Drevený evanjelický kostol v Istebnom

2010-08-03 20:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dolnooravská obec Istebné leží na úpätí Malej Fatry a Oravskej vrchoviny blízko pôvodného sídla Oravskej stolice - Veličnej. Prvá písomná zmienka o obci pochádza zo začiatku 14. storočia.



V roku 1382 ju od panovníka darom získali Dávidovci, zemania pochádzajúci z Turca. Stavovské povstania počas 17. storočia veľmi nepriaznivo postihli obec i miestnych obyvateľov. Jej opätovný rozvoj nastal v polovici 18. storočia.

Istebné účastníci šopronského snemu ustanovili za oravskú artikulárnu cirkev a veriaci si tu v roku 1686 začali z dreva budovať artikulárny chrám. Práce postupovali veľmi pomaly, a tak kostol nadobudol definitívnu podobu až v rokoch 1730 až 1731.

Zrubová konštrukcia chrámu stojí na vysokej kamennej podmurovke, ktorá vyrovnáva značnú členitosť terénu a zároveň vytvára dostatočný priestor na umiestnenie niekoľkých krýpt. V roku 1871 vonkajšie zrubové steny obili zvislým debnením.

Pôdorys chrámu má podobu stlačeného kríža s výraznou pozdĺžnou osou. Veľká štvorcová loď sa na východnej strane zužuje do oltárneho priestoru, kde je situovaná empora. Pod ňou sa výnimočne nachádza malá sakristia. Organová empora postavená na opačnej strane (v západne užšej časti lode) má tvar písmena U. Organ z roku 1768 sa nezachoval, nový organ do kostola priviezli v roku 1931 (...)

Drevený trámový strop v lodi niekoľkokrát vymenili a pravdepodobne ho podobne ako v Leštinách bohato zdobil polychrómovaný dekór. Ornamentálna maľba z prvej polovice 18. storočia zobrazujúca hlavičky serafínov, Ukrižovanie, podobu Martina Luthera, ženu s krížom a palmovou ratolesťou sa zachovala len v oltárnej časti. Vo veľkej miere ju však znehodnotili okenné otvory zhotovené v bočných zrubových stenách na začiatku 20. storočia a ďalšie necitlivé zásahy v deväťdesiatych rokoch 20. storočia, ktorých vinou stratila pôvodné umelecké hodnoty.

Kostol, zvonica a niekoľko vzácnych mohutných líp vytvárajú spolu s murovanou farou z roku 1837 malebný krajinotvorný prvok (...)

  

  • Otváracie hodiny: denne od 10.00 do 17.00, okrem času bohoslužieb

 

 

Evanjelický farský úrad Istebné
027 53 Istebné
Tel.: +421 (0) 43 589 1353

 

Zdroj/autor: Dajama,drom;  Viac sa dočítate v publikácii Kultúrne Krásy Slovenska – Drevené kostoly, vydavateľstvo Dajama, rok 2007.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa