Hrady Považia a okolie Žiliny: Skvelá prechádzka v každom ročnom období

2019-01-29 12:00:00 |   |    | 

Celé Považie je skutočne bohaté na nádherné starobylé hrady a ak ste milovníkmi skvostnej histórie, určite by ste sa raz mali do okolia Žiliny vybrať na dlhšie. Potešte svoje oko pohľadom na ne, ako sa vypínajú na vysokých bralách, ale aj v centre mesta. Toto sú najkrajšie hrady Považia.



 

Budatín

Za jeden z najskvostnejších je pokladaný hrad Budatín s prekrásnym udržiavaným parkom. Stojí na sútoku riek Kysuca a Váh iba 6 kilometrov od krajského mesta Žilina. Budatín je známy hradbovými priestormi a kaplnkou, ktoré sa zachovali, mnoho turistov však lákajú aj tunajšie múzeá. V hradbách možno navštíviť jedinečné múzeum drotárstva, aké nikde inde nenájdete.  Drotárstvo má v Žilinskom regióne obrovský význam, pretože práve tu bolo veľmi rozšírené v  priebehu 19. storočia. V múzeu vystavujú mnoho exponátov z drôtu, ktoré sú jedinečné svojho druhu. Milá sprievodkyňa vám porozpráva o histórii drotárstva v Žiline a okolí. K dispozícii je aj druhé múzeum, ktoré prezentuje históriu Považského múzea, hneď vedľa hradu. Vstupné do hradu je 5 eur, ale priľahlý park spoplatnený nie je. V lete tu môžete športovať, piknikovať alebo sa hrať s vašimi ratolesťami. Počas sezóny sa tu konajú rôzne slávnosti, športové hry pre rodiny s deťmi, vystúpenia a trhy.

 

Strečno a Starhrad

Pri hlavnej ceste zo Žiliny do Martina leží slávny hrad Strečno. Postavený bol na miernom brale nad obcou Strečno a Nezábudskou lúčkou a je z neho nádherný výhľad na celé okolie. Hrad má dobre zachovalý interiér, ktorý môžete navštíviť aj počas nočnej prehliadky so sprievodcom.

Ďalej od hlavnej cesty sa na kamennom brale v menej dostupnom teréne nachádza aj Starhrad. Dnes sú z neho už len ruiny, no stále tam nájdete vzácny kus histórie spojený s príjemnou prechádzkou v lone úchvatnej prírody. Oba historické skvosty sú dostupné aj pre deti.

 

Lietava

Jednou z najkrajších zrúcanín  je aj Lietavský hrad. Postavený bol na návrší pešej dostupnosti obce Lietava a vedie k nemu kľukatá cestička pomedzi stromy a lúky, trvajúca menej ako hodinu. Ponúka nezabudnuteľnú prechádzku všetkým vekovým kategóriám a najmä fascinujúce a skvostné výhľady. Ak vás zaujíma komplex historických ruín, neváhajte vyhľadať aj tento hrad.

 

Hričov

Ruiny hradu  Hričov si  môžete pozrieť iba 10 kilometrov od Žiliny. Nachádza sa v obci Hričovské Podhradie, odtiaľ je k nemu dobrý prístup. Ponúka nielen nádherné a fascinujúce výhľady na Žilinskú kotlinu, ale aj nezabudnuteľnú jesennú prechádzku v okolí malebných lesov.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa