Rimavská Sobota: Turisti majú novú atrakciu, náučný chodník Po stopách Maginhradu

2020-09-28 22:00:00 |   |    | 

Turisti, ktorí zavítajú do okresu Rimavská Sobota, sa môžu tešiť na novú turistickú atrakciu. Od rybníka vo Vyšnom Skálniku sa už vydajú po novom náučnom chodníku, ktorým sa dostanú po 16 metrov vysokú rozhľadňu na vrchole Maginhradu. Chodník, ktorý lemujú informačné tabule či drevené plastiky, otvorili v sobotu zástupcovia obcí Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) i dobrovoľníci. Tomuto projektu venovali dlhé roky.



 

"Náučný chodník Po stopách Maginhradu sa začal budovať už v roku 2012. Na jeho vybudovanie do finálnej podoby sa preinvestovalo takmer 75.000 eur a podieľalo sa na ňom veľa dobrovoľníkov," konštatovala Zuzana Študencová, predsedníčka Mikroregiónu Rimava a Rimavica.

"Náš región vie ponúknuť veľa možností pre turistov, ktorých tu chceme udržať viac ako jednu noc. Náučný chodník má 6,5 kilometra, návštevníkov sprevádzajú po jeho trase tabule s textom, ktorý približuje históriu a krásne prostredie, má 12 zastavení a z rozhľadne Maginhrad vidno celý náš región," zdôraznila Študencová.

Prácu dobrovoľníkov ocenil i predseda BBSK Ján Lunter, ktorý prišiel v sobotu na otvorenie a bol prekvapený, čo všetko vytvorili miestni obyvatelia. Pripomenul, že kraj tiež prispel k otvoreniu tejto turistickej atrakcie na juhu BBSK.

Vrch Maginhrad v okrese Rimavská Sobota síce nepatrí medzi najznámejšie slovenské kopce, ale viažu sa k nemu viaceré ľudové povesti a bol inšpiráciou aj pre štúrovského básnika Jána Bottu. Ten sa narodil vo Vyšnom Skálniku a 430 metrov vysoký vrch je ústredným motívom jeho diel Povesť Maginhradu a Báj Maginhradu. Obe básne vychádzajú zo starších ľudových rozprávok a povestí. Aj o nich sa už teraz vďaka náučnému chodníku dozvedia návštevníci rimavskosobotského regiónu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa