Okolo sveta za necelú hodinku: V Bratislave otvorili fantastické múzeum optických ilúzií

2020-02-26 08:00:00 |   |    | 

Optické ilúzie boli ešte pred pár rokmi výhradnou doménou maliarov či filmárov, dnes sa však približujú širokej verejnosti. Vo svete môžete navštíviť niekoľko múzeí, kde sa veľkí aj malí pohrajú s perspektívou, nedávno konečne jedno otvorili aj v Bratislave. Z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že rozhodne stojí za návštevu.



 

Optické ilúzie vznikajú, keď zrak vníma veci inak, než sú v skutočnosti. S týmto faktom sa umelci pohrávali až v dávnych časoch, keď napríklad na obraz umiestnili predmet, rozoznateľný len z konkrétneho uhla pohľadu. Až moderná doba však umožnila využiť tento potenciál naplno – vďaka technológiám, ktoré dokážu dvojrozmerný obraz navrhnúť do 3D podoby a vďaka fotoaparátom, ktoré ho potom dokážu správne zachytiť. Každý z nás sa tak stáva účastníkom i tvorcom vizuálneho efektu.

Vyskúšať si to môžete aj v galérii Tripland, ktorú pred pár týždňami otvorili v centre Bratislavy. Tá je unikátna svojim spracovaním i tematikou. Celý priestor je totiž koncipovaný ako výlet do sveta, kde návštevníci v siedmich miestnostiach na dvoch poschodiach nazrú do Ázie, Austrálie či Ameriky. Galéria má v súčasnosti 25 atrakcií a počet návštevníkov je limitovaný na 20, takže budete mať určite pri fotografovaní súkromie a užijete si ho naplno. Podľa odporúčaní by ste si mali na Tripland vyhradiť približne 45 minút, pokojne však môžete zostať aj dlhšie.

Z praktických dôvodov sa po galérii musíte pohybovať bosí, najmä preto, že pri niektorých atrakciách si kvôli čo najlepšiemu záberu treba ľahnúť na zem. Ako na to, ukazujú inšpiratívne snímky na stene a pomôcť by vám určite mali aj zelené body na zemi, ktoré radia, z ktorého miesta a v akom uhle vznikne tá najlepšia fotografia. Nestačí však len správne zamieriť objektív, potrebné je aj navigovať modela či modelku, ako má pózovať a čerešničkou na torte je aj správny výraz. Napríklad keď sa na vás rúti rozzúrený žralok...

Za celý projektom stojí slovensko-rakúska dvojica Lucia Jergušová a Christian Schoepf, ktorí pôsobili dlhé roky v gastronómii, no v Bratislave sa rozhodli vytvoriť miesto, kde sa zabavia celé rodiny. „Chceli sme vymyslieť niečo, čo spojí rodičov aj deti, starých aj mladých... Ľudia majú dosť starostí. A tu ich to vtiahne tak, že sa smejú,“ hovorí sympatická Lucia, ktorá neraz v galérii funguje ako dvorná fotografka návštevníkov. „A navyše okrem zábavy pri tom musia aj rozmýšľať a trochu sa rozhýbu.

Inšpiráciu dvojica hľadala po celej Európe, navštívili podobné galérie v Hamburgu, Prahe aj vo Viedni, na rozdiel od nich však v tej bratislavskej môžete na stenách namiesto tapiet obdivovať ručnú prácu. O niektoré maľby sa postarali sprejeri z Wall Design, autorom väčšiny je ale Košičan Dodi Grint, ktorý so svojimi 3D graffitmi žne úspechy doma aj v zahraničí. Najskôr si nafotil priestor, po spoločnom dohodnutí motívov vytvoril umelecký návrh, ten potom špeciálny program upravil do 3D podoby a napokon nasledovalo samotné sprejovanie na steny a dlážku.

Motívy sú výsledkom spoločného kreovania majiteľov a umelca. „Témy sme vymýšľali spolu. Mojou srdcovkou je E.T. a Christian chcel bezpodmienečne vesmír. Snívali sme aj o Avatarovi, na ten však v galérii nemáme potrebnú výšku,“ približuje Lucia proces tvorby. Čo nie je, môže byť. Majitelia majú už teraz množstvo nových nápadov, ktoré čakajú na realizáciu. Zatiaľ si ale treba poriadne užiť tie, ktoré majú reálnu podobu – ľahnúť si na ruku obrovskej gorily, boxovať proti kengure alebo jazdiť na slonovi...

 

Praktické informácie

Galéria Tripand sa nachádza na Námestí SNP 474/15. Vstup je priamo z námestia (treba však prejsť pasážou), prípadne z Kolárskej ulice. Štandardne je otvorené vždy v stredu a piatok popoludní a cez víkendy po celý deň, výnimkou sú ale všetky prázdniny, keď majú otvorené každý deň od 9:15 do 20:15. Nutné je však vopred si zarezervovať termín telefonicky alebo e-mailom. Nezabudnite si ponožky a telefón alebo fotoaparát.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ako, Tripland

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa