Skalka nad Váhom: Cyklotrasa pod pútnickým miestom spája dva štáty, dva kraje a dva hrady

2020-06-03 08:00:00 |   |    | 

Dva štáty, dva samosprávne kraje a dva hrady spája medzinárodná cyklotrasa Z Trenčína do moravského mesta Brumov-Bylnice. Takmer 12-kilometrový úsek z Trenčína do Nemšovej na slovenskej strane otvorili pod najstarším pútnickým miestom na Slovensku v Skalke nad Váhom.




Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku je cyklotrasa súčasťou cezhraničného projektu Na bicykli po stopách histórie. „Tento úsek cyklotrasy vedie od starého železničného mosta v Trenčíne až po kúpalisko v Nemšovej. Náklady na výstavbu 11,5-kilometrového úseku boli 2,5 milióna eur, financovala ho Európska únia a štát, piatimi percentami sa na financovaní podieľal kraj. Jej súčasťou sú dva cyklomosty nad riečkou Sučanka v Skalke nad Váhom a Vlára v Nemšovej a tri odpočívadlá,“ priblížil Baška.

Úsek cyklotrasy požehnal nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, ktorý je priaznivcom cyklistiky. Cyklotrasu si odskúšal spolu s desiatkami ďalších milovníkov cyklistiky. „Cyklotrasa vedie aj okolo pútnického miesta, cyklisti si tu môžu nielen oddýchnuť, ale aj pomeditovať a načerpať niečo z histórie a aj z toho posvätna, ktoré odtiaľto žiari. Okolo roku 1000 tu žili pustovníci. Aj keď žili inými spôsobom života, ako žijeme my, môžu nám byť v mnohom príkladom. Učia nás, že sa máme utíšiť a utiahnuť do prírody, aby sme si ju vedeli vážiť,“ doplnil biskup.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa