Bicyklom za pamiatkami: BSK predstavil novú cyklotrasu SacraVelo

2018-06-13 08:00:00 |   |    | 

K existujúcim medzinárodným cyklistickým trasám EuroVelo sa pripája sieť pútnických ciest, a to prostredníctvom unikátneho cezhraničného turistického projektu SacraVelo. Jeho cieľom je ponúknuť kultúrne dedičstvo, sakrálne hodnoty a využiť prírodné prostredie v maďarsko-slovenskom cezhraničnom regióne, ktoré pokrýva štyri kraje pozdĺž Dunaja. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.



Projekt SacraVelo pokrýva územie Bratislavského a Trnavského kraja na slovenskej strane a Rábsko-mošonsko-šopronskej župy a Komárňansko-ostrihomskej župy na maďarskej strane. Rozvojom siete cyklotrás, vybudovaním cyklistických centier v maďarskej obci Szil, v slovenskej obci Báč a vybudovaním nových cyklotrás vznikne nová slovensko-maďarská turistická atrakcia, ktorá spojí sakrálne hodnoty v cezhraničnom regióne.

"Poukazovanie na sakrálne a prírodné hodnoty podunajského územia a ich spoznávanie podporuje rozvoj kultúry, športu a aj zdravšieho životného štýlu," povedal predseda BSK Juraj Droba.

Novým značením dostanú cyklisti informácie o dostupnosti významných sakrálnych pamiatok, teda kostolov, synagóg či kaplniek, ktoré sa nachádzajú pozdĺž vybraných cyklotrás. Vytvorená bude aj aplikácia, ktorá bude poskytovať detailné informácie o jednotlivých pamiatkach. Identifikácia vyznačených sakrálnych pamiatok na území BSK sa uskutočnila aj na základe odporúčania oslovených náboženských obcí.

Najväčšou investičnou aktivitou BSK v projekte SacraVelo je realizácia novovybudovanej cyklotrasy na hrádzi Šúrskeho kanála, ktorá vedie od cesty na Čiernu vodu (III/1082) po most cez Šúrsky kanál v Ivanke pri Dunaji. Stavenisko bolo 17. mája odovzdané zhotoviteľovi cyklotrasy. Hotová by mala byť do tohtoročnej jesene.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa