Špania dolina – skutočný poklad v srdci našej krajiny

2018-12-19 12:00:00 |   |    | 

V srdci Slovenska sa nachádzajú skutočné poklady, prírodné aj kultúrne. Jednou zo zaujímavostí banskobystrického regiónu je neopakovateľná Prírodná rezervácia ľudovej architektúry – Špania dolina, ktorá bola pre svoje náleziská medenej rudy (obsahujúcej aj striebro) v minulosti preslávená po celej Európe..



 

Autom z Banskej Bystrice sa sem po pohodlnej príjazdovej ceste dostanete za necelých 15 minút. Špania dolina leží naozaj blízko krajského mesta, no predsa ukrytá hlboko v lesoch. Táto obec je výnimočná tým, že ju tvorí komplex zachovalých baníckych domčekov a technických pamiatok na mieste ich pôvodného vzniku.  Autom je možné prísť až do stredu námestia, kde je neveľké platené parkovisko. Po príjazde uvidíte ako na dlani nádherné domčeky zasadené do prírody.

V srdci tohto miesta sa kedysi ťažila meď, preto tu turista nájde okrem obytných súborov baníkov aj iné technické pamiatky, ako napríklad klopačky a banícky orloj. Tradičné banícke domčeky sa zachovali z dôb ťažby a vzhľadom pripomínajú murované domy bez hospodárskej časti, čo bolo typické pre baníkov. Dedina je stále osídlená a aj vďaka ústretovosti obyvateľov si domčeky stále zachovali svoj pôvodný ráz a jedinečnosť. 

Z námestia pred sebou udivíte kostol  Premenenia Pána s vysokou vežou. Bol postavený v 13. storočí v románskom slohu a nachádza sa na miernom kopčeku, kam sa dostanete pomocou krytých schodov.  V areáli kostola nevynechajte ani obrannú baštu z roku 1644 so slnečnými hodinami.

Ďalšou atrakciou sú aj klasické štôlne. Kedysi neboli prístupné verejnosti pre ich zložitý vstup a nebezpečenstvo, vďaka projektom a grantom z EÚ ich však znova otvorili. Spolu s haldami patria k mimoriadne významných technickým pamiatkam. Vidieť ich môžete aj na náučnom chodníku vedúcom cez obec. Meria približne štyri a pol kilometra a je na ňom desať zastávok. Jednou z nich je halda, približne 400.000 metrov kubických vyťaženej sutiny. To všetko naši predkovia vykopali ručne.

Po dlhej prechádzke sa neváhajte občerstviť v jednom z miestnych podnikov, ktoré ponúkajú tradičné domácky pripravené špeciality. Pri pohostinstve v srdci námestia sa nachádza aj relatívne nová atrakcia - banícky orloj. Predstavuje drevenú skulptúru aj so zvukom a imituje banícku namáhavú prácu. Orloj bol do prevádzky pre turistov daný v roku 2004.

Špania dolina nie je len dedinou, kde sa kedysi ťažila meď, ale tiež miestom, kde sa sformovala prvá partizánska skupina a partizánsky odboj počas Slovenského národného povstania. Z hľadiska histórie je toto miesto veľmi dôležité a na pohľad nenápadná, no o to významnejšia dedinka v srdci Slovenska turistom rozhodne má čo ponúknuť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa