Kaštieľ a múzeum vo Svätom Antone

2010-10-10 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Kaštieľ vo Sv. Antone, neďaleko Banskej Štiavnice, je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá v súčasnosti slúži ako múzeum s jedinečnou poľovníckou a vzácnou umeleckohistorickou expozíciou.



Barokovo-klasicistickému kaštieľu pôvodne predchádzal menší opevnený hrádok z 15. storočia. O storočie neskôr bol prebudovaný na hrad, ktorý mal za úlohu chrániť prístup do Banskej Štiavnice z južnej strany. Súčasný charakter a vzhľad získal po prestavbe v 18. storočí, kedy si tu kaštieľ vybudovala rodina Koháryovcov. Tá využila pri jeho stavbe nezvyčajnú časovú symboliku.

Kaštieľ má štyri vchody symbolizujúce ročné obdobia, sedem arkád, ktoré predstavujú dni v týždni, dvanásť komínov, presne ako mesiacov v roku, 52 izieb ako týždne v roku a 365 okien, ktoré znamenajú dni v roku. Túto symboliku však neskôr narušili úpravy v 19. storočí.

Múzeum v kaštieli vzniklo v roku 1962, keď boli do Sv. Antona premiestnené zbierky lesníckeho a drevárskeho múzea zo Zvolena. Súčasťou umeleckej a historickej zbierky múzea je pôvodný mobiliár. Nachádzajú sa tu vzácne výzdoby stien, nábytok, majolikové pece, lustre a mnohé výtvarné diela. Skvostom expozície je zlatý nábytok, svadobný dar francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty.

Neodmysliteľnou súčasťou histórie kaštieľa sú Koháryovci a Coburgovci, ktorí sem sústredili prekrásne diela umu a šikovných rúk umelcov a remeselníckych majstrov z rôznych končín sveta, od začiatku 18. storočia do začiatku 20. storočia. V bohatom zariadení kaštieľa, ktoré môžete obdivovať v umelecko-historickej expozícii, sa odzrkadľuje spôsob života, vkus a záľuby týchto dvoch rodín. Vďaka neobvyklej celistvosti, autentickej podobe a rozmanitosti zbierok bol celý komplex v roku 1985 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Poľovnícka expozícia, najväčšia svojho druhu na Slovensku, obsahuje nielen množstvo vzácnych trofejí zveri, ale aj bohatú zbierku historických poľovných zbraní, obrazov, umeleckých predmetov, kníh, časopisov a fotografií. Tématické okruhy kynológie, sokoliarstva, strelectva a  rybárstva sú doplnené diorámami zvierat žijúcich na Slovensku, ktoré milujú najmä deti. Chodby kaštieľa prezentujú viac ako 1000 trofejí zveri ulovenej pôvodnými užívateľmi kaštieľa.

 

 

 

Múzeum vo Svätom Antone
969 72 Svätý Anton
Telefón: 045 6913932, 0915 821973
Fax: 045 6921955
E-mail: info@msa.sk

 

 

Zdroj/autor: muzeum, skonline, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa