Tento štít by mal zdolať každý Slovák aspoň raz za život

2017-06-01 08:00:21 |   |    | 

Turistická sezóna klope na dvere a preto je už teraz ideálne poohliadnuť sa po nezabudnuteľnej dovolenke alebo predĺženom víkende, napríklad aj na Slovensku. Jednou z možností sú Vysoké Tatry, ktoré poskytujú množstvo nádherných výhľadov. Končiarov, ktoré sa oplatí navštíviť je niekoľko, ale iba jeden z nich je pre nás výnimočný.



Je považovaný za národný symbol Slovákov a so svojou výškou 2 494,7 m n. m. je aj jednou z najvýraznejších dominánt Vysokých Tatier. Vďaka svojmu viditeľnému zakriveniu špičky dostal aj svoje meno, ktoré sa za desaťročia dostalo do povedomia každého Slováka. Ešte stále neviete o aký slovenský vrch ide? Je ním Kriváň, ktorý vo svojich dielach ospevovali štúrovci, ale objavuje sa aj v tvorbe iných slovenských básnikov. Štúrovci na Kriváň aj niekoľkokrát vystúpili. Jeho história, o ktorej mnohí ani len netušia, je však spojená aj s baníctvom. V 15. storočí sa tu snažili dolovať v povrchových baniach zlato, aj keď nálezov bolo veľmi málo a išlo skôr len o šupiny zlata. Pozostatky z tohto obdobia sú miestami viditeľné ešte aj dnes.

Na počesť výstupu Ľudovíta Štúra na túto dominantu sa každoročne organizuje tzv. Národný výstup na Kriváň, ktorého sa zúčastňujú stovky turistov z celého Slovenska. Kriváň je tak jedným z najnavštevovanejších štítov Vysokých Tatier. Vďačí tomu aj stredne náročnému výstupu, na ktorý nie je potrebný vysokohorský vodca. Ak sa rozhodnete pre jeho zdolanie, je nutné počítať s celodennou túrou v trvaní 6 až 8 hodín. Záleží však od vašej kondície.

Na Kriváň sa vychádza najčastejšie z dvoch bodov. Buď zo Štrbského Plesa alebo z lokality Tri studničky. Obe trasy majú svoje čaro. Pre tých, čo chcú však vidieť toho čo najviac, je možnosť začať svoju cestu z Troch studničiek a cestou späť prejsť na chodník vedúci na Štrbské Pleso.

 

Čo si zobrať so sebou?

Tatry sú nevyspytateľné v každom ročnom období. Preto je potrebné, aby ste počítali s každým počasím. Ideálne je obliecť si dlhé vzdušné a nepremokavé nohavice a vysoké turistické topánky. Na vrch sa odporúča zobrať si prírodné materiály a nepremokavú bundu, ktorú neprefúkne. V prípade slnečného počasia ju schováte do batohu. Taktiež si môžete do batohu zobrať aj suché náhradné oblečenie, ktoré si v prípade nutnosti prezlečiete. Počas slnečných dní je nutnosťou opaľovací krém s ochranným faktorom, slnečné okuliare a pokrývka hlavy. Určite si pribaľte dostatok tekutín, hroznový cukor, sladkosti či ovocie. Aby vám všetci kamaráti uverili, že túto slovenskú dominantu ste pokorili, nezabudnite si so sebou zobrať aj fotoaparát. Nemusí to by byť práve neskladná a ťažká zrkadlovka, postačí vám aj mobilný telefón, napríklad Samsung Galaxy S8, s ktorým urobíte perfektné panorámy alebo úžasnú selfie s pozadím Vysokých Tatier. Výhodou je, že fotografiu ihneď zdieľate so svojimi kamarátmi na sociálnych sieťach.

Takže sa stačí už len pobaliť a vyraziť smer Kriváň. Ak však máte obavu ísť ako jednotlivec, zapojte sa napríklad do prebiehajúcej súťaže so Sajfom #TripToKrivan, v ktorej môžete tento výlet vyhrať a zdolať ho spolu s ním. Sajfa k nemu pribalí aj Galaxy S8. Každý štvrtok až do 15. júna vyhlási Sajfa súťažnú úlohu, po splnení ktorej vyberie jedného šťastlivca a dopraje mu ešte jedno miesto pre kamaráta alebo priateľku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: PR
Zdroj: PR správa

Hodnotenie článku:
3.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa