Tip na víkend: Spoznajte Topoľčany a okolie

2017-03-17 12:00:01 |   |    | 

Dnešné potulky po Slovensku nás zavedú do Topoľčian. Región známy hlavne prírodnými krásami a niekoľkými vodnými plochami na plávanie, z ktorých najznámejšia je Duchonka, dokáže ponúknuť program aj počas chladnejších dní. Ideálny je tiež pre ľudí, ktorí obľubujú ľahkú turistiku. V okolí sa nachádza niekoľko zrúcanín, ku ktorým vedú jednoduché chodníčky vhodné aj pre ľudí so slabšou kondíciou. Z nich sa vám naskytne skvelý výhľad na celé okolie.



 

Topoľčiansky hrad

Najznámejším hradom tohto regiónu je Topoľčiansky hrad, ktorý nájdete nad obcou Podhradie. Vedie k nemu turistický chodníček, môžete sa k nemu vybrať aj na bicykli a pokiaľ je chladné počasie, autom môžete vyjsť až takmer priamo pred jeho brány. Hrad bol postavený v 13. storočí za vlády Matúša Čáka Trenčianskeho. O dve storočia neskôr bol počas veľkých bojov s Huňadyovcami vypálený, no napriek tomu sa ho ešte podarilo zachrániť. Po veľkej rekonštrukcii bol nakoniec obývaný až do začiatku 20. storočia. Potom začal v značnej miere chátrať, v súčasnosti sa podarilo uchovať hlavne romantickú hradnú vežu a tiež menšiu časť ďalších priestorov.

 

Rotunda svätého Juraja, Nitrianska Blatnica

Nenápadný kostolík neďaleko obce Nitrianska Blatnica má na Slovensku veľmi významné postavenie. Rotunda bola postavená v 9. storočí na významnej historickej ceste a podľa vedeckých zistení je najstarším kostolíkom u ná. Ešte stáleb má pôvodné neporušené steny a neboli na ňom urobené ani veľké rekonštrukčné zásahy, ktoré by poškodzovali pôvodný charakter. Predpokladá sa, že Rotunda sv. Juraja, ktorú domáci volajú familiárne Jurko, stojí na pôvodných základoch menšej kaplnky z Veľkomoravskej ríše. V minulosti sa presne v týchto miestach nachádzala aj jedna z prvých osád, postupne však jej obyvatelia hľadali kvalitnejšiu pôdu v nižších polohách, kde mohli dopestovať viacero plodín.

 

Rozhľadňa na Marháte

Považský Inovec, ktorý skrášľuje okolie tohto regióna, ponúka turistom niekoľko možností na turistické vychádzky. Jedným z najobľúbenejších miest je rozhľadňa na Marháte. V roku 1947 tam miestny farár a veľký fanúšik turistiky dal vystavať veľký kovový kríž. Potom naň napísal krátku modlitbu „Bože, ochraňuj turistov“ a od tohto momentu tam často domáci veriaci chodili na kratšie vychádzky spojené s tichým rozjímaním. V roku 2008 ku krížu navyše postavili 17 metrov vysokú drevenú rozhľadňu, z ktorej je vidieť napríklad aj Tribeč a Vtáčnik.

 

Jaskyňa Čertova pec

Neďaleko obce Radošina sa nachádza verejnosti voľne prístupná jaskyňa Čertova pec. Po prvýkrát ju objavili už v 18. storočí, keď ju podrobili podrobnému skúmaniu. Z nálezov v jej interiéri usúdili, že v nej prví obyvatelia prebývali už počas doby kamennej a využívali ju typickí lovci, ktorí tam nosili svoje úlovky. Jaskyňa má tunelovitý charakter. Ľahko dostupná je od neďalekého motorestu, odkiaľ tam cesta trvá len pár minút. Ak si chcete urobiť dlhšiu túru, vyberte sa k nej z Radošinej, ktorá je vzdialená vyše kilometra.

 

Zrúcaniny v okolí

Okolie Topoľčian je známe vysokým výskytom zrúcanín. Niektoré sú dostupné mestskou dopravou, keďže sa nachádzajú v blízkych obciach, ku iným sa jednoduchšie dostanete pomocou vlastnej dopravy. Okrem najznámejšieho Topoľčianskeho hradu je to napríklad zrúcanina Oponice. Hrad bol postavený v 14. storočí, no podarilo sa z neho uchovať už len obvodové múry. Počas prechádzky po bývalom nádvorí však môžete jasne rozpoznať pôdorysy pôvodných miestností a spustiť tak vlastnú cestu fantáziou, ako to tam mohlo vyzerať v minulosti. Pri obci Janova Ves je zase zrúcanina hradu Čierny hrad, ktorý pôvodne slúžil ako obranná pevnosť pri vzácnych náleziskách zlata. Trošku dlhšie výlety sú k Hrušovskému hradu a hradu Gýmeš, ktorý patrí k najrozsiahlejším v okolí.

 

Topoľčianky

V Topoľčiankach nájdete tri hlavné atrakcie. Prvou je kaštieľ z 15. storočia so vzácnou knižnicou. I keď sa tam v súčasnosti nachádza hotel a reštaurácia, časť objektu je prístupná pre širokú verejnosť. Kaštieľ je otvorený celoročne, vstupné je 4,20 eur a v ponuke máte zimný a letný okruh. Druhou atrakciou je známy národný žrebčín s najvzácnejšími koňmi na Slovensku a neďaleko Topoľčianok je Topoľčianska zubria zvernica, kde chovajú jedny z posledných kusov týchto vzácnych zvierat.

 

Autor: David

Foto: TASR

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa