Výnimočný projekt na výnimočnom mieste: Hradiskom v Bojnej vás prevedie virtuálny sprievodca

2016-11-18 12:00:00 |   |    | 

Neveľká obec Bojná pri Topoľčanoch sa môže pochváliť viacerými raritami. K tým historickým z predveľkomoravskej doby nedávno pribudol aj jeden moderný unikát - pomocou QR kódu vám miestne vzácnosti predstaví virtuálny sprievodca.



 

S výnimočným projektom prišla v rámci svojej diplomovej práce miestna rodáčka Veronika Remeňová, absolventka štúdia manažmentu kultúry a turizmu UKF v Nitre, ktorá dnes pracuje v Archeologickom múzeu Veľkej Moravy v Bojnej. Práve v ňom vystavujú najvýznamnejšie nálezy tejto lokality - najstarší kresťanský zvon na Slovenskupozlátené plakety, ktoré dokazujú, že kresťanstvo sa na našom území šírilo už takmer sto rokov pred príchodom sv. Cyrila a Metoda. Plakety tvorili pravdepodobne výzdobu dreveného prenosného oltára a je na nich zobrazené písmo, ktoré je najstarším písomným prejavom u stredoeurópskych Slovanov.

Hradisko Valy vzniklo počas panovania Svätopluka a v 9. až 10. storočí bolo dôležitým vojenským a výrobným centrom Veľkej Moravy. Napriek tomu, že patrí k najvýznamnejším archeologickým lokalitám Slovenska a dnes môžete na tomto mieste spoznať rekonštrukcie veľkomoravských obydlí, Bojná si stále nezískala toľko pozornosti návštevníkov, koľko by si zaslúžila.

Aj preto sa starosta obce Mgr. Jozef Stankovský, PhD. a Veronika Remeňová rozhodli podporiť cestovný ruch v obci aj prostredníctvom unikátnej technológie QR kódu. Ide o virtuálneho sprievodcu, ktorý vás oboznámi s najzaujímavejšími lokalitami Bojnej. Stačí vám mobilný telefón s nainštalovanou čítačkou QR kódov (ktorú si stiahnete bezplatne) a park sv. Jána de la Salle, Archeologické múzeum Veľkej Moravy a archeologické nálezisko Valy vám predstaví video v mobile.

Príprava unikátneho projektu pozostávala z viacerých fáz – najnáročnejšou bola nakrútenie videí, o ktoré sa postarali Andrej Golský, MSc. a Mgr. Peter Marko z MG Production. Vytvorenie samotných QR kódov už bola hračka – Veronika ich vygenerovala na bezplatnej internetovej stránke, vytlačila a umiestnila na miesta, ktoré teraz vďaka nim turisti spoznajú oveľa lepšie. V pláne je aj príprava anglickej verzie pre zahraničných turistov, no jedno je isté už teraz – v Bojnej dokázali, že dobrý nápad býva oveľa dôležitejší ako peniaze.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Obec Bojná
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa