Najzábavnejšia hodina biológie: Ukážte deťom Kravský hotel vo Východnej

2017-08-01 12:00:00 |   |    | 

Na Liptove dokázali, že aj prehliadka bio farmy môže byť originálna, zážitková a zaujme dospelých aj deti. V najvyššie položenej farme Liptova, vo Východnej, totiž majú tunajšie kravy namiesto maštale „hotel spokojných kráv“. Jeho návštevníci si tak užijú zrejme najzábavnejšiu hodinu biológie.



 

Z hodín biológie zo školy si väčšina pamätá len to, že krava má štyri žalúdky a spása trávu. Na bio farme vo Východnej našli spôsob, ako premeniť miesto, kam bežná ľudská noha nevstúpi, na príjemný zážitok, zábavu aj poučenie. Apropo nohy. Tie pred vstupom na farmu dostanú špeciálnu obuv, predsa len je lepšie si domov nenosiť z farmy neželané, nevoňavé darčeky a rovnako sa do špeciálneho odevu zaodeje aj celá postava.

„Úvodná procedúra pred vstupom na farmu je prvým zaujímavým aj úsmevným bodom spoznávania farmy. Na jednej strane plní zmysel hygienický, ale na druhej strane je to najmä pre deti veľká zábava, lebo sa od hlavy po päty zahalia do obleku. Takto pripravení spolu s nimi vstupujeme na farmu a začína sa hodina a pol zážitkového spoznávania života nášho hovädzieho dobytka a oviec," prezradil otec myšlienky a sprievodca po Farme Východná Ľubomír Kružliak ml. Dĺžka prehliadky sa dá upraviť aj podľa požiadaviek návštevníkov – skrátiť či predĺžiť.

Následne návštevníci nahliadnu do procesu prípravy krmiva. Táto časť prehliadky býva pre mnohých veľkým prekvapením, lebo namiešať kravám to správne krmivo je skutočná veda. Pri dojení kráv pomáha aj technika. Mnohých zaujme tunajšia pôrodnica aj škôlka pre malé teliatka. Jedna z najväčších budov patrí maštali, alebo v prípade tejto farmy „hotelu spokojných kráv“. Cieľom prehliadok je aj popularizácia farmárčenia, pretože len málokto vie, čo všetko táto práca zahŕňa a aká je náročná. Farma ponúka každému záujemcovi možnosť dozvedieť sa čo najviac o procese výroby mlieka či syrov. Okrem 820 kusov hovädzieho dobytka majú na farme aj 770 oviec. Denne na farme vyprodukujú až 10 000 litrov mlieka a až jednu tonu syra týždenne.

„Prehliadky farmy sú veľmi originálny a neobvyklý produkt cestovného ruchu. Dovolenkári si často z nášho regiónu prinášajú domov tradičné výrobky a tými sú napríklad syry. Tunajšia farma im pomôže pochopiť aj to, čo všetko predchádza lahodnej chuti syra, ktorý si rozbalíme v teple domova. Návštevníci Liptova si môžu farmársky zážitok vďaka našej Liptov Region Card užiť výhodnejšie a zároveň sme farmu zaradili aj do rodinného projektu Poklady na Liptove, ktorý štartuje už v polovici júna,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Spoznávanie tu dobre kombinujú so zábavou. Deti si v špeciálnej miestnosti do sýtosti užijú dokonca aj skoky do sena a v novej spoločenskej miestnosti si môžu pozrieť filmy. Navyše na farme realizujú aj celodenné výlety pre školy s animačným programom. V rámci nich si môže deti namiešať svoju vlastnú kŕmnu zmes, aj vlastný bio čaj.

Farma Východná je najvyššie položené ekologické hospodárstvo na Liptove. Zameriava sa predovšetkým na chov hovädzieho dobytka a oviec za účelom produkcie mlieka. Okrem toho pestujú aj liečivé bylinky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa