Užite si víkendový výlet: 7 prírodných atrakcií v Trnavskom kraji

2020-05-22 00:00:00 |   |    | 

Dni strávené v dobrovoľnej izolácii sa často vlečú veľmi pomaly. Preto vám istotne padne vhod, keď sa vyberiete na povolené prechádzky do prírody. Ako odporúčajú odborníci, mali by ste zájsť do odľahlých miest, kde nie je veľa ľudí. Pripravili sme vám preto niekoľko inšpirácií z Trnavského kraja, kam sa môžete vybrať na váš najbližší výlet.



 

 

Zrúcanina kostola Katarínka

Jednou z najobľúbenejších atrakcií v tomto regióne je zrúcanina bývalého kláštora a kostola Katarínka. Dnes sa už podarilo uchovať len jednu malú časť tohto komplexu, ktorý sa pokúša zachrániť skupina dobrovoľníkov. K tejto pamiatke sa dostanete z Naháča alebo Dechtíc po vyznačenej turistickej trase. Cesta tam trvá približne jednu hodinu. Prvá písomná zmienka o Katarínke pochádza z 15. storočia. Kláštor sa postupne rozrastal a stále doňho pribúdali aj noví členovia rádu. Vďaka tomu mal v celom regióne významnú pozíciu. No v roku 1786 ho kvôli nariadeniu cisára Jozefa II. museli zrušiť a odvtedy komplex chátral. Viacero pôvodných budov sa zrútilo a podarilo sa uchovať len hlavý kostol s vežičkou.

 

Ľahký kameň

Trnavský kraj je známy tým, že sa tam nachádza viacero chránených prírodných oblastí. Jedna z nich leží pri Dobrej Vode a nazýva sa Ľahký kameň. Za svoje pomenovanie vďačí tunajším skalám, ktoré sú kvôli svojej štruktúre skutočne ľahšie. Z odborného hľadiska je zaujímavý preto, že sa tam nachádzajú vzácne krasové útvary. V príjemnom lesíku sú tri jazierka travertínového pôvodu, ktoré sú vzájomne prepojené. Okrem toho si môžete pozrieť prameň, ktorý tam vyviera a je známy veľmi kvalitnou vodou.

ĽahkýKameňTravertínovéJazierka

 

Hlbočianska dolina a Hlbočiansky vodopád

Malé Karpaty odkrývajú pri Smoleniciach svoju ďalšiu unikátnosť. Hlbočianska dolina je taktiež prírodná rezervácia s najvyšším stupňom prírodnej ochrany. Prechádza ňou nenáročný turistický chodník, ktorý vás prevedie prevažne dubovým lesom. Domáci ho nazývajú malou džungľou, pretože tam nájdete veľa pôvodných rastlín, ktoré patria na listinu tých najvzácnejších. Vaša malá túra vás nasmeruje aj ku Hlbočianskemu vodopádu. Ten je najkrajší práve v tomto jarnom období, keď cez neho vďaka rozpustenému snehu a častejším dažďom preteká oveľa viac vody a vyzerá tak mohutnejšie.

 

Malá a Veľká pec

Pri obci Prašník sa vám núka možnosť na mierne náročnejšiu túru. Počas nej sa dostanete k dvom zaujímavým kamenným útvarom Malej a Veľkej peci. V prvom prípade ide o akýsi kamenný most ponad turistický chodník. Cez ten budete prechádzať až ku Veľkej peci, ktorá má podobu veľkej jaskyne. Uprostred nej sa dokonca nachádza malá pahreba, ktorú niekedy využívajú výletníci a ktorá navodzuje atmosféru dávnych čias, keď tam žili prví obyvatelia okolia Piešťan. Aj Malá pec bola kedysi jaskyňou, no kvôli geologickým zmenám sa jedna jej strana otvorila a stal sa z nej takýto zaujímavý prechod. Celá oblasť pri Prašníku je známa viacerými podobnými kamennými útvarmi. Táto túra je preto aj vizuálne veľmi zaujímavá, pretože nebudete prechádzať iba cez obyčajný les, ale po ceste uvidíte aj veľa takýchto prekvapení.

MaláPecSkalnáBrána

 

Čertov žľab

Pôvodný les bez akýchkoľvek zásahov človeka nájdete aj pri Smoleniciach. I preto patrí Čertov žľab k prísne chráneným a vzácnym rezerváciám. V tomto prípade ide najmä o geologické útvary, ktoré sa nachádzajú po celom kaňone. Turistický chodník je označený zelenou značkou, zo Smoleníc to je priamo do lesa dva kilometre. Chodník je vo veľkej miere neupravovaný, takže buďte pripravení na prírodné prekážky ako vyrastajúce korene, veľké kamene a padnuté stromy. Popri tom sa môžete kochať úžasnou okolitou prírodou a nadýchať sa čerstvého vzduchu.

Čertov žľab, Malé Karpaty

 

Veľká a Malá dolnosokolská jaskyňa

Zúfať nemusia ani tí, ktorí obľubujú návštevy jaskýň. Na Slovensku ich je stále dosť voľne prístupných, ktoré majú vo veľkej miere dobre prístupné chodby. V Hubinej sa nachádzajú hneď dve. Veľká dolnosokolská jaskyňa je dlhá 15 metrov a vznikla mrazovým zvetrávaním. Túto funkciu plnila už v neolite, pretože sa tam podarilo nájsť viacero predmetov z tejto éry. Neďaleko nej je Malá dolnosokolská jaskyňa, ktorá vznikla rovnakým spôsobom. Nedočkáte sa síce tak bohatej výzdoby, ako ste na to zvyknutí v našich najväčších jaskyniach, ale napriek tomu sa pripravte na skvelý zážitok, ktorý vám priblíži dávny spôsob života.

Veľká jaskyňa v Dolnom Sokole (2004)

 

Bolehlav

Tento tip poteší najmä tých turistov, ktorí sa zároveň zaujímajú o botaniku. Bolehlav je konkrétne známy vďaka prepojeniu viacerých typov rôznych lesných rastlinných celkov. V tejto prírodnej oblasti sa nachádza niekoľko turistických trás. Môžete sa prejsť po menej náročných chodníkoch, kde uvidíte rôzne kamenné útvary. Na výber máte tiež aj hornatejší terén, ktorý vám počas cesty zase ponúka nádherný výhľady na celé okolie.

Bolehlav

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa