Na Veľkej Rači v Oščadnici pribudla nová rozhľadňa

2019-12-18 08:00:00 |   |    | 

Výhľad na Malú Fatru, Javorníky, Kysucké i Moravsko-sliezske Beskydy ponúka nová rozhľadňa, ktorú uplynulý víkend otvorili na vrcholovej stanici pri lanovke Dedovka v Oščadnici. Stavba sa týči v nadmorskej výške 924 metrov a podľa starostu Oščadnice Mariána Plevka ju postavili v rámci slovensko-poľského cezhraničného projektu. V interiéri rozhľadne sa nachádza galéria plastík. Ich autorom je projektant stavby Stanislav Mikovčák. "Ku každej z týchto plastík sa viaže príbeh z miestneho regiónu," doplnil Plevko.



Rozhľadňu museli prispôsobiť náročným kysuckým podmienkam. "Už teraz je celá kamenná časť stavby obalená snehom. Počasie je také, že drevený posed by tu skrátka nevydržal," načrtol projektant. V spodnej časti preto použili kameň, vo vrchnej drevo. "Stavba je krytá, aby do nej nafučalo čo najmenej snehu," opísal Mikovčák.

Pri výrobe plastík projektant využil regionálne i historické prvky. "Je tam napríklad koleso, pretože tadiaľto kedysi viedla soľná cesta... Motyka zas predstavuje ženu s dieťaťom a podkova nad ňou batoh so senom, ktorý musela niesť, aby prežili zimu," priblížil Mikovčák.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Erika Ďurčová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa