Čečejovce ukrývajú vzácny kostol

2018-03-02 12:00:00 |   |    | 

Čečejovce (maďarsky Csécs) sú slovensko-maďarská obec v okrese Košice–okolie s približne 2150 obyvateľmi. V roku 1317 sa v záznamoch spomína pod dobovým názvom "Cech" ako vyvinutá dedina s kostolom, ktorý sa dodnes zachoval architektonicky takmer v pôvodnej podobe vrátane vzácnych gotických fresiek.



 

Najcennejšou a najstaršou pamiatkou v obci Čečejovce pri Košiciach je ranogotický kostol patriaci reformovanej kresťanskej cirkvi. V presbytériu je zdobený pozoruhodnými nástennými maľbami z prvej polovice 14. storočia. Po dohode s miestnou farárkou je táto národná kultúrna pamiatka prístupná návštevníkom.

Kostolík sa spomína už v prvej písomnej zmienke o obci z roku 1317. Podľa predpokladov ho postavili ešte na konci 13. storočia. „Kostol je významný najmä tým, že vo svätyni sa v ňom súvisle zachovali fresky. V podstate ide o maľované evanjelium, keďže obrazy sú o živote Ježiša Krista," uviedla pre TASR farárka Tímea Krcho. Na strope návštevníka upúta najmä rozmerný obraz Krista - kráľa v tzv. mandorle, ktorý je obklopený symbolmi štyroch evanjelistov.

Jednoloďový objekt ešte s prvkami románskej architektúry má zaujímavú históriu. Kostol bol pôvodne katolícky, do rúk kalvínov sa dostal v čase Rákociho povstania v roku 1703. Následne došlo k prekrytiu fresiek omietkou a časom sa na ne zabudlo. Znovuobjavili ich až v roku 1893 a postupne boli reštaurované, naposledy v roku 1994. "Azda aj vďaka tomu prekrytiu sa zachovali v takom stave, ako to vidíme teraz. Freskami boli zdobené aj ostatné časti kostola, tie však podľa predpokladov postihol v minulosti požiar a pravdepodobne boli pritom zničené," povedala farárka.

Zo staršieho zariadenia kostola sa zachovala kazateľnica z roku 1763 s dreveným baldachýnom. Na vrchu vidno plastiku pelikána kŕmiaceho mláďatá vlastnou krvou. Pri archeologickom výskume v roku 2007, ktorý v kostole predchádzal výmene drevenej podlahy za dlažbu, došlo k zaujímavému objavu. Pod niekdajším oltárom sa našiel hrob s kostrou pochovaného muža, zrejme šľachtického pôvodu z konca 17. storočia. Pri kostole stojí drevená zvonica, v ktorej sú umiestnené dva bronzové zvony, ten starší a väčší je z 15. až 16. storočia.

Kalvínska farárka je ochotná na požiadanie otvoriť kostolík a sprevádzať záujemcov o fresky a interiér, prosí však, aby nerušili čas bohoslužieb. Obrátiť sa možno aj na obecný úrad. Medzi zahraničnými turistami, ktorí sem zvyknú zavítať najmä v lete, sú hlavne návštevníci z Maďarska, ale aj Nemecka, Švajčiarska či dokonca Severnej Ameriky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

TASR - Milan Kapusta

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa