samozrejmosťou je i sauna a fitness, neďaleko je aj kúpalisko Tále.

Zaujímavými východiskovými bodmi na turistiku sú obce Vyšná a Nižná Boca. Zabudnúť nemôžeme ani na jedno z najznámejších stredísk v rámci Slovenska, a to Donovaly. Pôvodne uhliarska obec sa postupom času pretransformovala na turistické stredisko. Vychutnať si tu môžete nezabudnuteľnú turistiku, medzi tie „naj“ lokality patria Mišútska cesta i Donovalské osady.

Ak sa vám nechce šliapať do kopca, môžete využiť lanovku na Novú Hoľu. Tá premáva počas víkendov a sviatkov, od 11. júna bude jazdiť denne. Z vrcholu môžete vidieť pri dobrom počasí končiare Západných Tatier spolu s Kriváňom. Z atrakcií na vás čakajú: bobová dráha, lanové centrum, lezecká stena či trampolíny. Ak vaši najmenší zatúžia po rozprávke, ukážte im Habakuky - svet, v ktorom ožívajú postavičky z Dobšinského ľudových rozprávok. Ceny vstupov počas mája a júna sa pohybujú od 4,20 do 5,50 (pre deti) a 6 až 8,50 (dospelí).


Keď po všetkom tom spoznávaní dostanete chuť na relax, „skočte“ si oddýchnuť do auqaparkov v Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Jáne či v Bešeňovej.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, TASR, pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa