Po stopách baníckej slávy: Nový náučný chodník približuje dávnu históriu Novej Bane

2019-04-29 08:00:00 |   |    | 

Najvýznamnejšie bansko-technické a historické pamiatky súvisiace s ťažbou drahých kovov v Novej Bani približuje nový náučný chodník s názvom Po stopách baníckej slávy. Jeho slávnostné otvorenie prilákalo v piatok stovky malých aj veľkých turistov, ktorí sa vybrali po jeho trase spoznávať dávnu banícku históriu mesta.




Banský náučný chodník má dve trasy, pričom otvorená bola jeho druhá trasa B. Projektová manažérka mesta Lenka Šubová priblížila, že trasa meria 5,6 kilometra, má prevýšenie 130 metrov a 15 zastávok. Prezentuje baníctvo 16. až 19. storočia vrátane objektov úpravy rúd a banského vodohospodárskeho systému. Trasa je okružná, začína sa aj končí na Námestí Slobody. Vedie prevažne v intraviláne mesta a prejsť ju trvá približne tri až štyri hodiny. Náučný chodník má plánovanú aj trasu A. Tá by mala priblížiť povrchovú a podzemnú banskú činnosť v stredoveku a merať 4,3 kilometra. Jej realizácia je podľa Šubovej naplánovaná na budúci rok.

Za realizáciou náučného chodníka stojí mesto Nová Baňa a Novobanský banícky spolok. Ten si dal za cieľ oživovať starú banícku históriu,  približovať banícke zvyky a tradície a obnovovať staré banské diela. "Novobanský chodník je taká prvá etapa nášho cieľa, že ukážeme ľuďom staré banské pamiatky, ktoré sa tu nachádzajú a aby sa dozvedela aj mladá generácia, kde vlastne bývajú a z čoho mesto vzniklo," poznamenal predseda spolku Zoltán Vén.

"Dnešné otvorenie náučného chodníka je sviatkom pre všetkých baníkov, ktorých sme tu mali v aktívnej ťažbe viac ako 550 rokov," uviedol po otvorení primátor Branislav Jaďuď. Vybudovanie banského náučného chodníka podporovalo podľa neho mesto už od samotného vzniku tejto myšlienky, čo bolo ešte v roku 2002.

Celý projekt bol financovaný z mestských zdrojov, prispel aj Novobanský banícky spolok. Náklady na jeho realizáciu sa vyšplhali na necelých 20.000 eur. "Mesto podporilo vznik tohto projektu jednak finančne, ale aj organizačne a personálne. Takisto budeme pomáhať pri ďalšej etape, ktorá sa otvorí v budúcich rokoch," deklaroval primátor.

V súvislosti s baníckou históriou mesta má samospráva a banícky spolok aj ďalšie plány. Plánujú vybudovať banícky skanzen s Potterovým atmosférickým strojom, ktorý slúžil na čerpanie banských vôd a v roku 1722 ho anglický konštruktér Isaac Potter postavil na šachte Althandel. Stáť by mal na pozemkoch, kde v minulosti stroj aj v skutočnosti stál. Túto nehnuteľnosť mesto pred časom získalo do svojho vlastníctva. "Začali sme archeologický prieskum, ktorý má prvé výskumy za sebou," priblížil Jaďuď s tým, že budú ďalej pokračovať v plánoch. Replika stroja by sa potom mala stať súčasťou banského náučného chodníka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa