7 prírodných atrakcií v Bratislavskom kraji

2020-04-03 00:00:00 |   |    | 

Milovníci cestovania teraz prežívajú ťažké obdobie. Nielen, že sa nemôžeme vybrať na spoznávanie cudzích krajín, ale výrazne obmedzené možnosti máme aj na Slovensku. Napriek tomu nemusíte zúfať, pretože vynaliezaví turisti si vždy dokážu nájsť možnosti na túlanie sa v pekných lokalitách. V každom kraji máme množstvo nádherných prírodných atrakcií a zrúcanín, kde sa nadýchate čerstvého vzduchu a zabudnete na všetko ohľadom koronavírusu. V našom seriáli vám predstavíme tie najzaujímavejšie miesta v jednotlivých slovenských krajoch.



 

 

Pajštún

Krásna zrúcanina a ešte krajšia príroda. Hneď dve z týchto kritérií spĺňa Pajštún v blízkosti Stupavy, ktorý je opradený tajomnou históriou. O jeho vzniku nie sú dochované žiadne presné údaje. Predpokladá sa, že vznikol niekedy v priebehu 13. storočia. Hrad sa podarilo zachrániť napriek viacerým ťažkým situáciám v minulosti. Niekoľkokrát ho napadli nepriatelia a v 18. storočí dokonca vyhorel po zásahu bleskom. Až keď odtiaľ v 19. storočí odišli poslední majitelia, naschvál ho podpálili a úplne zničili. Kvôli tomu začal hrad postupne chátrať a zostali z neho iba súčasné ruiny. Najlepšie sa tam dostanete z obce Borinka, odkiaľ vedie stredne náročná cesta, na ktorej konci dostanete odmenu nielen v podobe tohto bývalého krásavca, ale navyše uvidíte aj veľkú časť regiónu. Druhou náročnejšou alternatívou je vybrať sa po vyznačených značkách z Rače, odkiaľ trvá cesta okolo päť hodín.

 

Štokeravská vápenka

V minulosti sa v tejto oblasti nachádzal lom, v súčasnosti ide o chránenú prírodnú oblasť. Nachádza sa na severnej strane vrchu Devínska kobyla. Objavíte tam viaceré geologické unikátnosti, ktoré preukazujú aj dávnu históriu tohto regiónu. Dôjdete tam cez peknú lesnú cestičku, na ktorej konci uvidíte vysoké skaly vápenky s rôznymi prírodnými útvarmi, ktoré vznikli zvetrávaním. Táto oblasť je obľúbená aj medzi horolezcami. Na vrchol kopca sa dá dostať viacerými trasami, ktoré majú rôznu obtiažnosť lezenia. Či sa už na vrchol vyberiete takýmto adrenalínovým spôsobom, alebo prejdete po klasickom chodníku, z jeho vrcholu budete mať nádherný výhľad na celý región. Skvelým tipom je samozrejme aj neďaleká významná paleontologická lokalita Sandberg, ktorá je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

 

Deravá skala

Ak sa chcete zahrať na archeológov a preskúmať jednu z neprebádaných jaskýň, vyberte sa na túru k Deravej skale. Najjednoduchšie sa k nej dostanete z Plaveckého Mikuláša, trasa nie je veľmi náročná. Táto oblasť bola osídlená už v dobe paleolitu, o čom svedčia viaceré jaskynné útvary. V minulosti ich ľudia využívali ako svoje obydlia, kam prichádzali so svojou korisťou a žili tam so svojimi rodinami. Z tejto éry sa v Deravej skale podarilo uchovať pozostatky mamutieho kla, ale aj prvé primitívne nástroje. Archeológovia sa domnievajú, že by sa v tejto oblasti mohlo nachádzať viacero takýchto unikátností.

 

Dolnomoravská niva

Najdlhší náučný chodník na Slovensku vedie popri krásnej oblasti rieky Morava. Začína v Bratislave, pokračuje cez Záhorie a končí na hraniciach s Rakúskom. Celá trasa meria 80 kilometrov, takže si ju môžete rozložiť na viacero úsekov a tie preskúmate vždy v iný deň. Dá sa po ňom prejsť bicyklom, ale aj pešo. Na náučnom chodníku sa dozviete najmä prírodovedné informácie z celého regiónu. Prečítate si tiež zaujímavosti o blízkych pamiatkach, ktoré uvidíte po ceste. Náučný chodník nivy Moravy prechádza v určitých úsekoch do ďalších zaujímavých chodníkov a prepojený je tiež s vychádzkou na Devínsku Kobylu, kde v minulosti našli viaceré vzácne skameneliny. V závere trasy sa môžete popri rieke pozrieť na bunkre, ktoré sa počas 2. svetovej vojny využívali na chránenie nášho územia. Dôležitou súčasťou tejto trasy sú viaceré významné dreviny, ktoré sú zasadené popri brehoch Moravy.

 

Veľká lúka – Villa rustica

Pokiaľ sa chcete vybrať ku Devínskej Kobyle, ale nemáte náladu na náročnejšiu túru, obzrite si len blízke okolie na Veľkej lúke. To je plné rôznych prírodných zaujímavostí a uvidíte tam tiež jeden veľký unikát. Historici tvrdia, že sa v 3. storočí práve v tejto časti rozprestieralo väčšie rímske sídlo. Podľa odhadov tam v tých časoch boli rímske kúpele a pár domov. Z tejto éry sa podarilo uchovať základy Villy rustica a ďalších pôvodných budov, ktoré vám napovedia niečo viac o živote v tejto oblasti. Archeológovia tam v minulosti našli vykopávky s mincami, ale aj pozostatkami šperkov a keramiky.

 

Náučný chodník Prírodné klenoty Šúru

Pri Svätom Jure sa začína ďalší zaujímavý chodník, ktorý vás čiastočne prevedie prírodnou rezerváciou Šúr. Okrem mokradí sa tam nachádzajú viaceré vzácne kúsky z fauny a flóry. Kvôli tomu je väčšina tejto oblasti chránená a nie je prístupná pre verejnosť. Všetky dôležité informácie sa dozviete z informačných tabúľ, ktoré sú rozmiestnené okolo miestneho potoka. Chodník vedie taktiež cez pekný les Panónsky háj, takže čiastočne prejdete aj touto vzácnou rezerváciou.

 

Malý Slavín

Len málo ľudí vie o tom, že máme na Slovensku až dva Slavíny. Okrem toho tradičného nad Bratislavským hradom poznáme aj Malý Slavín, ktorý je ukrytý v lese nad Račou. Na tomto mieste pochovali dvoch padlých ruských vojakov a neskôr im tam postavili menší pomník. V jeho blízkosti sa nachádza studnička, ktorá už v súčasnosti nemá pitnú vodu, ale patrí taktiež k charakteristickým miestam tejto oblasti. Do lesa môžete ísť iba na príjemnú prechádzku, alebo ak ste vyznávačmi horskej cyklistiky, vyberte sa tam na dvoch kolesách a vyskúšajte si zdolať tento mierne kopcovitý terén aj na bicykli.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Dano Veselský

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa